Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, děkuji za reakce, musela jsem na hodinu odběhnout, tak reaguji až teď. S dcerou jsem si znovu promluvila a ona mi řekla, že toho, co mi udělala, nelituje a proto se mi omlouvat nebude. Že jsme jí jasně řekli, že jen kvůli pohádkám se omlouvat nemá.
Manžel řekl, že v tom případě z trestu rozhodně neustoupí a bude bez pohádek a televize klidně celé Vánoce.
@bigl Bylo by záhodno prozradit, co dcera provedla. A zeptala ses jí, proč toho nelituje?
@Kobliha51 ale od nového roku budu chválu přijímat. Mam to jako předsevzetí. Tak jsem zvedava jak to zvládnu ![]()
@bigl já mám děsně urputné ho osmiletého. A děsím se, jak to bude s přibývajícím věkem. Váš případ mi je výstrahou, čeho se vyvarovat - vynucovat si omluvu. Jste v patové situaci. Konkrétní trest dcera splnila, omlouvat se nebude, neb nevidí za co. Budete mít otrávené Vánoce, když ji neumožníté participovat na rodinné zábavě. Docela by mě zajímalo, co tak ošklivého udělala, předpokládám, že to nebylo něco jednoznačně nepřípustného jako nadávání apod. Musí to být něco, co ona vnímá jako oprávněné, vy jako krajně nevhodné… Ty na té omluvě trváš taky? Nemůžete omluvu zaměnit za přirozený důsledek?
Taky by mne zajímalo, co dcera udělala.
Ale odpověď, že toho nelituje, tak to je docela síla ![]()
To už není o tom se omluvit, ale o tom, že v určitém případě, pokud by tedy chápala, co se má a nemá, to je odpověď naprosto asociální.
Jenže co s tím nevím.
Bohužel mi doma roste taky jedna palice
a v budoucnu čekám krušné časy ![]()
V závislosti na přečinu (neznám, tedy nemohu zcela posoudit), bych ten trest rozhodně nechala. Pokud ani po několika promluvách nechápe, že něco bylo špatně…
O rozhovor na toto téma bych se snažila i dál.
Jako bys psala o mě
Taky jsem se nikdy neomlouvala, akorát mě za to nikdo nedával tresty. Asi to bere jako ponížení a tím, že se neomluví vlastně vyhraje. Jsme asi hodně podobný typ člověka. Nucení nepomůže, akorát odpor zvětší. Hrozně ráda uklízím ale běda jakmile mě rodiče poslali uklidit, to byl oheň na střeše. Pokud by mi někdo řekl, že se mám omluvit, taky bych to neudělala. Ale čím jsem starší, tím je to lepší, postupem času to mizí ![]()
@bigl Koukám,že už to napsal někdo přede mnou.Taky mne napadlo, býk, nebo beran, spíš ten býk. Mám doma oba exempláře.
@jenny.fields píše:
Taky by mne zajímalo, co dcera udělala.Ale odpověď, že toho nelituje, tak to je docela síla
V závislosti na přečinu (neznám, tedy nemohu zcela posoudit), bych ten trest rozhodně nechala. Pokud ani po několika promluvách nechápe, že něco bylo špatně…
To už není o tom se omluvit, ale o tom, že v určitém případě, pokud by tedy chápala, co se má a nemá, to je odpověď naprosto asociální.O rozhovor na toto téma bych se snažila i dál.
Jenny když nevíš co udělala jak ji můžeš takhle soudit?
@Aghata píše:
Jenny když nevíš co udělala jak ji můžeš takhle soudit?
Vždyt ji nesoudím, píšu, že nevím, co udělala. Píšu, že v určitém případě, kdy by si byla vědoma, co je dobře a co ne a to se opravdu někdy říct dá, tak pak to tak vidím. Ale protože nevíme, co se stalo, jestli poslala matku do…nebo něco prozradila nebo něco jiného…nedá se říct k tomu nic konkrétního.
Vše může být jen hypotetické… ![]()
Plus záleží na konkrétní rodině, jejich vztazích.
Ale pokud vezmu normální zdravou rodinu, kde matka před návštěvou prozradí, že dcera se připravuje na přijímačky na gympl, ta na ni zařve přede všemi, že je k…, že tohle prozradila. Tak ano, pak je to asociální, když si pak nedokáže přiznat chybu a řekne, že toho nelituje ![]()
No jenže mi nevíme, že ![]()
@jenny.fields píše:
Taky by mne zajímalo, co dcera udělala.Ale odpověď, že toho nelituje, tak to je docela síla
To už není o tom se omluvit, ale o tom, že v určitém případě, pokud by tedy chápala, co se má a nemá, to je odpověď naprosto asociální.Jenže co s tím nevím.
Bohužel mi doma roste taky jedna palicea v budoucnu čekám krušné časy
O rozhovor na toto téma bych se snažila i dál.
A co je na tom síla prosímtě, vždyt ani nevíme o co vlastně šlo. To je přece taky důležité a těžko bez toho soudit, zda je nebo není na místě se omluvit. Ono v 11 letech už to není až takové dítě a má právo to vidět svýma očima. Zakladatelka by hlavně měla napsat o co v tom konfliktu šlo.
@marmelada78 píše:
A co je na tom síla prosímtě, vždyt ani nevíme o co vlastně šlo. To je přece taky důležité a těžko bez toho soudit, zda je nebo není na místě se omluvit. Ono v 11 letech už to není až takové dítě a má právo to vidět svýma očima. Zakladatelka by hlavně měla napsat o co v tom konfliktu šlo.
No právě nevíme. Ale tak nějak se spíš kloním k tomu, považovat za zdravě myslící zakladatelku, předpokládám, že dokáže vyhodnotit, zda to byla fakt hrůza nebo ne ![]()
Tedy doufám.
Dobře, aby se debata neubírala směrem, zda se má omlouvat nebo ne, tak napíšu, co udělala.
Chtěla odejít s kamarádkama ven a šla se převléct. Já jsem vyzvala děti, co tam pobíhaly, ať jí nelezou do pokoje, že se jde převlékat a ona se urazila, že to říkám před návštěvou (asi se styděla za to, že říkám, že se jde převlékat) a ohnala se po mě docela prudce džínama a trefila mě do obličeje. Takovou silou, že na pár sekund umlkla i do té doby dost hlučná debata.
@marmelada78 tak nějak… jinak když to ted´ taqk čtu, že je jí 11 - tak zakázat jí zrovna pohádky v televizi mi nepřijde zrovna adekvátní trest aneb v tomhle věku pro ty děti fakt to, že neuvidí pohádku není trestem
aneb mno to je toho ![]()
Příspěvek upraven 22.12.15 v 20:45
@bigl píše:
Holky, děkuji za reakce, musela jsem na hodinu odběhnout, tak reaguji až teď. S dcerou jsem si znovu promluvila a ona mi řekla, že toho, co mi udělala, nelituje a proto se mi omlouvat nebude. Že jsme jí jasně řekli, že jen kvůli pohádkám se omlouvat nemá.
Zřejmě to tak cítí, tak proč si to vynucovat? Chceš, aby se ti omluvila, i když to nemyslí upřimně? Co z toho budeš mít?
Ale když se vám chce takhle kazit vánoce.