Děti samy doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25243
5.1.17 12:09

Něco je v zákoně, nebo ne? Tuším 10 let. A pak musí každý rodič odhadnout svoje dítě :nevim: Některé to nezvládne ani ve 12 a nevíš, co provede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
5.1.17 12:11

Mame holky 6,5, 5 a 2roky. Dokazu si predstavit kombinaci napr.15, 13,5 a 10,5r, ze by byly na noc samy, narazove, ne pravidelne. Nejstarsi je spolehliva, zodpovedna, poslusna, o nejmensi se stara sama od sebe, rada. Skoro neznam behani na hristi za prckem, nejstarsi ji vetsinu casu provazi. V tuhle chvili byly holky samy max pul hodiny a byly na telefonu, maji tam predvolbu na me, manzela a zachranku. Ale je to fakt jen diky povaze nejstarsi, prostredni je nezodpovedny tele, nesverila bych ji ani suchy rohlik. Holky chodi samy, ty starsi, s plasty na zacatek ulice a sestileta chodi sama z krouzku, 90% cesty ji vidim z okna. Skolu mame blizko, ale pres hlavni. Ona by to zvladla, to vim, ale stejne vozim prostredni do skolky, tak nac by segra zbytecne slapala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
5.1.17 12:15

Moje děti (9 a 7) občas přes den samy zůstanou, max. do hodiny. Chodí samy (resp. spolu) ze školy příp. skočí do obchodu, máme obojí kousek, starší sama dochází na kroužek, který je také v dosahu.
V noci je samotné nenecháme určitě ještě několik let.

@Aries6 píše:
Něco je v zákoně, nebo ne? Tuším 10 let. A pak musí každý rodič odhadnout svoje dítě :nevim: Některé to nezvládne ani ve 12 a nevíš, co provede.

Zákon nestanovuje žádnou hranici - od kdy nechá dítě samotné doma, to je čistě na úvaze každého rodiče.

Za chybné rozhodnutí v tomto směru ponese zodpovědnost, ať je dítěti 5 nebo 17.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
5.1.17 12:35

Já mám osmiletého syna. Párkrát byl třeba půl hodinky doma sám, ale to měl zrovna období, že se nebál. Měl mobil a taky mi pak říkal, proč mu pořád volám :lol: on si zatím volal tatínkovi, babičce :lol: nedávno jsem se s ním večer domluvila, že až bude spát, tak zajedu pro tátu do vedlejší vesnice, ale že budu za chvíli zpátky, tak kdyby se vzbudil, ať počká třeba na sedačce, kdyby se bál. Byla jsem pryč 25 minut a jelikož jsem těhotná, několikrát mi ze stresu, aby se nevzbudil ztvrdlo břicho :cert: za mě ho nechat samotného dýl, tak to já nepřežiju a on by mi to ani nedovolil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
5.1.17 12:36

@BohunkaP Tak zákon žádnou nestanovuje, to je fakt, na druhou stranu pro OČR na zdravé dítě stanovuje tu hranici 10 let, takže z toho by se dalo celkem vyvozovat, že u staršího se obecně předpokládá, že minimálně přes den samo být doma může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
5.1.17 12:37
@Anonymní píše:
Máme v okolí jeden odstrašující případ, kdy dvě holčičky byly samy doma a začalo hořet. Požár nechtíc způsobila jedna ze sester, ta druhá přišla o nohy.
Teda to je něco příšernýho. Co způsobilo, že musely samy zůstat doma a kolik jim bylo? Fuj, to je hrozný.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2854
5.1.17 12:39

Moje holky - 12, 7 a 2 roky - ještě nikdy nebyly přes noc samy. Jednak bych byla hrůzou bez sebe a jednak se dost bojí. Přes den ty dvě starší v pohodě doma počkají samy i několik hodin, když se jim s námi nechce třeba na nákup nebo někam dojet na chvíli. Pokud hlídají tu nejmenší, tak opravdu jen pár minut, třeba když skočím u nás ve vsi do obchodu, sjedu na poštu a tak. Do školy jezdí ta nejstarší denně sama autobusem, vlakem a pak tramvají cca 60 km tam a zpět, když to jde některou cestu ji vezme manžel, především ráno se snažíme, aby nemusela v 6 jezdit vlakem sama, ne vždy to ale jde. Prostřední chodí do první třídy a jsem sice jediná, kdo před školou na dítě čeká, ale samotná zatím jezdit autobusem domů z vedlejší vesnice nemůže, je opakem té starší, nezodpovědná a poblázněná :mrgreen:. U ní tak max od druhé třídy s tím, že na autobus je vodí učitelka a čeká tam s nimi a já bych si ji tu vyzvedla. A jak už tu někdo psal - pokud se něco stane dítěti, které hlídá starší dítě, ponese si následky celý život, těch případů už bylo…proto jen v nutnosti a omezit rizika na maximum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
5.1.17 12:45
@j.a.n.i1 píše:
@BohunkaP Tak zákon žádnou nestanovuje, to je fakt, na druhou stranu pro OČR na zdravé dítě stanovuje tu hranici 10 let, takže z toho by se dalo celkem vyvozovat, že u staršího se obecně předpokládá, že minimálně přes den samo být doma může.

Předpokládat může, kdo chce, co chce - zákon žádnou věkovou hranici (od níž dítě smí být samo - resp. do níž samo být nesmí) neurčuje. Jestliže se nezletilému dítěti, které bylo samo doma, něco stane nebo ono něco způsobí, ponese za to zodpovědnost rodič. Ať tomu dítěti bylo 5 nebo 17.

Je pouze na úvaze rodičů, od kdy jsou konkrétně se svým dítětem ochotni toto riziko podstoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
5.1.17 12:47

@BohunkaP Stejně jako když tam s ním bude… nikméně i tak bude rozdíl, zda se něco samotnému stane 4 letému a něco 17 letému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
5.1.17 12:51
@j.a.n.i1 píše:
@BohunkaP Stejně jako když tam s ním bude… nikméně i tak bude rozdíl, zda se něco samotnému stane 4 letému a něco 17 letému.

Tak to každopádně

• Citovat
  • Upravit
9880
5.1.17 12:58

Nenechala, když pominu všechno co by bylo napsané, tka i fakt, že se děti probudí a budou se bát.. pocit, že jsou sami..
Mě tak nechávali od 14 let, zvládla jsem vše sma, prostě velká holka, ale pamatuji si ten pocit, pocit sama, tma, dům..
Ale od švagrové její švagrová chodila na noční a dělala to tak, že nechala 5,7 letého v posteli pustila jim pohádky a odešla.. Vím, že se tam s mužem točili nějak, že chodil po 10 z odpolední, ale i tak mi to přišlo šílené.. nechat od 7 do 10 h.. nebo spíš 11 než přijel domů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
5.1.17 13:08

Jinak chození ze školy. Unás menší městečko, tak děti od první třídy chodí sami, větší polovina..
Já mám kluka 5 min od školy, ale děti chodí i 15 min a výš.>

Co vím, tak mi známá co bydlí v Praze- u Prahy, říkala, že tam nepouští dětí ani ve 3 třídě..
Jeslti je to jiné.. Nevím, někdy prostě ty silnice bez senaforu, a přechodů a jezdění různých takových.. přijde víc nebezepčená jako škola za Prahou, kde je to jako jedna velká ulice..
Ale je to vě názoru..
Co se týká Prahy a metra a jiné, tak jako nepražák, jezdím nerada sama i dospělá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
5.1.17 14:03

Pres den jsem byla poprve sama asi v 9 letech (byla jsem nemocna), v poledne na me prisla mrknout z prace babicka na 5 minut. Telefon jsme tehdy nemeli.

Hodinku vecer nas nasi nechali (potrebovali neco vyridit), kdyz bylo segre 8 a mne 10, byly jsme polomrtve strachy, a to jsme vedely, kde jsou, a ze je to na hodinu + byli informovani sousedi.

Pres noc poprve ja 13, segra 11 - to jsme nejak zvladly, spala u nas jeste kamaradka, uz jsme meli telefon.

Prvni cundr jsem si vydupala v 18, a ani to se mamce moc nezdalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
5.1.17 14:11

Muj skoro sedmilety straspytlik by mi to v zadnym pripade nedovolil, nechat ho doma ani hod.pres den samotnyho…muzu curaci rychlovku s pejskem, ctvrt hod.max…dnes mi zrovna vypravela matka samozivitelka, ze jeji skoro osmileta dcerka je v pohode cele dopol.doma sama, s tim, ze matka ji co hodinu vola…ja bych to nedala, nicmene nesoudim-znam jeji situaci a znam jeji holcicku, je velmi mirna a samostatna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
5.1.17 14:31

No ono možná ani nejde o tu samostatnost, ale může se stát cokoliv. Vím, že hodně lidí hořet.. tak stát s emůže, ale je to takové, že méně pravděpodobné, ale kamarádce se stalo, že si kluk přišlápl ponožku a spadl ze schodů.. ležel tam než přišla, protože měl něco s kotníkem.
Spíš jde o to, že když se něco stane, tak tam někdo je, kdo může hned zasáhnout.. Někdy si děti poradí, někdy je to takové, že těžko..
já nechávám kluka od 7 let na chivlku, když jdem na půl hodinku na nákup a atd. a to mu říkám, tady máš pití, jogurt, na stole, do kuchyně nechod nic zapínat, atd. jinak se samozřejmě volně pohybuje, ale nemámráda, když mi chodí samotný do kuchyně..
jinak si sám samozřejmě naleje pití, cokoliv vezme, ale prostě nejsem doma, tak si říkám, co kdyby rozbil nádobu na sirup a nebo omylem na dotyk zapnul sporák, když jde pro skleničku atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí