Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Verun83 píše:
Mne teda jo. Nevim co peres 5× tydne. My jsme ctyri a staci mi vyprat o vikendu 5 pracek. V jeden den. Nakup objednavame 1× tydne pres rohlik. Jinak je to ztraceny cas. A ja sama denne neuklizim. Nesnasim to. Uklizim max 2×tydne.
5× tydne je 5 pracek o vikendu… peru pres tyden denne jednu pracku. Nakupuji po ceste z prace. U nas nerozvazi, jibak toho bych vyuzila. Ukkizim jak je treba… jeden den koupelnu, dalsu wc, jindy povysavam… o vikendu neuklizim, neperu.
Tak mne neprijde ze toho ma moc, vse to je na par minut. Synovi bude 12 a nez prijdem z prace tak musi mit udelanou mycku, vysato a vyvencenyho psa. Jeden den pousti robotickej vysavac a jeden den vysava klasickym vysavacem. A teda nema vilu a 20ti mistnostech, ale panelakovej 4+1,takze vysato ma max za 15 minut. Jediny co mi u zakladatelky prijde zbytecny, tak jsou ty kytky.
Jezis to bych nedelala. Fuj.
U sebe vysavam 1× za 14 dni, podobne i umyti koupelny a zachodu. Denne akorat myju nadobi. No byt tvou dcerou tak bych to taky nedelala… zbytecnost takhle casto.
@Anonymní píše:
Ahoj dámy, zakládám tuto diskuzi, abych se vypsala a byla bych vám vděčná i za radu..
Mám 13-tiletou dceru, která odmítá plnit své domácí povinnosti..
Každý den má za úkol -vyklidit myčku, zalít kytky, vyluxovat kuchyn a obývák a udržovat si svůj pokojíček a jednou za 14 dní vytírá schody.
Vždy když se vrátím z práce, tak dcera nic neudělala…Jen leží v posteli na mobilu..A žádné své povinnosti neudela a v pokoji má velkej nepořádek..
Jen jednou za čas se stane, že ty své povinnosti splní…
Nezabírá ani zákaz na mobil a na PC, zrušení kapesního, domácí vězení a nic z toho nezabralo..
A když se jí zeptám, proč jako nic neudelala, tak mi odpoví:,,Tak se mi nechtelo, ne?"A ještě tvrdí, že má straně moc těch povinnosti a že její kámošky mají doma mnoho méně povinnostich..Tak jsem se chtěla zeptat opravdu po dcere chci moc? Co vaše děti dělají/dělali doma ve 13-ti?Anonym -chodi jsem rodina a kdyby mě tu poznala ex manželiva přítelkyně, nebo jeho máma..Měla bych peklo, že nezvládám výchovu…
Mne to teda neprijde moc. Vyluxovat dve místnosti, to je na 10minut. Vyndat mycku, jasny. Schody jednou za 14dni v pohode. Pokojik, to je samozřejmost. Akorát ty kytky mas nejaky rozmazleny jestli je fakt zalejvas denne
.
No a abych ti pravdu rekla, taky jsem byla lina plnit si sve domaci povinnosti. Akorat na me teda platil tata. Kdyz neco rekl, tak jsem si nedovolila to neudelat
.
@Šáruší píše:
Já se ve 13 starala o malého bráchukomplet, včetně krmení a koupání, vysával tedy brácha, 2× týdně, já prach, 2×týdně, lehčí věci jsem žehlila, automaticky jsme myli nádobí, já myla, brácha utíral, všechno nádobí, nejen po obědě. Schody jsem dělala v paneláku snad od desíti, venčila jsem psa, úklid pokojíku je automatický, to neberu za domácí povinnost.Chodila na lehčí nákup podle seznamu.
Přesně,i my s bráchou,a to jsem měla od 7 let do 7.třídy berle.
@Šáruší píše:
taky nechápu. A ještě dotazy na mámu prý a co děláš ty
Vtipný,co?
@Veru1987 píše:
Ja treba varim ob den, peru cca 5×tydne, nakupy 2-3× tydne. Mi neprijde moc chtit po 13ti lete 40min prace denne.
Nápodobně. Až na ty kytky denně…leda že by šlo o kytky venku na slunci/na dvoře nebo tak, když praží slunce.
@PupuP píše:
U sebe vysavam 1× za 14 dni, podobne i umyti koupelny a zachodu. Denne akorat myju nadobi. No byt tvou dcerou tak bych to taky nedelala… zbytecnost takhle casto.
To asi nejsi od rána až do večera doma, ne? ![]()
@Anna85 píše:
Mne to teda neprijde moc. Vyluxovat dve místnosti, to je na 10minut. Vyndat mycku, jasny. Schody jednou za 14dni v pohode. Pokojik, to je samozřejmost. Akorát ty kytky mas nejaky rozmazleny jestli je fakt zalejvas denne.
No a abych ti pravdu rekla, taky jsem byla lina plnit si sve domaci povinnosti. Akorat na me teda platil tata. Kdyz neco rekl, tak jsem si nedovolila to neudelat.
U nás máti. V životě bych si nedovolila vypustit z pusy něco podobného, jako dcera zakladatelky. To by byl fukot! ![]()
A co ti dcera řekla na to, když ses jí zeptala, jaké povinnosti by jí přišly přiměřené a co ona považuje ohledně domácnosti za důležité?
Jinými slovy, snažila bych se najít DOHODU a ne jí to dávat PŘÍKAZEM. Myslím, že její postoj k povinnostem vzniklým z dohody by mohl být jiný než k povinnostem vzniklým z příkazu.
Pokud byste udělaly novou dohodu ohledně práce a ona by to stejně neplnila, asi bych jí demonstrovala to, že každý má svůj díl práce a ten by si měl dělat. Např. bych jí přestala prát oblečení. Cílem je, aby pochopila, že každý v domácnosti má své povinnosti.
A mimochodem, zrovna na úklidu pokojíčku bych vůbec netrvala, to je její pokoj, její prostor, její věc. Mně by se taky nelíbilo, kdyby mi někdo říkal, jak často a co si mám uklízet ve své pracovně, odkud pracuji z domova. Max. bych chtěla, aby si ve svém pokoji 1× týdně vyluxovala/vytřela podlahu a utřela na poličkách prach, aby nebyla ve špíně a nedýchala prach.
A tak jako, asi toho má fakt moc. Já tedy výstavám a stiram denně, ale to by syn odflakl, tak raději sama. Co máš za kytky? Já zelavam 1 týdne, ty venku si dělám sama. Syn vyklizi myčku, rovná boty, vynáší smetí. Jinak jsem radši když si hraje s mladší sestrou…
@Šáruší píše:
Já se ve 13 starala o malého bráchukomplet, včetně krmení a koupání, vysával tedy brácha, 2× týdně, já prach, 2×týdně, lehčí věci jsem žehlila, automaticky jsme myli nádobí, já myla, brácha utíral, všechno nádobí, nejen po obědě. Schody jsem dělala v paneláku snad od desíti, venčila jsem psa, úklid pokojíku je automatický, to neberu za domácí povinnost. Chodila na lehčí nákup podle seznamu.
Tak hodit péči o sourozence na starší dítě mi teda nepřijde jako, že by to bylo hodné následovaní…
@Veru1987 píše:
Ja treba varim ob den, peru cca 5×tydne, nakupy 2-3× tydne. Mi neprijde moc chtit po 13ti lete 40min prace denne.
tak zase praní moc náročné není pokud nepereš na valše ![]()
Ale jinak úklid svého pokoje určitě musí sama, zalívat kytky denně? To musí být přelité ne? vysávat denně mne taky přijde zbytečné. lepší je se domluvit v klidu. Syn zase venčí starší psy a sám od sebe začal vyndavat prádlo z pračky a dává na balkon
a klid pokoje je jeho práce. když vidím že oblečení ve skříni má na jedné hromadě tak vše letí ze skříně
. Stačí říct že za 2h budu kontrolovat skříň ![]()
@Verun83 píše:
Mne teda jo. Nevim co peres 5× tydne. My jsme ctyri a staci mi vyprat o vikendu 5 pracek. V jeden den. Nakup objednavame 1× tydne pres rohlik. Jinak je to ztraceny cas. A ja sama denne neuklizim. Nesnasim to. Uklizim max 2×tydne.
Ty jo, náš je 5 a peru 3 pračky denně…
@Veru1987 píše:
Co je moc na povysani dvou mistnosti a vyklizeni mycky? Jen kytky nezalivame teda denne.
Holt zakladatelka nestíhá domácnost no ![]()
A pak nemají být dnešní děcka zhýčkaný, kdyz to tady čtu. ![]()
Jediný co bych zkrouhla je zalévání květin, to stačí 1-2× týdně - jinak co po ní chceš je v pohodě, zvlášť teď o prázdninách, když dřepí doma na p. rdeli.
Já v jejím věku jsem se starala o celý byt + vaření, protože rodiče chodili pozdě z prace a nemám jim to za zlý.
Já své děti taky začleňuji - pomáhat v domácnosti prostě musí
já totiž nejsem jejich otrokem - a ptát se tady matky co dělá ona, mi přijde fakt přes čáru…
@PupuP píše:
no pane jo