Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Wani To už máš ale větší děti. Mně přijde divné, když se to dává těm do 3 let. Že nemají ještě tolik aktivit k výběru nebo vlastní vůle dělat něco jiného, takže jsou fakt jen pasivními konzumenty a je to pro ně asi vrchol zábavy. Jak mlčky (nebo pak s brekem) natahují ručičky po tom mobilu, pak si tam s výrazem jak v tranzu tím malinkatým prstíčkem kliknou na YT a pak tupě zírají… No nevidět to na vlastní oči, tak tomu prostě nevěřím. ![]()
@Lama Lama píše:
No, tak u nás byla bedna zapnutá naposledy někde na jaře. A necítím se o nic lepší než sousedka, co jí má zaplou denně.Jen mi to prostě neba.
No, moje máma má televizi jako kulisu, nechápu. V dětství to teda tak ještě nebylo, to jsem viděla jen Večerníček, později i Kuřátka/Kouzelná školka, jinak večer koukali na zprávy, ale to mě nezajímalo, tak jsem si asi hrála vedle. Ale jak jsem šla do školy, tak to postupně začla mít jako kulisu – teďka se ráno zapne, večer vypne. Jako bych to v pozadí slyšela i teď, a to ji nemáme. Jako máme ten přístroj, ale nemáme zprovozněný přijímač a používame ji jen občas na přehrání filmů/seriálů. Ale večeři bez zpráv a bez občasného okřiknutí „co říkali?“ si z domova nepamatuji, jen z chalupy, pokud se zrovna jedlo venku. ![]()
@Litta píše:
No, moje máma má televizi jako kulisu, nechápu. V dětství to teda tak ještě nebylo, to jsem viděla jen Večerníček, později i Kuřátka/Kouzelná školka, jinak večer koukali na zprávy, ale to mě nezajímalo, tak jsem si asi hrála vedle. Ale jak jsem šla do školy, tak to postupně začla mít jako kulisu – teďka se ráno zapne, večer vypne. Jako bych to v pozadí slyšela i teď, a to ji nemáme. Jako máme ten přístroj, ale nemáme zprovozněný přijímač a používame ji jen občas na přehrání filmů/seriálů. Ale večeři bez zpráv a bez občasného okřiknutí „co říkali?“ si z domova nepamatuji, jen z chalupy, pokud se zrovna jedlo venku.
no, dobrá, no a? Proč bys měla chápat mámu, jestli to má nebo nemá jako kulisu. Nežijem asketický život, děláme i nesprávné věci beze smyslu. Nejspíš proto, že nás to baví, něco nám to přináší. Já furt nechápu tu strašnou potřebu řešit ostatní a křižovat se nad tim, jak ty dnšení chdášci koukaj na to youtube. ![]()
@Litta píše:
@Wani To už máš ale větší děti. Mně přijde divné, když se to dává těm do 3 let. Že nemají ještě tolik aktivit k výběru nebo vlastní vůle dělat něco jiného, takže jsou fakt jen pasivními konzumenty a je to pro ně asi vrchol zábavy. Jak mlčky (nebo pak s brekem) natahují ručičky po tom mobilu, pak si tam s výrazem jak v tranzu tím malinkatým prstíčkem kliknou na YT a pak tupě zírají… No nevidět to na vlastní oči, tak tomu prostě nevěřím.
nevidím rozdíl mezi puštěním pohádky v TV a youtube… v čem je ta televize tak jiná od toho tebletu/mobilu? Vždyť na tom kouká na stejnáá videa.
@Lama Lama Já tu v diskusním fóru diskutuji. Kam občas patří i příklady z okolí.
A vadí mi to, protože mě to ovlivnilo. ![]()
@Litta píše:
@Lama Lama Já tu v diskusním fóru diskutuji. Kam občas patří i příklady z okolí.A vadí mi to, protože mě to ovlivnilo.
Tak už jsme obě velké a můžem si to dělat po svým. Já to našim nevyčítám, neodsuzuji. Prostě jí maj zapnutou, protože jim to vyhovuje. Já jí mám vypnutou, protože mi to vyhovuje.
@Litta píše:
@Wani To už máš ale větší děti. Mně přijde divné, když se to dává těm do 3 let. Že nemají ještě tolik aktivit k výběru nebo vlastní vůle dělat něco jiného, takže jsou fakt jen pasivními konzumenty a je to pro ně asi vrchol zábavy. Jak mlčky (nebo pak s brekem) natahují ručičky po tom mobilu, pak si tam s výrazem jak v tranzu tím malinkatým prstíčkem kliknou na YT a pak tupě zírají… No nevidět to na vlastní oči, tak tomu prostě nevěřím.
Větší děti, to tříleté?
To, co popisuješ, vídám naprosto minimálně, ani nevím, kdy naposledy.
Ty děti ani nemáš, tak ani nevíš, jak to potom budeš s těmi dětmi dělat. Já dětem klidně pustím pohádku, když chceme s mužem o víkendu ještě hodinu spát a děti už chtějí být vzhůru. Špatně se kvůli tomu vůbec necítím, rodiče se mnou dělali to samé, akorát to byla TV. ![]()
@lucenka píše:
nevidím rozdíl mezi puštěním pohádky v TV a youtube… v čem je ta televize tak jiná od toho tebletu/mobilu? Vždyť na tom kouká na stejnáá videa.
Do televize se (stále ještě) nedostane úplně jakýkoli obsah, je tam určítá regulace. Na YT je prakticky nulová. Občas něco smažou, ale to je spíš kvůli právům k hudbě apod. Dále na to kouká z opoznání menší vzdálenosti než na televizi, může ho mít k dispozici prakticky neomezeně, televizi ven asi nebere nikdo. A tak.
Ale obecně – rizika plynoucí z času stráveného před obrazovkou jsou u obojího podobná. A sčítají se dohromady. Proto bych taky třeba dítěti před spaním radši četla než pustila televizi v pokojíčku. ![]()
@Wani píše:
Větší děti, to tříleté?To, co popisuješ, vídám naprosto minimálně, ani nevím, kdy naposledy.
Ty děti ani nemáš, tak ani nevíš, jak to potom budeš s těmi dětmi dělat. Já dětem klidně pustím pohádku, když chceme s mužem o víkendu ještě hodinu spát a děti už chtějí být vzhůru. Špatně se kvůli tomu vůbec necítím, rodiče se mnou dělali to samé, akorát to byla TV.
Mně taky říkali lidi, že nejde pes vychovat bez fyzických trestů, než jsem si ho pořídila a vychovala bez toho, aniž bych na něj vztáhla ruku. A opravdu existují rodiče, kteří dětem mobily nedávají, minimálně jedna je i tady v tématu, takže to je prostě argument vedle. ![]()
@Litta píše:
Mně taky říkali lidi, že nejde pes vychovat bez fyzických trestů, než jsem si ho pořídila a vychovala bez toho, aniž bych na něj vztáhla ruku. A opravdu existují rodiče, kteří dětem mobily nedávají, minimálně jedna je i tady v tématu, takže to je prostě argument vedle.
Ano, existují nejrůznější rodiče, však já dětem mobil taky nedávám. ![]()
@Wani No tak.
Proč potom nemůžu napsat, že mi přijde divné, když to tak někdo dělá.
Hlavně je podle mě průšvih, že množství z nich, určitě většina, ani neví, jaká rizika to má. Jsou studie i ohledně opožděného rozvoje řeči.
Příspěvek upraven 10.08.18 v 14:41
@Litta píše:
@Wani No tak.Proč potom nemůžu napsat, že mi přijde divné, když to tak někdo dělá.
A já jsem někde psala, že to nemůžeš napsat? ![]()
@Litta víš, co dítě, to originál. My také před spaním čteme a zpívame, ale dítě usíná i hodinu. Já pak tedy sedím vedle děti s tabletem (já ne dítě) a čtu si něco na netu nebo s počítačem a pracuji do práce, ale věřím, že pokud by nejake dítě lépe usínalo u pohádek, že po přečtení z knížky rodiče pustí něco z počítače. Ony nejsou jen dvě skupiny rodičů, jednu, co se věnují, druzí, co se nevěnují. I ti věnující chtějí dítě uspat a jít třeba vařit, uklízet… Nebo si jen po celém dni oddychnout… Já třeba obdivuji @Limi123 a jejich 10hodin venku s dětmi, přitom jiný by mohl říct, co je to za matku, že má dítě ráno hodinu na tabletu.
Z té moderní technologie se dělá zbytečné zlo
Za nás se zase řešil dopad při sledování TV a hraní her na PC. Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by byl v dospělosti závislý a neuměl bez toho fungovat. Teď mají děti mobily a tablety, vždyť je to na podobném principu. U nás jede TV právě jako kulisa. Dcera teď koukala na ovečku shawn, jeden následující pořad a šla si hrát. Nemá potřebu na to koukat nějak v kuse ![]()
@Cuddy Jasně že.
Vždycky jde o to vyvážení. Ale sama možná uznáš, že je to tak snadné a funkční řešení, že je velmi snadné to brzy přehnat. A pak to prostě nebude mít tak pozitivní vliv, jako mi ti rodiče vždycky tvrdí (třeba že bude programátor
).