Co se vyplatí studovat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66816
16.3.21 14:04
@Arkedona píše:
Bohudík nepodlehla, v rodinných kruzich si nelzeme a nemáme tajemství, takže vím, jak jsou na tom s financemi :palec: pokud to máte jinde jinak, tak to chápu a respektuju. Nicméně to, že někde mají víc i přes nějaké vaše tabulky je realita. Jen jsem napsala tazatelce, jak to mají lidé v mém okolí :hug:

Taky nemam jen tabulkovy plat. Ale pokud se ma v soucasne dobe nekdo rozhodnout, jestli se stat ucitelem, musi pocitat s tim, ze ma zaruceny plat 32 tisic hrubeho. Nadtarify nejsou jiste, za tridnicvi napr. dostavaji ucitele 500-1300 Kc mesice (je to vazano na zakonik prace).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
16.3.21 15:12

Za mě zubař

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
16.3.21 15:27
@Baba píše:
Verim. Ale kdybych si mohla vybrat znova, tak jdu na prava.

Haha, tak to já zase na tu medicínu (ale chtěla bych u toho mít ty znalosti práva :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.21 15:40

Nevím, kde tady chodíte na to, že učitel běžně bere přes 40 000 tisíc. Asi jsou to starší kolegyně, které učí přes 30 let a bohužel už se v tarifní tabulce nemohou dále posunout.
Já mám tarifní plat 34 160 Kč hrubého a 600 Kč za třídnictví. Učím 8 let.
A taky nechápu, že když je to tak skvěle placené povolání, proč je učitelů takový nedostatek. :D
Ještě mi to nikdy nikdo nedokázal vysvětlit 8o :nevim:

• Citovat
  • Upravit
74217
16.3.21 16:07

V platech ve školství jsou velké rozdíly. Ano, jsou tabulky, ale k nim patří i různé příplatky, které plat mohou zvedat. Tady se ty nůžky hodně rozevírají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
16.3.21 16:09

Ja zcela vazne chtela v tech 18 studovat filozofii :lol: Nastesti jsem se pak rozhodla pro jazyky, jinak bych asi dneska chodila jist korinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
16.3.21 16:10
@Melodie91 píše:
To uz dneska davno neplati (teda samozrejme je rozdil velke mesto/venkov) naopak, koncipientu je malo a vzhledem k tomu, ze vlastne porad studuji, za jejich praci se nefakturuje stejne a nedokazou jeste vse, jsou placeni velice, velice dobre, o advokatech nemluve..nebo treba firemnich pravnicich…advokat se muze nechat zamestnat, nebo delat na ico..takze i ta materska nemusi byt problem..muzete take delat notare, soudce, statniho zastupce…atp

Tak to nevím, v jakých kruzích se pohybuješ. Určitě je to lepší, než to bylo třeba ještě před osmi lety, kdy někteří koncipienti dělali za minimální mzdu, ale „velice, velice dobře placení“ advokátní koncipienti ani dneska většinou nejsou. Jo, v Praze najdeš slušně placené místo (pokud na to máš), ale taky si to zpravidla odmakáš (ve smyslu práce od nevidím do nevidím, častá práce o víkendech, mobil v pohotovosti i na dovolené). Po zkouškách je to samozřejmě radostnější.
Proto tam vidím paralelu s lékaři, kdy i po škole můžeš mít docela dobré peníze, ovšem za cenu obětování spousty volného času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.3.21 16:14
@Kelsey píše:
V platech ve školství jsou velké rozdíly. Ano, jsou tabulky, ale k nim patří i různé příplatky, které plat mohou zvedat. Tady se ty nůžky hodně rozevírají.

priplatek za dozor ve skolni jidelne dostavas i ted? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.3.21 16:19
@matkabagristy píše:
priplatek za dozor ve skolni jidelne dostavas i ted? :lol:

Jj máme. Kdo má teď službu ve družině pro IZS. Tak má pochopitelně i dohled v jídelně. Přestože vedeme hrstku dětí. To my máme na dohodu, za odpracovaný čas. To nás neplatí naše ředitelství, že my nemáme vlastní jídelnu. Dostáváme to 2× ročně vyplaceno (v lednu a v červenci).
Edit. ale pochopitelně to bude letos mnohem míň za dohledy, než bylo loni v červenci ve finálním zúčtování, to je jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.3.21 16:27
@Kelsey píše:
Jj máme. Kdo má teď službu ve družině pro IZS. Tak má pochopitelně i dohled v jídelně. Přestože vedeme hrstku dětí. To my máme na dohodu, za odpracovaný čas. To nás neplatí naše ředitelství, že my nemáme vlastní jídelnu. Dostáváme to 2× ročně vyplaceno (v lednu a v červenci).

Pokud dostavas za to, ze vykonavas dozor v jidelne (fakt jsem se s tim jinde nesetkala) odmenu dvakrat rocne, nejde o priplatek. Priplatek je treba za tridnictvi, vedeni predmetove komise, spravu ucebny… Je uveden v platovem vymeru a bere se kazdy mesic.
Ja mam mimo to zaplaceny pravidelne prescasy, ty mi hodi asi 20% z tarifniho platu. Ale to nema nikdo jiny v skole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.3.21 16:31

@matkabagristy
Však já jídelnu neberu vůbec do příplatku. Tam beru osobko atd., prostě rozdíly jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
16.3.21 16:40
@Anonymní píše:
Nevím, kde tady chodíte na to, že učitel běžně bere přes 40 000 tisíc. Asi jsou to starší kolegyně, které učí přes 30 let a bohužel už se v tarifní tabulce nemohou dále posunout.
Já mám tarifní plat 34 160 Kč hrubého a 600 Kč za třídnictví. Učím 8 let.
A taky nechápu, že když je to tak skvěle placené povolání, proč je učitelů takový nedostatek. :D
Ještě mi to nikdy nikdo nedokázal vysvětlit 8o :nevim:

Klid. Oni existuji tabulky. Jenze to lidem nevysvetlis.
To mas jako s tema statnima zamestnancema obecne. Medialni tlachani a lidi tomu veri, je jich hodne.
A ted vubec jsou trnem v oku OSVC a zamestnancum v soukromem sektoru. Zajimave je, proc teda ti nestatni tam nejdou na pohovor ze :lol:
Jenze to by museli take neco umet a minimalni vzdelani maturita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
16.3.21 16:42
@klamonožka píše:
Tak ono totiž nikde nebude ten vysoký plat jen tak pro nic za nic. Všude to bude vykoupené náročným studiem i po-studiem/vysokou zodpovědností v té práci/samotnou časovou, fyzickou, psychickou náročností práce/nároky na intelektuální či jiné osobní kvality…

Presne tak. Zadarmo nic neni. A ve finale je to vsude stejny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
23.3.21 10:36

Tady máte tabulku s platy učitelů: Platy učitelů v roce 2021 + tarifní tabulka

Plat 40 000 Kč (hrubého) bere učitel, který je 30 let ve školství. Příplatky dost často nejsou žádné, jen za třídnictví pár stovek…

U nás na škole (menší město) je situace trošku jiná, já (jako jeden z mála) mám příplatek 3 000 k platu + sezonní odměny. Navíc je možné účastnit se různých placených projektů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
23.3.21 11:18
@Karlos86 píše:
Tady máte tabulku s platy učitelů: Platy učitelů v roce 2021 + tarifní tabulka

Teda koukala jsem na tu tabulku a je to opravdu bída, tak málo bych opravdu nečekala. Je to vážně smutné. Učitele si asi člověk musí zvolit srdcem. :(
A když uvážím, že ze mě rodiče chtěli učitelku, tak nevím, jak bych se uživila. Nakonec jsem šla na medicínu (ne teda kvůli penězům), s čímž se teda dlouho nemohli smířit. Říkám si, že kdybych jim ukázala platovou tabulku učitelů, smířili by se s tím rychleji :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová