Dětský autismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Silky123
5.9.13 22:49

Vážení zúčastnění, od kdy se dá diagnostikovat autismus?

Úplně jste mě vyděsili, protože mi přijde, že dcerka má skoro všechny příznaky…

• Citovat
  • Upravit
315
6.9.13 00:50
@Silky123 píše:
Vážení zúčastnění, od kdy se dá diagnostikovat autismus?Úplně jste mě vyděsili, protože mi přijde, že dcerka má skoro všechny příznaky…

Existují metody (u nás nedostupné), které údajně diagnostikují už od 6 měsíců, ale moc tomu nevěřím. Podle mého názoru lze PAS rozpoznat od 24 měsíců, spolehlivě diagnostikovat tak od 36 měsíců, ale hodně záleží na konkrétním klientovi a hlavně na schopnostech toho, kdo diagnostikuje, což by - jak psala @nonina - měl být jen člověk s příslušným vzděláním, tedy psychiatr nebo neurolog. Psycholog je vlastně k tomu profesně „způsobilejší“, ale ten technicky vzato není oprávněn vystavit klinickou diagnózu, o pedagogických a ostatních profesích ani nemluvě (ale samozřejmě může vyslovit podezření čili suspekci).

Já bych ale být tebou nebral to, co se dočteš na internetu, tak vážně. Autismus se zcela určitě nedá diagnostikovat podle jakéhokoli článku na webu a kromě toho není zase tak neobvyklé, že děti během vývoje mohou vykazovat různé nerovnoměrnosti vývoje a zvláštnosti, které za čas zase vymizí. Nechci nic zlehčovat, ale vím, že se maminky někdy zbytečně bojí jaksi předem; když někomu vypadne vlas, ještě kvůli tomu nebude plešatý a když mu jich vypadne sto, taky ne. Ale pokud mu vypadala půlka vlasů na hlavě, už to určitě dávno řeší bez ohledu na to, co kdo píše na webu - snad chápeš, jak to myslím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaela 0903
26.9.13 15:25

autismus

Dobry den mam 26 mesicniho chlapecka ma problem s komunikaci nemluvi jen rika mama a zvatla ale jen od pismene M nespolupracuje nekdy kdyz na nej volame tak se ani neotoci.Rad kouka na televizy tu miluje pohadky a pisnicky, nechce se ucit mluvit zacne se vztekat chodi i po spickach a rad se toci dokolka, a kdyz ma radost zacne mavat rukama. Nevim jestli mam jeste pockat jestli se mu proste mluvit jeste nechce nebo jestli nema ten autismus poradi mi nekdo dekuji :,(

• Citovat
  • Upravit
4332
26.9.13 16:53

Michaelo nikdo z nás ti tady nepoí, zda má tvůj chlapeček ten autismus. Pročti si prosím diskuzi, je v ní popsáno, co dál.
Pediatr a jeho názor - pokud bude podezření i u něj - pneurologie, psycholog a pedopsychiatr.
Nejspíš můžeš ještě oslovit nejbližší SPC, nebo ranou péči.
Nejsem doktor, ale dle popisu mi to, co popisuješ, k věku příjde jako přirozené. Přeju hodně štěstí a ať se prďolka rozmluví dříve, než se podezřením „zblázníš“. Vím o čem mluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.13 16:49

autismus a příspěvek na péči

Ahoj holky, četla jsem si první příspěvek a máš chlapečka jak přes kopírák s mým Kristianem.Od roka do 22měsíců mluvil. Poté přestal, teda jakoby jen ukazoval a říkal to tamto atd. Slova jakoby zapomněl.
Hra žádná jen klíče ramínka na šaty, šroubky, úklid všeho,
oblečení mu muselo barevně ladit jinak šlo okamžitě dolu,
na WC si vše sundá aby náhodou nebylo špinavé, když se poleje jen kapičkou okamžitě se svléká ;),
chodil po špičkách, nemával, nenavazoval oční kontakt :think:,byl agresivní sám k sobě i k ostatním :pocitac:,
všem vše boural, nesnáší dotyk na hlavu :evil:.
Začala jsem to řešit s psychiatrickou léčebnou v Krči tam byl v mini školce 3× hospitalizovaný po 6týdnech. Začal mluvit - takňák :roll:
Výsledek, byl že se o syna špatně starám, že je zanedbaný a má citovou deprivaci, je o rok a půl opožděný a potřebuje logopedii :pocitac: :pocitac: :zed: :zed: :nevim: :nevim: :cert: :cert: :,(???
Mám ještě staršího syna a je naprosto v pořádku, chytrý až na půdu vývojově hodně dopředu takže zanedbání??? :think: :think: Prostě mu nechtěli napsat Autismus. :cert: :cert: :cert:
Nyní jsou synovy 4roky. Do speciální MŠ nás nevzali bylo plno!!! :( Tak syn nastoupil k bráchovi do normální MŠ a už to jelo, pořád konflikty, rozhovory s rodiči ublížených dětí, od pí. učitelek výtky atd. jenže kam jít, kde to řešit když na logopedi tvrdí, že je ještě na to malej, na psychiatrii, že je nevychovanej ne nemocnej a dál se se mnou nikdo nebavil. :poblion: :poblion: :poblion: Našla jsem před měsícem super pana doktora :potlesk: :potlesk: :mrgreen: MUDr. Michal Považan v THklinika Karlovo náměstí. Je ochotný a okamžitě to se mnou začal řeši. Dal mi tel. čísla do Motola kde pro tyto případy mají týdení diagnostickou hospitalizaci -vůbec jsem o tom nevěděla a nikdo mi ji nedoporučil. :cert: :cert: dále jsem se objednala do léčebny Opařany pomáhaj pak i s další léčbou přídavkama atd. A dostala jsem telefonní čísla do SPC kde si nás tedy předhazovali jak horkej brambor, ale nakonec jsme se objednali i v tomto měsíci- potřebuji to do konce října protože se řeší v MŠ asistent a to je zapotřebí mít veškeré papíry do konce Října, aby na další pololetí byl asisten objednán. Tak snad se již daj věci do pohybu a budu vědět diagnosu. Příspěvek na péči jsem již tento týden podala, ale dle kryterií (debilních)nejspíš nic nedostanem, protože se syn oblékne, nají, hygienu také zvládne…atd. :potlesk: :potlesk: :potlesk: :dance: :dance: :dance: Ale pořebuje péči a asistenci všude jinak by se přerazil či ublížil jinejm :zed: :zed:.
Nevíte někdo otázky sociální pracovnice při domácí návštěvě. :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.13 00:05

Autistické rysy?

Autistické rysy?

Prosím, kdo má s autismem či jinou vadou již nějaké zkušenosti, jestli by mi mohl říct, zda je chování skoro 2,5 letého minimálně podezřelé. Zdá se mi docela pozdě řešit to až při nástupu do školky, tak jestli byste to taky řešily dřív při takovém chování dítěte.
KLuk byl těsně před porodem nakažen infekcí od matky a hned po porodu resuscitován. Nevzniklo však žádné podezření na poškození mozku.
Motorický vývoj dle tabulek nezaostával, sám chodit začal v jednom roce. Kluk je však odjakživa velmi neopatrný, do všeho jde i teď po hlavě a když spadne, tak je velmi málo citlivý k bolesti, hned se otřepe a běží dál. Když byl menší, jakoby přehlížel obrubníky a schodky a běžel dál. Dnes je schopný naskakovat do velmi rychle točícího se kolotoče, několikrát po sobě, idkyž ho to silněji bouchne a spadne. Běhá doteď častěji než normálně chodí, jak bezdůvodně, tak protože se rád honí. To je asi jediná hra, kterou dokáže s jinými dětmi hrát. Tedy kromě posílání věcí ze skluzavky, další jeho oblíbené činnosti, to je schopný i spolupracovat a na vyzvání něco na poslání podat.
Zaostává v řeči, nemluví vůbec. Jeho dorozumívání spočívá v tom, že když něco chce nebo potřebuje, tak dovede jinou osobu k té věci a položí na ni její ruku (té osoby). Na jednoduché povely reaguje, i donese, co se po něm žádá apod. Složitějším asi moc nerozumí, ve srovnání s vrstevníky. Když mu není vyhověno nebo zejména když se neví, co chce, tak nastane ohromný vztekací záchvat, válení po zemi, strašné pištění, házení věcma kolem sebe je jedno kam a na koho. Když mu jiné dítě zasahuje do jeho hry nebo vezme hračku, neumí se nijak bránít, jen kouká a zase ten záchvat.
Ještě doteď docela často chodí doma po špičkách.
Vyhraje si docela sám, zejména s vláčky, stavění kostek na sebe, vždy je to nějaké dlouhé období. Venku třeba asi půl roku lítal od jednoho vchodu k druhému, pak zase musel prozkoumat všechny kanály apod.
Je bez plínek od roku a půl (přes den), na to je fakt šikovný, docela brzy začal hlásit a-a a tak to funguje do dneška. Na nočník ani na záchod si sám nedojde, pouze to ohlásí, nasměruje se a zbytek musí zařídit druhá osoba. Kalhoty si nestáhne a nechce si přidržet pindíka při čůrání.
Nají se lžičkou jakžtakž, ale nedojí to určitě sám. Napije se sám z kelímku. Oboje je ale docela neohrabané.
Nekreslí, ani kolečko, jen čmárá všude možně, dokud mu to není zakázáno.
Nesvleče se, ani třeba jen rukávy od mikiny, ani si nenazuje žádné boty a nenasadí aspoň trochu správně čepici, jen si ji položí na hlavu.
Není prostě celkově samostatný, jen doma se sám zabaví.
Co se týče očního kontaktu, tak s matkou udžuje dobrý, ale s cizími lidmi to je nic moc.
Umí už pěkně rychle jezdit na odrážedle, ale jelikož se nebojí, jede bez brždění z kopce a navíc neposlouchá, takže je to docela nebezpečné, když za ním člověk neběhá. Vždycky utíkal jiným směrem, ale dneska už občas poslechne, když se opravdu zařve.
Jinak je docela hodný, občas i mazlivý. Má rád svoji kamarádku. Když potkáme jiné děti, nejeví žádný zájem, ale ještě moc nebyl déle v kontaktu s jinými dětmi, tak nevím, jak by se choval. Usmívá se a směje se myslím normálně.
Jinak teď má strašný zlozvyk, že si najednou vzpomene a začne doma plivat na zem a zákazy příliš nezabírají, pokud nedojde na něco důrazného. To spíš si toho nevšímat nebo odvést pozornost.
Nenapadá mě, co by se dalo ještě tak hodnotit. Vím, že nejste doktoři, ale prostě mě jen zajímá váš názor, protože už se trochu více liší svým chováním od vrstevníků. Nejsou to jen tyto věci, prostě reaguje celkově tak nějak jinak, než se většinou očekává.
Ještě mě napadlo, že u knížek moc nevydrží, určitě se je neprohlíží sám, ale zajímá ho tablet a umí ho trochu ovládat, pustit hru s vláčky a posouvat po krajině.
A ještě jedna věc, doteď slintá, až má mokrý tričko. Už se to hodně zlepšilo, ale tak do 2 let byl pořád mokrý.
Děkuji mockrát

• Citovat
  • Upravit
10959
31.10.13 00:12

Rozhodně nemyslím, že je autista. Jako bys popisovala děcko naší vzdálené sousedky. Ty jsi matka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
31.10.13 00:13

Máš naprosto normální díte. V tomto věku nelze ještě diagnostikovat autismus. Ani lékařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
31.10.13 00:57

Souhlasím s @Barusak78 normální dítě ve většině věcech totožné s mojím synem (dnes 5 let)a autista to rozhodně není, jen je živější, bez pudu sebezáchovy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.13 06:23

Jako řekla bych, že na 2,5 roku je normální, já mám také 2,5 roku, holku, patří mezi ty šikovnější, jenom že krásně mluví, jinak se chová podobně.

• Citovat
  • Upravit
19609
31.10.13 07:07

Mně se to jako autismus nejeví :nevim: A navíc je dost brzy na diagnostiku, ale druhů autismu jsou mraky, takže to určí jen dětský psychiatr :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rachel55
31.10.13 07:31

Z toho co jsi napsala nelze absolutne vyvodit, ze by byl autista, navic je jeste velmi maly, opravdu autismu je hodne druhu,
pokud mate obavy, prestante ockovat, davat antibiotika a omezte lepek, snazte se najet na nechemickou stravu

• Citovat
  • Upravit
sophinka1
31.10.13 07:32

Ve 2,5 roku mi to zatím přijde přiměřené :nevim: kluci někdy mluví později a ostatní se mi zdá v normě. :nevim:
ale k té diagnostice v příspěvcích nademnou. U dcery jsem kolem toho druhého roku již pozorovala jinakost chování kolem třetího roku jsem si již byla celkem jistá. Zrovnatak v práci jsem měla holčičku od 1 roku a prakticky v průběhu pár týdnů bylo jasné, že tam autistické rysy jsou. Dnes jí táhne na 5 let a je ve školce pro autíky :nevim:

• Citovat
  • Upravit
11689
31.10.13 07:45

Podle mě to autismus rozhodně nebude, kdybych měla hádat, ale fakt jen hádám protože tohle ti neřekne ted ani odborník, řekla bych že max. ADHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
31.10.13 08:07

Podle popisu máš doma zdravého, akcnejsiho kluka.. to že neposlouchá a je živější neznamená, že musí být hned autista :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová