Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nastal opět školní rok a pro mě opět trauma z toho, co pořád dělat na svačiny. Problém je ten, že nejstarší ze synů nejí žádné pomazánky a vlastně ani pečivo. Prostě když mu dám chleba s něčím, donese to zpátky netknuté. Ovoce jí, jen když je v perfektném stavu (tzn. nezměklé, netmavé,…), zeleninu (mrkev nebo okurek) si dá celkem ochotně, rajče jedině v případě, že je tvrdé a bez flíčků. Jogurt moc ne, zpravidla se mu ho v aktovce podaří rozbít, ať ho zabalím do čehokoliv a pokud ho přeliju do skleničky, tak to nejí, protože to není v origo obalu (abyste nemysleli, že mám tak nevycválanýho spratka, má Aspergerův syndrom, takže prostě v tomto je trochu ujetej):zed: Prostřední i nejmladší jí všechno, takže s nimi problém nemám. No a teď co mu dělat na svačiny, aby to bylo alespoň trochu zdravé. On má nejraději něco sladkého, nebo tyčinky, krekry (to mu samozřejmě moc dávat nechci), dřív akceptoval toasty, nebo zapečený chleba, nebo bagety, ale teď fakt nechce skoro nic. Chodí do osmé třídy, školu mají dlouho, bez svačiny být nemůže. A teď baby raďte, co mu dát, aby to jedl a přitom to bylo zdravé. A taky abych to nepřipravovala hodinu. To po ránu fakt nestíhám ![]()
No a je nějak oplácaný? když sní sladké, vadí to? Když k tomu dostane ovoce? Popřípadě, když mu nevadí sladké, co pečivo s medem, to teď jí mé děti, jen pečivo a med. Třeba by to pčeivo s medem napodobovalo to sladké a vzal by to.
zrovna na mě koukla reklama
https://www.emimino.cz/…ave-svaciny/
Tortilu se zeleninou a masem? Nebo slany zavin z listovyho testa, domaci pizzu…
Co takhle dělat domácí musli/granola tyčinky, flapjacky. Je to sladké, ale i zdravější. Nejedl by třeba hrst oříšků, mandlí jen tak?
Taky můžeš vyzkoušet třeba ochucené kefíry, jogurtové nápoje, smoothies… Kousky sýra či cottage a k tomu nějakou tu zeleninu či ovoce, jen tak bez pečiva. Naklíčené luštěniny? Malý těstovin. salát?
@Meeshab Pokud nemá sklony k tloušťce, dala bych mu ke svačině co má rád. V tomto věku si dcera dávno chystala, nebo kupovala svačiny cestou do školy sama ![]()
Případně k těm sýrům napéct do zásoby něco jako toto: http://unasnakopecku.blogspot.cz/…-krekry.html
@terinka4444 Oplácaný není. Hubeňour teda taky ne, ale má takovou normální statnou postavu. Pečivo s medem můžu zkusit. Je pravda, že to jsem mu do školy ještě nedávala.
@Zorbas No to by mu asi líbilo. S tou tortilou je to dobrý nápad, to j voda na jeho mlýn ![]()
@entropy Oříšky a mandle mu na svačinu dávám. Jedna z mála věcí, co mu chutnají. Domácí musli tyčinky jsem ještě nikdy nezkoušela, to by tak možná mohlo klapnout. Kupované musli tyčinky teda nejí, ale nad domáci by se možná smiloval.
Nebo luštěninové pomazánky, jestli by to jedl.
Jogurty v originále bych ten kelímek vzala a strčila do skleněné zavařovačky coby obalu nebo zavíratelných dóz z kvalitního plastu (typu lock and lock), který jen tak nepoškodí ![]()
@entropy Tak ty krekry vypadají fakt dobře ![]()
@Alušáček No, ale když on si koupí sám, skončí ve škole s balíčkem chipsů a kofolou
Když si sám chystá doma, hodí si do batohu jablko, které z batohu odpoledne v nedotčeném stavu zase vytáhne ![]()
Zkusila bych ten originální joogur ve skle, občas ne teda moc zdravý, ale třeba postudenu palačinky s marmeládou. nebo zeleninový saláty, nebo těstovinový.
a s tím jogurtem syna chápu, aspergra nemám, ale mléčný výrobky taky pozřu pouze z originálního obalu, jinak mám blok
![]()
@slavuska1 Díky. Saláty jsem teda nezkoušela. Má je rád, ale když jsou teplé, ale možná by je skousl i na studeno.
@Meeshab pises, ze oplacany není, tak bych mu dala, na co ma chuť, i to sladké, já dávám někdy i sušenky, třeba Sunarka, ale mám menší děti, někdy pečivo se sýrem, cherry rajčata do krabičky, hrozny, presnidavku, jogurt.