Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, našemu klučíkovi je teď tři a čtvrt a jeho výrazné chování s námi začali řešit už před rokem, takže určitě nemusíš čekat až do tří let, nicméně čím je dítě starší, tím je diagnoza přesnější bych řekla. Náš nemluví vůbec, ale v komunikaci jsme hodně pokročili, takže já mu v podstatě většinou rozumím, co chce. Ze začátku jsme začali spolupracovat s Ranou péčí, jsou skvělí a hodně nám pomohli někam se nasměrovat a zkoušet různé druhy práce s prckem. Do Aply jsme byli objednaní, ale poslední dobou se prcek v některých věcech dost zlepšil (v některých zhoršil), tak jsem si nechala vyšetření odložit na příští rok. Dokonce začal chodit i od září do školky na 3-4 hodinky denně, ale spíš je doma, protože pořád marodí. Do speciální třídečky vhodné pro něho jsme se nedostali a tak jsem sedla a obepsala všechny školky, které mají nějak nám blízce zaměřenou speciální třídu a jsme v logopedické o 14ti dětech a moc mu to tam prospívá, baví ho to, zkousnul to skvěle bych řekla ![]()
Malý má problém hlavně ve společnosti, doma se mnou, tatínkem, to se dorozumí posunky (řeč ke komunikaci prakticky nepoužívá), ve školičce, kam chodí jednou týdně, tam se neprojevuje vůbec, sedí v rohu a hraje si sám, otvírá a zavírá dveře, podle učitelek je skoro nemožné ho do nějaké společné činnosti zapojit, odmítá to. První půlrok proplakal (to mi učitelka řekla až teď a docela mě tím naštvala, tvrdila, že je v pořádku). S cizími lidmi a dětmi se vůbec nebaví, ignoruje je. Nepodívá se na ukazovaný předmět, má problém s jednoduchými povely typu dones mi auto, podej mi flašku.
Auta si staví do řady, na omalovánky jen čmárá, tatru otočí kolama nahoru a točí s nimi, víc si „hraje“ s mobilem, počítačem, tabletem, když mu to dovolíme, tam si zvládá hrát třeba angry birds. Používá mou ruku jako ukazovátko nebo jak bych to napsala, pomocí ní chce přepínat pohádky (ví, že sám nesmí). Až pedantsky trvá na zavřených dveřích, i na procházce musí nutně všechny branky pozavírat, neodejde, dokud nejsou zavřené.
Naprosto odmítá samostatné oblékání a svlékání, krmení. Na nočník se naučil chodit po pěti týdnech, ale neříká si a nesmí ho nikdo nutit, jinak prostě nejde a počůrá se vedle.
Má systém ve věcech a přesně ví, kde co patří, talíře nosí ze stolu na linku, skleničky taky, boty uklízí do šuplíků, rád skládá lžičky do příborníku, hrnce do linky.
Naprosto nesnáší zpěv jiných lidí, začne se okamžitě vztekat a mlátit je. Taky nesnáší tanec. V televizi mu tanec nevadí, hudbu a zpěv většinou ztišuje.
Víc mě takhle spatra nenapadá ![]()
@Margery Tak ten je jako z příručky.
Nemyslím to ale zle. Prostě autík.
Podle popisu je to šikula, zvládá toho na takhle malého autíka vážně dost. Docela klidně může být vysocefunkční. To by pak byl „normální“ (kdo je ostatně normální
) dospělák, jen trochu podivín.
V rané péči by vám měli poradit, jak rozvíjet komunikaci. Tam vidím kámen úrazu.
Aby porozuměl mluvené řeči, mluv na něj jako na (bez urážky) psa. Extrémně jednoduché a stále ty samé pokyny. On není hloupý, jen nedostal do vínku intuitivní učení jazyka jako zdravé děti. Představ si to jako kdyby tě vysadili v Číně a nebyl by tam nikdo, kdo mluví jinak než čínsky. A všichni číňani by si mysleli, že každý čínsky umí. Tak buď bys strávila celý totálně zoufalá mezi lidmi, kterým vůbec nerozumíš a kteří si myslí, že jsi úplně hloupá (i když to není pravda). A nebo by se tam našel nějaký trpělivý a hodný člověk, který by ti ukázal hrnek, řekl nějaké slovo. Ukázal misku, řekl jiné slovo. A ty bys postupem času pochopila, že to jedno slovo je pití a to druhé jídlo. atd. No a pak už bys ty slova dokázala zachytit i v kratší větě atd. A tak to mají autíci.
@holcicka posílám Vám spoustu sil a mám otázku, která může souviset, i když to na prvn pohled nevypadá… Má očkování MMR? Následné reakce? Do té doby vše OK?
@mother Ládík očkování MMR nemá vůbec, odkládáme kvůli jeho nemocnosti. Velkou reakci měl na hexa+synflorix…
edit: tak mě napadlo, příznaky se mu projevily kolem roku a půl, kdyby se dávalo MMR v době, kdy mělo, tj 15 měsíců, tak by to tak mohlo vypadat, že je autismus vlivem vakcíny…
@Margery Ano, tak to je. Příznaky autismu se „objeví“ obvykle v roce a půl, a to proto, že v té době zdravé děti začnou autíkům „utíkat“ (komunikovat, všímat si jiných lidí, navazovat vztahy, mít kvalitní oční kontakt atd.) Tam se bere to přesvědčení, že za to může vakcína. Tedy, já pochopitelně nemůžu vědět, jestli u někoho za to ta vakcína nemůže. Ale vím, že auti jsou i děti, které ji nikdy nedostali, dokonce auti děti byly vždycky, dávno před mmr, jen se to diagnostikovalo jako něco jiného (MR, schizofrenie, LMD atd.)
@Bábrdl no stejně mám z té vakcíny strach, aby to ještě nezhoršila. No, čeká nás to až na jaře, kvůli nástupu do školky.
Jinak psycholožka tvrdila, že bude nejspíš geniální, její testy, skládání tvarů, doplňování obrázků zvládal pro pětileté děti s naprostou pohodou. Já bych teda ale radši, abych se s ním normálně domluvila a aby neměl problémy se socializací ![]()
@Margery zvaž odklad, já u malé taky hned tak očkovat nebudu když jsme viděla co to udělalo s Tomíkem ![]()
@Markéta80 píše:
@Margery zvaž odklad, já u malé taky hned tak očkovat nebudu když jsme viděla co to udělalo s Tomíkem
Už odkládáme přes rok a před třetím rokem ji určitě nedostane. Kvůli možnosti odkladu jsme i měnili doktorku (s tou teda bylo víc problémů) a tato nová nám vyšla vstříc
@Margery to se nedivim, ale u autika to snad chápe, zvláště když odkládas a uplne to neodmitas
K tem skladackam. On jim mozek funguje trochu jinak.
to, že je chytrý, je dobra zprava, tu komunikaci ho naucis
@Margery hodně doktorek jede dle tabulek, říká se že po 2 roce by to mělo být ok, já kluky taky přehlašovala jinam
a spokojená jsem po všech stranách ![]()
@Markéta80 píše:
@Margery hodně doktorek jede dle tabulek, říká se že po 2 roce by to mělo být ok, já kluky taky přehlašovala jinama spokojená jsem po všech stranách
Po druhém roce se v mnohém zlepšil, pořád to je ale hodně slabé. Má 2,5 roku. Před druhým rokem nekomunikoval, neukazoval, byl skoro neurotický, vzteklý. Ted komunikuje posunky, řeč nepoužívá, žvatlá si jen pro sebe. Ukazuje na lahev, že chce pít, na kočku, na psa, na tramvaj, občas dokonce zamává na pozdrav (ale většinou jen tramvaji a tak po třech čtyřech minutách).
@Margery to jsou ale velké pokroky, opravdu toho na autíka a daný věk zvládá hodně. Taky si myslím, že by mohl být vysocefunkční, fakt je šikovnej.
@Margery píše:
Po druhém roce se v mnohém zlepšil, pořád to je ale hodně slabé. Má 2,5 roku. Před druhým rokem nekomunikoval, neukazoval, byl skoro neurotický, vzteklý. Ted komunikuje posunky, řeč nepoužívá, žvatlá si jen pro sebe. Ukazuje na lahev, že chce pít, na kočku, na psa, na tramvaj, občas dokonce zamává na pozdrav (ale většinou jen tramvaji a tak po třech čtyřech minutách).
Souhlasím s @verusak.berusak . To je popis šikovného kluka, klidně může být vysocefunkční nebo atyp.