Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
přítelova dcera to příliš nevnímá. Nebo možná ano, ale neříká nic. Ale když bábi začne ječet na moji dceru, tak je v pozoru i přítelova, přesto, že jí nikdo nic neřekne. My se o tom s přítelovou dcerou nebavíme, jen když jí moje řekla, že babička na ní pořád křičí, tak řekla „já vím“. Jak popisuješ s tou zmrzkou, že bych měla říct „já myslela, že zmrzlina je jen, když se dojí“, tak to bych šla proti přítelové dceři, která by byla akorát naštvaná na mě, že kvůli mě ji nedostane (tedy v případě, že by mě někdo poslechl, což asi ne), to spíš naopak, jak píšeš, říct mojí dceři „už nemusíš, zmrzku stejně dostaneš, jako posledně Terka“, akorát teda, když to není moje zmrzka, tak co rozdávám že, o tom stejně nerozhoduji.
Toz nemyslim ze bys mela zakazovat terezce zmrzku ale spis tak to utrousit aby tchyne videla ze si vsimas ze neco vyhlasila a stejne to nefodrzi. A nasledne v podobne situaci kontrovat tim jak se tu psalo- kdyz minule to bylo takto tak nejmilejsi babicka jiste da zmrzku i tve dceri. Pokud jak pises pred synem neudela nic aby byla za spatnou tak bude muset vyvalit zmrzku
a to jestli rozdavas ze sveho nebo ne to bych vubec neresila.
@Anonymní píše:
To u nás tak není, já mám s přítelovou dcerou hezký vztah si myslím. Usuzuji to z toho, že k nám jezdí ráda, domů se jí nechce, pomazlit se jde raději za mnou, než za svým tátou. Ale zase z pozice její mámy… taky nic moc. Asi pro ní rozhodně lepší, než kdybychom jí tady šikanovali, ale zase je to v té pozici, že ona je ta přísnější, kdo jí více vychovává a tady má volnost. Já ji nevychovávám, nepletu se do jejich výchovy, jako když dostane od mámy přikázáno např. číst, tak s ní čtu, ale nenutím ji do ničeho. Ale když se vcítím do kůže její mámy, tak asi jí to taky není úplně příjemné, když se mnou se loučí, pusinkuje a mámě řekne otráveně „ahoj“ a to můžu říct, že jí promlouvám, že je to její mamince určitě líto, jednu dobu u ní nechtěla být fakt vůbec, její máma to volala jejímu tátovi (mému příteli), že neví co s ní, že chce jet k nám. Nebo teď už si to Terka řeší sama s mámou, má tady být např. do středy a v úterý volá mamce, jestli může zůstat do neděle (o prázdninách). Takže to máš taky těžké. Když si představím moji dceru, že by za mnou nechtěla, je mi z toho ouzko. zakl.
To nemusi. To tak proste je. Je to v tom ze u vas skutecne nic nemusi. Jede si odpocinout, uzit.mam rozvedenou segru a vzdycky resila ze kluk jezdi rad k tatovi kde cely vikend hraje pocitacove hry, kdyz ona s pritelem mu vymysli vylety a zabavu a ja nevim co. No bodejt ne. Tata kdyz ho mel 1×za14 dni na vikend tak neresil, nevychovaval, neprudil se skolou. Mohl si hrat, chodit pozde spat. Me by se to v 8, 9 letech taky libilo. Kdybys ji mela v peci a samozrejme ji vedla a vychovavala tak bude otravena z tebe…
Já bych jí hlavně vysvětlila, že to žádná její babička není! Ví to vůbec dcera? Podle mě, když bude znát vztahy v rodině, tak se jí to nebude až tolik dotýkat…
@jannina1 píše:
Já bych jí hlavně vysvětlila, že to žádná její babička není! Ví to vůbec dcera? Podle mě, když bude znát vztahy v rodině, tak se jí to nebude až tolik dotýkat…
Přesně. Pro holku bude jistě přijatelnější, že ta nepříjemná paní je vlastně pro ni cizí osoba. ![]()
@terezahlavackova píše:
To nemusi. To tak proste je. Je to v tom ze u vas skutecne nic nemusi. Jede si odpocinout, uzit.mam rozvedenou segru a vzdycky resila ze kluk jezdi rad k tatovi kde cely vikend hraje pocitacove hry, kdyz ona s pritelem mu vymysli vylety a zabavu a ja nevim co. No bodejt ne. Tata kdyz ho mel 1×za14 dni na vikend tak neresil, nevychovaval, neprudil se skolou. Mohl si hrat, chodit pozde spat. Me by se to v 8, 9 letech taky libilo. Kdybys ji mela v peci a samozrejme ji vedla a vychovavala tak bude otravena z tebe…
Já jsem jako dítě zbožňovala mojí free tetu. A moje neteř zbožňovala mě.
Prostě tam, kde se nevychovávalo. I když jsem musela u tety poslouchat, bylo to něco „jiného“ ![]()
Zakladatelko když přítel řekl své matce: "mami prosímtě nevšímej si jí, ať je klid“ (což ostatně už řekl něco takového na dovolené),
Z toho jako usuzuješ, že se tvé dcery zastal? Tomu nemůžu uvěřit. To je zastání se? Navádět starou zapšklou ženskou aby začala ignorovat malé dítě? To je zastání? Zakladatelko asi nechápeš vůbec nic.
A on nemá jít proti své rodině. má jasně vytyčit hranice, za které si NIKDO nedovolí jít. Tečka.
@Bábrdl píše:
Já jsem jako dítě zbožňovala mojí free tetu. A moje neteř zbožňovala mě.
Prostě tam, kde se nevychovávalo. I když jsem musela u tety poslouchat, bylo to něco „jiného“
Jasne. O tom to je. Kdo neprudi toho. milujes. takhle se moje deti uz parkrat chteli stehovat k babicce. Mimochodem ke tchyni ![]()
@kontramatka píše:
Zakladatelko když přítel řekl své matce: "mami prosímtě nevšímej si jí, ať je klid“ (což ostatně už řekl něco takového na dovolené),
Z toho jako usuzuješ, že se tvé dcery zastal? Tomu nemůžu uvěřit. To je zastání se? Navádět starou zapšklou ženskou aby začala ignorovat malé dítě? To je zastání? Zakladatelko asi nechápeš vůbec nic.
A on nemá jít proti své rodině. má jasně vytyčit hranice, za které si NIKDO nedovolí jít. Tečka.
Ja teda uprimne muzu prohlasit ze jsem fakt rada ze neco takoveho nemusim resit. Muj muz je dost „salamista“ - spoustu veci nnevidi a co nevidi to neresi. Takze si nedelam iluze- jeho zastani v podibnem pripade by vypadalo zhruba stejne. A presto ho povazuji za dobreho partnera a otce a dokonce se domnivam ze i takovyto muzi si zaslouzi svou rodinu. Ono mozna by se nejedna z nas divila jaky by byl vysledek kdyby se ten nas super muz musel primo na plnou hubu postavit sve maminecce…
@terezahlavackova píše:
Ja teda uprimne muzu prohlasit ze jsem fakt rada ze neco takoveho nemusim resit. Muj muz je dost „salamista“ - spoustu veci nnevidi a co nevidi to neresi. Takze si nedelam iluze- jeho zastani v podibnem pripade by vypadalo zhruba stejne. A presto ho povazuji za dobreho partnera a otce a dokonce se domnivam ze i takovyto muzi si zaslouzi svou rodinu. Ono mozna by se nejedna z nas divila jaky by byl vysledek kdyby se ten nas super muz musel primo na plnou hubu postavit sve maminecce…
A ty by ses „postavila“ své matce ve věci, v které bys s ní nejspíš souhlasila, jen proto, že to chce tvůj muž?
U nevlastního dítěte jsou ty chyby prostě víc viditelné. Nikdy ji chlap a tchyně neuvidí stejnýma očima jako vlastní máma. To neznamená, že by ji měli šikanovat, ale…milovat ji budou těžko, když sami nechtějí.
Jsou tu stovky stránek o tom, jak jsou nevlastní děti hrozné a jak jim chlap (jejich otec) moc povoluje. Macechy to tak často vidí, ale realita to podle mě tak úplně není.
@terezahlavackova píše:
Tohle chápu. Já mám manžela, který má skvělý vztah se svou matkou a jsem za to ráda, protože vím, že si váží žen. Přesto když přišlo na věc, stál nohama na zemi a jasně a zřetelně jí do očí řekl, že je nespravedlivá, neobjektivní a lže. Byla to pravda. Ona to sice nikdy nepřiznala, ale začala se chovat podle toho, že si je vědoma, že to není v pořádku. Tzn, mírní se. Pokud se mám s někým stýkat a trávit s ním volný čas, musí nám tam být dobře. Jinak to postrádá jakýkoliv smysl. A jako rodina stojíme při sobě. Rodinou myslím sebe, manžela a děti. Jak to má se svou rodinou zakladatelka je jasně patrné z jejich výroků a chování nejbližšího okolí. Nic pro ně neznamená.
@kontramatka píše:
Zakladatelko když přítel řekl své matce: "mami prosímtě nevšímej si jí, ať je klid“ (
Zřejmě se to dítě dopouštělo něčeho, co vadilo oběma. tchyni i nevl. otci., ale on se rozhodl to přejít, aby byl „klid“, zatímco jeho matka to chtěla „řešit“. (Kdyby se téhož dopouštělo jejich milované dítě/vnouče, tak by to viděli jinak. blbé, ale je to tak).
@Bábrdl píše:
A ty by ses „postavila“ své matce ve věci, v které bys s ní nejspíš souhlasila, jen proto, že to chce tvůj muž?U nevlastního dítěte jsou ty chyby prostě víc viditelné. Nikdy ji chlap a tchyně neuvidí stejnýma očima jako vlastní máma. To neznamená, že by ji měli šikanovat, ale…milovat ji budou těžko, když sami nechtějí.
Jsou tu stovky stránek o tom, jak jsou nevlastní děti hrozné a jak jim chlap (jejich otec) moc povoluje. Macechy to tak často vidí, ale realita to podle mě tak úplně není.
souhlas.
podle mě, to že jí budou teolerovat a necha jí na pokoji, nechaj jí žít je v tento okamžik dostačující.
A nebo tam s dítětem vůbec nechodit, nestýkat se. Másvé příbuzné, které jim tu lásku bude dávat.
Když se mluví o matkách a nevlastních dětech, tak si vzpomenu, jak je obvykle macecha vylíčena v pohádkách - jako zlá žena silně stranící vlastním dětem. Potom si vzpomenu na několik místních diskuzí na toto téma a řeknu si, ona ta lidová tvořivost není až tak mimo. A přítelova matka docela dobře zapadá do obrazu takové macechy.
Nechci být škarohlíd, ale já v tom moc šancí na řešení s dobrými rodinnými vztahy, které si může vybojovat sama zakladatelka, nevidím.
Přijde mi, že jediné, co se může reálně přítelově matce stát je, že tam nebudou jezdit zakladatelka a její dcera, a její syn na to nejspíše přistoupí a bude tam jezdit sám jen s vlastním synem a jeho vlastní dcerou. Zakladatelce se to nebude líbit a její přítel to nejspíše vůbec nepochopí, protože jejich synovi tam přeci nikdo neubližuje. A máme tu slušnou partnerskou krizi.
A když se zakladatelkou rozejdou, tak z pohledu jeho matky bude on jezdit se synem a dcerou jednou za 14 dní na návštěvu.
@terezahlavackova
Nakonec se klidně může stát, že když tam nebudou chtít jezdit holky a zakladatelka, tak tam nebude chtít jezdit ani jejich syn. Je to, ale jen zdánlivá výhra pro zakladatelku, protože se to ve výsledku nepochybně obrátí (v přítelově rodině) proti zakladatelce.
No právě, tohle řešní nemá. Lásku si nikdo nevynutí a po tolika letech když jí nepřijala ani jako malou holku? Málokdo dokáže nedělat rozdíly, bohužel tady to dává holce sežrat moc a mělo se to prostě řešit hned ne koukat a čekat že se něco změní. U vlastních dětí se to tak nějak vše bere jinak. Nejde předpokládat že každý přijme všechny děti, kolikrát se v rodině dělají rozdíly i mezi vlastními sourozenci, pro tchýni je to cizí dítě, logicky raději má vlastní, bohužel neumí být alespon neutrální ![]()
@Bábrdl píše:
Zřejmě se to dítě dopouštělo něčeho, co vadilo oběma. tchyni i nevl. otci., ale on se rozhodl to přejít, aby byl „klid“, zatímco jeho matka to chtěla „řešit“. (Kdyby se téhož dopouštělo jejich milované dítě/vnouče, tak by to viděli jinak. blbé, ale je to tak).
To je v rozporu s tím, co píše zakladatelka - dva rozdílné přístupy aplikované na stejnou situaci.