Děti a PC technologie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8512
10.8.18 13:17
@blumen píše:
@Limi123 mne to prijde od roka a pul strasne brzo proste, to jim do ruk nepatri :nevim: pozdeji nereknu

V roce a pul to mel temer vyhradne jen na cestovani ve vlaku - videa na youtube a takove to detske puzzle (vkladacky) - stejne u toho nevydrzel dyl, nez 5 minut. Byl to jen doplnek, abych se cestou nezblaznila (ani hracky ho tehdy jeste moc nebraly a vetsi cast cesty obvykle probrecel, protoze chtel pobihat a v preplnenem vlaku to neslo).

Ja mam zasadu, ze vseho s mirou. Zatim na zavislaka nevypada, cely den po tabletu ani nevzdechne, vi, ze to ma sva pravidla (jen rano a nekdy vecer)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
10.8.18 13:25

@Limi123 Tu závislost poznáš tak, že mu ho jedno ráno zkusíš nedat… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nmdl
10.8.18 13:25

Při cestování záchrana, u jídla taky sleduje, přes den občas, nemám s tím problém, ale stejně kdykoliv má možnost tak si vybere jinou formu zábavy nebo letí ven. Když bych dala na výběr jestli PC/tablet, nebo se jít hrabat ven do písku, bláta, nebo si jít čutat s balonem, tak je to jasné. Podle mě moderní technologii nejsou žádné zlo, když se to využívá s rozumem a střídají se různé aktivity. Některé ty interaktivní knížky a appky na tabletu jsou prospěšné, myslím, že je celkem fuk, jestli učím dítě zvířátka a barvičky z knihy nebo na notebooku.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
10.8.18 13:31
@Litta píše:
@lucenka Pod dozorem jo. Ale má i ten tablet vždy pod dozorem, nebo tam už ta pozornost poleví, např. když se sedí v restauraci? ;)

tak do restaurace s tabletem nechodíme … ale doma ho má bez dozoru. Stejně tak ale doma nikam neschovávám nože a nůžky ;)

• Citovat
  • Upravit
14637
10.8.18 13:33
@lucenka píše:
tak do restaurace s tabletem nechodíme … ale doma ho má bez dozoru. Stejně tak ale doma nikam neschovávám nože a nůžky ;)

A Elsagate tedy znáš? Jaký na to máš názor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30974
10.8.18 13:38
@Litta píše:
@Limi123 Tu závislost poznáš tak, že mu ho jedno ráno zkusíš nedat… ;)

Nemyslím si, bude záležet na tom, co bude dítě znát vedle tabletu. Řešila jsem to samé s narozením druhého dítěte. Moc se mne hodilo, že téměř dvouleté dítě se zabavilo u písniček. Ano, nenápadně se to stupňovalo, ale jak to přišlo, tak to zase odešlo. Pokud se teď dítěte v době, kdy kouká na YouTube, zeptám, zda si zahrajeme domino, jak nadšené běží pro krabici. Jasné, pokud mu řeknu, že se koukat nesmí a dál ho nechám svému osudu, tak to nadšení nebude nijak velké. Mne to tvé uvažování „dospělý ano, dítě rozhodně ne“ zavání pokrytectvím. A vyjmenované příklady s nožem, s pivem, autem… Vše mu dám v době, kdy to pro dítě již nebude nebezpečné. A to tablet pro dvouleté dítě není, pokud ho používá pod rozumným dohledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
10.8.18 13:43

@Cuddy No a to už je právě ale taky věc názoru, že to není nebezpečné. ;) Proto někdo nedá ani nůž, někdo dá telefon. A stejně jako bezpečné množství alkoholu v těhotenství moc dobře nelze stanovit ani bezpečnou pravidelnou dobu malinkých(!) dětí u tabletu. Už nějaká hodina podle článku ovlivňovala délku a kvalitu spánku. Ta podivná videa zas můžou děti děsit. A bude to samozřejmě také individální, někdo na to bude náchylnější víc, někdo míň. Ale to prostě nevíš, dokud nepovyroste. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
10.8.18 13:47
@Lama Lama píše:
Když mě to fakt přijde, že by tadle diskuze mohla směle konkurovat lamentování Kilišových na návsi v Hošticích. :nevim:
Všichni jsou zkažení, jen já to mám lepší.

Ale prdlačky ;) Nikdo tady neříkal, že je svatý.. Zajímalo mne pouze jak to mají jinde.. Nevím, mě to prostě přijde, že se ty děti určitým způsobem brzo kazí.. Samosebou jsou i výhody umět IT technologie apod. Ale přijde mi to prostě do min. 6let zbytečné.. Vždyť my také byli min. do 6 let bez mobilu apod a uměli jsme se v čekárnách a ve vlaku atd zabavit i jinak..

Proč v tak malém věku youtube?? Existuje MP3 přehrávač… A tak je to se vším.. V čekárnách jde zabavit jinak.. Můžu si „dokonce“ i uvařit oběd a děti nezboří byt.. Hrají si s hračkami, které mají..

Prostě to jen vidím jinak.. Moje děti mají max 3,5roku, ale na mobil jim výslovně zakazuju sahat.. Maximálně jim pustím na televizi nějakou pohádku (autíčko finley, auto TOM, krtek a panda…) Přijde mi, že dnes chtějí rodiče ty děti mít rychle dospělé :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
10.8.18 13:52
@Andrea.Tom píše:
Ale prdlačky ;) Nikdo tady neříkal, že je svatý.. Zajímalo mne pouze jak to mají jinde.. Nevím, mě to prostě přijde, že se ty děti určitým způsobem brzo kazí.. Samosebou jsou i výhody umět IT technologie apod. Ale přijde mi to prostě do min. 6let zbytečné.. Vždyť my také byli min. do 6 let bez mobilu apod a uměli jsme se v čekárnách a ve vlaku atd zabavit i jinak..

Proč v tak malém věku youtube?? Existuje MP3 přehrávač… A tak je to se vším.. V čekárnách jde zabavit jinak.. Můžu si „dokonce“ i uvařit oběd a děti nezboří byt.. Hrají si s hračkami, které mají..

Prostě to jen vidím jinak.. Moje děti mají max 3,5roku, ale na mobil jim výslovně zakazuju sahat.. Maximálně jim pustím na televizi nějakou pohádku (autíčko finley, auto TOM, krtek a panda…) Přijde mi, že dnes chtějí rodiče ty děti mít rychle dospělé :oops:

Díky za tvé příspěvky, které mi potvrzují, že to opravdu bez mobilu a tabletu jde, dokonce i když člověk má děti dvě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
10.8.18 13:53
@Andrea.Tom píše:

Prostě to jen vidím jinak.. Moje děti mají max 3,5roku, ale na mobil jim výslovně zakazuju sahat.. Maximálně jim pustím na televizi nějakou pohádku (autíčko finley, auto TOM, krtek a panda…) Přijde mi, že dnes chtějí rodiče ty děti mít rychle dospělé :oops:

NO a co, já je zabavím jinak. Sousedka mobilam? A dál? Jsem lepší matka?

Jakej je rozdíl mezi krtkem na youtube a v bedně?
Co bys řikala na to, kdybych ti začla vyčítat, že jim místo toho krtka máš hrát manáskové divadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
10.8.18 13:59
@Litta píše:
Díky za tvé příspěvky, které mi potvrzují, že to opravdu bez mobilu a tabletu jde, dokonce i když člověk má děti dvě. :kytka:

No, jde. A dál? Jde žít bez televize, auta, dokonce i bez teplé vody, v lese, spjati s přírodou. … A kdy je ta hranice, kde je to správné? Kde už je to ultra? Je to ta, kteru máme zrovna my?

Jen pro pořádek, já osobně PC hry, youtube, hry v mobilu taky pro děti nefrčim. A ráda s dětmi jezdím na kole a lezu po skalách. Stejně jako mám ráda špagety. Ale beru to jako mojí osobní volbu, co mám ráda, co ne. A naopak nemáme rádi králíka se špenátem.

A todle moralizování o tom fakt není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
10.8.18 14:00
@Anonymní píše:
Přesně tak. To je úplně něco jiného. Naopak mám ten dojem, že ten kdo se naučí používat technologie moc brzy, tak jen pasivně přijímá, aniž by o tom přemýšlel. Také mám manžela IT, ale hry nehraje. Stejně tak většina jeho kolegů. Dcera dostala mobil v 10 letech jako poslední ve třídě. Manžel, když byl na srazu, tak se tam bavili o používání mobilů a tabletů dětmi, tak sklidil obdiv, že dcera ajťáka dostane telefon až v 10. Tablet nevedeme. Náš velký počítač používá pod dohledem. Občas si zahrají s druhou dcerou nějakou hru z déčka a podívají se na televizi na pohádky nebo animované seriály. Na filmy chodíme do kina. Na dlouhé cesty do auta poslouchají audioknihy nebo poslouchají písničky. Večer si čtou knížky teď už sami, starší když vstane ráno dříve, tak si čte. Mobil kolikrát ani neví, kde ho má. A má ho zaheslovaný, takže se tam nedostanu ani já ani druhá dcera. V tomto je po tatínkovi - hlavně bezpečnost. ;) Druhá dcera k tomu inklinuje víc, ta kdyby mohla, tak by na tom byla. Ale má smůlu, svůj mobil také až k desátým narozeninám. ;) A když letíme letadlem, tak mají s sebou cestovní hry nebo knížku se samolepkami, časopis, luštění atd. Na dovolené ani mobil nepoužívá. Četla jsem docela zajímavý článek od zakladatele počítačové firmy Apple, že ani vlastním dětem do 10 let technologie nedával, protože věděl proč. Třeba manžel svůj vlastní počítač měl až na vejšce, předtím chodil od 12 let jen jednou týdně do počítačového kroužku (dokážete si představit, co bylo před revolucí), a přesto nyní pracuje jako IT v jedné velké počítačové americké firmě. Takže dělat na počítači od 2 let neznamená, že z něj bude ajťák. ;) Tam jde o určitý způsob myšlení.

No, tak sice nevím, zda máš na mysli Jobse nebo Wozniaka (ten má všechny děti narozené v 80.letech), ale to nejde přeci porovnávat, vždyt ty děti měli v době, kdy tablety ani chytrý telefony nebyly. Teda Jobs má o něce mladší děti (té nejmladší kolem 20), tak tam už byly počítače častější. :think: No ale jeho nejstarší dcera se o jeho otcovských schopnostech a přístupu moc kladně nevyjadřuje. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.8.18 14:00
@Litta píše:
A Elsagate tedy znáš? Jaký na to máš názor?

tohle nijak neřeším … kluk na nic takového nekouká

• Citovat
  • Upravit
4315
10.8.18 14:01

Mně to přijde jako takové moderní, vděčné téma. Jen řada rodičů zapomíná, že sami v době svého dětství toužili po tom moderním a pokrokovém, co daná doba nabízela. Ať to byla céčka, videohry, pogy, playstationy a pc. Sama jsem dítě 90. let, takže jsme doma měli pc, hráli na něm hry, poslouchali písničky. Sousedi zase měli PS, navzájem jsme se u sebe scházeli a hráli. Ale stejně jsme 90% času trávili venku. Ze všech vyrostli normální dospělí lidé, nikdo závislý na pc. Bratr v tom jel ve velkém, kupoval ode mě povolený čas na netu :mrgreen: Dcera (4,5) má u nás s manželem svoje hry v mobilu, pak máme doma poděděný starý tablet. Ovládání je hodně intuitivní, takže se to naučila rychle. Umí si pustit YT, najít požadovanou věc, přepínat mezi videi. Kouká na písničky (Fíha, Štístko, Miro něco) a pak jí baví muzikály v aj (Kráska a zvíře, Elsa), a rozbalování různých hraček z kindervajec. Sledování dospělých převlečených ze Elsu a Spidermana jsem zakázala, to je úchylárna nejvyššího kalibru. Doma si na mobil ani tablet nevzpomene, raději pouštím pohádku na pc (během poledního spánku mladšího dítěte, kde musím asistovat). U babičky mají iPad, lepší hry, tak tam ji to baví víc, ale tak 30 minut. Zahraje si, koukne na písničku a letí na 2 hodiny do bazénu. Synovec je větší závislák. Ve 3,5 u tabletu usíná, jí u něj, neumí se jinak moc zabavit. Neumí si hrát “jen tak” s hračkami, s tím dcera problém nemá. Sečteno, podtrženo, jako u všeho platí, všeho s mírou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.8.18 14:02
@Andrea.Tom píše:

a jezdíš s dětmi třeba tím vlakem 4 a více hodin? Strávila jsi s dítětem 13 hodin v letadle? Pak bys třeba mluvila jinak ;)
A tedy na mp3 přehrávači těžko pustíš video.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák