Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jdukolem jsme s chlapem 6 let a má dvě dcery a nikdy jsem nevychovávala i když mě jeden čas furt tlačil k tomu, ať jim případné problémy ad říkám já a ať jim říkám co mám dělat - no štěstí, že jsem to nedělala, protože je stejně všechno špatně i bez toho abych je řešila - no a zakladatelka to evidentně má jinak, chudák holka, bude se po ní vozit nějakej cizí páprda
@pe-terka píše:
to už dávno máme, ale různě je obcházejí a vykrucují se nebo to šidí. Jj, smolík pacholík taky následuje, ale ty scényNo, holt to musíme nějak přežít.
Děti..holka..děti. Muž syn tím jak je autik je mistr ve vztekani a prosazování.
Me žádný pubertak nerozchodi.Ale dřív či později pochopí když budeš přísná ze nejdřív prace a pak zabava
@Patricie87 Bud at přispivá. otázkou jestli má brigadu a tím padem jestli má peníze na přispění. A nebo at doma maka. Jedině ji přestat vařit, prát věcí..atd at se to sama naučí že nebudeš dělat za ni vše když doma nepomuže.
Jsem o něco starší než tvoje dcera. Doma finančně nepřispivám, ale staram se o domáctnost, segra přispivá ( na to kolik má bych řekla že by mohla dát víc ) ale mluvit do toho nemohu…ale jinak neuděla doma nic a to ani když ji rodiče řeknou..je unavena z roboty sedí 8 hod v kanclu a o víkendu si jde za zabavou
Ja doma vysavala, utirala prach, vencila psa, stlala postele, myla nadobi uz od 8let. ale treba pozdeji jsem nejak extra nevarila, pze s moji mati to bylo tezky a nenechala me to delat po svym. pozdeji tak kolem 16 let jsem zapinala pracku, vesela a sbirala pradlo, koupelku jsem poprvy umyvala asi v 18. ale delavala jsem schody v panelku kdyz byla sluzba. i jsem parkrat hazela snih
. od 9. tridy jsem si myla okno v pokoji. a pak i postupne v celym byte.ale nikdy jsem nezehlila treba
ale to jsem delat proste musela, pze mati byvala dlouho v praci. rekla mi tohle a tohle udelej, tak jsem udelala. sice jsem pyskovala ale udelala. casto ne podle jejiho gusta, ale co uz. pozdeji jsem to i delala rada.je to o vychove. a ja byla navic tak vycepovana, ze jsem vedela, ze bude zle pokud nebude umyty nadobi
ale stejne jsem podle matky delala malo. to je tezky no. kazdej to s tim uklidem ma jinak. nekdo neuklizi vubec a zije ![]()
Ptáš se, jak nemít s dcerou špatný vztah, ale pokud na ní pošleš přítele, tak si buď jistá, že špatný bude. Teď už je dost pozdě vychovávat. A neříkej mi, že s ní nic nehnulo. S každým dítětem hne zákaz toho nejoblíbenějšího - televize, wifi, zaražené kapesné… Jenže s tím se mělo začít minimálně před 10lety, ne teď. V tuhle chvíli je bohužel už značně rozmazlená a všechny snahy donutit jí pracovat ať doma nebo na brigádě nejspíš skončí tím, že odejde z domova a sekne se školou tobě natruc, obzvlášť když to bude za tebe tvrdě řešit přítel.
Můj názor na věc je ten, že dobrého studenta budu na škole maximálně podporovat. Samozřejmostí bude brigáda o prázdninách, ale brigádu během roku bych podporovala spíš kvůli zkušenostem, než kvůli výdělku. Dítě na škole musím živit já! Zas to ale neznamená, že mu musím dávat peníze na značkové oblečení, přemrštěné účty za telefon, kina, diskotéky apod. Moje dítě je ještě nevýdělečné, ale už teď si musí na extra nároky ušetřit z peněz, co dostane za vysvědčení a od babiček. Mohli bysme si dovolit mu zaplatit vše, jenže to moc výchovné není, takže se podílí.
Jediný případ, kdy by mě hanba nefackovala a vzala bych si od studenta peníze, je, když bych byla z důvodu nemoci dlouhodobě nevýdělečná. A vůbec nevím, jak si to s placením od dcery představuješ. Ona od tebe dostane peníze na obědy, oblečení a telefon a ona tobě dá 1500 na nájem?
To mi příjde padlé na hlavu. Dostává od tebe nějaké kapesné ne? Tak leda bych jí sebrala to a vysvětlila, že si ho už nemůžeš dovolit a že si kapesné musí vydělat. Ovšem není blbá, bude jí jasné, že je to kvůli většímu bytu, potažmo chlapovi, a za zlé ti to bude mít stejně. ![]()
@Ginuš píše:
@jdukolem jsme s chlapem 6 let a má dvě dcery a nikdy jsem nevychovávala i když mě jeden čas furt tlačil k tomu, ať jim případné problémy ad říkám já a ať jim říkám co mám dělat - no štěstí, že jsem to nedělala, protože je stejně všechno špatně i bez toho abych je řešila - no a zakladatelka to evidentně má jinak, chudák holka, bude se po ní vozit nějakej cizí páprda
hele hlavně holce je 22 co už chce ten cizí chlap na takové „staré větvi“ vychovat že.. fakt by mě zajímalo, jak dlouho ho zakladatelka zná ![]()
@jdukolem píše:
hele hlavně holce je 22 co už chce ten cizí chlap na takové „staré větvi“ vychovat že.. fakt by mě zajímalo, jak dlouho ho zakladatelka zná
Myslím že by se mi nelíbilo šůrovat byt a tam by se roztahoval cizí mužskej a vyčumoval
jinak samozřejmě domácí práce se samy neudělají a měly by i děti máknout, to nepopírám.
@Saatine píše:
Je to švanda tyhle diskuze, když sem napíše nějaká maminka a má kluky 14, 15 a nevychází finančně. Tak by všechny ženské ty děti poslaly na brigáduA za tuhle dívčinu se všichni staví.
Bydlení by si platit určitě neměla, ani jídlo, ale nedávala bych jí na kino a blbiny, na to ať si vydělá.
A úklid, donuť ji ty sama, ne pro ni cizí chlap. Kdo neuklízí - nepoužívá. Nádobí proto, že pokud si ho neumyje nebo nedá do myčky, tak čisté nebude atp. On se ten záchod sám neumyje. Udělej třeba rozpis úklidu ať se prostřídáte… žehlení, zašívání a dokonce ani vaření není nutné to bych neřešila. Ale prach, vysávání, záchod, koupelna a nádobí, to jaksi používají všichni.
ano pokud by napsala že dcera studuje a má nároky = značkový boty + nepotřebný šminky byla bych první kdo by poradil zatnout tipec a poslat na brigádu - ale platit nájem?
doma? jako studentka? nepochopím..
btw diskuze s dítětem 14-15 let na brigádu mě taky dostala lakomost některých nezná mezí
@Anna766 píše:
Myslím že by se mi nelíbilo šůrovat byt a tam by se roztahoval cizí mužskej a vyčumoval![]()
jinak samozřejmě domácí práce se samy neudělají a měly by i děti máknout, to nepopírám.
mě osobně přijde, že to bylo celý blbě už od dávna, když slečně bylo těch 5-6 let… hele i ten můj prvňák ví, co má doma za „práci“ - vyklidit myčku, vynést koš, prostřít stůl, vysát si v pokoji, dát kocourům vodu atd..dělá to sám a nebo když mu zlehka připomenu jestli má to a to hotový, tak hned- jéééé nemám a jde.. velkej to samý - ten u toho teda háže ksichty, ale je mu to prd platný a hlavně ví, že stejně musí.. jednou za 14 dní už i vaří oběd - teda zatím střídá fazole po mexicku a špagety s boloňskou, tak snad jednou rozšíří repertoár, ale už dělal i palačinky k večeři a šlo mu to.. prostě tak nějak volně samospádem jsou oba navyklí že se dělá
jak by to bylo kdyby přišel nový partner nevím, ale myslím, že pokud mají ten návyk - pracujeme všichni, tak by to asi byl menší problém než - přišel cizí chlap = teror ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, jen pár příspěvků. A musím napsat, že mě docela nadzdvihly příspěvky, kde se píše, že rodič musí a musí. V rodinném zákoně je napsáno, že každé dítě se má podílet na chodu domácnosti podle svých možností. Já pracuji od 16 let (prvák na SŠ). Při střední jsem si vydělala průměrně 4 tisíce, co jsem mohla, to jsem si platila sama - oblečení, mobil, kina, kavárny, věci do školy. Celou vysokou jsem k dennímu studiu pracovala na plný úvazek, abych si vysokou zaplatila. Naši by mi peníze dali, ale mně by byla hamba brát si od nich peníze, když jsem si je mohla vydělat. Takhle jsem byla pyšná, že jsem samostatná.
Paní si dceru evidentně rozmazlila, důvodů proč by mohlo být mnoho. Nechci soudit ji, ani její dceru. Ale pokud slečna nepracuje (a podle věku studuje vysokou), tak by měla minimálně intenzivněji pomáhat doma. A kdyby si našla nějakou brigádu, aby měla právě na svoje šminky, tak by to taky nebyla žádná tragédie. Ono by jí to neublížilo.
Nikdo neříká, že musí makat na plný úvazek, jde i o to, jakou školu dělá. Ale většina mých známých při vysoké školy měli nějakou práci, aby jim rodiče nemuseli platit i jejich koníčky…
@Sashie Já bych taky neuklízela pro ženskou, co se mě snaží vyhodit z baráku, aby měl její (další) novej boyfriend pohodlíčko. Věřím, že mladá dáma bude uklízet, až bude ve vlastním, ale takhle? Matka se k ní očividně s láskou nechová, cizí chlapi mají potřebu vychovávat ji? Pf, hodila bych si nohy na stůl a celý svět by mi mohl víte co. Ono je něco jiného, když máte rodinu velmi milující, kde jim sami chcete přilepšit a ulevit, nebo když máte rodinu totálně zvrácenou, kde zase chcete co nejdřív pryč. Slečna má rodinu „děs“, ale dá se to přežít. Akorát holt do toho nebude vkládat tolik energie. Proč taky? Aby se vagínou myslící matka nebo úplně cizí chlap měli dobře?
@Sashie píše:
Nečetla jsem celou diskuzi, jen pár příspěvků. A musím napsat, že mě docela nadzdvihly příspěvky, kde se píše, že rodič musí a musí. V rodinném zákoně je napsáno, že každé dítě se má podílet na chodu domácnosti podle svých možností. Já pracuji od 16 let (prvák na SŠ). Při střední jsem si vydělala průměrně 4 tisíce, co jsem mohla, to jsem si platila sama - oblečení, mobil, kina, kavárny, věci do školy. Celou vysokou jsem k dennímu studiu pracovala na plný úvazek, abych si vysokou zaplatila. Naši by mi peníze dali, ale mně by byla hamba brát si od nich peníze, když jsem si je mohla vydělat. Takhle jsem byla pyšná, že jsem samostatná.
Paní si dceru evidentně rozmazlila, důvodů proč by mohlo být mnoho. Nechci soudit ji, ani její dceru. Ale pokud slečna nepracuje (a podle věku studuje vysokou), tak by měla minimálně intenzivněji pomáhat doma. A kdyby si našla nějakou brigádu, aby měla právě na svoje šminky, tak by to taky nebyla žádná tragédie. Ono by jí to neublížilo.
Nikdo neříká, že musí makat na plný úvazek, jde i o to, jakou školu dělá. Ale většina mých známých při vysoké školy měli nějakou práci, aby jim rodiče nemuseli platit i jejich koníčky…
ale to tu nikdo nerozporuje evidentně bys měla diskuzi dočíst tady se jedná o něco jiného než placení zábavy..
@jdukolem píše:
hele hlavně holce je 22 co už chce ten cizí chlap na takové „staré větvi“ vychovat že.. fakt by mě zajímalo, jak dlouho ho zakladatelka zná
Mě by spíš zajímalo, zda se taky zapojuje do domácích pracích a zda, popřípadě kolik peněz přispívá na domácnost ![]()
@Ivaneska píše:
Mě by spíš zajímalo, zda se taky zapojuje do domácích pracích a zda, popřípadě kolik peněz přispívá na domácnost
Právě, to jsem tu jaksi nikde nečetla, jestli je jim dcera dobrá jen na to, aby doma uklízela po strýčkách kteří se pravidelně střídají, tak se teda moc nedivim že se k tomu holka nemá ![]()
@jdukolem píše:
mě osobně přijde, že to bylo celý blbě už od dávna, když slečně bylo těch 5-6 let… hele i ten můj prvňák ví, co má doma za „práci“ - vyklidit myčku, vynést koš, prostřít stůl, vysát si v pokoji, dát kocourům vodu atd..dělá to sám a nebo když mu zlehka připomenu jestli má to a to hotový, tak hned- jéééé nemám a jde.. velkej to samý - ten u toho teda háže ksichty, ale je mu to prd platný a hlavně ví, že stejně musí.. jednou za 14 dní už i vaří oběd - teda zatím střídá fazole po mexicku a špagety s boloňskou, tak snad jednou rozšíří repertoár, ale už dělal i palačinky k večeři a šlo mu to.. prostě tak nějak volně samospádem jsou oba navyklí že se dělájak by to bylo kdyby přišel nový partner nevím, ale myslím, že pokud mají ten návyk - pracujeme všichni, tak by to asi byl menší problém než - přišel cizí chlap = teror
Tak já se hlavně snažila neudělat chybu mé mamky, od té jsem furt slyšela jen"ty budeš mít rodinu, ty bys měla a a ty jsi holka tak…"doplnte si samy, brácha nic nemusel a mě to strašně dožíralo…takže u nás má úkoly a práci každý, syn i dcera…manžela nevyjímaje ![]()