Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Silky123 píše:
Holky, tak jsem si četla znaky autismu a až na dva mi přijde, že dcerka splňuje všechny…. Synovec je autík, ale je úplně jiný, že?Ona se kouká do očí a vyžaduje po mně, abychom spolu četly knížky, tj. ukazovat si obrázky a vyprávět, sdílíme spolu. Vydrží opravdu hodinu a kdybych to neusekla, tak i dýl…
No, pokud má synovec autismus, může tím být mírně „lízlá“. Jakože všichni máme určitou míru autistických rysů, máme rádi rituály, občas máme potíže pochopit sociální situace… To je normální. Ale spíš bych řekla, že máš obavy kvůli postižení v rodině a slyšíš trávu růst. To, že si někdo chce číst s maminkou knížku, není nic nezdravého.
My máme v rodině i Aspíka, ale to se s dítětem trpícím klasickým autismem NEDÁ SROVNAT. Já třeba mnohem líp vycházím s aspikem, než s dítětem „šoumenem“
@Bábrdl píše:
No, pokud má synovec autismus, může tím být mírně „lízlá“. Jakože všichni máme určitou míru autistických rysů, máme rádi rituály, občas máme potíže pochopit sociální situace… To je normální. Ale spíš bych řekla, že máš obavy kvůli postižení v rodině a slyšíš trávu růst. To, že si někdo chce číst s maminkou knížku, není nic nezdravého.My máme v rodině i Aspíka, ale to se s dítětem trpícím klasickým autismem NEDÁ SROVNAT. Já třeba mnohem líp vycházím s aspikem, než s dítětem „šoumenem“
Ne, to nedá. Děti s AS jsou sice také náročné, ale může to být o dost horší.
Nevím, jestli jsi četla tento článek v Respektu. Opravdu stojí za přečtení.
http://respekt.ihned.cz/…-boj-o-zivot
Já chtěla napsat, že právě to sdílení je neautistické
.
Aspíka máme také, je to tedy u velmi dobrých známých, pomáhala jsem ho dva roky vychovávat. Takže vím, co je i aspík…
Asi slyším trávu růst, ale dost mě vyděsilo, že asi ze 14 bodů splňuje do puntíku 11 - 12…
Maminky autíků, jaké autistické rysy jste pozorovali u ročních prcků?
Náš prcek má hypotonii a dlouho jsme jeho nezájem o hračky a další zvláštnosti spojovali s hypotonií (on by se po hračce natáhl, ale nemůže…atd.) Teď už vidím, že je to jinak. Nezajímá ho to. Nehraje si. Pokud mu hračku naservíruji, tak do ní jen mlátí. Po chvilce ignoruje. Hraje si s prstíky. Stále je fascinovaně pozoruje. Nemává, neukazuje, netrpí separační úzkostí. Žvatlá, ale málo. Spíš piští a vydává další zvuky. Nevztahuje ke mně ručičky. Nezajímá se o kontakt s druhými. Je tak nějak šťastný sám se sebou. Stále tleská, ale nechápe, že to je paci, paci. Plácá ručičkama do bříška, někdy do hlavy. Odmítá jíst kousky - zvrací. Děsí ho různé zvuky - zavření dveří u auta, smrkání, zakašlání - vždy následuje neskutečný nářek. Hodně se ale směje. Reaguje na různé grimasy, které ho vždy rozesmějí. Rád se chová a doteky mu navadí. Jako bych měla doma malé mimi. Vím, že je na diagnostiku PAS brzy, ale pokud ty rysy nevymizí, tak je to asi jasné…:( anonym v tomto případě jistě pochopíte. Pája
@Anonymní píše:
Náš prcek má hypotonii a dlouho jsme jeho nezájem o hračky a další zvláštnosti spojovali s hypotonií (on by se po hračce natáhl, ale nemůže…atd.) Teď už vidím, že je to jinak. Nezajímá ho to. Nehraje si. Pokud mu hračku naservíruji, tak do ní jen mlátí. Po chvilce ignoruje. Hraje si s prstíky. Stále je fascinovaně pozoruje. Nemává, neukazuje, netrpí separační úzkostí. Žvatlá, ale málo. Spíš piští a vydává další zvuky. Nevztahuje ke mně ručičky. Nezajímá se o kontakt s druhými. Je tak nějak šťastný sám se sebou. Stále tleská, ale nechápe, že to je paci, paci. Plácá ručičkama do bříška, někdy do hlavy. Odmítá jíst kousky - zvrací. Děsí ho různé zvuky - zavření dveří u auta, smrkání, zakašlání - vždy následuje neskutečný nářek. Hodně se ale směje. Reaguje na různé grimasy, které ho vždy rozesmějí. Rád se chová a doteky mu navadí. Jako bych měla doma malé mimi. Vím, že je na diagnostiku PAS brzy, ale pokud ty rysy nevymizí, tak je to asi jasné…:( anonym v tomto případě jistě pochopíte. Pája
je mu rok to je dost brzo na cokoliv
na jméno reaguje?
@Markéta80 píše:
je mu rok to je dost brzo na cokolivna jméno reaguje?
Jak kdy. Někdy musím zavolat i 6 x než se otočí. Řekla bych tak na 50%. Na první zavolání tak z 5%.
@Anonymní píše:
Jak kdy. Někdy musím zavolat i 6 x než se otočí. Řekla bych tak na 50%. Na první zavolání tak z 5%.
nemá cenu moc pozorovat, pokud by tam autismus byl tak kolem 2 roku už by to poznat bylo ted je moc brzo. když byl malýmu rok tak mě nic na autismus neukazovalo ![]()
@Anonymní píše:
V roce byla nase Tynka"normalni" lehce opozdena princezna. Autismus se „objevuje“ az okolo 2,5 az 3 let
@Anonymní píše:
Je to přesně jak píšeš. V roce se takhle chovají prakticky všechny děti, kolem roku a půl začnou v sociálních dovednostech zdravé autistům „utíkat“ světelnou rychlostí.
Ale to, že reaguje na grimasy smíchem, je dobré znamení. A) udrží pozornost, b) zajímají ho lidské obličeje, c) a to je hlavní - ví, že je to legrace, to autisté obvykle nevědí, oni nedokážou číst lidské emoce, není to pro ně přirozené.
@Bábrdl píše:
Je to přesně jak píšeš. V roce se takhle chovají prakticky všechny děti, kolem roku a půl začnou v sociálních dovednostech zdravé autistům „utíkat“ světelnou rychlostí.Ale to, že reaguje na grimasy smíchem, je dobré znamení. A) udrží pozornost, b) zajímají ho lidské obličeje, c) a to je hlavní - ví, že je to legrace, to autisté obvykle nevědí, oni nedokážou číst lidské emoce, není to pro ně přirozené.
On je ale opravdu zvláštní a rozhodně se nechová jako ostatní děti. Ono se nedá úplně přesně popsat to chování, to se musí vidět. Už máme za sebou všechna možná vyšetření včetně MR mozku. Lékaři kroutí hlavou, že tohle neviděli a že jim to připomíná chování autistů (hlavně tzv. stereotypní pohyby), takže čekáme a doufáme, co z toho vlastně bude.
@Anonymní píše:
On je ale opravdu zvláštní a rozhodně se nechová jako ostatní děti. Ono se nedá úplně přesně popsat to chování, to se musí vidět. Už máme za sebou všechna možná vyšetření včetně MR mozku. Lékaři kroutí hlavou, že tohle neviděli a že jim to připomíná chování autistů (hlavně tzv. stereotypní pohyby), takže čekáme a doufáme, co z toho vlastně bude.
Jasně, neviděla jsem ho. Jenom ti píšu, že v roce je mozeček ještě moc nevyzrálý a řada zdravých dětí má auti projevy. Prostě počkej, nic jiného se dělat nedá ![]()
Hledám touto cestou spřízněnou duši pro svou kamarádku. Je to báječná holka, ráda bych jí pomohla. Její devítiletý syn trpí zatím nespecifikovanou poruchou autistického spektra ve spojení s mentální retardací. Mladší syn je rozštěpový, jinak zdravý. Oba kluci vyčerpají všechen její čas a sílu, ale ona by nutně potřebovala mít si s kým popovídat, sdílet zkušenosti, občas si zavolat. Jestli je tady zkušená maminka, která by ráda pomohla a byla jí oporou, prosím, předejte mi kontakt do zprávy a já jí ho předám. Stačí meil, telefon, FB. Pokud byste se z pochopitelných důvodů zdráhali poslat cizímu člověku kontakt, předám soukromě kontakt na svou přítelkyni. Velmi mi na ní záleží, jen vážně, prosím.
Zdravím,
mám 30 měsíčního syna, měl by tedy příští rok nastoupit do školky. Byli jsme s ním u dětského psychologa a podle něj trpí syn poruchou autistického spektra. Co tedy máme dál dělat? Máme si vyžádat vyšetření ještě u psychiatra, neurologie, nebo rovnou objednat do APLA? Doporučila nám rovněž návštěvu logopeda. Máme počkat do jeho tří let nebo to řešit už teď?
Chodí do soukromé školičky na pár hodin týdně a i jeho učitelka nám doporučovala speciální školku, mám ho tedy nechat zapisovat do státní nebo jak? Já už jsem z toho opravdu zmatená, děkuji za názory.
@Margery Ahoj, zkus nám popsat, jak přesně se tvůj synek projevuje. Jak je na tom s mluvením? Co jiná komunikace? Oční kontakt, stereotypní chování, jak si hraje a s čím, jak reaguje na vrstevníky atd.
Do APLY se určitě objednej, mají šíleně dlouhé termíny. Objednání k neurologovi má smysl hlavně pokud má jiné potíže, třeba „zahledění“, tiky nebo podobně. K psychiatrovi? To záleží vážně na jeho jiných projevech. Pokud má hlavně potíže s komunikací, vyplatí se prostě odborník na autismus.
Kontaktuj ranou péči.