Co se vyplatí studovat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6667
16.3.21 11:23
@Anonymní píše:
Jistě, chápu, že si myslíte, že je to smutné, ale každý máme své důvody k nějakým činům. V životě prostě nechci být závislá na muži, jako je má matka.

Tak abys byla nezávislá na muži, nepotřebuješ vydělávat statisíce. :lol: Stačí si najít třeba takového, který bude srozuměn s rozdělením prací v domácnosti i třeba doby strávené na mateřské 50:50 a můžeš budovat kariéru stejně, jako on, a to i v něčem, co by tě třeba i bavilo.

A také samozřejmě ty dobře placené obory jsou tak placené proto, že jsou náročné - máš na to? Na jejich studium i pak na vykonávání samotné práce? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11029
16.3.21 11:24
@Arkedona píše:
Asi tedy záleží na lokalitě, u nás to tak maji :kytka:

To víš, že to mají i jinde. Ale jen hlupáci o tom mluví. Sama bych svůj plat nikdo neřekla a vždy bych řekla méně, pokud by někdo fakt prudil, tak ať mám klid. Navíc to školství je takové rozmanité, tam se cítí pořád kdosi ublížený a podhodnocený. Méně peněz má za méně hodin, ne skrz lokalitu. Ve školství existují tabulky a ještě je důležité jak moc šikovne je vedení a jak přerozdeli například odměny. Tam je rozdíl, poněvadž tam neteče všude stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
16.3.21 11:24

Zubarina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20911
16.3.21 11:28
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímalo by mě, co se vyplatí studovat a dále dělat, myslím finančně, co se vyplatí. Děkuji

Koukni se na prace.cz nebo jobs.cz, dej si to seřadit podle výdělku a podle toho se zařiď. Není to tak složitý. Druhá věc je ta, na co reálně stačíš a zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11029
16.3.21 11:28

@klamonožka zajímavé pro mě je, že se až moc ochotně baví kolik peněz mají. A zrovna ti učitelé. To dělá jen hlupák a potom ten co nejvíc kejhá se má obyčejne mnohem lépe než tvrdí, známá pravda. Známých mám tedy hodně, ale kolik kdo bere mi nikdo nikdy nesdělil ani v tom nejlepším rozmaru, to si každý soudný člověk bedlivě hlídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.21 11:30

@Trojlístek Nebo jak moc je šikovné vedení v odrbávání svých zaměstnanců. Známý učil matematiku na třech školách (postupně) a všude to vypadalo např. tak, že dostal jen částečný úvazek, ale pak mu byly stále nařizované suply a další učení navíc, které ale vedení vykázalo nějak jinak, ne jako placený přesčas, a byl na tom finančně pěkně bit. Nebo to byla soukromá, kde se nějakými tabulkami vůbec neřídili. Učit ho moc bavilo, ale už se to finančně nedalo. :nevim: Je pravda, že to byly kolikrát školy, kde žádný učitel dlouho nevydržel… asi to bylo lokalitou, nevím, nebo prostě blbě hledal, ale každopádně šel po pár letech raději dělat instalatéra a má dvakrát tolik. :think:

Prosím anonym, nepíšu o sobě.

• Citovat
  • Upravit
1702
16.3.21 11:33

Fakt je to jen o tom, jak je člověk dobrý v oboru a co tomu chce obětovat. Můžeš mít práva, ale když jsi nic-moc-extra nebo máš závazky, budeš ráda 40 tis. hrubého (a volnou pracovní dobu). Taky ale můžeš mít práva, budeš dříč a ještě před třicítkou brát 120 tis. (ale být celý den v kanclu). To samé humanitní obory - znám lidi, co mají 30 tis. hrubého a sedí v neziskovce či kulturní instituci a jsou spokojení (protože volná pracovní doba, neomezené sick days, Home Office), a taky znám jejich spolužáky, co se holt otáčejí trochu víc (jako fakt hodně) a tu 100 taky dají. :nevim:

Příspěvek upraven 16.03.21 v 11:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.21 11:33

Myslíš SŠ nebo VŠ?
Můj bratranec děla daňového poradce a má se jako prase v žitě :-D Vystudoval VŠE. Ale není to jen o tom, co vystuduješ, ale jak se následně umíš prosadit.
Zrovna učitelé mi nepřijdou, že by se měli nějak joooo parádně. Zdravotnictví vůbec, škola těžká a práce pak dost řehole (když teda člověk nejde někam na soukromou kliniku, kde je od - do).

• Citovat
  • Upravit
6667
16.3.21 11:34

@Trojlístek Neříkám, že na potkání, ale s některými mými známými nemáme problém se bavit o finančních věcech. Ať je to učitelka, jiný pracuje v průmyslu, další v bance. :nevim: Jo, třeba tchyně je taky učitelka a kolik bere, to nevím a nebudu se jí na to ptát, nepřijde mi to vhodné, ale mezi přáteli na toto téma občas přijde řeč a fakt to není tak, že jen učitelky by si houfně stěžovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
16.3.21 11:44

@Trojlístek Ale když nad tím tak přemýšlím, tak je pravda, že s těmi učitelkami to většinou byly hovory na téma „a proč jsi se rozhodla, že s tím učením sekneš a šla jsi dělat dělat xy, když tě to s dětmi tak bavilo?“ (většinou přibližně mé vrstevnice, kol. třicítky). Takže možná jen mám ve svém okolí vzor těch, které natrefily na ty blbější podmínky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
16.3.21 11:46
@Anonymní píše:
@Trojlístek Nebo jak moc je šikovné vedení v odrbávání svých zaměstnanců. Známý učil matematiku na třech školách (postupně) a všude to vypadalo např. tak, že dostal jen částečný úvazek, ale pak mu byly stále nařizované suply a další učení navíc, které ale vedení vykázalo nějak jinak, ne jako placený přesčas, a byl na tom finančně pěkně bit. Nebo to byla soukromá, kde se nějakými tabulkami vůbec neřídili. Učit ho moc bavilo, ale už se to finančně nedalo. :nevim: Je pravda, že to byly kolikrát školy, kde žádný učitel dlouho nevydržel… asi to bylo lokalitou, nevím, nebo prostě blbě hledal, ale každopádně šel po pár letech raději dělat instalatéra a má dvakrát tolik. :think:Prosím anonym, nepíšu o sobě.

To s těmi přesčasy není výmysl vedení, ale je to všude. Pokud máš částečný úvazek, tak hodiny do plného úvazku máš placené jen jako hodinu navíc ne jako přesčas. Takže jsou na tom ti lidi bití a zaměstnavatel na tom vydělává. Pak jsou další případy, kdy učitelé přímo neučí - projekt, divadlo, vycházka do přírody atd. To vše si na hromadě škol pak učitelé nahrazují, protože neučili. To že mají odpovědnost mnohonásobně větší nikoho nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
16.3.21 11:47

Jestli mas schopnosti na cokoli, tak ja bych rekla prava nebo IT

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
16.3.21 11:48
@klamonožka píše:
@Arkedona Zajímavé, nikdo z učitelů v mém okolí to tedy tak báječné, jak píšeš, fakt nemá. ;)

Tak nejlépe placené je dlouhodobě IT, právničina, některá ekonomická odvětví - ale tam je zas velký přetlak absolventů, takže jen to samotné vystudování práci s dobrým platem nezajistí. Doktoři také většinou nejsou placení špatně, ale je to vyvážené brutálním studiem, doděláváním atestace, i psychickou a časovou náročností dané práce.

Ale přijde mi smutné, když se člověk o svém budoucím směřování rozhoduje jen podle prachů. :think:

Mně naopak přijde rozumné přemýšlet i o tom, jestli mě budoucí práce dobře uživí. Sice je krásné, vytudovat třeba politologii a kulturologii západního Uzbekistánu, ale pokud má pak absolvent na výběr MacDonalda nebo pásovou výrobní linku, tak to asi nevypovídá o vhodně zvoleném oboru, i když ho to studium strašně bavilo a naplňovalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
16.3.21 11:48
@Trojlístek píše:
@klamonožka zajímavé pro mě je, že se až moc ochotně baví kolik peněz mají. A zrovna ti učitelé. To dělá jen hlupák a potom ten co nejvíc kejhá se má obyčejne mnohem lépe než tvrdí, známá pravda. Známých mám tedy hodně, ale kolik kdo bere mi nikdo nikdy nesdělil ani v tom nejlepším rozmaru, to si každý soudný člověk bedlivě hlídá.

Myslim si opak. O vysi platu se klidne podelim, doktori se kolikrat boji rict si o odpovidajici plat, a pak koukaji jak to je jinde. Jen se staci nebat a znat svou realnou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
16.3.21 11:50

Já jsem třeba myslela, jak jsou na tom dobře právníci. V době, když mají zaběhnutou praxi, tak už to jde, ale když mi známý řekl, že svého času, když dodělal školu a než získal praxi, aby mohl pořádně pracovat a nebyl jen poskokem, že měl kolikrát strach z čeho si koupí jídlo. Protože práce plno, ale plat nic moc a přivydělat si neměl kdy. Nyní je za vodou, ale byly tam roky odříkání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová