Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Tak já začal s tvrdšími drogami v 18ti, přestal jsem před prvním zaměstnáním. Po 30ce jsem zase začal. Měl jsem náročnou manažerskou práci, tak z toho pak nebylo jednoduché vyskočit. Člověk je pak několik dní úplně nepoužitelný, spí i 16 hodin denně.. každopádně po 2 letech přišly zdravotní komplikace -srdce/tlak a ze dne na den jsem přestal. Po měsíci jsem měl nutkání si dát, člověk lehce podlehne pocitu, že už je v pohodě a tak si klidně může jednou za čas dát. No naštěstí už jsem se nedovolal. Když jsem si to dal pak po delší době, tak to kvůli tomu vyššímu tlaku byl spíše nepříjemný stav. Navíc člověk nespí a pokud nemá zábavu, tak se nudí. Jednalo se o amfetamin. Teď jsem dva roky v klidu. Kouřím akorát marihuanu, ta byla u mě vždy na prvním místěhulím od 15ti.
Aleš v tvém případe to zní spis na kokain? Ve třiceti je ale situace jiná, než u 18lete. Souhlasim s tím, nechodím po špičkách a netolerovat. Musí si uvědomit, jaký je život se závislosti peklo, tak se teď nesmí mit s vaši péči jako v bavlnce.
@_0812_ to ano, měli by, ale sam přítel netuší zda je, jako rodiče poslechne. Proto zkoušíme co se dá. Oporou jsem mu v každém případě, a když mě sám o to požádal, zkouším pomoct, jelikož mi není taky ukradená, i když holčina bude muset sama chtít..
Je to hodně individuální s tou závislostí, existuje velkém množství lidí, kteří umí rozumem zhodnotit plusy a mínusy a jednou za čas si na párty šňupnou a nikdy do závislosti nespadnou - to je řekla bych většina, takových znám spoustu. Stejné je to s alkoholem. Ale pak existují lidé a to jsou právě ti závislí, kteří k tomu prostě mají předpoklady a spadnou do toho hned. Těžko říct do které kategorie spadá mladá, ale pokud je to dlouhodobě a injekčně, je to asi problém.
@Anonymní píše:
Tak já začal s tvrdšími drogami v 18ti, přestal jsem před prvním zaměstnáním. Po 30ce jsem zase začal. Měl jsem náročnou manažerskou práci, tak z toho pak nebylo jednoduché vyskočit. Člověk je pak několik dní úplně nepoužitelný, spí i 16 hodin denně.. každopádně po 2 letech přišly zdravotní komplikace -srdce/tlak a ze dne na den jsem přestal. Po měsíci jsem měl nutkání si dát, člověk lehce podlehne pocitu, že už je v pohodě a tak si klidně může jednou za čas dát. No naštěstí už jsem se nedovolal. Když jsem si to dal pak po delší době, tak to kvůli tomu vyššímu tlaku byl spíše nepříjemný stav. Navíc člověk nespí a pokud nemá zábavu, tak se nudí. Jednalo se o amfetamin. Teď jsem dva roky v klidu. Kouřím akorát marihuanu, ta byla u mě vždy na prvním místěhulím od 15ti.
Mohu potvrdit.. Já jsem abstinent všeho, i cigaret.. Ale když jsem přítele potkala, hulil marihuanu a kouřil.. To mi až tak nevadilo.. Provozoval to pouze s přáteli, takže se mi to u něj zdálo „kolektivní“ nikdy sám… postupem času jsem se dozvěděla, že začal kouřit amfetamin a po přečtení příznaků mi to došlo.. Spal i dva dny potom byl třeba 3 dny vzhůru, neměl moc hlad, pak zas by snědl vše.. Silné výkyvy nálad, agrese… Ustáli jsme to, ale chtěl on sám s tím přestat.. To ej krok číslo jedna.. Bohužel bych nechala dceru spadnout " na zadek" Jinak to nepůjde..
Ale zajímá mě co vám an to řekne, zakladatelko, tak pak napiš.. ![]()
@Katydr píše:
Je to hodně individuální s tou závislostí, existuje velkém množství lidí, kteří umí rozumem zhodnotit plusy a mínusy a jednou za čas si na párty šňupnou a nikdy do závislosti nespadnou - to je řekla bych většina, takových znám spoustu. Stejné je to s alkoholem. Ale pak existují lidé a to jsou právě ti závislí, kteří k tomu prostě mají předpoklady a spadnou do toho hned. Těžko říct do které kategorie spadá mladá, ale pokud je to dlouhodobě a injekčně, je to asi problém.
To občasné šňupnutí je ale asi spíš o kokainu, což se kočíruje trochu lépe, než třeba heroin… Neznám nikoho, kdo by si občas vzal heroin a nespadl během chvíle do (u většiny) nevratné závislosti. Co bere nevíme… neví asi ani rodina. ale kokain to asi nebude se obávám. A to neříkám, že koks je OK. to vůbec…
Ještě bych dodala, že s tou radou být tvrdý, nezametat cestičku, možná nechat uplně padnout, s tou souhlasím. je to hrozný, ale je to tak. přeji všem rodičům, aby toto nikdy zažít nemuseli. Z lidí, co znám a vyhrabali se z heroinu, tak všechny do jednoho rodiče vyhodili, okolí se k nim otočilo zády, dopadli na absolutní dno, na ulici a sami se teprve rozhodli. Tam je to ale pak otázka, někteří se odrazili, někteří na té ulici už zůstali a dneska už nežijou.
prokonzultovala bych to s odborníkem a poradila se s ním co a jak a jakým způsobem by se dalo postupovat, ale záleží na věku a taky nad tím v čem jede si myslím, ale pokud našla stříkačku, tak nic lehkého to asi nebude. Hodně štěstí a sil. ![]()
@Mutlice píše:
Také radím na nic nečekat a zkonzultovat to v nějakém centru, třeba je ještě čas, že je v začátku. Sami to nezvládnete, nevěřte tomu! Navíc člověk na drogách lže sotva otevře pusu. Dostanete se do paranoidního soukolí dohlížení, přemlouvání, výhrůžek. Nechci strašit, kdybyste psala, že jste našli jointa, tak bych nad tím mávla rukou. Ale stříkačku, to je jiné kafe.
Pokud bere drogy injekčně, není to nějaká „neškodná“ tráva… Budou to buď amfetaminy nebo heroin, což by bylo to nejhorší.
Je to dobře míněná rada - nemyslete si, že člověka, který si píchá přesvědčíte láskou, snahou, pozornostíbohužel… znám dost lidí třeba spolužáků z gymplu (v 90.letech, kdy jsem byla náctiletá to byl fenomén), co měli tyhle problémy. Pár z nich už nežije. A to byli „slušné“ děti ze „slušných“ rodin. Přemlouvání a péče nefunguje. Paradoxne v rodině je často zakopaný pes, proč do toho dítě spadlo. Rozvod, málo pozornosti, moc velký tlak na prospěch a prestiž atd. Neříkám, že je to tak u vás… ale neváhejte a kontaktujte nějaké centrum. Třeba hned dnes, zatím bez ní. Poradí vám třeba i jak se jí zeptat, co dělat, než na ní „udeříte“.
Líp a přesněji se poradit nedá. Mám totožné zkušenosti z 90. let.
Holka na fetu, no tě péro. Držim palce ať ji z toho rychle otec s matkou vyseká, sama na to mít nemusí. ![]()
Tak jsme měli včera smůlu…
máma na odpolední, a holčina notevřela, nezvedá telefony, nereaguje na zprávy… no nervy pěkně pracují
@Anonymní píše:
Tak jsme měli včera smůlu…máma na odpolední, a holčina notevřela, nezvedá telefony, nereaguje na zprávy… no nervy pěkně pracují
Bude to hrozně těžké! to je teprve začátek. Ona bude pomoc nejspíš odmítat. Jistě nefetuje sama, tzn. má nějakou partu, kámoše, kteří „pracují“ z druhé strany. Ona žádný problém zatím nevidí, i když je ve skutečnosti v megaprůseru a s ní i celá rodina. To si neuvědomuje, až si to uvědomí bude už v úplných sr*kách. Držím palce, vážně moc! ![]()
Dobrý den,
na dotazy ohledně pomoci drogově závislým máme speciální Protidrogovou poradnu, do které můžete svůj dotaz vložit.
Další možností je Poradna o gamblerství a patologickém hráčství, která se mimo otázky gamblerství zabývá také pomocí uživatelům návykových látek a jejich rodinám – jak můžete svým blízkým pomoci.
V našich odborných poradnách odpovídají zkušení odborníci, kteří vás dokáží nasměrovat k řešení tíživé životní situace a jako ve vašem případě – pomoci druhým.
Přejeme, ať celou situaci zvládnete ![]()
adminka Lucka
@Anonymní píše:
Právě, že motivace…ta jí asi celkem chybí, no každopádně uvidíme, dneska za ní jedeme, teda pokud zase nezdrhne, tak s ní promluvíme tak jak mi poradila paní po telefonu
doufám, že to klapne, a uvědomí si, že á život před sebou, ale taky se obávám, že se nějakému tomu centru nevyhneme
Tak se pochlub co ti poradili a zda ta cerka te neodbyla slovy: “nejses moje matka”,,,
Jednoduše - nepomůžete. Nepomůžete dokud nevezme dcera rozum do hrsti a nebude sama chtít.
(Vlastní zkušenost).
u nás fetovala čtvrtka třidy na střední, nikdo se z toho nedostal a víceméně v tom jedou furt. a to byli na léčení, ambulantně, detox. Jen jedna holka je čistá, jela v heroinu, 4 roky odvykala v odstrčené komunitě na samotě, dala to. Spolužak si vyfetoval maniodepresivní psychózu. fet není pr.del