Dětský autismus?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Aghata nepřihlášená
2.4.11 16:46

Holčičko, autismus je dneska módní záležitost. Ano, rodí se děti, u kterých se tato porucha dříve či později projeví a je správně diagnostikována. Nicméně, zároveň s tím se nálepka autismu rozdává pomalu jak reklamní leták u mnoha dětí, které prostě jsou trochu jiné … a maminky se hroutí a tak dál … taky jsme si tím prošli, proto ti píšu.

18 měsíční dítě leckdy nemluví vůbec. A nemá to s autismem nic společného. Dále, u dítěte jeho věku je autismus velmi obtížně správně diagnostikovaný, to zvládne jen opravdu velký odborník, a možná i ten by řekl, že je ještě chvíle čas na správnou diagnostiku.
V Čechách je úžasná erudovaná diagnostička dr. Krejčířová v Thomayerově nemocnici, která je výborná vůbec v diferenciální diagnostice, takže krom toho, že pozná, zda se o autismus jedná nebo ne, tak určí i jinou diagnozu - pokud tam vůbec je! Dále jsou odborníci v APLA.
Neurolog, běžný klinický psycholog, pediatr - oni nemají diagnostické zkušenosti a vzdělání, často vyslovují své doměnky v podstatě na základě laického dojmu, který má v diagnostice stejnou validitu jako názor, pocit vyplašeného rodiče.

Uvidíš, co ti řeknou na Karláku, nicméně vřele doporučuji se pro stroprocentní jistotu obrátit na dr. Krejčířovou. Objednací doby má tak půl až třičtvrtě roku, což by u vás už mohl být dostatečný věk pro diagnostiku …a je opravdu výborná!

• Citovat
  • Upravit
mámaAutíka
3.4.11 01:26
Lena1111: MYslim,ze je chyba,kdyz neurolog takhle vystreli podezreni na dg. od boku…maminku akorat vystresuje …
Nesouhlasím. Pořád lepší varianta než ta opačná. Přestože jsem od 4 let chodila s dítkem k psycholožce a sama pak pojala podezření, jestli za jeho „jinakostí“ není porucha autistického spektra, psycholožka tento názor nesdílela. A my se doma řadu dalších let z jeho problémů hroutili a považovali se za rodiče, kteří nejsou schopni vychovávat své dítě. Autistickou diagnózu dostalo až v 10 letech. Čím dříve se na problém přijde, tím lépe. Sice se autismus nedá vyléčit, ale když včas víte, dá se mnohé podchytit… Opravdu dobrých diagnostiků je u nás bohužel nedostatek, osobně doporučuji APLu nebo již zmíněnou dr.Krejčířovou. V obou případech jsou čekací lhůty skutečně dlouhé. Moc ti přeji, aby vše dobře dopadlo a nemuselas s touhle dignózou bojovat.
  • Citovat
  • Upravit
1214
4.4.11 15:34

I já souhlasím s tím, že pokud nějaké podezření je, je rozhodně lepší začít to řešit (i když třeba zbytečně).

Hodně bych sledovala, jak dítko reaguje na povely a pokyny, jak komunikuje. Autíci většinou nevědí, co se po nich chce, nerozumí, a to bývá kámenem úrazu. Na stránkách APLY určitě najdeš víc, další info na www.postizenedeti.cz, kde je dost maminek (nejen) autistickych dětí, které by případně mohly poradit z vlastní zkušenosti.

Ve spoustě věcech, které píšeš vidím dceru - fyzický kontakt jako miminko vyloženě nesnášela, byla hodně dráždivá, ale v noci spala klidně 9 hodin v kuse. Dlouho se neusmívala a nesmála. Hračky ji téměř nezajímají, miluje časopisy, knížky, reklamy v TV, sklenice a plechovky. Když chce, je nesmírně mazlivá, ale když se odněkud vrátí, a mě třeba 2 dny neviděla, nemá vůbec tendenci se vítat, ba naopak. „pápá“ dělá jen na vyzvání, sama ne a ještě ne vždycky a začala s tím až kolem 14 měsíce, přesně už nevím, ale dřív rozhodně ne. Miluje hudbu. Když ji usadím do auta, vždycky řekne „hudba, tanyny“. Potřebuje pravidelnost, rytmus, jinak je podrážděná. Rozmluvila se až poté co začala chodit, tj. ve 20 měsících, předtím řekla máma, táta, bába, dida, di (pes) a pak některá citoslovce. Teď spojuje 2 slova (máma hají, máma ruku atp.) S dětmi si začala víc hrát až teď, ale spíš je ráda, že jsou kolem ní.
A jsou i další věci. I já se bála, že má některé autistické rysy, ale vzhledem k tomu, že komunikuje a rozumí, uklidnila jsem se. Je v některých věcech trochu jiná, ale to přičítám už spíš povaze .. další se ukáže časem.

Přeju ti, aby tvoje obavy byly plané a všechno bylo OK :kytka: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
4.4.11 23:31
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
renina75
12.7.11 10:00

dobrý den,

• chtěla bych reagovat na Váš článek…, my s manželem máme doma 3 malé děti. Nejstaršímu synovi je 3,5 roku pryč…, před 2 lety se nám v rodině stala tragická událost - před jeho zraky zemřela jeho sestřička. Od té doby nechtěl a nechce moc mluvit… - byl na všech podrobných vyšetřeních ve FN Motol (byl tam týden ve 2 letech hospitalizovaný), ale díky bohu na něm nic divného neshledali.. Od mala se rozvíjel tak nějak pomaleji, než jeho vrstevníci - začal sám (bez opory chodit až kolem 15 měsíce)…, bravurně pak někdy kolem 17 měs., takže jsme od 3 měs. do 1 roku cvičili Vojtovu metodu. Teď je po fyzické stránce v pořádku, jen po té stránce týkající se řeči hodně vázne. Naše pediatrička mě řekla, ať počkáme do jeho 4 narozenin a pak zkusíme vyhledat pomoc - logopeda.. Já ho však již nyní od září přihlásila do školky, kde se věnují právě těmto poruchám - tj. řeči, lehkému dětskému autismu. Tak jsem zvědavá, jaký to bude mít dopad. Moc držím palce, aby Vám všechna vyšetření vyšla negat.
  • Citovat
  • Upravit
weli
19.9.11 12:51

dotaz

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kde takovou školku mají? a zda jste musela mít na dítě nějaké doporučení aby ho tam vzali. díky Irena

• Citovat
  • Upravit
2036
24.9.11 02:59

Kazde dite je original. Dcera (21m) si taky s oblibou hraje s klicema, beha po byte a odemyka dvere (dokud ji je nevezmeme, ted je ma zrovna v ruce :mrgreen: ), studuje srouby na nabytku, bere nam telefon, hleda drobky atd. Taky presne vi, kam co patri, ackoliv si kolikrat vubec neuvedomujeme, ze dava vecem tak velkou pozornost. Deti jsou takove. Vsimave a rychle se uci. Zadny problem (o kterem bych vedela) nema. Vyviji se normalne, chodit zacala neco pred rokem, opakuje cokoliv ji rekneme a zacina krasne sama spojovat slova.

Ve vasem pripade se mi nezda absence ocniho kontaktu. Ale to je jenom muj pocit a vubec nic neznamena. Existuje nekolik spekter. Pokud k nejakemu odbornikovi pujdete, rozhodne bych doporucovala jit k nekolika a poslechnout si nekolik ruznych nazoru. :nevim:

Ja jsem toho nazoru, ze matka casto vi, nebo tusi, ze neco neni uplne v poradku. Takovy matersky instinkt. Ale abych to trochu odlehcila, kdyz se mala zacala plazit a zkoumala kazdou nit na koberci (ne hracky) a tvar vzoru na linu, tak me tehdy napadlo, jestli je to normalni. A bylo. :wink:

Drzim vam palce. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
11.11.11 11:44

Dobrý den,jen bych se chtěla podělit o zkušenost s autistama.už jen tím,že sama mám holčičku,která bude mít v lednu 6 let a i když podle mě na autistu navypadá,podle psycholožky je slabí autista a to jen proto,že vykazuje určité znaky pro autismus.abych to lépe vysvětlila.Autismus je vlasně duševní onemocnění a když dítě není přímo typický autista,kdy to jde poznat už kolem 2 roku a většinou má nález eeg,proto se to pozná dřív.je ale spostu autistů,které mají jen autisticé rysy,tyto děti na první pohled vypadají normálně,nemají na mozku žádný nález a většinou na určení této diaknozy musíme čekat dlouho,protože se díte vivíjí a každou chvíli se nám mění před očima.
Moje dcera se narodila jako zdravé díte, v půl letech dostala záchvat,kdy přes půl roku nezabrala léčba,záchvaty měla i několik děně,většinu času byla ospalá,díky lékům byla mimo,pak jí nasidili spávnou léčbu,ale estě 2 roky trvalo,než z těla odešli škodlivé léky,kdy podle psychožky vipadala jak opitá.Chodit začala až ve 18 měsíců,nereagovala na lidi,nemluvila a vykazovala známky silného aitistu.Musala sem na ni křičet aby se na mě aspon podívala,ale pohled byl skelný.naštěstí díky správé lečbě se hodně zlepšila.Sice není zcela zdravá a vykazuje nějaké známky autismu,ale chodí do školky,hraje si s děckama a hodně ted začla mluvit a hodně opakuje,eště málo chápe a celkově je na úrovni 3 let,nicměně jak sem si přečetla,tak nejsu sama,každý máme nějaké problémy s dítetem,tak su ráda za každou zkušenost.Díky ní sem si udělala kurz asistent padagoga a zajímám se právě o autismus a chtěla bych s těmito dětmi více pracovat.Takže estli máte na mě nějaké otázku,budu ráda děkuji :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
svubík
1.4.12 17:01

dětský autismus

Mám 4letého vnuka. byl u něho zjištěn dětský autismus v nemocnici v MOTOLE.Má stejné příznaky jak jsem četl v článku. u něho byla zjištěna ještě k tomu PROGRESIVNÍ SVALOVÁ DYSTROFIE BMD DMD. Jináč je velmi klidný a hodný ale ve 4 letech nemluví. Jsme z Jeseníku NA SEVERNÍ MORAVĚ.

• Citovat
  • Upravit
14
13.1.13 16:13

Founik: Dobrý den, narazila jsem na Váš popis chování dcerky. Synovi je zatím 11 měs., ale v mnohém (téměř ve všem:)) je jak přes kopírák s Vaší dcerkou.. Nevím ale, jak je teď stará. Projevovaly se ještě nějaké „autistické“ příznaky později? A je nakonec v pořádku (což bych Vám samozřejmě moc přála:))? Moc díky:) Soukromou zprávu bohužel napsat nemůžu, jsem tady nováčkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
20.1.13 19:43

Autista!?

Prokousala jsem se diskuzí kolem tohoto tematu, mému synovi je 12,5 roku, a když tu čtu obavy vás matek, vzpomenu si na dobu, kdy mu bylo kolem 2 let, to jsem s ním začala chodit po poradnách. Zpětně to vidím tak, že jsem mohla všechen ten čas strávený po ambulancích strávit mnohem lépe a efektivněji, dnes je asi nejlepší obrátit se přímo na Aplu, nebo v případě školních dětí, přímo na SPC s tímto zaměřením. Před 10 lety ale nic takového nebylo, a tak s mrazením v zádech, vzpomínám na probrečené noci, kdy jsem měla podle neurologa doma epileptika, podle psychiatra dítě retardované, no zkrátke, nepřehánějte to se serfováním po internetu, ale ani s bezmeznou důvěrou v odborníky. Dnes už nejsem líná ověřit si stanovenou diagnózu pro jisotu ještě jednou jinde, než začnu brečet. Realita u nás je taková, že syn, ač měl být nevzdělavatelný, (jak mi v jeho 6 letech řekla odbornice v pedagogicko-psychologické poradně)je spíše v lepším průměru třídy, v matematice exceluje a v podstatě mu nečiní výrazný problém žádný z předmětů, snad mimo Vv. Je integrovaný v běžné škole, má vadu řeči a fonematického sluchu, což hlavně v cizím prostředí budí negativní reakce okolí, vůči kterým je však právě autistickým rysům osobnosti imunní. A to měl kolem 2. roku snad všechny problémy o kterých se zde zmiňujete, takže hlavu vzhůru a nedejte na katastroické scénáře! A hlavně nechoďte ke kovaříčkovi, ale rovnou ke kováři, protože po tom, co máme za sebou vím, že autismus v jakékoli formě vám diagnostikuje nebo nediagnostikuje kdejaký neurolog, psycholog, logoped, pediatr a nevím kdo ještě, ale jen ti, kteří mají za sebou konkrétní a dostatečně pestrou zkušenost, vědí o čem mluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
17.2.13 22:07

Rád bych vás informoval o chystané dobročinné události „Putování s básníkem“. Jde o zcela unikátní akci na podporu osvěty autismu, která bude probíhat celý březen. Kdokoli, kdo bude mít chuť a čas, se může přidat nebo navštívit některou z připravovaných besed o autismu se zajímavými hosty (APLA o. s., Fokus o. s., Jaroslav Dušek, Karel Kříž a další). Veškeré podrobnosti najdete zde: http://www.adventor.org/…i-s-basnikem. Je to hlavní článek s odkazy na další detaily, který si můžete uložit do oblíbených položek - budeme tam průběžně přidávat odkazy na další články, podporovatele apod. Nebo se můžete přihlásit o odběru novinek (levý sloupec nahoře) - pak vám bude chodit upozornění na aktuality automaticky do pošty. Přijďte, sdílejte, chvalte ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
22.2.13 10:08

Zdravím maminky, chtěla bych se zeptat, kdy nejdříve je možné vypozorovat u dítěte projevy autismu? Mám 10m syna, narazila jsem na stránky o autismu a tam jsem si četla článek čeho si všimnout už v raném věku. Celkem mě to zneklidnilo, protože spoustu toho se shoduje se synem :| Například: Nepružně nebo málo reaguje na pokyny, Často působí dojmem, že neslyší, Zdá se, že slyší, ale zejména na řeč reaguje velmi málo, Neukazuje ukazováčkem na zajímavé předměty, Nemává na rozloučenou, Nezapojí se aktivně do dětských hříček typu paci-paci, Nenapodobuje aktivně, často a s radostí, Je obtížné ho upozornit na vzdálené předměty, Je obtížné s ním sdílet pozornost (společné prohlížení obrázků, společná hra), Neobvyklá fixace na určité hračky (neustále s sebou nosí nějaký předmět). To jsem si zkopírovala z portálu o autismu, co mi k synovi sedí a shoduje se s ním… Tak teď uvažuji, jestli mám zbystřit, nebo je ještě moc brzy na nějaké závěry? Poraďte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
20.3.13 12:02

Máme podezření u 4,5 letého synka…kam s ním k odborníkovi? Mám se obrátit na dětského psychiatra? V PPS jsme už byli, prý podle školky potřebujeme odbornější péči, pro nás nejpřístupnější Plzeň. Nevíte někdo? Vůbec nevím, co mám na internetu zadat k vyhledávání…jesli dětské psychiatrie, nebo jsou na to odbornější centra…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
20.3.13 12:16

@Beru Nevím, jestli Ti už někdo neodpověděl, ale v tomto případě bych byla v klidu. To by byla naše Verča autík taky a to si troufnu tvrdit, že rozhodně není. Pokud se Ti něco nezdá, poraď se s pediatrem, ale v tomto věku si myslím, že je hrozně brzy na nějaké soudy. Každé dítě je jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová