Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@_.Emilyyy píše:
Ja porad premyslim, jak vypada nepořádek v pokoji u pubertaku?
To te klidne pozvu. Starsi syn je puntickar a minimalista, tam bys toho moc nevidela. Ale mladsi je hromadic a sberatel, nic nechce vyhodit, neustale neco stavi a lepi, ma rozdelanych x modelu, rozectenych 10 knih, ted si z dovolene privezl kufr suvenyru ktere nema kam dat atd, takze obcas musim zasahnout a spolecne to probereme a vytridime, jinak by mi z toho hrablo.
a k tomu přidám hromadu prádla, které sice roztřídí, ale do skříně už to neuloží, protože… já nevím proč. Hromada leží před skříní a do polic to jaksi nechce samo naskákat. školní věci se do polic taky nějak nehrnou, ale vytváří hromadu na stole, pod stolem, vedle stolu, u postele. A tak. Stačí pár dní bez dozoru.
Jeste dodam, ze oba kluci umeji varit, ucim je to odmala. Casto mam odpoledni, driv i nocni, je treba aby se o sebe umeli postarat.
@Žirafa 69 : ne, odchazim v 7 a vracim se v 8 vecer. Ale zakladatelka je asi taky cely den v praci a evidentne dalsi deti doma nema… tak z ceho by tam byl bordel?
@Verun83 píše:
Jinak mi prijde, ze toho ma opravdu dost. Trvala bych na tom pokojicku, ze tam musi mit uklizeno.
1-2×tydne vysat. Kytky tak, aby nechciply. Denne opravdu neji potreba. Schody bych ji nechala. To neni takova zatez.
Ale opravdu se ji nedivim, ze se ji nechce denne surovat byt. To by se mi taky nechtelo. Ty snad denne uklizis?
má tohho hodně? celé je to práce ta na 25minut. to jsou 3% její ho času co o prázdninách má ( pokud nespí)
@Verun83 píše:
Mne teda jo. Nevim co peres 5× tydne. My jsme ctyri a staci mi vyprat o vikendu 5 pracek. V jeden den. Nakup objednavame 1× tydne pres rohlik. Jinak je to ztraceny cas. A ja sama denne neuklizim. Nesnasim to. Uklizim max 2×tydne.
My jsme tři a peru denně, někdy i více praček v jednom dni.
@Caboverde píše:
My jsme tři a peru denně, někdy i více praček v jednom dni.
A co jako furt perete? Kdyz tak nad tim premyslim. Peru max 4 pracky behem tydne.
@alli_li píše:
A pak nemají být dnešní děcka zhýčkaný, kdyz to tady čtu.
Jediný co bych zkrouhla je zalévání květin, to stačí 1-2× týdně - jinak co po ní chceš je v pohodě, zvlášť teď o prázdninách, když dřepí doma na p. rdeli.
Já v jejím věku jsem se starala o celý byt + vaření, protože rodiče chodili pozdě z prace a nemám jim to za zlý.
Já své děti taky začleňuji - pomáhat v domácnosti prostě musíjá totiž nejsem jejich otrokem - a ptát se tady matky co dělá ona, mi přijde fakt přes čáru…
Přesně tak, měla jsem to dost podobně.
@Verun83 píše:
A co jako furt perete? Kdyz tak nad tim premyslim. Peru max 4 pracky behem tydne.
Nemusim mit pracku uplne plnou. Peru proto, ze dane veci potrebuji mit ciste. Mame tedy male deti a hodne sportujeme, takze jednak peru kazdy den jak detske, tak veci pro dospele. V tydnu kazdy den barevne, o vikendu pak nekolikrat bile a tmave.
Já zírám, když to čtu. Mám 4-letou a musí uklízet svůj pokoj, schovat si ráno pyžamo, vynáší se mnou plasty (je to přes cestu, musím jít s ní, časem bude sama) a musí skládat boty v předsíni, pokud jsou rozkople nebo je tam pohází (převážně se jedna o její boty). Pokud něco rozsype, tak zameta/vysává, rozlite utira…
Ve 13 jsem musela komplet zastoupit mámu - sem tam jela do práce i o víkendu, takže dovarit oběd, nachystat přílohu, žehlit, umýt koupelnu, záchod atd. Postarat se o nákup a o mladší ségru. Mám z té doby schovány lístek na kterém je „Jano, úkliď celý dum“ a prostě jsem věděla, že mám vysat, zamést, udělat koupelnu atd.
Já bych jí povinnosti klidně přidala, pokud je znudena doma. Jako sorry, ale vyskládat myčku a vysat dvě místnosti, to snad ani není prace. ![]()
@Verun83 píše:
Třídím dost pečlivě barvy a teploty praní (60, 40, 30°C a ruční, barvy minimálně na černé, bílé a různé odstíny jiných barev). Měním často ložní prádlo a ručníky. Máme různé venkovní aktivity, u kterých se ušpiníme opravdu dost.
To i naše malý děti mají víc povinností, né na pevno, ale prostě pomáhají ![]()
@Ijen píše:
To te klidne pozvu. Starsi syn je puntickar a minimalista, tam bys toho moc nevidela. Ale mladsi je hromadic a sberatel, nic nechce vyhodit, neustale neco stavi a lepi, ma rozdelanych x modelu, rozectenych 10 knih, ted si z dovolene privezl kufr suvenyru ktere nema kam dat atd, takze obcas musim zasahnout a spolecne to probereme a vytridime, jinak by mi z toho hrablo.
@neumisa píše:
@Ijena k tomu přidám hromadu prádla, které sice roztřídí, ale do skříně už to neuloží, protože… já nevím proč. Hromada leží před skříní a do polic to jaksi nechce samo naskákat. školní věci se do polic taky nějak nehrnou, ale vytváří hromadu na stole, pod stolem, vedle stolu, u postele. A tak. Stačí pár dní bez dozoru.
Ja mam dceru v puberte a ona neni prave vubec na úklid, ale v pokoji ma uklizeno vlastne porad
.Stul ma čistý a uspořádány, skolni veci ma v polici. Prádlo si normalne uklidi do šatníku, nema ani na podlaze pohozene veci, ala je pravda,,ze neni zadna. sběratelka a neskládá si modely no ![]()
Tak proto si nedokazu predstavit ten nepořádek v pokoji u pubertaka
, ale fakt prave neni vubec na ten úklid. ![]()
máš štěstí. Já mám dva puberťáky v jednom pokoji a opravdu umí udělat bordel během chvilky. Samozřejmě vždycky za to může ten druhý.
Do toho jeden lepí modely a oba sportují, takže se tam povaluje ještě vybavení.
Věř mi, byla bych šťastná, kdyby nebyli na úklid jako tvoje dcera ![]()
@neumisa píše:
@Ijena k tomu přidám hromadu prádla, které sice roztřídí, ale do skříně už to neuloží, protože… já nevím proč. Hromada leží před skříní a do polic to jaksi nechce samo naskákat. školní věci se do polic taky nějak nehrnou, ale vytváří hromadu na stole, pod stolem, vedle stolu, u postele. A tak. Stačí pár dní bez dozoru.
Podobne. Obleceni uz si do skrini dava, ale skolni a krouzkove pomucky maji u mladsiho pravdepodobne misto vyskytu, tzn. vsude a nikde, protoze ma police narvane blbostma a ve finale pak nemuze nic najit. Pristi tyden mam volno a vlitnu na to.