Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano mám dceru s aspergerem. Nechápu proč tak lpíš v tomto věku na nějaké diagnoze.
Nic se tím nezmění. Dítě musíš stále milovat, být stále trpělivá, stále stát při dítěti.
Uvidíš jak to bude ve 4-5-6ti letech, te´d hoď takové myšlenky za hlavu.
@Timinka píše:
Ve 2,5 roku mi to zatím přijde přiměřenékluci někdy mluví později a ostatní se mi zdá v normě.
ale k té diagnostice v příspěvcích nademnou. U dcery jsem kolem toho druhého roku již pozorovala jinakost chování kolem třetího roku jsem si již byla celkem jistá. Zrovnatak v práci jsem měla holčičku od 1 roku a prakticky v průběhu pár týdnů bylo jasné, že tam autistické rysy jsou. Dnes jí táhne na 5 let a je ve školce pro autíky
Jestli to nevadí, můžu se zeptat, jaké chování si u své dcery kolem toho druhého roku pozorovala? Dcera je tedy autistka? Vím, že těch typů je víc a hlavně asi různé stupně závažnosti. Ale zajímalo by mě, když sis už takhle všimla toho chování tak brzy, tak jak to bylo výrazné.
@Timinka píše:
Ano mám dceru s aspergerem. Nechápu proč tak lpíš v tomto věku na nějaké diagnoze.Nic se tím nezmění. Dítě musíš stále milovat, být stále trpělivá, stále stát při dítěti.
Uvidíš jak to bude ve 4-5-6ti letech, te´d hoď takové myšlenky za hlavu.
Ne určitě nelpím, jen je to tomu nejvíc podobné bych řekla. Jsem histerka podpořená tou zkušeností z příbuzenstva.
To víš, že ho budeme všichni milovat i tak, o tom žádná.
@Anonymní píše:
Jestli to nevadí, můžu se zeptat, jaké chování si u své dcery kolem toho druhého roku pozorovala? Dcera je tedy autistka? Vím, že těch typů je víc a hlavně asi různé stupně závažnosti. Ale zajímalo by mě, když sis už takhle všimla toho chování tak brzy, tak jak to bylo výrazné.
sebepoškozování, později agrese i k ostatním ničení věcí, nikdy nepoužila slovo já vždy o sobě mluví jménem (např. kdo to namaloval? neřekne já ale sophinka) má velice omezený jídelníček -pouze suchá potravinya ovoce zelenina, atd… je toho víc ale tohle je nejvýraznější
@Anonymní píše:
Ne určitě nelpím, jen je to tomu nejvíc podobné bych řekla. Jsem histerka podpořená tou zkušeností z příbuzenstva.
To víš, že ho budeme všichni milovat i tak, o tom žádná.
no vidíš, nálepka autista ti ve výchově nepomůže, je topořád stejné, nech tomu čas
@Timinka píše:
sebepoškozování, později agrese i k ostatním ničení věcí, nikdy nepoužila slovo já vždy o sobě mluví jménem (např. kdo to namaloval? neřekne já ale sophinka) má velice omezený jídelníček -pouze suchá potravinya ovoce zelenina, atd… je toho víc ale tohle je nejvýraznější
Promiň, nevšimla jsem si, že to jsi ty s holčičkou s aspergerem, to je spíš taková speciální sorta
(ale to vím jen ze seriálu Ulice…vím trapné) Přeji, ať se malá zlepšuje a může se jednou normálně zařadit do spolčnosti.
Je fakt, že bych se v tom tolik neměla rýpat, jen to na mě nějak dolehlo, jak ho nezvládám. A taky si říkám, že kdyby něco mělo být, tak je lepší to řešit co nejdřív, protože to podle mně jde řešit např. jako ta moje příbuzná ![]()
Já mám v okolí 2 kamarádky s dětmi autisty. takže vím, jak se autista chová a projevuje.. samozřejmě bych to nepoznala tak, že se podívám na dítě a vím, že je autista.. to co si popsala, tak se chová každé druhé dítě v mém okolí..ale jak psala Timinka, je jedno, jestli bude (je) autista či ne.. ![]()
Anonymni ano mam doma netypickeho autistu, moji nejmladsi dceru, takze ti to nepisu jen tak
Hezký večer, omlouvám se za anonym, ale jde o zdravotní stav dcerky. Snad chápete. Když měla dva roky, bylo mi divné, že nemluví, nerozumí. Začala jsem to řešit, pediatr napsal doporučení na různá vyšetření. Já si byla jistá, že je to autismus, pediatr to viděl na dysfázku. Byla jsem s ní u logopedky a ta si také myslela, že je malá autistická - kvůli očnímu kontaktu. Byla jsem s ní i u psycholožky, psychiatra - ti autismus také vyloučili, nyní nás čeká vyšetření v Aple (víme, že malá PAS nemá, ale spolupracujeme s ní kvůli rané péči), bylo nám doporučeno, ať zkusíme zažádat o příspěvek na péči. Už u nás byla i sociální pracovnice (kvůli posudku) - zkušená paní, která dělala asistentku a ta mi říkala, že malá autista rozhodně není a kdyby ano, byla by to první holčička s autismem na světě, že PAS postihuje pouze chlapce. Pořád mi to vrtá hlavou, co si o tom myslíte? Znáte nebo slyšeli(y) jste o holčičce, která by měla autismus?
B.
@Anonymní píše:
Hezký večer, omlouvám se za anonym, ale jde o zdravotní stav dcerky. Snad chápete. Když měla dva roky, bylo mi divné, že nemluví, nerozumí. Začala jsem to řešit, pediatr napsal doporučení na různá vyšetření. Já si byla jistá, že je to autismus, pediatr to viděl na dysfázku. Byla jsem s ní u logopedky a ta si také myslela, že je malá autistická - kvůli očnímu kontaktu. Byla jsem s ní i u psycholožky, psychiatra - ti autismus také vyloučili, nyní nás čeká vyšetření v Aple (víme, že malá PAS nemá, ale spolupracujeme s ní kvůli rané péči), bylo nám doporučeno, ať zkusíme zažádat o příspěvek na péči. Už u nás byla i sociální pracovnice (kvůli posudku) - zkušená paní, která dělala asistentku a ta mi říkala, že malá autista rozhodně není a kdyby ano, byla by to první holčička s autismem na světě, že PAS postihuje pouze chlapce. Pořád mi to vrtá hlavou, co si o tom myslíte? Znáte nebo slyšeli(y) jste o holčičce, která by měla autismus?B.
priste nahrat a pustit nekde v mediich, at kazdy vidi, kdo vsechno muze v CR rozhodovat o postizeni ditete
@Anonymní píše:
@Timinka ano, tohle mi ta sociální pracovnice tvrdila
znám v okolí 3 holčičky s autismem, jak toto může sociálka vypustit z huby
s takovým posudkem nic snad ani žádný PnP nedají, ještě že o tom nerozhoduje ona
Docela mě překvapuje, že zcela vylučujete autismus. Máte doma autistu nebo znáte nějakého dobře? To nemusí být pouze úplní mimoňové když to tak blbě řeknu, někdy to na nich jen tak nepoznáte. Bohužel v příbuzenstvu máme 2, jsou to bratři 9 a 7 let, oba autisti nevím jaký typ v kombinaci dalších poruch jako hyperaktivita a jeden z nich i slabší mentální retardace. Když byli malí, všechno se svádělo na to, že jsou to přece jen děti, zlobiví živí kluci. Mávalo se nad jejich chováním rukou. Nedokážu si představit mít doma 2 autisty. Starší je na tom o hůř, navštěvuje nějakou speciální školu a je nevzdělatelný. U mladšího se dlouho nevědělo, jak na tom je, protože ho táhnul starší, dělají spolu veškeré činnosti, nežijí pouze ve svém vlastním, světě, spíš ve společném. Mladší už dokonce navšťevuje z půlky i normální školu, tak to s ním vypadá o hodně líp. Matka už s nima prodělala plno různých procedůr a metod. Mladšího dopuje nějakými vitamíny (starší se nenechá, jí pouze granko, rohlíky apod.), nevím o co jde, ale fakt to vypadá, že kvůli tomu se zlepšuje, protože ještě před 2 lety na tom byl snad hůř než starší. Nadělají spolu ohromnýho bordelu, jsou nebezpeční sobě i okolí, starší je opravdu hodně agresivní, ale to je tím spojením s dlašími diagnózami. Vím, že to je úplně jiné kafe, ale taky vím, že se u nich daly pozorovat rlzné znaky už jak byli miminka. Neměli o nic moc zájem, leželi jak placky a z toho najednou chodili, spíš lítali jak šílení. Oční kontakt minimální.
No víte, jak bych byla ráda, kdyby byl náš zdravý. Jsem bohužel asi ovlivněna těmito zkušenostmi a prostě si vůbec nedokážu představit fungování ve státní školce. Už vzhledem k požadavkům. On si opravdu nic nesvleče, on nemá žádnou snahu, vůbec nechápe, co se po něm chce, chodil by klidně jen s rukávy od mikiny na rukách a nesnažil by si je sundat, protože prostě neví jak a válel by se z toho akorát na zemi. Chápu, že se válí po zemi každé druhé děcko, to jsou většinou důsledky přirozeného vzdoru, ale tohle je jiné. On nemá tu snahu. Nočník a lžička mi příjde opravdu jako nějaký zázrak, že to docela zvládá.
Protě mi příjde jako takový mimoň. A že by měl jít s dětma na procházku ven za ručičku, no to asi těžko. On ostatní zcela ignoruje, nepodívá se do očí, když s ním někdo jiný mluví. To je mi prostě podezřelé.
Nevím jestli by to třeba nemohla být nějaká jiná vývojová porucha, jen vím, že těch druhů autismu je víc a třeba takový atypický autismus je teď nějak velmi častý. Dítě prostě vykazuje pouze některé typické znaky, jak jsem to pochopila. Prostě se bojím no… to je snad pochopitelné. Čekám druhé dítě a nedokážu si předtsvit, že by jako tříletý nastoupil do školky a nějak se začlenil. Budu muset asi jen doufat, že mě překvapí.
No ale je fakt, že ho prostě neznáte, tak nevíte, jak se doopravdy chová, že je to takové zvláštní. Zapomněla jsem naspat, že velmi často vyžaduje, aby si s danou věcí hrála jiná osoba a on se jen díval. To je pro něj společně s pokládáním ruky na tu věc typické. To dělají i zcela zdravé děti? Prostě mi to příjde trochu moc společně s tím špatným očním kontaktem, nulovém mluvení (ani snahy něco nějak vyslovit), dost nečekaným chováním, chozením po špičkách apod…
Ale možná jsem jenom fakt vystrašená a nevím, jak to budu všechno zvládat, když třeba budu chtít jít ven s kočárkem a malý mi bude zdrhat do silnice, tam si sedne…
Ale i tak jsem ráda, že to vidíte jinak, tak se zkusím naladit trochu optimisticky. To víte, hormony taky uděělají svoje, vidím asi všechno trochu černě.