Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já tě chápu, je dobře, že to tak cítíš. Já mám terpve 8 leteho a už slyším prostě od matek, co jsou víc odvážné nebo jaké slovo použít, že prostě kluka hlidám, že je jak malý, že ho nenechám chvilku samotného. A přitom jak čtu, tak zatím jsem mezi těmi, co teda na chvilku nechám
@Alyss1 píše:
Problem ze zprav ale nrni ze sesti a osmilete byly sami doma. Ale ze ta holcicka hledala maminku venku v mrazu…Ale v noci bych nechala mozna tak 15 a vys?
tak tak…dítě by mělo vědět kde je rodič. Samotné bych nenechala, se sourozencem ano…v pohodě věk mi přijde třeba kolem 12ti let - takto staré dítě umí telefonovat, zaklepat na sousedy atd. ale je to individuální samozřejmě
Tak své dvě starší děti - 9 a 11 bych v případě nevyhnutelnosti doma přes noc nechala na mobilu. Podotýkám, že pouze pokud by to byla výjimečná situace jednou za čas.
Bydlíme na malém městě, do školy cca 15 minut a chodí sami od první třídy. Od syna (ve třetí třídě) vodí dítě do školy už jen jedna maminka a je mi to trochu směšné. Řeči typu - nenechala bych doma samotného ani středoškoláka, nebo své jedenáctileté dítě vodím denně do školy mi připadají trochu přestřelené. Vést dítě k postupnému osamostatňování je taky důležitá součást výchovy.
Že je dospělý s dětmi doma není zárukou toho, že nenastane nějaká nenadálá situace. Něco se stane vám, můžete spadnout ze schodů apod. A to dítě tam stejně bude samotné, než přijde někdo další nebo než se vám podaří se z nejhoršího nějak vyhrabat. Když chodím na dvůr/zahradu pro dřevo do krbu, tak si taky říkám, že kdyby se to na mě nedejbože sesypalo, co jako budu dělat (samozřejmě si tyhle myšlenky zakazuju)
Takhle prostě donekonečna přemýšlet nejde, to bychom za chvíli nemohli vůbec nic. Spousta věcí je prostě o náhodách a stát se může kdykoliv cokoliv nezávisle na tom, zda s těmi dětmi jsme 24 hodin nebo ne.
@Amys donekonečna ne, ale myslím, že děti pod 10 let mají nárok na dohlížení dospělého..
Záruka to neni, ale to je stejné říct, nedám na hlavu helmu, může si ublížit i jinak.. tak prostě se snažím, minimalizovat nebezpečí a dám..
Takže smaotné dlouhá doba, mě přijde docela velký hazard- nemyslím, odběhnutí na 10 min pověsit prádlo a nebo někde odbehnout, ale delší domu děti samotné doma
@Janasas Jasně, minimalizovat, ale postupně osamostatňovat, co to jde. Však to děláš stejně jako já
Nejstaršímu je taky sedm a taky chvilku nechávám samotného doma, případně dojde domů sám ze školy (někdy i do, pokud mladší třeba marodí a nebo já). Ono to prostě nechce přehánět v jakémkoliv směru. Znám lidi, co děti vypustí a nestarají se a stejně tak znám lidi, co jsou dětem za zadkem i v patnácti. Obojí je hrozné.
@Amys jo, souhlasím, já to jenom tak napsala mimo, protože znám maminky, co nechají doma batole a běží pro starší do školky a je třeba 15 min samotné..
Prostě toto nechápu.. a taky píší, že se může stát něco, i když jsou doma..
takže to nebylo jakože na tebe, ale spíš na větu, že se může stát něco i s dospělým, že podle mě neplatí v každém věku dítěte..
To víž, že i když kluk má čerstvých 8 let, že jsem nervozní, když je venku i sám s kamarádama, ale prostě už si musím zvykat..
U me byla ted situace, kdy ja nastoupa cerstve do prace po 7 let.RD a dcera onemocnela. Jenze:syn nemocny nebyl, dale chodil do skolky. PEdiatra ptam, zda by mohla ji nechat doma samotnou 6 hod, kdyz jsem v praci, bo fakt trapne hned jit na paragraf. Koulela ocima ona i sestra, jaka jsem nezodpovedna matka, ze snad byc to fakt neudelala…A od kdy, myslite, ze by mohla ji nechat samotnou? Pry tak od 12 minimalne.
Ale dcera je zodpovedna a vim, ze by fakt sedela neco malovala, vyrabela z papiru a prepinala na youtube pohadky.Byla jsem s ni na paragrafu doma. Nedej boze, jeste by nekdo zavolal socialku.
@toooja 6 hodin je pro sedmiletou ještě hodně moc. To bych si nikdy netroufla a to jsem v tomhle docela tolerantní. Kdo jí ohřeje jídlo a postará se v případě, že bude mít třeba horečku
Jako je docela rozdíl, jestli člověk nechá dítě doma půl hodiny nebo hodinu, ale šest už je opravdu moc.
@Janasas Já znám i lidi, co doma nechají to batole. To bych nezvládla, ačkoliv syna jsem na chvilku nechala snad poprvé v pěti letech (odběhla jsem spolu s dalším dítětem naproti do krámu, nechat je tam oba jsem si netroufla).
Nenechávala jsem doma děti samotné přes noc, nikdy, když to nešlo jinak hlídal mi tatínek než jsme s manželem dorazili. Přes den tak hodinku, nebo dvě jsme nechali, dceru asi od 11 let a syna tak od 12 let.Do školy jezdila holka sama od 1 třídy autobusem jednu zastávku, ta ovšem byla hned u školy a tam si je přebíral domluvený dozor. Když byly nemocné, byla jsem s nima doma, bez debaty.Kluk jezdí do školy dva km vzdálené, autobusem, zezačátku jsem jezdila s ním i pro něj jezdila, ted už dojíždí spoustu let sám, když je hezky nebo má společníky, jde i pěšky procházkou. Je mu 14 let.
Je to asi hodně individuální, ale my jsme s bráchem bývali doma přes noc tak v 10 letech, pozvali jsme kamarády a bylo to super, ale vedle jsme měli hned sousedku, kdyby něco..Já jsem vypravovala v první třídě bráchu do školky, ale prostě byla tu ta sousedka, která vždy zkontrolovala jestli je vše v pořádku, musela jsem být brzy samostatná..Ale byla to jiná doma, teď mám bratra, 11 let, doma už bývá sám, chvílí, ale v noci ne…Je to určitě i dobou..
@Shaari90 píše:
Takže budete s děckama doma v noci do jejich 18 let, než se odstěhují, nebo do kdy?
zákon říká že nesmíš opustit dítě pokud není mentálně a fyzicky schopno se postarat = není stanovený věk a je to na uvážení rodiče - dle povahy a schopností dítěte.. obecně se první stupeń základky bere jako nízký věk kdy dítě není dostatečně vyspělé
Máme v ulici rodinku, děti 6 a 11 let a denně jsou sami doma od 15.30 cca do půlnoci kdy se vrací rodiče z hospody, ona tam pracuje a ten její tam s ní celou pracovní dobu sedí.
@Dovesilke píše:
Máme v ulici rodinku, děti 6 a 11 let a denně jsou sami doma od 15.30 cca do půlnoci kdy se vrací rodiče z hospody, ona tam pracuje a ten její tam s ní celou pracovní dobu sedí.
strašný ![]()
Doma děcka samotné nenechávám vůbec, exmanžel nechal syna (13) pár dní doma samotného (přes noc byl doma) Synator se jednoho krásného dne opil a dělal brajgl po sídlišti. Samozřejmě ho sebrali policajti. Průser jak barák, exmanžel vysmátý a já na krku socialku a kurátora
Nechodím od nich ani dolu do vestibulu pro balíčky, nevynasim v tu dobu odpadky. S partnerem se stridame noční a denní. Jezdí nám na ty 2 hodiny hlídání, které platíme. Ano mohli by jsme říct pubertakovi, ať ty dvě hodiny prcky pohlídá, ale nechci nic riskovat, náhoda je blbec a kvůli nejmensimu máme doma i okna na zamykací kliky, protože je to střevo divoké
Kdy je nechám samotné doma? To se uvidí, až budu vědět, že to zvládnu já i oni
Anonym snad chápete