Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pet p nikdy jsem děti nikam nezavirala. Nikdy jsem je ničím nestrašila (bubaci a tak) osobně mlácení dětí přes ruce nemám ráda, nikdy jsem je netrestala vodou (davanim pod studenou sprchu třeba)… a nepotrebovala jsem k tomu chytré knihy, používám hlavu. Jestli je to blbě nebo špatně, ať si moje dnes velké děti vyhodnotí samy.
@Anna766 Nojo, moje tchýně je přesvědčená o tom, že výchově rozumí, protože přece používá hlavu a vychovala dvě děti. Když jsme jí darovali knížku Respektovat a být respektován, tak se nám skoro vysmála (a samozřejmě ji nepřečetla).
Se svými dětmi má chladný vztah a návštěvy u ní jsme minimalizovali. Trochu mi ji připomínáš tím přístupem „nepotřebuju chytré knížky, používám hlavu“. Já si nemyslím, že bys knížku nutně POTŘEBOVALA. Jenom vůbec nechápu to striktní odmítání knížek o výchově.
@pet p mně se to líbí. I třeba takový knížky o komunikaci. Jenže mám spíš pocit, že by ji musel číst i ten druhý a řídit se ji ![]()
@Bubla Bůčková píše:
@pet p mně se to líbí. I třeba takový knížky o komunikaci. Jenže mám spíš pocit, že by ji musel číst i ten druhý a řídit se ji
Bez toho, aby ji četl i ten koho se to týká, je to jen zajímavé čtení
@pet p píše:
@Anna766 Nojo, moje tchýně je přesvědčená o tom, že výchově rozumí, protože přece používá hlavu a vychovala dvě děti. Když jsme jí darovali knížku Respektovat a být respektován, tak se nám skoro vysmála (a samozřejmě ji nepřečetla).
Se svými dětmi má chladný vztah a návštěvy u ní jsme minimalizovali. Trochu mi ji připomínáš tím přístupem „nepotřebuju chytré knížky, používám hlavu“. Já si nemyslím, že bys knížku nutně POTŘEBOVALA. Jenom vůbec nechápu to striktní odmítání knížek o výchově.
Tak nečtu knížky o výchově. Co to asi znamená? To posuzuješ každého podle toho? ![]()
Striktně si tu cosi vytváříš ty sama. Posuzuješ ostatní podle sebe. Klidně si je čti, mě to nijak nepobuřuje, nevadí a ani si o tobě nic na základě toho nemyslím. Zkus to taky.
@Anna766 Tak to jsem asi špatně pochopila to, jak jsi psala, že používáš hlavu a nepotřebuješ knížky a že ti tamto, co jsem citovala, přijde překombinované a jako výchova na sílu.
@pet p píše:
@Anna766 Tak to jsem asi špatně pochopila to, jak jsi psala, že používáš hlavu a nepotřebuješ knížky a že ti tamto, co jsem citovala, přijde překombinované a jako výchova na sílu.
No přijde. Psala jsem to warite. A tebe se to koukam strašně dotklo.
@Anna766 píše:
No přijde. Psala jsem to warite. A tebe se to koukam strašně dotklo.
Reagovala jsem proto, že i když jsi to psala jí, tak to byla reakce na to, co jsem psala já. Ale neboj, nedotklo, v pohodě ![]()
Musím si vás dočíst, vrátili jsme se z víkendu, jeli jsem za chlapečkama na tábor.
Oba tam jsou jako vedoucí, jak jsem už psala, jsou to dospěláci ![]()
Přestože jsem je občas jako malý plácla, tak se máme pořád rádi.
Zřejmě jsme všichni úchyláci ![]()
A zblbá z týhle disktuze, jsem se jich ptala, jestli si nějaký plácnutí pamatují.
Neví to ani jeden.
Láskyplně mě poplácali po hlavě, že si mám radši pustit metal, než řešit tyhle blbiny
![]()
Snažila jsem se rozvinout nějakou diskuzi, že bych vám napsala, co a jak, ale jenom se smáli.
@pet p píše:
trest narušuje láskyplný vztah mezi námi a dítětem, který je pro dítě motivací k tomu, aby se rozhodlo dodržovat námi stanovená pravidla
Asi začnu psát knížky
![]()
@Bubla Bůčková píše:
Je pravda, že hodně lidí označuje dnes tchyně a i maminky za „manipulativní“. Není to právě tedy toto? Drama queen, ježiš já bych pro tebe tak hned jela, jo ale víš no…
Bublo, nějak nevím, jak to myslíš.
Pochopila jsem to správně, že to přirovnánáš k té svačině?
Já bych Ti jí přivezla, ale nemůžu, vymyslíme to jinak… dítě nemá pocit, že je potrestaný a že ho má rodič rád.
Ale v podstatě to rodič vokecal, vyprdnul se na něj a namazal mu med kolem pusiny.
Takže děcko až něco bude zase potřebovat, rodič nahodí lítost, neudělá pro dítě nic a jedeme dál ![]()
Já tyhle knížky tak nemám ráda
![]()
@warita píše:
to jsou presne takovy ty pseudo-psycho- reci, ktere me drazdi az na pudu.Kdyz dite dela neco spatne, tak ano, rada mu to takto budu i komunikovat. Delas neco spatne.
Ze se mu trest nelibi a vyvolava to v nem negativni reakce, tak se tak priste chovat nemusi a hotovo. Ne kazde dite reaguje na trest tak, ze se chova jeste hur. Vetsina deti se z trestu dokaze poucit. Samozrejme by vychova nemela spolehat jenom na tresty, mela by byt primarne pozitivne orientovana, formou pochval a odmen, nicemene tresty k tomu taky patri.
Ale hlavne, vychova by mela byt intuitivni a ne to analyzovat uplne k smrti. Vychova zase neni takova veda, nemusi to byt uplne perfektni. Pokud delas veci alespon ze 70% dobre, tak se nejaka ta 30% chybovost vsakne. A hodne lidi, kteri obcas treba v detstvi dostali na zadek pak v dospelosti rika, ze tech par vyprasku, ktere dostali, si zcela zaslouzili a rodicum to za zle nemaji.
@pet p píše:
Věřím, že i Ty budeš jednou přesvědčená o tom, že jsi to dělala nejlíp.
Protože jsi o tom přesvědčená už teď ![]()
Tak uvidíš, jakou budeš mít jednou snachu (pokud ji budeš mít)
A jaký budeš mít vztah s dětma.
Chápu, teď je jasný, že jsi přesvědčená, že lepší, než Tvoje tchýně se synem.
Ale možná se Ti jednou snacha vysměje, že Tvůj způsob výchovy je mimo a Ty se budeš muset smířit s tím, že ona to bude dělat po svým a úplně jinak než Ty.
Ale jinak mě bavíš (BEZ IRONIE!)
Ráda čtu Tvoje příspěvky, i když oponuju
![]()
@LydiaD píše:
Bublo, nějak nevím, jak to myslíš.
Pochopila jsem to správně, že to přirovnánáš k té svačině?
Já bych Ti jí přivezla, ale nemůžu, vymyslíme to jinak… dítě nemá pocit, že je potrestaný a že ho má rodič rád.
Ale v podstatě to rodič vokecal, vyprdnul se na něj a namazal mu med kolem pusiny.
Takže děcko až něco bude zase potřebovat, rodič nahodí lítost, neudělá pro dítě nic a jedeme dál
Já tyhle knížky tak nemám ráda![]()
![]()
Jo přesně tak.. To je přece manipulace, že je po mým a nejlíp ostatní se cítí provinile
já chápu, co tím knížka chce říct, že být oporou. Já tam třeba nevidím tu mezi možnost např. je tak to se teď nedá nic dělat, vydrž, uděláme si velkou svačinu doma. A po příchodu domů.. Péťo tu svačinu máš tady v horní polici vždycky, opravdu se radši vždycky koukni dvakrát, takhle si měl ve škole hlad. Prostě „výčitka“ ale neobsahuje „no to ses zblaznil, já tě přetrhnu“. Trest v podobě dnes není večerníček, když dítě opakovaně neposlechne taky pro mě normální. Pohlavky, facky šestiletému, to je pro mě prostě tabu.
@LydiaD ještě jsem to myslela tak, že my starší třeba říkáme :rodiče nás měli rádi, ale byli nás a generace „knížkařů“ : rodiče nás měli rádi, ale jsou to hrozný manipulatori. Oni ty knížky někdy neradi, co je nejlepší pro dítě, ale pro rodiče. Přitom pro ten konkrétní případ, je řešení jednoduche:mám čas, přijedu.. Nejsem blízko, nepřijedu a ani při jedno dítěti nenadavat. Takovej zajímavej případ už by byl, že dítě si zapomnělo doma tělocvik, maji běžet na známku a mimo to hrozí poznámka, co teď? A co pak, řešit u učitele, omlouvat za něj? Další problém knížek, řeší banality a v realu je dalších x proměnných.
Aha a z čeho tak usuzuješ? Neřekla bych, že tu prezentuju dogmaticky názory a jsem přesvědčená o své 100% pravdě. Spíš se snažím ukázat taky trochu jiné názory, než že fyzické tresty jsou normální, tresty obecně jsou normální, zavírat dítě samotné do pokoje je normální apod. A někdy k tomu využiju i knížku, když je to tam třeba dobře sepsané. Má to být inspirace pro ostatní a ne něco, podle čeho se mají slepě řídit. Prostě K ZAMYŠLENÍ.
Knížkami o výchově se neřídím, ale inspiruju.