Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím tě neblbni. Dcera je dospělá, chce žít po svém, samostatně. Je jí 20, proboha, jde na vejšku, není v devítce základky. Mně obě dcery odešly z domova v necelých dvaceti, taky do spolubydlení. Nemusely, mohly u nás být, ale chtěly být samostatné. A zvládly to obě bez problémů.. Tak z toho nedělej antickou tragédii, že se ti dospělá dcera chce odstěhovat. To je naprosto normální a přirozené.
@Anonymní píše:Proboha, buď ráda, že je dcera samostatná, už se nebudeš muset starat a užiješ si ji někdy o víkendu.
Tak třeba to, ze kdybych já přišla za svými rodiči v 19, že chci bydlet sama (nebo s přítelem, to by bylo ještě horší), tak mě pošlou někam… ale určitě ne samotnou bydlet. Proto mě dceřin “drzý” dotaz velmi vyděsil
A právě kvůli studiu, by bylo lepší, aby byla doma, má tu vše zdarma, nic nám přispívat nemusí a kdyby končila nějak v pozdních hodinách, i tak autobus či vlak jezdí každých 15-30 min, je to opravdu frekventovany spoj, tak pro ni můj otec ochotně přijede, sám se ji nabídl
Příspěvek upraven 06.09.20 v 09:26
@Anonymní píše:
Taky jsem si myslela, ze když cele koronavirove a celkově o prázdniny maka, ze si za těch 80 (možná i víc)tisíc co vydělala chce koupit třeba počítač, nebo šetří do budoucna, ale prý to má předem promyšlené, že abych ji nemohla říct, ze si to nemůže dovolit a měla alespoň na par měsíců do předu, než si zvykne na nový režim školy a najde si brigádu.
ze to měla takhle předem promyšlené jsem nečekala a beru to fakt jako podpásovku
Navíc teď dostane peníze ze spoření, kde má taky dost, achjo
Proč podpásovku? Evidentně doma být nechce a můžeš jí nabízet co chceš. Třeba cestování s dědou. Je jí 20 a ne 5! Proč ty vzdechy „ach jo“? Chceš si ji doma naložit do octa do 50?
@Anonymní píše:
Tak třeba to, ze kdybych já přišla za svými rodiči v 19, že chci bydlet sama (nebo s přítelem, to by bylo ještě horší), tak mě pošlou někam… ale určitě ne samotnou bydlet. Proto mě dceřin “drzý” dotaz velmi vyděsil
A právě kvůli studiu, by bylo lepší, aby byla doma, má tu vše zdarma, nic nám přispívat nemusí a kdyby končila nějak v pozdních hodinách, i tak autobus či vlak jezdí každých 15-30 min, je to opravdu frekventovany spoj, tak pro ni můj otec ochotně přijede, sám se ji nabídl
Hele, Me57h, problem je v tom, ze tobe porad nedochazi, ze dospelym detem nemas co zakazovat nebo narizovat. Nejspis se na tobe podepsali rodice a ted se chovas jako stejna semetrika vuci svym holkam, ale ony jsou dospele, svepravne a navic chytre a schopne se o sebe samy plne postarat, tak je proboha nech zit. Zakazy a prikazy dosahnes jedine toho, ze te odstrihnou ony a nebudou te chtit uz nikdy ani videt. Notabene az jim jednou budes mit tendence kecat do vychovy deti ![]()
Dve hodiny denne ve vlaku je pekna pruda, bydleni na koleji jsou casto alkoparty do noci s vodnima dymkama i jinyma lahudkama, sex vedle spici spolubydlici atd
Bud rada, ze bude bydlet s nekym, koho znas a koho miluje, navic bez nutnosti denne se dve hodiny hrcat vlakem. A fakt se vzpamatuj.
@Anonymní píše:
Taky jsem si myslela, ze když cele koronavirove a celkově o prázdniny maka, ze si za těch 80 (možná i víc)tisíc co vydělala chce koupit třeba počítač, nebo šetří do budoucna, ale prý to má předem promyšlené, že abych ji nemohla říct, ze si to nemůže dovolit a měla alespoň na par měsíců do předu, než si zvykne na nový režim školy a najde si brigádu.
ze to měla takhle předem promyšlené jsem nečekala a beru to fakt jako podpásovku
Ty jsi vazne hloupa.
Misto, aby jsi byla na holku pysna, ze se v zivote neztrati, neni nemakacenko a vyzira, tak ji nasazujes psi hlavu a citove vydiras s"podpasovkou". Ze se nestydus. Nedivim se, ze chce byt od takovehle parodie na mamu co nejdal.
Na vyske som 4 roky dochadzala hodinu cesty a je to vážne úplne nanič. Človek potom musí na škole kvasit od rána až do večera každý deň niekde na chodbe ak má niečo v rozvrhu ráno a niečo až večer, autobusy samozrejme nenavazuju na začiatok / koniec výuky takže sa tá cesta ešte natiahne. Nenávidela som to.
Navazujuce štúdium som už mala v meste kde som dostala kolej a to je neporovnateľný komfort. Navyše to človeka lepšie pripraví na ďalší život než keď býva stále v mamahoteli.
Nebraň jí v tom. Sama jsem bydlela na VŠ v bytě 5 let se 4 spolubydlícími - mix holky, kluci, ale spárovaný nebyl nikdo. A hodně mi to dalo. Já tedy neměla na výběr, školu jsem měla daleko, ale vždycky říkám, že je mi částečně líto těch, kteří mají školu v místě bydliště a zůstanou tak doma, o dost zážitků a zkušeností se připraví.
A to jsem jinak doma moc ráda, domů jsem jezdila vždycky, když to šlo, takže důvod utíkat jsem neměla.
@Anonymní píše:
Proč podpásovku?. Měla bys na ni být hrdá!
@Anonymní píše:
Tak tohle je jasná meh.
Nechápu to, proč proboha dceru nenecháš žít.
Naprosto chápu, proč ti o tom nechtěla říct.
@JancaS84 píše:
Me57h ten anonym nebyl nutný, všichni dobře ví kdo to píše.
To bylo úplně první, co mi blesklo hlavou po pár slovech.
@Anonymní píše:
místo, abys byla ráda, že máš zodpovědnou dceru, tak si furt myslíš, že jí můžeš ovládat život a obviňuješ ji z podpásovek (asi dobře věděla, co ji čeká, chudák holka)
Fandím holce, škoda, že to tu nečte. Napsala bych jí, zdrhej, jezdi domů tak možná na Vánoce.
@Anonymní píše:
Prispivat? Vy ji stale musite zivit.
Holka je samostatná, šikovná, umí plánovat. Mít takovou dceru, tak jásám.
Dojížděla jsem na gymplu a byl to opruz a to bylo jen hodina cesty. Trávit denně 2 hodiny ve vlaku bylo hrozné. Spolužáci někam šli a my letěli na vlak. Doma jsem skoro nebyla, s lidmi ze třídy jsem moc kontaktů mimo školu taky neměla.
Tohle není podpásovka. Ve 20 je dospělá, může volit, řídit, pít alkohol a má právo na svůj život.
Tvojí dceři velice fandím.
Nech jo žít. Na VŠ jsem šla do jiného města. Právě i rptoo, abych mohla bydlet s přítelem + dalšími lidmi. Naštěstí mám normální mamku, takže s tím neměla problém a já v té době ráda jezdila pravidelně na víkendy za ní domů.