Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dle jejich vyjádření jim prostě přijde zbytečné ty věci strkat do polic, když je budou za chvíli potřebovat. Přičemž „za chvíli“ může být 5 minut nebo i 5 měsíců.
@Anonymní píše:
Ahoj dámy, zakládám tuto diskuzi, abych se vypsala a byla bych vám vděčná i za radu..
Mám 13-tiletou dceru, která odmítá plnit své domácí povinnosti..
Každý den má za úkol -vyklidit myčku, zalít kytky, vyluxovat kuchyn a obývák a udržovat si svůj pokojíček a jednou za 14 dní vytírá schody.
Vždy když se vrátím z práce, tak dcera nic neudělala…Jen leží v posteli na mobilu..A žádné své povinnosti neudela a v pokoji má velkej nepořádek..
Jen jednou za čas se stane, že ty své povinnosti splní…
Nezabírá ani zákaz na mobil a na PC, zrušení kapesního, domácí vězení a nic z toho nezabralo..
A když se jí zeptám, proč jako nic neudelala, tak mi odpoví:,,Tak se mi nechtelo, ne?"A ještě tvrdí, že má straně moc těch povinnosti a že její kámošky mají doma mnoho méně povinnostich..Tak jsem se chtěla zeptat opravdu po dcere chci moc? Co vaše děti dělají/dělali doma ve 13-ti?Anonym -chodi jsem rodina a kdyby mě tu poznala ex manželiva přítelkyně, nebo jeho máma..Měla bych peklo, že nezvládám výchovu…
Dcera je jedinacek a ty samozivitelka, co? No, zkus ji vysvetlit, ze kamaradky maji jine vychozi pozice nez vy dve ![]()
@_.Emilyyy hele ted ma rozdelanych asi 5 modelu tanku z 2WW, velkou sbirku nerfek, k tomu programuje modely z lego mindstorms na to se taky nemuze sahnout dokud to nedodela a ani potom ne, za dverma bedna s naradim a barvama a vedle stolu pyramida s knizkama do 7. tridy, na stul se mu nevejdou, tam vysypal kufr s vecma ktere ted dotahl z Malajsie, knihovna narvana skoro vsechno rozectene atd. Cele prazdniny nebyl doma, ted to musime debordelizovat. Starsi hlavne sportuje, ten ma v pokoji spis fitko, ale jinak celkem poradek. Taky uz mu bude 19.
@Verun83 píše:
A co jako furt perete? Kdyz tak nad tim premyslim. Peru max 4 pracky behem tydne.
Tak ta pracka se naplní rychle, tal kazdy den nosime neco jineho do prace (logicky) +jeste kazdy den mame jine obleceni na sport, pak jeste ručníky, povlečení atp. ta pracka se ti naplní hned
@neumisa píše:
@_.Emilyyymáš štěstí. Já mám dva puberťáky v jednom pokoji a opravdu umí udělat bordel během chvilky. Samozřejmě vždycky za to může ten druhý.
Do toho jeden lepí modely a oba sportují, takže se tam povaluje ještě vybavení.
Věř mi, byla bych šťastná, kdyby nebyli na úklid jako tvoje dcera
Tak dceři kamaradi hodne casto chodi i k nam domu, tak je jasne, ze tam ma uklizeno.
Dcera ma sice uklizeny pokoj 24/7, ale ostatni domaci prace jsou uz u ní problem
- tak jsem to myslela s tim uklidem
@_.Emilyyy
u nás domácí práce na požádání (sice občas s kyselým ksichtem), ale jdou a udělají. Zato pokoj, to jen s donucením.
Když bude dcera zalévat kytky denně tak shnijí, u kytek je lepší občas zapomenout než přelévat.
@Verun83 píše:
A co jako furt perete? Kdyz tak nad tim premyslim. Peru max 4 pracky behem tydne.
Tak minimalne obden nekdy denne peru sportovni obleceni, 2× tydne svoje bile pracovni, k tomu nic dalsiho dat nemuzu. Jednou tydne lozni, rucniky menim taky dost casto. K tomu obden bezne obleceni kluku a manzela, neco je na 30° neco na 40° a svoje veci peru uplne zvlast. Takze to v klidu 2- 3 pracky denne da.
@dagmarkaa píše:
Když bude dcera zalévat kytky denně tak shnijí, u kytek je lepší občas zapomenout než přelévat.
Proto mi jdou skvěle fialky
Tchýně má sice všechny kytky lepší, ale fialky nikoli, protože je furt přelejvá
Já jiné umučím suchem, ale fialky milují zapomínání ![]()
Tak zakladatelka ma patrne zahradu, kdyz se stara o bazen. Tam muze kytky zalévat kazdy den.
Neprijde mi, ze by mela moc povinnosti. Mela jsem to podobne, kytky teda ne denne, s takovou frekvenci by v byte byly prelite, ale vysavani obden, nadobi denne (samozrejme rucne), denne umyt nam vsem (ja, mama, sestra) boty, udelat se segrou ukoly, postarat se o psa (komplet, jelikoz byl muj), povesit pradlo, ktere dala mama rano prat. Svuj pokoj jsem nemela, ale uklizet si svuj binec jsem samozrejme musela taky. Plus hrat denne na klavir, ktery jsem nenavidela. No, az na ten klavir by mi to nevadilo, ruce mi neupadly.
@Agusaguss píše:
Moje scera by se na to taky vyprdla
Proboha, v tomto veku jsem myla kazdy den nadobi..uklizela decak, chodila na denni nakupy do samosky a samozrejme se ucila do skoly..kdyby rekla, ze se mi nechce, coz bych se neodvazilla a ani me to menapadlo, tak me mama propleskne po tvari ani nevim jak..me pripada, ze se moc nepredre..akora ty kytky jsou zbytecne..kazdy den..
@dagmarkaa píše:
Presne tak, je lepsi zapomenout, nez přelévat.
Proto mame v obyvaku jen dva kaktusy
a nebo kdyz dostanu od pritele kytku, tak je par dni ve váze ![]()
Nepřijde mi to tak moc
spíš by mě zajímalo, jak je možné, že leží doma u mobilu, když jsi zmínila, že za neplnění povinností je mimo jiné zákaz mobilu
možná by stačilo vydržet, být důsledná
a jestli se bojíš, že bude bez telefonu, tak kup v bazaru nějakou starou Nokii, do ní nahraj jen své číslo+nouzová čísla a ten jí v období „zákazu“ dávej. Bez internetu se obejde a ty budeš v klidu, že může zavolat, kdyby se něco dělo ![]()
@_.Emilyyy píše:
Jako takhle, v byte/v dome musis uklizet..Na muj vkus uklizis malo, ale je to tva vec..
Ale neprijde mi v poradku, ze zakladatelka ty nektere domaci prace hodi na tu 13-tiletou dceru.., mozna zakladatelkatu domácnost nestíhá..Příspěvek upraven 24.08.19 v 17:37
A zakladatelka bydlí v domacnosti sama? Co je to za kecy? Všichni členové domacnosti starší 6 let by měli mít povinnosti úměrně svému věku. Pokud jsou třeba a dcerkou samy dvě, tak maminka asi musí o to víc pracovat, takže mi to připadá úplně OK.