Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivá Smlouvu mame. Kdybysme do toho nesli, nevim, kdo by ji opravil strechu nad hlavou, pak by tu opravdu zustala sama. To jsme chteli udelat dobry skutek. Ano jsem poucena. Hlavne poucim sve deti. Ona susicku chtela, aby nemusela veset a zehlit pradlo, pak se pokazila pracka, tak jsem ji vyhovela a koupila pracku se susickou. Chtela jsem udelat dobry skutek, po zasluze potrestana.Ty si housenky zabijej, ale ja ucim deti, ze co nemam na jidlo nebo me neohrozuje, nezabijim. Samozrejme az budou starsi, preberou si to po svem, ale nechci je ucit, ze to co vidi, zaslapnou. Ja od nikoho radu nezadam, vyjadrila jsem soucit se zakladatelkou a nazor, proc nestat slepe za starym clovekem. Ja v te realite ziji, zbytecne jsem se pustila do obhajoby sveho nazoru, to ani nebyl puvodne muj umysl. Ted chapu, proc v dnesni dobe temer nikdo nezije ani s rodici v jednom dome. Ani ja nebudu chtit, aby me dite se mnou zilo a pokud ano, tak dostatecne oddelene.
@inkakřivák ze všech vašich příspěvků napříč diskuzemi mám jediný pocit: omlouváte zlé starší lidi, hrajete si na mravokárce mladších. Jenže o tomhle život není a to už v tom starším i tchýňovském věku jsem taky. Samozřejmě se na člověku léta podepíšou, ale ti zlí zde propíraní byli protivní už dříve. A osobně zastávám názor, že v určitém věku by člověk měl sám myslet na zadní kolečka a nečekat, že jednoho dne zůstane osamoceně viset na krku dětem. Nevidím nic špatného se sama či s manželem odstěhovat třeba do domu s pečovatelskou službou, až pocítíme výrazný úbytek sil. Raději ať mi vnoučata a děti zaskočí poreferovat co nového, než by se uštvali se skákáním kolem nás. To jsou služby které by měli poskytovat profíci a rodině potom zbyde čas a chuť na popovídání
@MarcelaN No s tím souhlasím taky, i když pevně doufám, že to se mnou flákne dřív, než se budu muset odstěhovat. Doufám.
A že hájím staré zlé? omyl, já hájím staré. Protože on skutečně ne každý zlý starý člověk je zlý z vlastní vůle. Tak to prostě je. Možná byli rýpaví, ale ne zlí. Ale stáří je změnilo, nějaké to malé zapomínání, nějaké malé drobné změny a najednou jsou tu zlí a zatrpklí lidé. A rotože jsou takoví, okolí se jim vyhýbá a je to čím dál tím horší. Protože třeba ona zminovaná paní, která nařkla mou sestru, že jí navrtala díry do panelu a pouští jí plyn, nebyla dřív taková. Byla to normální lékařka. A pak najednou začaly stížnosti - hluk, křik, našlapané na chodbě, bouchání dveřmi - a skončilo to až takto. Že jí sousedé kradou jídlo ze špajzy, že jí kradou prádlo, že jí kradou peníze, že ji chtějí otrávit. A ona si to skutečně nevybrala. Proto vybízím k té shovívavosti, protože vím, že skutečně ten starý člověk si to opravdu neuvědomuje. Tedy spousta z nich. A nemyslím si, že tohle vysvětlovat je mravokárání. To je jen jiný pohled na věc. Upozornění, že ne vždy je to schválnost, co děláme my starší, zdaleka ne vždy.
@inkakřivák To co ty popisujes, je demence. A le to ze mi leze do skrine, sleduje kazdy krok a neco chce a pak to nepouziva? To mi jako priznak demence nepripada.
Ano, ale píšu to jen proto, aby sis uvědomila, že ona si to taky nemyslela, že taková bude. Dřív se nemluvilo o stařecké demenci, říkalo se tomu prostě stáří. To lezení do skříní ne, samozřejmě, ale to že je prostě zlá - a ona je spíš asi otravná, že? To je prostě stáří. Bohužel. Hele a ta pračka - není to třeba i tím, že se prostě té techniky bojí? Moje maminka na automatku nikdy ani nesáhla. Ještě bych to rozbila - to říkala. nebo mikrovlnka, taky žádný kamarád.
Ono záleží, jak máte smlouvu udělano. A jestli ji máte dobře, tak být tebou si oddělím vlastní bydlení, i za cenu těch investic. protože společné hospodaření je vždycky zdrojem sporů. I kdybys bydlela s vlastními rodiči a měli se rádi, tak kvůli kuchyni a koupelce bitvy budou. To je naprosto normální. Takže když už takto bydlíš a nechceš odejít, pořidte si svoje, malé, ale svoje. A oddělte to. Jinou radu ti nedám. Ono i s vlastní sociálkou a kuchyní ty třecí plochy budou, ale třeba ne tak veliké.