Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@neila píše:
já mám za to, že když nefunguje ani jedno, je ideální přiměřená kombinace těchto dvou možnostíjen bych prohodila pořadí a vyhodila „nekonečné“
Vychováváme tak naše 3 děti a protože ani se 17 letou není žádný problém, věřím, že je to správná cesta… U nás platí pravidlo 3× a dost, prostě když napotřetí nefunguje vysvětlování, tak přiletí ruka na zadel
Obvykle to jde ale bez toho
Teda, to jsem netušila, že se na toto téma strhne taková diskuze
Děkuji všem za reakce! Nenapsala jsem, že samozřejmě na návštěvě syna rabovat nenechám, snažím se mu slovně domlouvat a říkat NE, ale většinou to nezabírá a tak mi tedy bylo poraděno dát na zadek, čemuž já se bráním. Zkrátka mi přijde, že roční dítě z toho nemá rozum, ne?
Jinak máte pravdu, že je lepší zvát návštěvy k nám a je po starostech, ale ne vždy to jde…
@Venetia Však samozřejmě, nenechám dítě vyhazovat šuplíky u někoho, kdo si to nepřeje. Tam už je potřeba převést pozornost a zabavit je jinak. Jen se mi nelíbí názor, že jak dítě nesedí na zadku a chce zkoumat, dát mu po ruce, aniž by mu člověk nabídl nějakou přijatelnou alternativu.
@Fiškuska NE na takhle malé většinou nefunguje, lepší je odnést jinam, vzít věc z dosahu, zaujmout něčím jiným, začít si s ním hrát,…
@_.Emilyyy píše:
Tak dobre, delala si to, kdyz byl mensi, kdzy dcera byla mala, tak byla stranse hodny dite
- a nemela jsem ani duvod ji bít
. Nj pockej si na pubertu
No vidíš, já měla zvlášť první dítko celkem ostrý, takže jsem ho jako malinkýho občas plácnutím usměrnila.
Já si zase nedovedu představit, že bych uhodila děcko v pubertě.
Tam jsem už nic usměrňovat nemusela.
To už byli parťáci a pokud se nám něco nelíbilo, všechno šlo už dávno vykomunikovat a prodebatovat.
Záleží na tom, jaké máš dítě. Některé roční děti velmi dobře chápou zákazy a ví, že něco dělat nemají a pak jsou děti pomalejší, které v roce prostě nechápou. Nemáš nechávat dítě kramarit, kor když ti řekli, že jim to vadí. Je na tobě si usměrnit dítě. Jakým způsobem to uděláš, je na tobě.
A jemně plácnutí přes ruku nebo přes plinku fakt neberu jako mlácení dítěte.
@Venetia píše:
nasadíš kamery do všech domácností?
Ale to bys mi mohla říct i na domácí násilí. Kamery v domácnostech nejsou, tak bys zrušila trestnost domácího násilí? ![]()
@Froseth píše:
@Venetia Však samozřejmě, nenechám dítě vyhazovat šuplíky u někoho, kdo si to nepřeje. Tam už je potřeba převést pozornost a zabavit je jinak. Jen se mi nelíbí názor, že jak dítě nesedí na zadku a chce zkoumat, dát mu po ruce, aniž by mu člověk nabídl nějakou přijatelnou alternativu.
Jojo, to známe - batole začalo vytahovat knížky z knihovny a tchýně na to: „no to snad není možné, to je hrozný kramář, tohle ať si nezvyká, co ho to učíte, to s ním nebudete moct jít nikam na návštěvu, no kramařit mi tady teda nebude“ atd. Prostě podle ní je vychované dítě takové, které spořádaně sedí na zadku a nedotkne se ničeho bez dovolení (bez ohledu na to, kolik je mu let). A mimochodem, ona sama vychovala dvě děti, takže má prý zkušenosti a ví, jak správně děti vychovávat. No radost k nim jet na návštěvu
Minule říkala, že mu máme dávat na zadek. Zřejmě jí vadí, že naše dítě fyzicky netrestáme. No, jak vidíš, @Fiškuska u starší generace je to asi celkem běžný přístup.
@lucenka píše:
Nedivím se, že mu to vadí. Taky by mi vadil takový spratek na návštěvě a hlavně matinka, co tohle nechá dítě dělatPopravdě divím se tvému otci, že nezasáhl, když ty jsi toho nebyla schopná.
Jo a otec má pravdu. U nás stačilo párkrát dát klukovi lehce přes ručku a říct mu, že se to nedělá a byl klid. Ale chtěla jsem mít dobře vychované dítě a užít si návštěvy v klidu. A ten klid není o tom, že dítě sedí x hodin spořádaně n jendom místě, ale o tom, že nedělá bordel, neničí věci apod.
spratek??? roční dítě, které zkoumá a je přirozeně zvědavé je spratek, protože chce objevovat šuplík.. aha. Ty máš v hlavě asi trochu maglajs, ne? Tím neříkám, že je správné na návštěvách dělat bordel. Jen mě zaráží tvoje myšlenkové pochody.
Dej si led na hlavu, bude líp.
@pet p Já se synovi věnuju i na návštěvě, aby byl klidnější, ale někdy chci otci třeba s něčím pomoct v domácnosti a jakmile ho nemám na očích je to pro něj známka volnosti
v horším případě začne kňourat a můj táta prostě nechápe, jakto že se neumí syn zabavit sám s hračkami pro něj určenými ![]()
Me by tedy fakt nenapadlo dat rocnimu diteti pres ruku nebo pres zadek. Zda se mi dost mimo otec. Druhorozene je ted rok, a kdyz nechci, aby nekde rabovala, reknu ji ne, nekolikrat, rucicku dam pryc..porad dokola, taky se umi vzteknout, snazim se odvest pozornost..funguje to i bez nasili, jen je to nekdy vetsi drina. A aby rocni dite samo sedelo na jedny dece dyl jak 20 minut a soustredene si hralo? ![]()
Jo to jsem taky chtěla napsat, že se mi zdá, že plácání přes ruce a zadek je názor spíše starší generace (ne však pravidlem, nerada bych se někoho dotkla…)
@pet p píše:
Jojo, to známe - batole začalo vytahovat knížky z knihovny a tchýně na to: „no to snad není možné, to je hrozný kramář, tohle ať si nezvyká, co ho to učíte, to s ním nebudete moct jít nikam na návštěvu, no kramařit mi tady teda nebude“ atd. Prostě podle ní je vychované dítě takové, které spořádaně sedí na zadku a nedotkne se ničeho bez dovolení (bez ohledu na to, kolik je mu let). A mimochodem, ona sama vychovala dvě děti, takže má prý zkušenosti a ví, jak správně děti vychovávat. No radost k nim jet na návštěvuMinule říkala, že mu máme dávat na zadek. Zřejmě jí vadí, že naše dítě fyzicky netrestáme. No, jak vidíš, @Fiškuska u starší generace je to asi celkem běžný přístup.
A proč jsi ho nechala vytahovat ty knížky? Taky by mi to vadilo. Děti v tomhle věku můžou knížku dost snadno poničit. Jo a nejsem žádný příslušník starším generace ![]()
@lucenka píše:
A proč jsi ho nechala vytahovat ty knížky? Taky by mi to vadilo. Děti v tomhle věku můžou knížku dost snadno poničit. Jo a nejsem žádný příslušník starším generace
Stihnul vytáhnout dvě a než tchýně dokončila svůj proslov, tak už byly knihy zpátky uklizené v knihovně, synovi jsem řekla, že u babičky toto dělat nebudeme a přesunula jsem ho jinam. Takže asi bych nemluvila o tom, že jsem ho nechala vytahovat knížky. Prostě seděl u knihovny, my jsme si povídali, on si to tam prohlížel a pak dvě knížky vytáhnul.
Spíš jsem tím svým příspěvkem chtěla říct, že pro některé babičky a dědečky je nejposlušnější dítě, které se ani nehne a nemukne ![]()