Dcera 22 let, bydlí se mnou a nepřispívá, doma nic neudělá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3103
4.1.17 11:22

Ještě bych dodala, že po studujícím dítěti bych nechtěla měsíční příspěvek 3500 Kč. Máš k ní vyživovací povinnost. Spíš bych trvala na tom, aby pomáhala a zapojovala se do chodu domácnosti jinak než finančně. Až v 25/26 letech dostuduje a bude bydlet furt s Vámi, měla by se i finančně podílet na chodu domácnosti, ale vše závisí, jak si to nastavíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
4.1.17 11:22

@Patricie87 když jsem studovala, vše platili ze začátku rodiče, když se rozvedli, dostávala jsem peníze od táty i od mámy a platila jsem si vše sama kromě bydlení, to platila mamka, také víkendové obědy hradila mamka. Ale co mě by ani nenapadlo, bylo to, že bych doma vůbec nepomáhala.

Ve tvé situaci bych nyní asi narovinu probrala vše s dcerou i to, že je potřeba se podílet na chodu domácnosti. Asi bych hned nevyžadovala peněžní příspěvek, ale rozdělená starost o domácnost, tj. úklid domácnosti, ne jen jejího pokojíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
4.1.17 11:23

Přemejšlej radši hlavou a ne píč. u :roll:

• Citovat
  • Upravit
4465
4.1.17 11:23
@juliettee píše:
Prostě ji poslat na brigádu a tečka, konec diskuze. Já teda děti nemám, jsem o rok mladší než tvoje dcera a nedokážu si představit že bych nepracovala, i kdybych bydlela u rodičů a do toho studovala. Na brigádu bych teda musela.

EDIT: ale 3500 je podle mě dost, tolik by po mě naši asi nechtěli :)

Příspěvek upraven 04.01.17 v 11:19

Přesně tak. Mně je 23, taky studuju, a musím se sakra otáčet, abych se o sebe postarala. Mluvit o tom, že je pro 22letýho člověka těžký dospívat v neúplný rodině a že by si měla v klidu studovat, co to je? 8o Jsme dospělí proboha. Pokud nestuduje medicínu tak fakt nemá tolik povinností, aby nemohla na brigádu. To jako sedí doma na prdeli, neudělá žádnou domácí práci a ještě dostává kapesné? Kde bere na vlastní výdaje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.1.17 11:25

To, ze chcete lepsi a drazsi byt je jen a jen vase vec a 3500 na najem je opravdu hodne pro studenta. Budte rada, ze studuje a neflaka se na pracaku ;)
Jinak ohledne uklidu atd.. takovou chybu udelala i moje matka, ktera za me vzdycky vsechno udelala a ja nemusela vubec nic. Do dnes a to ziju sama 7 let mam problem s domacima pracema. Nebavi me to, jsem bordelar a celkove k tomu mam negativni vztah. Sama vim, ze deti je do takových veci potreba zapojovat. A za dne na den ji opravdu nedonutite. Jestli vubec nekdy. Hodne stesti ve vychove „stareho psa“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
4.1.17 11:27

No nevim, mám z toho pocit, že máš novýho chlapa, a holka tak trochu překáží, a chcete se jí zbavit. Nepoužitelná a neschopná asi úplně nebude, když v pohodě studuje VŠ.
Nikdy by mě nenapadlo chtít po studující dceři, aby přispívala na domácnost. Naopak, mám dojem že je samozřejmost, snad i povinnost živit studující dítě, tuším do 26 let
Něco jinýho je to, že nepomáhá a nic nedělá, to si musíte vyřešit vy,
to je špatně.
Ale když nám dcera studovala, tak nebydlela doma a naopak jsme ji podporovali my, a nebyla to malá částka. Samozřejmě brigádu měla, od začátku, ale to co vydělala jaksi nestačilo na nájem, jídloo, to co potřebovala do školy, cesty domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
4.1.17 11:28
@juliettee píše:
Prostě ji poslat na brigádu a tečka, konec diskuze. Já teda děti nemám, jsem o rok mladší než tvoje dcera a nedokážu si představit že bych nepracovala, i kdybych bydlela u rodičů a do toho studovala. Na brigádu bych teda musela.

EDIT: ale 3500 je podle mě dost, tolik by po mě naši asi nechtěli :)

Příspěvek upraven 04.01.17 v 11:19

Tak já jsem na VŠ na brigádu chodit nemusela, ale chodila jsem, abych si mohla kupovat věci, které chci já, ale rodiče by mi na to nedali, protože to nepovažovali za nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
4.1.17 11:29

Souhlasím s ostatními - peníze bych nechtěla, ale přestala bych jí prát, žehlit, rozdělila bych role např. „jedna připravuje večeři, druhá po ní uklidí“, prostě zavést pravidla. S tím, že pokud by se jí to nelíbilo, můžete se domluvit na tom, že bude měsíčně dostávat výživné v určité výši a půjde se o sebe komplet starat někam jinam (kolej, nájem) - ovšem poučila bych ji o tom, že tam to bude mít s vařením a prádlem ještě složitější, protože se s ní nikdo střídat nebude.
Jinak mi táhne na čtyřicet a neumím si představit, že svojí mámě odseknu, že něco neudělám a není to moje starost, ve 22 letech už to slečna na pubertu svádět nemůže. Ovšem pokud studuje dobře a řádně, dělala bych maximum pro to, abych jí nesmyslnými požadavky na peníze z toho studia nestáhla na šichty v mekáči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4421
4.1.17 11:29
@SussieS píše:
Přesně tak. Mně je 23, taky studuju, a musím se sakra otáčet, abych se o sebe postarala. Mluvit o tom, že je pro 22letýho člověka těžký dospívat v neúplný rodině a že by si měla v klidu studovat, co to je? 8o Jsme dospělí proboha. Pokud nestuduje medicínu tak fakt nemá tolik povinností, aby nemohla na brigádu. To jako sedí doma na prdeli, neudělá žádnou domácí práci a ještě dostává kapesné? Kde bere na vlastní výdaje?

Asi tak. Já vyrůstala taky v neúplné rodině, bylo to docela peklo, problémů u nás bylo až moc. Takže jsem se chtěla co nejdřív osamostatnit a dopadla jsem tak že mám jen dokončenej učňák. Ale nevadí mi to. Hned po škole jsem šla makat, neexistovalo abych nedělala, dokonce jsem měla i dvě brigády jednu dobu. Teď kdybych šla studovat dál, určitě si nebudu moct dovolit nepracovat. I kdybych bydlela ještě pořád s rodiči, ale naštěstí už bydlím s přítelem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
4.1.17 11:31
@renap píše:
No nevim, mám z toho pocit, že máš novýho chlapa, a holka tak trochu překáží, a chcete se jí zbavit. Nepoužitelná a neschopná asi úplně nebude, když v pohodě studuje VŠ.
Nikdy by mě nenapadlo chtít po studující dceři, aby přispívala na domácnost. Naopak, mám dojem že je samozřejmost, snad i povinnost živit studující dítě, tuším do 26 let
Něco jinýho je to, že nepomáhá a nic nedělá, to si musíte vyřešit vy,
to je špatně.
Ale když nám dcera studovala, tak nebydlela doma a naopak jsme ji podporovali my, a nebyla to malá částka. Samozřejmě brigádu měla, od začátku, ale to co vydělala jaksi nestačilo na nájem, jídloo, to co potřebovala do školy, cesty domů.

Souhlasím, taky mi to tak přijde. Nový chlap, nový byt a ideálně bez dcery.

ty ji dáváš peníze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4421
4.1.17 11:31
@elen-ka píše:
Tak já jsem na VŠ na brigádu chodit nemusela, ale chodila jsem, abych si mohla kupovat věci, které chci já, ale rodiče by mi na to nedali, protože to nepovažovali za nutné.

Však už jen proto by si její dcera mohla brigádu najít, aby si vydělala na to co jí baví, třeba sport atd. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3447
4.1.17 11:32
@Tunrida píše:
Přemejšlej radši hlavou a ne píč. u :roll:

Preeesneee :mrgreen: :potlesk:

Draha zakladatelko, za 1.bydlet se ma tam, kde na to clovek vydela. Za 2.studuje, tedy se pripravuje na budouci povolani a ty k ni mas vyzivovaci povinnosst.Je nechutne chtit po. nevydelecnem diteti prispevek na domacnost. Respektive-ona Tobe prispevek, Ty ji alimenty. Za 3.vyhodit studujici dite, at jde bydlet samo? Jako ok, ja zila na kejich, ale nasi prispivali. (A to i v te situaci, ze jsem jim rekla, ze nic nechci, protoze pri skole vydelavam dost. Rekli, at si to treba setrim na vlastni bydleni, a moc se to hodilo na dva mesice pred statnicemi, kdyz jsem prestala pracovat a jen se ucila, abych to dala hned). Za 4.ze doma nepomaha, je drza je jento tvuj problem, tys ji vychovavala.Ale ano, slapala bych po ni hodne-prestala prat, varit, at tedy makne sama. Za 5.u vetsiny VS se da brigadnicit, casto i jako. praxe v oboru, asi bych si s ni prromluvila.Pro budoucni povolani je toto velmi dulezite dnes, kdy mas absolventu dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
4.1.17 11:32
@Terinka1991 píše:
To, ze chcete lepsi a drazsi byt je jen a jen vase vec a 3500 na najem je opravdu hodne pro studenta. Budte rada, ze studuje a neflaka se na pracaku ;)
Jinak ohledne uklidu atd.. takovou chybu udelala i moje matka, ktera za me vzdycky vsechno udelala a ja nemusela vubec nic. Do dnes a to ziju sama 7 let mam problem s domacima pracema. Nebavi me to, jsem bordelar a celkove k tomu mam negativni vztah. Sama vim, ze deti je do takových veci potreba zapojovat. A za dne na den ji opravdu nedonutite. Jestli vubec nekdy. Hodne stesti ve vychove „stareho psa“

měla jsem to stejně a taky s tím mám doteď problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
4.1.17 11:33

:nevim: studuje, navíc jak píšeš dobře, po sobě si uklízí. Já bych tedy chtěla asi i pomoc v rámci domacnosti - pomoc při chystání jídla, vynést koš, vyluxovat. Hlavně komunikovat - prosimtě potřebovala bych pomoct s tímhle, vyzvednout tamto…Brigádu bych navrhla, ale pokud nejste ve finanční nouzi, tak bych nenutila. Co bude potřebovat, to se naučí, až to bude potřebovat. Kdo z nás odcházel z domova jako hospodyňka? Život je škola. Teď je hlavní, aby vystudovala, nedělala problémy a pomáhala v rámci možností doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
4.1.17 11:34

Myslím, že v tomhle věku by již měl člověk chápat, že veškerý servis-jako plná lednice, vyprané a vyžehlené prádlo, navařeno apod-nezajišťuje kouzelná víla a to zdarma.
Asi je potřeba, aby poznala, že život není až tak jednoduchý. I za cenu pár scének a slz. Přestala bych prát její prádlo, vařila o porci méně-sice ji asi po dobu studia „živit“ musíš, ale rohlík a máslo doma asi máte pořád. No a pokud to je reálné, tak omezit i další výhody.
A neustoupit, dokud nepřijde s přijatelným návrhem.
Jinak jako dospělá si může najít své bydlení, kde ji nikdo nebude obtěžovat takovými přízemnostmi jako placení vody, nájmu, elektřiny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí