Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nabot píše:
protože ona sama to hned v úvodním příspěvku používá jako argument, proč ji nemáme vnímat jako špatnou matku. Takže to má patrně nějakou souvislost…
ano, vnímá svoji nedokonalost a hledá radu a cestu. Já bych jí vytkla jen ty výchovné extrémy. Prvně přílišnou volnost a pak naopak bezradnost, kdy očekává, že jí bude holku vychovávat partner. Partnerství a mateřství by měla mít naprosto oddělené.
Ale já taky nejsem dokonalá a klidně to přiznám. Naše děti tedy žijí v úplné rodině a v harmonických rodič. vztazích, ale taky máme mezery ve výchově. Život nepřišel s návodem.
@Jaji77 píše:
Já s láskou vzpomínám na to, jak jsme s babičkou vařily - nechala mě i experimentovat, třeba jsem se ptala, proč zahušťuje rozkverlanou moukou do horké omáčky, tak mě nechala trochu odlít do studené vody a zjišťovat, jak moc se to rozptýlí, i ochutnat, jak chutná syrová moukaa s mamkou to bylo to samé. Prostě dobrodružství a výzkum
tohle slyším poprvé, o takových experimentech v kuchyni
zní to hezky, ale já bych na to neměla nervy ![]()
@pe-terka jenze vem si ze treba ja mela nastavena pravidla a pomahat jsem musela od mala.. tohle jsem si nesla az do dospelosti. Jsem treba linejsi a tak zatimco maminka dela vse poradne a rada rucne aby usetrila ja si kupuju mycku, casem i roboticky vysavac..
Z druhe strany mama po sobe neuklizela a ja stim mam taky problem takze jeji chovani k dceri se odrazilo.
Nehledne ze zakladni bod je,,prachy,,
@kdochcekam píše:
Zakladatelko tvoje dcera je plnoletá a svéprávná bytost a musí vědět, co je slušnost a co je její povinnost. Pokud studuje, nemůže vydělávat. nemusí. Máš vyživovací povinnost vůči svému dítěti. Ovšem pravidla dodržovat musí každý. A proto když je doma jako studující, tak se musí podílet na úklidu, nakupovat, vařit, zkrátka se starat o domácnost ve stejné míře jako ty. Pokud to nehodlá akceptovat, ať ukončí studium, jde dělat a najde si služku. Podle mě jen dělá ze sebe blbou krávu, protože nevěřím tomu, že někdo tak tupý existuje, aby si ve dvaadvaceti nezašil ani triko. Pravda je, že je dnes móda u mladých, že nic neumí a tím pádem nic nemusí. A to je případ tvé dcery. Moje dcera si v deseti letech roztrhla nové legíny, když upadla na procházce. Než jsem přišla domů, měla je zašité. Opravdu nevím, co jsi celý její život dělala, žes zapomněla vychovávat a učit svou dceru.Docela hanba myslím. A teď na ni pošleš cizícho chlapa, aby jí dal co proto. LOL.
Souhlas. A přitom každý její nový přítel se tolik snažil. Ona neměla čas, protože sháněla přítele, erotické pomůcky a prádélko. Matka roku. ![]()
@Malike píše:
@pe-terka jenze vem si ze treba ja mela nastavena pravidla a pomahat jsem musela od mala.. tohle jsem si nesla az do dospelosti. Jsem treba linejsi a tak zatimco maminka dela vse poradne a rada rucne aby usetrila ja si kupuju mycku, casem i roboticky vysavac..
Z druhe strany mama po sobe neuklizela a ja stim mam taky problem takze jeji chovani k dceri se odrazilo.
Nehledne ze zakladni bod je,,prachy,,
no pokud by to bylo takhle, je to samozřejmě špatně.
U nás jde hlavně o to vykřesat v dětech nějakou disciplínu a člověk už je kolikrát bezradnej, jak toho dosáhnout. Zvykly si, že jsem dlouho na MD, takže vše uděláno. Navíc je oblíbený argument, že spolužáci taky nemusí doma pracovat…Plus chtějí peníze na všemožné aktivity. takže člověk hledá lopotně cestu, jak dětem dopřát, ale nerozmlsat je.
Napsala bych tu svůj příběh, ale tohle je zbytečný. Jen nastíním, že jsem se dostala do takových s*aček díky svojí rodině a to bys svojí dceři nepřála. ![]()
Oba rodiče máte vyživovací povinnost a žádné peníze od ní nemůžete chtít dokud studuje. A s tou pomocí, jaký sis to udělala, takový to máš.
@pe-terka a to je právě o tom jak je naučit od mala. Když maji pravidla od mala tak možná v pubertě budou mít rebelii nicméně nepolevit.
Zase je fakt ze mama byla samozivitelka a já zas nahrazovala mámu v domácnosti ale neublizilo mi to. ![]()
Zakladatelka mi přijde ze prostě si jela svůj život kdy zoufale hledala chlapa a nebyla výchova.
@Malike píše:
@pe-terka a to je právě o tom jak je naučit od mala. Když maji pravidla od mala tak možná v pubertě budou mít rebelii nicméně nepolevit.
Zase je fakt ze mama byla samozivitelka a já zas nahrazovala mámu v domácnosti ale neublizilo mi to.
Zakladatelka mi přijde ze prostě si jela svůj život kdy zoufale hledala chlapa a nebyla výchova.
no právě
Jen té energie, co mě to stojí
Ale právě si říkám, musím vydržet. A ty menší zacvičuju už ted.
@pe-terka píše:
to je sice pravda, ale všechno má své limity. Spousta studentů si přivydělává. Často proto, že to rodiče prostě neutáhnou, ale práce šlechtí a študáky z bohatších rodin.
Ale zásadní je dceřin přístup k pomoci v domácnosti, s tím souhlasím. Je to o pokoře a vyjádření úcty k rodičům. Ale z vlastní zkušenosti vím, že je to opravdu boj - mladoši jsou dneska hrozně líní.
ty já beru přivýdělek a jsem pro brigády - ale aby studující dcera platila doma nájem? To jsem v životě neslyšela…Když je student? Mě se to jeví tak, že paní se „pohrčela“ z novýho chlapa a ted blbne ![]()
k té lenosti - ano líná - podle popisu je - ale kdo za to může? Kdo ji nevychoval k práci?
Příspěvek upraven 04.01.17 v 14:34
@pe-terka tak sestav plán..každý týden dostane každý přidělenou práci a dokud nebude hotovo,,Smolík pacholik,
Jen si dej pozor, aby to přítelovo donucování neskončilo v posteli. Ty jsi tedy matka…
@Malike píše:
@pe-terka tak sestav plán..každý týden dostane každý přidělenou práci a dokud nebude hotovo,,Smolík pacholik,
to už dávno máme, ale různě je obcházejí a vykrucují se nebo to šidí. Jj, smolík pacholík taky následuje, ale ty scény
No, holt to musíme nějak přežít.
@jdukolem píše:
ty já beru přivýdělek a jsem pro brigády - ale aby studující dcera platila doma nájem? To jsem v životě neslyšela…Když je student? Mě se to jeví tak, že paní se „pohrčela“ z novýho chlapa a ted blbne
k té lenosti - ano líná - podle popisu je - ale kdo za to může? Kdo ji nevychoval k práci?Příspěvek upraven 04.01.17 v 14:34
to je pravda, platit na vš rodičům (resp. matce a milenci) nájem je nesmysl. Já jsme spíš nabroušená kvůli té nečinnosti, doma aktuální téma. Ale u nás jsou okolnosti jiné.
@Patricie87 píše:
Všem se omlouvám, ale 3.500,– jsem napsala opravdu omylem.
Mělo to být 1.500,– (nevím na co jsem myslela).
Jinak děkuji všem za reakci.
Nechávala jsem ji vždy totální volnost a když jsem ji chtěla něco naučit, neměla zájem, když ji to nezajímalo.
Proto si neumí zašít ani díru na triku či uvařit něco smysluplného. Říká, že normální lidé si dávají zašívat věci ke švadlenám
Vím že je to hloupost a jsem z jejích názorů vážně vykulená.
Ale když je tvrdohlavá, poslouchat nechce, myslí si že když studuje, že nebude doma dělat nic, co mám asi tak dělat?
Chodím do práce od nevidím do nevidím a když přijdu domu, mám ji něco takového jako je morálka, slušné chování, apod… v jejím věku vysvětlovat?
takže mi nezbyde nic jiného, než ji platit nějakou kolej nebo bude v novém bytě prostě makat. Snad ji k tomu můj nynější přítel dokope a ona konečně pochopí že takhle to dál nejde. Žije v iluzi a nehne s ní už několik let ani pár volů, ani já ani žádnej chlap
Jinak ji mám moc ráda a záleží mi na ni.
Donedávna měla přítele (mladý ucho co má v hlavě jen fotbal), z čehož jsem 2× šťastná nebyla, budiž. Ale když začala mlít o tom že by chtěla děti, upadla jsem do depresí a strachu že to všechno odnesu hlavně já.
1500,– nájem po vlastním děcku? Jdi se vyprdět prosím tě..
ad vytučněné - alibismus a tvá pohodlnost - ono je snadnější dát děcku volnost než ho vychovávat a tvrdě trvat na svém..
a Cizí chlap Ti bude sekýrovat dceru?.To už je opravdu zadel ne?
Jak dlouho se s ním znáš? Ty jo.. dej si hadr na čelo a přemýšlej - hlavou!
@pe-terka píše:
to je pravda, platit na vš rodičům (resp. matce a milenci) nájem je nesmysl. Já jsme spíš nabroušená kvůli té nečinnosti, doma aktuální téma. Ale u nás jsou okolnosti jiné.
Tak dcera v pubertě taky dělala jen to co jsem jí vysloveně řekla, nic navíc, a to ještě s ksichtama…např. umyla nádobí ale neutřela ho a neuklidila protože"tosimamineřekla"
dneska je jí stejně jako zakl. dceři a maká jak fík…to chce vydržet, nedat se a výsledky se dostaví. No a ten 14 letej taky musí, a ne že když je to kluk, tak ne
vyklízí myčku, vynáší koš, venčí psa, luxuje…dneska oba, dcera i syn vyklízeli balkon od sněhu a to jsem jim to ani neporučila ![]()