Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LydiaD To z té knížky jsem napsala, protože mi to přijde hodně trefné. Jinak zas tolik knížek o výchově jsem nepřečetla a neberu to tak, že co je psáno, to je dáno. Spíš si z toho vždy vyberu, co je mi blízké. Člověk to kombinuje s vlastní zkušeností, jak byl vychováván, a taky zapojuje intuici. Vždycky je to takový mix, neřekla bych, že by někdo postupoval výhradně podle knížek „psali to, takže je to tak“. To si nedovedu představit. Ale obecně jsem za ty knížky ráda, protože vždycky v nich najdu něco, co mi nedošlo, prostě souvislosti, které jsem neviděla. Prostě se ráda dozvím něco nového nebo jiný pohled, ale neberu to dogmaticky.
Jo a ještě k té tchýni - ono mi to vlastně přijde hodně smutné, přijde mi, že není šťastná, s dětmi ani vnuky si nerozumí, přijde mi v podstatě dost osamělá. Jenže i když jí její děti řekly, co jim vadí a co by chtěly jinak, tak ona to prostě nedokáže změnit, nedokáže nenadávat, nedokáže si nechat své jedovaté komentáře, nedokáže si nechat své rady, pořád dál poučuje. Atmosféra tam je dost napjatá a neupřímná ![]()
@pet p píše:
@LydiaD To z té knížky jsem napsala, protože mi to přijde hodně trefné. Jinak zas tolik knížek o výchově jsem nepřečetla a neberu to tak, že co je psáno, to je dáno. Spíš si z toho vždy vyberu, co je mi blízké. Člověk to kombinuje s vlastní zkušeností, jak byl vychováván, a taky zapojuje intuici. Vždycky je to takový mix, neřekla bych, že by někdo postupoval výhradně podle knížek „psali to, takže je to tak“. To si nedovedu představit. Ale obecně jsem za ty knížky ráda, protože vždycky v nich najdu něco, co mi nedošlo, prostě souvislosti, které jsem neviděla. Prostě se ráda dozvím něco nového nebo jiný pohled, ale neberu to dogmaticky.
@pet p
![]()
Tak tohle jsi napsala moc hezky
Aspoň pro moje oko ano ![]()
No a ke tchýni… jaký si to udělá, takový to má.
Už ji zřejmě nikdo nepředělá.
@LydiaD Díky. A ohledně tchýně máš pravdu, že jaký si to udělá, takový to má. To si říkám taky. Jenže já jsem asi trochu cíťa, že mi to prostě přijde líto, když vidím, jak málo by stačilo a mohla by si dosyta užívat našich návštěv a užívat si s malým a přiblížit se ke svým dětem. Jenže ono je to „málo“ asi jen v mých očích, ve skutečnosti to pro ni je nepřekonatelná změna.
@LydiaD píše:
Já vím, že Ty ne… ale přítel musel.
Vím, že není jeho a že se omluvil.
Ale nevím proč to bylo, občas Tě tu čtu ale důvod toho pohlavku jsem asi přehlídla.
Tak napisu ti to zkráceně bylo to za dlouholetou drzost a pritel uz to nevydrzel
.
Jo, parkrat. Ale ja mam na mysli stav, kdy je dite bito za blbosti bezne. Hezky priklad je ve Forestovi Gump. Parkrat dostane v zivote asi kazdej ![]()
@neila píše:
já mám za to, že když nefunguje ani jedno, je ideální přiměřená kombinace těchto dvou možnostíjen bych prohodila pořadí a vyhodila „nekonečné“
Vychováváme tak naše 3 děti a protože ani se 17 letou není žádný problém, věřím, že je to správná cesta… U nás platí pravidlo 3× a dost, prostě když napotřetí nefunguje vysvětlování, tak přiletí ruka na zadel
Obvykle to jde ale bez toho
U nas uplne stejne. Trikrat varuju, potom konam. Nemam nervy ani cas, abych stala a vysvetlovala, proc co a jak.
@_.Emilyyy píše:
Tak napisu ti to zkráceně bylo to za dlouholetou drzost a pritel uz to nevydrzel.
Dlouholetá drzost? ![]()
Tak to udržel nervy na uzdě několik let?
A Tobě to teda nevadilo, že je na něj několik let drzá a její chování Ti přišlo cajk?
Všude jsem spíš četla jak je holka milá, hodná, tak to nějak moc nechápu ![]()
Jak máte úžasnej vztah.
A když teda dostala po několika letech drzosti pohlavek, tak se jí ještě omluvil?
Tak to asi moc nechápu ![]()
@Froseth píše:No vyznělo to tak,že sedis a dítě nechas,ať dělá co chce…o alternativě nebyla zmínka
@Venetia Však samozřejmě, nenechám dítě vyhazovat šuplíky u někoho, kdo si to nepřeje. Tam už je potřeba převést pozornost a zabavit je jinak. Jen se mi nelíbí názor, že jak dítě nesedí na zadku a chce zkoumat, dát mu po ruce, aniž by mu člověk nabídl nějakou přijatelnou alternativu.
@Enmamma píše:Určité ne,taky se na ne nepřijde,pokud to někdo nenahlasi
Ale to bys mi mohla říct i na domácí násilí. Kamery v domácnostech nejsou, tak bys zrušila trestnost domácího násilí?
@Fiškuska píše:
@pet p Já se synovi věnuju i na návštěvě, aby byl klidnější, ale někdy chci otci třeba s něčím pomoct v domácnosti a jakmile ho nemám na očích je to pro něj známka volnostiv horším případě začne kňourat a můj táta prostě nechápe, jakto že se neumí syn zabavit sám s hračkami pro něj určenými
A to se jedna o batole, přála bych vám vidět skoro osmiletého zavislaka, který neudělá sám ani prd.
@Venetia píše:
A to se jedna o batole, přála bych vám vidět skoro osmiletého zavislaka, který neudělá sám ani prd.
Ha ha, ten k vám jezdí přespávat do garsonky že?
no brání si tatínka asi ![]()
Pokud vám nevadí, že vám tohle doma dělá, tak je to vaše věc. Ale kdekoliv jinde bych ho ani nenechala začít. To je neslušnost. I když jde o prarodiče. Nejde tu vůbec o to, zda dítě trestat. Jistě že ne. Jde tu o to, že vy to vůbec nemáte dovolit…
@Bubla Bůčková píše:
Ha ha, ten k vám jezdí přespávat do garsonky že?no brání si tatínka asi
spíš je na něm totálně závislej..jestli přežijeme prázdniny, tak už asi všechno.
přespavat naštěstí ne, ale jinak je tu nasáčkovanej denodenně
@LydiaD píše:
@pet p
Je určitě fajn, když se nastaví hranice tak, aby si návštěvu užili všichni.
Což se asi ne vždycky daří.
Jinak se omlouvám, ale tyhle citáty z knížek… jak já jsem ráda, že tohle za nás nebylo.
Mně přijde, že tohle je dneska někdy až extrém.
Přečíst si něco a řídit se podle toho.
Co je psáno, to je dáno… nemyslím si, že všechny tyhle knížky o nevýchově a o tom všem, musí mít nutně ve všem pravdu.
Nevím, jestli jsem starší generace, když mám už dva dospěláky![]()
(babka ještě nejsem a metalový fesťáky mě baví![]()
)
Ale někdy mi přijde, že většinou slyším, jak my jsme to dělali všechno špatně.
Zatímco dnešní mladí přečtou knížku, děcku je 6 neděl a už ví, jaký bude v pubertě, co všechno budou dělat jinak a samozřejmě nejlíp.
Realita je pak někdy jiná.
Kéž si jednou se snachama budu rozumět, abych pak nebyla vláčená po diskuzích jako mrcha tchýněPříspěvek upraven 04.07.19 v 15:14
Já myslím, podle toho co tu občas ctu, že jsme měli polovinu práce, děti byli samostatnejsi
@_.Emilyyy píše:
Tak napisu ti to zkráceně bylo to za dlouholetou drzost a pritel uz to nevydrzel.
No, já se mu upřímně nedivím.
Za mě: moc hezky napsané