Dobrá školka Brno - sever

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9094
28.3.13 09:09

@sturnus_vulgaris
Nejsem si jista, zda by mi diskuze právě s Tebou na toto téma něco přinesla. Resp. jsem přesvědčena o opaku.
Na většině z tvých tvrzení jistě trvat můžeš, nebudu Ti to vyvracet. Nicméně to je asi tak všechno, co s tím ty naděláš. Pak ještě boj s nepravedlivostí celého světa. ;)

Jinak myslím, že jsme OT. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sturnus_vulgaris
28.3.13 09:20

@Jackie
Ty jsi vyloženě sympaťačka :P.
Ostatně, do diskuze ses vložila sama - můj úplně první příspěvek nemířil na Tebe, ale předpokládám, že jsi cítila potřebu něco sdělit k tématu. Tohle není akademická diskuze na PrF nebo VŠE.

Jelikož souhlasím s tím, že je to celé OT, dodám jen, že nelze absolutně srovnávat jakoukoli veřejnou službu se soukromoprávními obchodními vztahy (viz poznámka o jasmínové rýži), neboť v případě poskytování veřejné služby nejsou subjekty v rovném postavení. Přirovnání s jasmínovou rýži by snad sedělo, pokud bychom se bavili o školkách soukromých.
A v souvislosti s tím se nemůžu ubránit myšlence, že ta část populace, která je sice podle svých slov „schopna si vydělat peníze“, a přesto se snižuje k dávání úplatku za přístup k veřejné službě, není o moc menší „socka“ než ten, kdo si ty peníze vydělat neumí. Skutečná ne-socka by se nemusela snižovat k trestnému činu a zaplatila by třeba soukromou školku.

• Citovat
  • Upravit
23
28.3.13 09:34

jackie

Doufám, že lidí co sdílí Váš názor je opravdu, ale opravdu hodně málo. Neustále omílaná blbost, že ten kdo chce si může vydělat dost peněz..Napadlo Vás někdy, že už od narození můžete být v podstatě dáno, že budete chudší než většina lidí? Některé rodiče nemají ani na to, aby jejich dítě mohlo studovat nemluvě o tom, že někdo na tu vysokou nemá předpoklady.. To má být někdo bit celý život za to, že nemá IQ 120 a víc? Kdyby všichni měli tituly, kdo bude uklízet? Jde o to, že všechny profese je třeba, ale u nás jsou za takové práce almužny, ze kterých není šance vyžít. Vy se neobejdete bez spousty takových lidí a když někdo celý den pracuje má mít takovou mzdu, aby měl slušný život.
Někdo zdědí bydlení a někdo si musí půjčit 2 miliony na byt nebo celý život platit 8000 nájem..
A to vymívání mozků ze strany ekonomů a politiků ohledně tržní ekonomiky už dávno je jasné, že lidské tělo není stavěné na to celý život se o něco rvát..být lepší jak ostatní..být dravý a uspět kolikrát na úkor jiných..po pár letech dochází k psychickým problémům, syndromu vyhoření či sebevraždám.
A školka má být přednostně pro Ty co mají dost peněz? Na tu mají nárok všichni ba naopak Ti chudší více..protože, když mám dost peněz na dar např. ušetřím víc peněz..nemám na dar jsem chudší budu muset platit hlídání budu mít méně.
Takže bohatší na tom bohatnou a chudší chudnou..no to je spravedlnost…navíc se bavíme o státních školkách, které mají fungovat pro všechny děti bez rozdílu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sturnus_vulgaris
28.3.13 09:45

@Veronika13
Veroniko, k tomu poslednímu odstavci - tomu se v ekonomii říká „teorie klesajícího mezního užitku“ :-D.

Já bych to u těch veřejných služeb nestavěla tak, jakože někdo má větší nárok než jiný (solidarita se projevuje jinde, např. v konstrukci daně, atp.). Všichni mají nárok stejný, pokud není v zákoně stanoveno jinak. Tady jde čistě jen o to, že úplatek zůstává úplatkem, ať se nazve jakkoli. A buď takové jednání schvaluji (případně následuji), anebo ho neschvaluji (a nenásleduji).

• Citovat
  • Upravit
9094
28.3.13 09:47

@Veronika13
Nenapadlo. Já se s tím, co mi bylo od narození dáno, umím poprat a svůj život měnit. Nejsem člověk, který by se smiřoval s tím, co mi nevyhovuje. Takže takové věci mě skutečně nenapadají. Životní standart není dán studiem, ale schopností každého. Taky jsem vystudovala státní gymnázium a bohatě mi to stačí.
Příjde ti, že se tady pracuje za almužny? Změň to. Odstěhuj se jinam do světa, kde se platí lépe, rekvalifikuj se na jinou práci… nechceš? Potom pracuj za almužny.
Ano někdo zdědil bydlení, někdo si ho musí koupit. Na tom je snad něco zvláštního? Nezdědila jsem ho, tak si halt musím koupit a nebudu plakat nad tím, že moji předci na mě dostatečně nepomysleli.
Pokud na to tvoje tělo není stavěné, tak se neper o to být lepší, nebuď dravá, nesnaž se uspět… nikdo ti to nenutí. Žij tak jak ti to vyhovuje. Pak si ale nestěžuj a buď spokojena s tím, jaký způsob života sis vybrala.

Já se prát vždycky budu. Stojím si za to především já sama sobě a taky mi za to stojí moje rodina, který chci dávat vždy to nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
28.3.13 10:08

sturnus_vulgar

No, ano ale vzhledem k tomu, že bohužel většina tento úplatek schvaluje a právě se dostáváme do té nerovnováhy a nespravedlnosti, tak proto si myslím, že by měl být mechanismus, který nastolí větší rovnost :)) Až budou skoro všichni poctiví a slušní nebo až bude dost míst ve školce pro všechny (obojí je zatím sci-fi), tak to nebude třeba. Zatím mám pocit, že taková opatření jsou nutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sturnus_vulgaris
28.3.13 10:22

V tomto jsem spíš pesimista. Lidi jsou vynalézaví (hlavně takoví, co mají od narození pocit, že se musí o všechno rvát jak bullteriér v aréně, přičemž neváhají použít i ran „pod pás“) a určitě by brzy přišli na to, jak ty mechanismy obejít. Když například ještě existovalo kritérium, které zvýhodňovalo přijetí dítěte, jehož matka se vracela do práce, tak si kde kdo pořídil falešné potvrzení od „zaměstnavatele“. A tak to vedlo k tomu, že se toto kritérium zrušilo a s vaničkou se vylilo i dítě (o zavedení jiného - lépe fungujícího kritéria, které by řešilo problém lidí, kterým hrozí ztráta zaměstnání nebo kteří si musí po skončení pobírání dávky rodičovského příspěvku práci hledat, jsem zatím nikde neslyšela).

• Citovat
  • Upravit
23
28.3.13 10:29

Jackie

No předně bych jen chtěla říct, že to nebylo stěžování, to byl pokus, aby jste se na to podívala lidštějšíma očima. Já nepatřím do skupiny lidí, kterou jsem zde popisovala. Ale jsem přesvědčená, že někteří lidé mají mizivou šanci něco změnit..nebo změnit toho mohou hodně málo ze svého postavení. Pořád nechápete, že někdo se neumí o něco rvát i kdyby sebevíc chtěl prostě jeho vrozená povaha mu to nedovolí. Momentální situace nezaměstaných je, ale mnohem horší.. sama víte, že rekvalifikační kurz je šancí pro zlomek lidí. Práce je málo to víme všichni. Někdo prostě inteligenčně či šikovností stačí jen na nízké pozice i když je pracovitý a snaží se seč může a ten člověk podle mě má nárok na slušný život. Což si myslím, že náš stát nenabízí. A odstěhovat se? Jak se můžete odstěhovat, když žijete z výplaty do výplaty a nic nenašetříte…
Zkrátka já si nestěžuji já si jen myslím, že by lidé měli mít větší sociální cítění, alespoň vědět, že ne každý se může mít dobře i kdyby moc chtěl.
Sponzorský dar je jedna věc, ale sponzorský dar za místo ve školce je prostě vždy úplatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
28.3.13 10:35
@sturnus_vulgaris píše:
Toto není pohádkový příběh, toto jsou §§ 331-334 zákona č. 40/2009 Sb. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Myslím, že nemá smysl diskutovat s někým, kdo si chce nalézt argumenty pro to, jak porušovat nebo obcházet zákon. S chutí do toho. Když čtu příspěvky tohoto ražení, nedivím se, že žijeme v takové poserrepublice, v jaké žijeme.

souhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
28.3.13 10:38

@Veronika13 Každý má šanci změnit svůj život. Pokud si myslí že ne, pak pro to jen dělái málo. Vrozená povaha je věc hezká, nicméně mě nemusí limitovat.
Napsala jsem rekvalifikovat na jinou práci, nicméně nemyslela jsem tím rekvalifikační kurz z ÚP. Tohle opravdu není cesta.
A z jakého titulu by měl mít nárok na lepší život každý kdo se snaží? Každý má tak kvalitní život, jaký si ho udělá. Pokud se mi nelíbí, můžu nadávat jen sama sobě.
A sociální citění mám vzhledem ke svým daním řekla bych až přehnané. ;)

Nesouhlasím s tím, že každý se nemůže mít tak dobře, jako by chtěl. Ano, kdo si bude věčně ztěžovat místo toho aby měnil věci kolem sebe, nepomůže mu to. To je ale správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sturnus_vulgaris
28.3.13 10:40

Ale ať si každý mění ve svém životě, co chce a uzná za vhodné, ať si třeba vyvalí bok, to je mi jedno. Ale ať to proboha dělá v souladu se zákonem.

• Citovat
  • Upravit
93
28.3.13 10:43

Sturnus vulg - Přirovnání s jasmínovou rýži by snad sedělo, pokud bychom se bavili o školkách soukromých.
A v souvislosti s tím se nemůžu ubránit myšlence, že ta část populace, která je sice podle svých slov „schopna si vydělat peníze“, a přesto se snižuje k dávání úplatku za přístup k veřejné službě, není o moc menší „socka“ než ten, kdo si ty peníze vydělat neumí. Skutečná ne-socka by se nemusela snižovat k trestnému činu a zaplatila by třeba soukromou školku.

SOUHLASÍM!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
28.3.13 10:48
@sturnus_vulgaris píše:

Nevím, jak to ta část populace má. Mám syna v soukromé školce už rok a půl a od září 2013 bude ve státní naprosto legální cestou. ;) Zřejmě s tí máš lepší zkušenost či soudíš ze svého okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sturnus_vulgaris
28.3.13 10:51
@Jackie píše:
Nevím, jak to ta část populace má. Mám syna v soukromé školce už rok a půl a od září 2013 bude ve státní naprosto legální cestou. ;) Zřejmě s tí máš lepší zkušenost či soudíš ze svého okolí.

Proč mluvíš o sobě? Potrefená husa? Vůbec to na tebe nemířilo, byl to naprosto obecný komentář. ;)

Za sebe mohu říct jen to, že být člověkem, který si umí vydělat slušné peníze (jímž ve svých očích nejsem), nebudu se prostituovat před nějakou ředitelkou a zaplatím pro své dítě soukromou školku. Podpořím tím další lidi, co si umí vydělat slušné peníze, hodím do oběhu nějaký ten cash, který tam zoufale chybí, a tím naši skomírající ekonomiku…

• Citovat
  • Upravit
9094
28.3.13 10:59

Ale no, tak. Svým obecným komnetářům, pouze do obecné roviny uměle postaveným nevěříš ani ty sama, že ne? ;)
U mě tyhle komentáře vzbuzují celkem příjemné vzpomínky na moji sestru, když dodělala první semestr na právech. Debata s ní byla velmi podobná. Pak se postupem času zase stala normálním člověkem. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin