Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj. Jsme parta tří kamarádek, známe se už od vysoké. Docela si rozumíme, máme podobně staré děti, já dvě, druhá kámoška (třeba Jana) taky a ta druhá (třeba Petra) tři. Petra byla odjakživa trochu spořivější, ale teď, když jsme na RD, jsem to i chápala. Všem se nám dočasně snížil životní standard, jak to tak bývá. Docela pravidelně se i s dětmi (jak jinak) scházíme, kecáme o všem možném, darujeme si vzájemně věci po dětech (já je mám v průměru o rok starší, takže většinou ti ostatní dědí po nás), ale tak nějak jsme si prostě všechny tři snažily vypomoct, když to některá z nás potřebovala - psychicky i materiálně. Petra navíc podle svých slov řešila s manželem problémy, nevyšlo mu něco v podnikání, takže jsme s ní i soucítily, když si stěžovala, že jsou na tom finančně dost bledě. Já věci po dětech neprodávám, takže jsem jí běžně věnovala každého čtvrt roku nějaký ten pytel s velmi málo nošeným oblečením a jiným vybavením pro děti. Sama jsem na tom finančně dost špatně, moje úspory už dávno došly, ale mám spolehlivého manžela, takže nouzí jako rodina netrpíme. Takový průměr. Na dovolené jsme letos nebyli, musíme si pořídit novější auto, naše stará Oktávka už to bude mít brzy za sebou. Takže možná horší průměr?Nedávno jsme se s Janou shodly, že Petra pořád mluví o tom, jak si to a tamto nemůžou dovolit atd., že je nám jí sice líto, ale někdy už je toho moc, ale vše odpuštěno, musím to být těžké, není to zlá holka. Když jsme vyrazily někam na výlet (naposledy třeba do ZOO), vzaly jsme s Janou svým i ostatním dětem do krabičky nějakou malou svačinku a když malouši pochtívaly např. lízátko, koupily jsme ho automaticky i dětem Petry (ta to odmítla svým dětem koupit, že „nemají na zbytečnosti“, a ty jen smutně koukaly, takže lítost a těch pár korun nás pro děti naší kamarádky fakt nezabijí). Naše a Janina svačinka se společně snědla, Petra žádnou nevzala. A takhle je to vlastně se vším - oslava narozenin dětí, společné akce. To, že se Petra v ničem neangažuje, je její věc. Jsem ráda, že s dětmi přijde aspoň k nám, její děti si s našimi holkami hezky vyhrají.
I když jsou její děti tak trochu kobylky, co položíš na stůl, zmizí rychlostí blesku, takže jsem se naučila našim dětem dát zvlášť na talířek, aby na ně vůbec zbylo.
Jenže Petra si pořád jede svoje. Jak je všechno drahé, jak si nemůže nic dovolit, jak šetří a stejně nic nemají. Fakt mi jí bylo vždycky hrozně líto! A to naprosto upřímně. Věřila jsem, že když se jejímu manželovi nedaří v podnikání a do toho tři děti, že je to smutné. Kolikrát měla na krajíčku, když to vykládala. Včera jsem jí napsala, jestli nevyrazíme na hřiště. A ejhle! Odpověděla, že by ráda, ale že musí balit, protože zítra (dnes ráno) letí s rodinkou na Kanárské ostrovy.Je mi jasné, že teď mi 90% z vás napíše, že prostě závidím a že je to její věc. Ad závist: Ano, možná, spíše si myslím, že ne. Ad její věc: Ano, je. Ale připadám si… ehm… jak? Podvedená. Lituju kamarádku, jak je na tom špatně, snažím se jí pomoct, ač na tom jsem sama bídně a ona si mezitím šetří na dovolenou. Se picnu.
Moc teď nevím, jak reagovat, až se vrátí. A ano, dost mě to šokovalo. Připadám si jak blbec. A teď babo raď.
Diskuzi jsem nečetla. Třeba si ušetřili na dovču právě tím, že neutrácí za „blbosti“.
@boball to je fakt. Hlavne co tak vidim kolem sebe, tak chudsi rodiny by se zase rozdaly v jinych smerech-napriklad ja poskytnu svacinku a „chuda“ maminka na oplatku vymysli detem nejakou hru, nakresli jim „tetovani“,poskytne prostor pro sraz nebo zorganizuje vylet apod.Ne,ze se ve vsech smerech jen veze…to je skutecne spis vycuranost nez co jineho.
@Bábrdl No,počkej, svačina na výlet pro děti ti příde jako blbost? ![]()
Jsem moc velký dobrák, no. Nebo taky moc blbá, že jo? Nevím. Asi jsem byla ráda, že nám třem to ty roky docela vydrželo, že děti mají kamarády, že spolu můžem řešit ženské starosti.
Prostě kamarádství. Co na to říct? Jenže právě už delší dobu mi tohle chování vadilo a je to přesně tak, jak tu někdo píše. Přestanu se „kamarádit“, budu za závistivou, zlou, nepřející.
@Anonymní píše:
Super last minute Bulharsko v hlavní sezóně jsme dali 53 a jsme rádi za tak dobrou cenu. Kabáty bude u někde jinde
Asi jo, to jsem asi poddimenzovala, nechtela jsem ji slozit castkou ![]()
@unuděná Samozřejmě,tahle kamarádka je dobrej manipulátor, víc nic. Nesmutnější je, že tyhle lidi mají většinou hodně lidiček co se jich zastávají a když jim chceš otevřít oči pomalu by tě sežrali. A nakonec když na to konečně sami přídou to je divení.
@boball píše:
@Bábrdl No,počkej, svačina na výlet pro děti ti příde jako blbost?
Nevidíš ty uvozovky? ![]()
@Paoloska : ne, all in nemam rada, nejezdime do hotelu a nejezdime s CK (Nepodporuju to).
Letame sami po evrope, bydleni pres airbnb… varime si sami. A ta dovolena nas stoji malo. Letenky do 2000,– (kdyz je drazsi tak nejedeme), ubytko do 1500,–/noc/apartman s kuchynkou… doprava mistnim mhd, jidla z mistnich marketu… a nerikam jako vylozene ze jime suchy chleb… ale treba nekupujeme veci do domacnosti (mysleno novy nabytek, spotrebice…), jidlo varim na vic dni, mam jen 1 rasenku a 1 sampon treba… veskere moje obleceni cita asi 15 tricek, 6 kalhot, 3 svetry, 1 zimni bunda, 4 boty atd… bydlime v osklivym byte (levne), v zime moc netopime…proste tyhle materialni veci nepovazuji za dulezite. Pro me jsou alfou a omegou zazitky. A ty mi prinese cestovani. Ale ne lezeni na hotelove plazi, to zase taky ne. Ale uz mame projetou skoro celou evropu:-) ![]()
Neptala bych se jí na to, kde na dovču vzali. Mohli jim to zaplatit rodiče /tchánovci, mohli dědit apod. Taky si mohly vzít půjčku, ale to je v jejich situaci, pokud fakt řeší finance, velký nerozum.
Ještě mě napadlo, neřekla to Petra jako vtip, že letí na Kanáry, místo třeba odjezdu na chatu?
@Bábrdl píše:
Diskuzi jsem nečetla. Třeba si ušetřili na dovču právě tím, že neutrácí za „blbosti“.
Svaciny jsou blbost? Chamtat a oblikat decka zadarmo je blbost?
Psala jsi, že věci neprodáváš, tak je dáš jí. Já taky dávám, své kamarádce, a když jedou na dovolenou, mám radost, že jedou, že ušetřila a nemusí kupovat oblečení. Pak jsi napsala, že koupíš lízátko a dáš dětem sváču. Třeba nemají peníze, šetřili a šetřili a teď po x-letech jedou na dovolenou. Já bych to své kamarádce přála. Měla bych radost. Jenže já fakt nezávidím. Oblečení bych dál neprodávala a dál jí ho dávala, zvlášť když s tím nehodlám mít práci s prdejem, lízátko nepočítám a dětem kamarádek prostě klidně dám sváču, i když si oni našteří na dovču, přestože kňučí, že je všechno drahé. Taky bych nejraději kňučela, že je všechno drahé a na dovču si našetřím. Ono totiž je to drahé. Zkus jí to přát, že prostě může po x letech na dovolenou. Na těch lízátkách to fakt neušetřila.
Mám jednu takovou známou, je doktorka takže nepředpokládám, že dře bídu a pro děcko pořád kupuje obnošené boty na bazaru a chce po mně ať jí dávám po svém dítěti věci zadarmo…
Tohle dělá spousta lidí. Pořád si stěžují a peněz mají hodně. Ale dělá jim to dobře.