Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mejdylko píše:
@Markéta80 no Alex se nechá nakrmit od kohokoliv, sežral by třeba hovnajse, kdyby mu ho někdo nabídlprostě jinak si myslím, že je normální zvídavý dítě, jen je prostě svůj. On je trošku horká hlava po mě, tvrdohlavec, dost temperamentní - přítel je rumun… a o tom mluvení si myslím to, že slyší 2 jazyky, tak je to pro něj trochu problém si určit co bude mluvit a takhle je to jednoduší
A řekla jsi doktorce, že jste bilingvní domácnost. U takových dětí je nástup řeči skoro vždycky zpožděný.
@Bábrdl ani jedno strká ho do pusy a pak se ho pokouší rozebrat
ještě jsem ho neviděla, že by s autíčkem nějak posouval. Ale když to udělám já, tak ho to zajímá, kouká a když mu ho dám do ruky, ať to zkusí taky, tak si ho strčí do pusy. ![]()
@Bábrdl ano ona to ví… přítel se mnou chodí na kontroly. A ona se pokaždé ptá, jestli jezdíme do Rumunska a jak jsme slavili Vánoce atd.
@mejdylko ted si čtu co píšeš dál a je trošku zvláštní že na ni nereaguje
zkus to chvíli sledovat jestli fakt na nic nereaguje ![]()
@Markéta80: Chtěla jsem se tě zeptat. Poznával tě syn? Třeba ve dvou letech? Nebo začal až později?
@mejdylko píše:
@Bábrdl ani jedno strká ho do pusy a pak se ho pokouší rozebratještě jsem ho neviděla, že by s autíčkem nějak posouval. Ale když to udělám já, tak ho to zajímá, kouká a když mu ho dám do ruky, ať to zkusí taky, tak si ho strčí do pusy.
Jako tlačí se mi na rty otázka, jestli ty mu ukážeš, jak se jezdí s autem a on to nedokáže zopakovat. TJenže pak si vzpomenu, že je mu 16m a uvědomím si, že je to v podstatě ještě mimino. To, co popisuješ, je divný u dvouleťáků, ne u děcka, kterému není ještě rok a půl.
a ukazuje teda? vidělas ho někdy namířit prstík na objekt zájmu?
@Bábrdl píše:
@mejdylko Jo a klíčová otázka. Ukazuje? Když jedete v kočárku, ukazuje na věci, které ho zaujmou?
ne sedí v kočárku a kouká. Je v klidu a ani nepípne. Pozoruje, ale ani nedutá. Ale jen co ho vyndám z kočárku, tak začne radostný pokřik a zdrhá
jako to ukazování má jen když mu ukážu klíče nebo ho něco zaujme, většinou to co má dospělej, tak se po tom natahuje… dobře reaguje na mmačinýho pejska na ní, vždycky ukazuje a když jí slyší štěkat, tak natáhne ručku a ukáže tím směrem, odkud štěká. No ona dr řikala, že nám dá čas do těch 2 let a když to nebud elepší, tak pak to bude řešit. Na kontrolu jdem v jeho skoro 23 měsících. Do té doby máme čas to vychytat ![]()
@mejdylko píše:
ne sedí v kočárku a kouká. Je v klidu a ani nepípne. Pozoruje, ale ani nedutá. Ale jen co ho vyndám z kočárku, tak začne radostný pokřik a zdrhá
Hmmmm
Prostě ho sleduj, ale zatím se nenervuj. Možná je jen pomalejší.
@Bábrdl on motoricky byl strašně rychlej… od 6m sedí, stál podle nábytku, lezl, pak začal i chodit podle nábytku. V necelých 10m sám chodil. Takže si myslím, že to co nahnal v tom motorickým vývoji trochu zanedbává v tom duševním. Fakt nemám z něj pocit, že by byl nějakej jinej, jen je svůj.
@mejdylko píše:
ne sedí v kočárku a kouká. Je v klidu a ani nepípne. Pozoruje, ale ani nedutá. Ale jen co ho vyndám z kočárku, tak začne radostný pokřik a zdrhájako to ukazování má jen když mu ukážu klíče nebo ho něco zaujme, většinou to co má dospělej, tak se po tom natahuje… dobře reaguje na mmačinýho pejska na ní, vždycky ukazuje a když jí slyší štěkat, tak natáhne ručku a ukáže tím směrem, odkud štěká. No ona dr řikala, že nám dá čas do těch 2 let a když to nebud elepší, tak pak to bude řešit. Na kontrolu jdem v jeho skoro 23 měsících. Do té doby máme čas to vychytat
To „správné“ ukazování je něco jiného, než netáhnutí se po něčem. Ale jestli ukazuje směrem, kde štěká pes, to je dobré znamení.
@Bábrdl jak to myslíš jestli mě poznával? @mejdylko první nemluvil ale jinak bylo vše ok, Tomíka na autech zajímají jedině kola, vali klasicky s autem jezdí tak Tomík se usmívá, kouká ale sám to neudělá
ale v 16m si prostě myslim je na nějaké závěry brzo
první syn byl taky svůj, nikdy nechtěl mávat, dělat paci paci to ani náhodou, vždy na nás koukal jak na blbce co po něm chceme, zvuky zvířátek taky ne a je v pořádku, proto jsem u Tomíka taky furt čekala kdy se to zlomí no a jak valinka rostla tak mě bylo jasné že u Tomíka je něco špatně, jemu byli 3roky a vali 9m a už na tom byla lépe
a od těch jeho 2 let už jsme si říkala že asi vše nebude v pořádku ![]()
@Ali-Ali nezlob se ale to co píšeš toho je dost..nevídím v něm chování klasického dítěte..jo někdo není mazlivější, někdo méně mluví nebo ještě vubec.
@Markéta80 No, zjednodušeně řečeno, jestli tě ve věku dvou let poznal mezi jinými lidmi, nebo jestli „by šel s každým, za jídlo“.
@Bábrdl poznat pozná ale klidně by šel, ne teda za jídlo to ho nezajímá ale kdyby mu někdo venku ukázal pyramidu z kruhů nebo něco co ho zaujme tak věřim že by šel. v nemocnici ho sestra vzala za ruku, viděl jí poprvé a šel ani se neohlídnul jestli jdu taky ![]()
@mejdylko: Až si začne hrát s auty, sleduj, jak to dělá. Přesně jak píše @Markéta80, autisté si nehrají „funkčně“, nevezmou autíčko a nejdou s ním od někud někam (nenapodobují skutečnou jízdu auta), ale třeba ho obrátí a točí kolečky, nebo přijdou, když s ním jezdí jiné dítě a sledují jen kolečka, případně s autem sami jezdí, ale tak, že si položí hlavu, co nejblíž ke kolečkům a jedou tam a zpátky a sledují ty kolečka.