Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko, kdyby za mnou přišla moje dcera, řekla mi to, co si tu napsala, tak jí určitě pomůžu a jsem ráda, že si nevzala nějakou nesmyslnou půjčku. Však toto se dá v této době úplně pochopit.
@Anonymní píše:
No momentalne je situace takova jaka je. Na druhou stranu muze byt jedno na co to pouziju…ted zkratka nemame co jist (doslova) a od brezna nekde lezi cast dedictvi. Ja z te situace taky nejsem odvazana…
Vrat se do CR, prihlas se na UP a najdi si praci. Prijmi zodpovednost za svoje hloupe rozhodnuti a postav se k tomu celem. Tvoje mamka je rozumna, urcite te nenecha umrit hlady, ale samozrejme neni duvod, aby ti ted cokoliv z prodeje bytu davala.
To dedictvi neni pro to, abys ho probendila, jen proto, ze nic nedelas a odstehovala ses z vlast.vule do prd**akova na konec sveta. Tohle by dedecek nechtel.
@Chytrak píše:
Vrat se do CR, prihlas se na UP a najdi si praci. Prijmi zodpovednost za svoje hloupe rozhodnuti a postav se k tomu celem. Tvoje mamka je rozumna, urcite te nenecha umrit hlady, ale samozrejme neni duvod, aby ti ted cokoliv z prodeje bytu davala.
To dedictvi neni pro to, abys ho probendila, jen proto, ze nic nedelas a odstehovala ses z vlast.vule do prd**akova na konec sveta. Tohle by dedecek nechtel.
Ja bych nebyla tak ostra-preci jen nebyt corony, tak by tu tahle diskuze nebyla, zejo
Hloupe rozhodnuti to jiste nebylo, spis hloupe okolnosti. Ale ja bych byla v CR uz davno zpet. Uz nekdy v dubnu bylo jasne, ze letosni sezona bude co do turismu uplne marna, takze pokud sance na praci ve Spanelsku krom gastronomie neni, tak nechapu, na co tam ceka ![]()
Na místě tvoji matky bych už s tebou prodiskutovat, co mám udělat s tvým podílem. Jestli někam uložit, nebo dát tobě.
Mamče vysvětli situaci, že je teď prostě ta doba, kdy ty peníze potřebuješ. Je skvělý, že ses vydala do ciziny. Bohužel korona ve Španělsku zasáhla do života lidí víc, než tady u nás. Myslím si, že morální právo na ty peníze máš a je jen na tobě, co s nima uděláš. Chápu, že dědečkovi stačilo jen slovo mamky a neřešil to oficiálně.
@unuděná píše:
Ja bych nebyla tak ostra-preci jen nebyt corony, tak by tu tahle diskuze nebyla, zejoHloupe rozhodnuti to jiste nebylo, spis hloupe okolnosti. Ale ja bych byla v CR uz davno zpet. Uz nekdy v dubnu bylo jasne, ze letosni sezona bude co do turismu uplne marna, takze pokud sance na praci ve Spanelsku krom gastronomie neni, tak nechapu, na co tam ceka
Podivej, nic proti te profesi, ale jet s vysokou skolou delat cisnici do Spanelska, to rozhodne nebylo chytre rozhodnuti. A naprosto souhlasim, ze uz mela byt minimalne 3mesice tady a zrejme by uz mela i praci.
Predpokladam, ze to s mamkou nekonzultovala tenhle „dobry“napad, tak proto je ji ted trapne zadat o pomoc, jak pise v uvodu a asi ceka ze na ucte pristanou desetitisice a ona tam bude nicnedelat dal ![]()
Svoji dceri bych pomohla, nedokazu si predstavit neco nekolikrat odkyvat a pak se na to vykaslat, je to prece moje dite. Za svymi rodici bych zasla, ale oni to maji podobne, neni v jejich povaze, ze by me nechali nekde hladovou a bez najemneho.
Pro mě by bylo přání mého zesnulého rodiče svaté, i kdyby řekl, že to chce dát prvnímu bezdomovci, takže já už bych ti na místě matky ty peníze dávno vyplatila. Ale jak tu sama můžeš číst, respektovat plně přání zesnulého rodiče, pokud na to není papír, není v rodinách zřejmě standart a je jakási tendence si klást dodatečné podmínky a peníze stejně stopit pro sebe.
Rodičů se zeptej. Uvidíš, jak zareagují.
@Livi92 píše:
Pro mě by bylo přání mého zesnulého rodiče svaté, i kdyby řekl, že to chce dát prvnímu bezdomovci, takže já už bych ti na místě matky ty peníze dávno vyplatila. Ale jak tu sama můžeš číst, respektovat plně přání zesnulého rodiče, pokud na to není papír, není v rodinách zřejmě standart a je jakási tendence si klást dodatečné podmínky a peníze stejně stopit pro sebe.Rodičů se zeptej. Uvidíš, jak zareagují.
Nezlob se, ale tady dost hloupě žvaníš.
Nikdo tu nepsal nic o tom, že by „peníze stopil pro sebe“ (!) Všichni by je nějakým způsobem použili pro dceru - jen třeba o něco později (ostatně dědeček zřejmě ani nezmiňoval, že peníze musí vnučka dostat IHNED).
Moje matka už nežije, tu situaci si umím poměrně dobře představit. Mohu Tě ujistit, že bych peníze určené dceři v žádném případě neprobendila - ale rozhodně bych jí je nedala jen tak „naplano“, ať si s nimi dělá, co chce a utopí je, kde chce. Jsem si totiž na tisíc procent jista, že tímto způsobem nejsou takové dary prarodičů míněny… Prarodiče byli z jiné generace a ještě z úplně jiných dob - peníze, které takto spořili vnoučatům, pro ně měly obrovskou hodnotu a věřili, že jimi zásadně pomohou potomkům zajistit budoucnost. Jestliže babička nebo děda odcházejí v době, kdy je všechno „zalité sluncem“ a kdy jsou vnoučátka roztomilí chlapečkové či okouzlující studentky s perspektivní budoucností, mají na věc jiný pohled. Hodně jiný než o pár let později matky a otcové, kteří se třeba musejí bezmocně dívat na syrovou realitu a doufat, že se ta bývalá okouzlující studentka stihne včas „probudit“.
Přání zemřelého rodiče je minulost - život dcery budoucnost. Nijak to nesvědčí o nelásce nebo neúctě k rodiči.
Zakladatelka s maminkou ostatně toto téma ještě ani neotevřela, takže vůbec neví, jaký postoj k tomu rodiče mají. Třeba jí peníze dají, třeba nabídnou jinou formu pomoci.
@spetrs píše:
Zakladatelko, jak to dopadlo?
No nedopadlo to nijak, nesebrala jsem odvahu se zeptat a delat to nebudu. Nechci byt za vyzirku. Bud mi to jednou daji k nejake vhodne prilezitosti a nebo proste ne.
Chápu, takže krizi se podařilo překonat a situace je stabilní?