Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Gituš Dcerka je od malička takový samorost. Ze všech mých tří dětí nejméně mazlivá, nemá moc ráda hlazení, pusinkování, tulení ( ti druzí dva zase až moc). Je to skautka, miluje tábory, víkendovky mimo domov, kolektiv dětí, myslím, že je i docela oblíbená, vztah máme asi normální. Když se chce svěřit, tak s tím nemá problém, ale není to taková klasická holčičí slepičí prdelka, co potřebuje všecko vyslepičit.
Osobně jsem neshledala nic zvláštního na tom, že matka zmínila, že dcera se jde převlíknout.
Co je na tom omluvitelné, že jedenáctiletá dívka si dovolí svojí matku fláknout přes obličej, a tím jí ponížit před návštěvou? ![]()
@radkka píše:
A pak by jí na dotaz, jestli jí přijde normální někoho mlátit odpověděla, že evidentně ano. Zaráží mě, jaká vlna nevole se tu zvedá proti dání na zadek tříletému nezbedovi, ale puberťačce dát facku je normální. Kam to povede? Bude se rodičům, kteří nezvládají výchovu a vzmůžou se akorát tak na to jí ponížit vzpírat tím víc.
Facka je v tomhle věku bez efektu. Ale v 11, říct, že když někoho prastim, tak se nemusím omlouvat, je špatně. To ať je bez televize až do konce roku.
Omlouvat se za tohle umi i moje se štít léta a to je jinak pěkně zabejcena.
Příspěvek upraven 22.12.15 v 21:22
@bigl Úplně by mi ten popis na dceru seděl. Myslím na toho býka. U vodnáře se tomu popravdě divím, to je moje mladší dcera a byla vždycky taková tvárná i když jako malá pěkně vzteklá.
@boball Tak to dcera byla jako dítě zase hrozně hodná. Poslouchala na slovo, klidná, bezproblémová. Jen se jednou za čas sekla a nedalo se s ní po dobrém ani po zlém. Nedělala scény, neřvala, jen prostě neudělala, co jsem chtěla. Např. v první třídě odmítla si v kroužku obout přezůvky, protože asi další 2 děti je neměly (byla tam příšerně studená zem - dlažba) a nehla jsem s ní ani po dobrém ani po zlém. A trest byl vždy a ona věděla, že ho dodržím.
@bigl píše:
V čem jsem se prosím nezachovala vhodně?
Mohla to cítit jako zásah do intimity, když přede všemi upozorníš, že se jde převlékat a ať ostatní nechodí do pokoje. Možná někdo (i z dětí) utrousil nevhodnou poznámku, která se jí dotkla (třeba myšlenou dobře)… V 11 letech to člověk bere jinak jako ve 30.
@Netopirek Bez televize do konce roku??? Víš, to jak tady někdo psal - trest pro nás pro všecky a zkažené svátky. Neustále dohlížet na to, aby se nemihla kolem televize, všichni budeme pořád v obýváku čučet na bednu a ona zavřená v pokojíku. Jo, přehnala to, ale jinak je fakt hodné a bezproblémové dítě, ve škole samé, hlásí se na gympl, plno kroužků, doma pomůže.. Byl to zkrat, neměla si to dovolit, omluvit by se měla, ale takové soudy také nejsou úplně v pořádku.
@bigl Oni jsou ti vodnáři takoví bych řekla dost citliví, tak to možná tou tvrdohlavostí zakrývá, aby se neschodila ![]()
@nostress píše:
Osobně jsem neshledala nic zvláštního na tom, že matka zmínila, že dcera se jde převlíknout.Co je na tom omluvitelné, že jedenáctiletá dívka si dovolí svojí matku fláknout přes obličej, a tím jí ponížit před návštěvou?
záleží na úhlu pohledu, třeba nejprve ponížila matka dceru (a to ponížení vnímá jen dcera, ne matka). Neomlouvám její reakci, ale začít by měl člověk u sebe, jinak si jen sníží autoritu. Možná, že kdyby se zakladatelka pořádně doptala, zjistila by, čím dceru „rozčílila“. Chování dcery není v pořádku, ale zákazem se asi nikam nedostanou (viz zprávy zakladatelky).
Nevím, jaký to byl zásah do intimity? Vždyť se převlíká dneska každý několikrát denně, už ve školce, ve škole, před hodinou tělesné výchovy, na sportovních aktivitách, atd. Nicméně takovou reakci si dítě nemůže dovolit, zvláště vůči matce, nikdy. Facka na místě by byla adekvátní, aby pochopila, jak se před chvílí cítila její matka. ![]()
Příspěvek upraven 22.12.15 v 21:36
@bigl u nás by třeba byl. Ale my nemáme problém se na tu televizi nekoukat. A co teda teď uděláš? Zrusis trest? Ona se neomluvi a efekt do budoucna? Já mám sestru vodnáře, chovala se podobně a matka byla měla radši klid a nakonec ji vždy ustoupila. Jediny efekt je, že i teď je zvykla, že když bude dost dlouho trucovala, tak ji všichni nakonec ustoupí. Je jí 21.
@bigl píše:
@Netopirek Bez televize do konce roku??? Víš, to jak tady někdo psal - trest pro nás pro všecky a zkažené svátky. Neustále dohlížet na to, aby se nemihla kolem televize, všichni budeme pořád v obýváku čučet na bednu a ona zavřená v pokojíku. Jo, přehnala to, ale jinak je fakt hodné a bezproblémové dítě, ve škole samé, hlásí se na gympl, plno kroužků, doma pomůže.. Byl to zkrat, neměla si to dovolit, omluvit by se měla, ale takové soudy také nejsou úplně v pořádku.
Pokud je opravdu taková, jak píšeš - fajn holka. Tak bych si s ní promluvila o tom, zda se ji to dotklo a že tebe se opravdu velmi dotklo, že tě uhodila. Není to očividně zmetek, kterému by to koukalo z očí. Ale měla k tomu důvod, možná blbý (podle dospělých), rozhodně měla neadekvátní reakci. Ale kde jinde se to, jak má reagovat, má člověk naučit, než doma v milujícím prostředí, žádný učený z nebe nespadl. Je to malá holka, co vstupuje do světa žen a přichází pro ni spousta změn jak fyzické tak psychické, tím, že není úplně extrovertní, to bude chtít více citlivé komunikace a hlavně důvěry. Pravděpodobně je rozumná, když se hlásí na gympl, takže až se trošku dohodnete a ona zjistí, že ji to nezazlíváš, tak se omluví, že ji to je líto.
@Netopirek Tak to já mám nějakého divného vodnáře, taky je jí 21.