Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak v pondělí nám to vypukne:)Včera jsem přemýšlela, že ani tak nejde o školku samotnou, jako spíš o to, aby se syn dostal vůbec někam. I když snad máme o něco větší šanci než loni. Co vy, jak se připravujete a co je pro vás ve výběru školky pro vaše dítě prioritní? Pokud by se jednalo o situaci, kdy se vaše dítě dostane do více školek a vy se pak musíte rozhodnout kam ho umístíte. Já ze svého výběru určitě vyloučila mš Zemědělská (ač ji máme nejblíže ze všech školek) a pak taky školku na SNP (kvůli přístupu paní ředitelky. Budu podávat sedm přihlášek. Pro mě je prioritní hlavně hodná paní učitelka (syn letos první rok, dost plakal snad dva měsíce, ale díky šikovné učitelce se to zvládlo, je hodně empatická, ve třídě mají jen 20dětí, což je taky výhoda. Prostě menší školka, osobní přístup).
Která je nejlepší, to opravdu nevím. Nehledě na to, že každý má jiné priority, které se mění i s věkem dítěte. Na zš zemědělská jsem četla negativní ohlasy tady a dost často potkávám i učitelky s dětmi a jsou mi prostě nesympatické. Pro někoho možná je to neobjektivní, ale já když nemůžu nějak sehnat informace o dané školce, tak mi nezbyde nic jiného, než se spolehnout na „svůj pocit.“ Ted dopředu nic řešit nebudu, podám přihlášky a děj se vůle boží
Zajímal mě jen názor ostatních maminek.
Ahoj, tak já jsem loni hlásila dceru na 5 školek Brno-sever. Dostala se všude (jenže jen proto, že jí už byly 4 roky, takže jsem si mohla vybrat). Jsem spokojená na Černopolní, ale je to prostě jak bych řekla : „hodná a levná hlídací babička“. Nic speciálního, školka je unitř dost malá, šatny nevyhovující - když tam příjde někdo cizí, tak se všichni shodnou, že je to „stará“ školka. Učitelky jsou ale moc fajn, vyjdou vstříc, jídlo dobré. Kdybych mohla, asi bych dnes dítko dala tam, kde bude víc zájmových kroužků. To abych po školce nemusela dítko tahat po tancování, gymnastice, plavání, keramiky. Bylo by lepší, aby si to dítko užilo ve školce a pak už jen šlo domů s maminkou si hrát. To je ale jen můj názor - pocit. Někdo preferuje pro dítě jen hru a žádné kroužky… Hodně štěstí při výběru!
Synovi budou čtyři roky v září. Loni byl vpodstatě bez šance, podávala jsem šest přihlášek a nedostal se nikam. Letos je snad situace lepší, je o rok starší a navíc se otevřela školka na Bieblové. Tak jsem zvědavá. Já nepožaduji extra moc kroužků, pro tří a čtyřleté děti mi to přijde zbztečné. Stačí mi jeden, teď v rámci školky chodí (chodí do UMŠ Hrášek, to je školka při MZLU) do hudebního a úplně mu to stačí. Byl na výběr ještě dramatický, výtvarný a angličtina. Hlavně aby s dětmi pracovali i v rámci běžného dne, v Hrášku pořád něco tvoří, zpívají atd. Školka je to nová, sice menší, ale pěkná, učitelky super. Ale hřiště mají jen s pískovištěm, nic víc, což mi třeba ani moc nevadí. Mám strach, abych nenarazila vyloženě na hlídárnu.
@jani28 děkuji za info.
@MinkaD Jestli tomu dobře rozumím, syna chceš dát z Hrášku pryč? Proč? Kvůli penězům?
Podle mě ti teď nikdo moc dobré reference nedá, protože pokud má zkušenosti se školkou a hlásí tam další dítě nebo kvůli nespokojenosti přehlašuje jinam, tak by si sám naběhl, aby tady teď dělal školce dobrou reklamu:-)
Obecně ve školkách se tvoří a zpívá, mají to prostě povinně ze zákona mít vypracovaný vzdělávací program. Samozřejmě je tam hromada dětí, takže tím je ta individuální péče více z rychlíku. Podle mě ani nejde tak o školku, jako o konkrétní učitelky v dané třídě.
Ano, kvůli penězům. Hrášek se platí. I když je levnější jak soukromá školka, pořád je to dost. Nehledě na to, že přednost mají ti, co mají vazbu na univerzitu. O učitelky jde v každém případě, syn je citlivější proto to řeším.
Hlavně se obávám, že ty reference taky nejsou samospasitelné a já už bych se dnes podle toho, co kde někdo napíše, asi taky moc neřídila. Zaprvé, co člověk, to názor, zadruhé je to vždy nakonec o konkrétních učitelkách. Nevím, jestli jde nějak ovlivnit, k jaké učitelce (do jaké třídy) dítě bude v rámci konkrétní školky chodit - naši dceru prostě umístili někam a nikdo se nás na názor neptal (nestěžuju si ale). Stejně tak v průběhu může dojít ke změně pedagoga, což může taktéž dopadnout všelijak (pozitivně i negativně). A konečně, i kdyby učitelku všichni chválili, i tak se může stát, že si zrovna s tím mým dítětem nesedne… Vždycky je to tak trochu sázka do loterie.
Objevily se tu dotazy na mš Jugoslávská a na její webovou stránku.. Tak jsem ji našla
schovanou kdesi v útrobách internetu, přes google se vám neobjeví.
Tady má celkem detailně všechno popsané: http://msjugo.cz/…a_a_vzdelani. Líbí se mi, že v referenčních materiálech je zmíněno i RaBR ![]()
Včera jsme byly s malou podat přihlášku, paní ředitelka i školka (mrňavá, ale pěkná) se mi zdála sympatická, tak doufám, že to tentokrát klapne, máme to kousek od domu. Se stávající školkou moc spokojená nejsem, ale je to dost subjektivní ![]()
@Peerla píše:
@jani28
Jugoslávská má 11 míst a už 8 přijatých, já budu devátá.
Ahoj, máš prcka v téhle školce? Mohu se zeptat, jak jste spokojení? Je ten prostor vevnitř dost velký a mají oddělený prostor na spaní? (v naší současné nemají a vidím to jako velkou nevýhodu)
Pokud vím, tak ve většině školek se rozdělávají lehátka na spaní
… ale horní prostory mají tu „tělocvčnu“, což je super místnost s klavírem, nářadím, basketbalovým košem… (byla jsem tam na exkurzi). Bylo zajímavé sledovat děti jak ve spodním prádle klušou po schodech do tělocvičny… ve zdravém těle… ![]()
@apollo11 můžu se tě zeptat, s jakou školkou nejsi spokojená a proč? Já jsem nakonec podala jen pět přihlášek (teď si říkám, jestli to není málo, jestli jsem jich neměla podat víc) a uvidím. Stejně na tom už nevymyslím nic, „nechám to koňovi, ten má větší hlavu.“ Z toho co jsem prošla, se mi asi nejvíc (překvapivě) líbilo na Bieblové. Tam jsem byla i s malým, dost jsem si divila, že tam musím mít dítě k zápisu. Prý mají rádi osobní přístup, bylo mi vysvětleno.
@MinkaD No vzhledem k tomu, že to může být opravdu osobní, subjektivní dojem (uznávám to
), tak to sem raději psát nebudu (kdyžtak IP), nerada bych pověst školky zbytečně poškodila, sama tyhle „doporučení“ na netu beru s rezervou
On je to spíš problém celkově školek, ne jen této konkrétní; docela si nedělám iluze, že to jinde bude lepší. Dokonce myslím, že ta školka by byla fajn, kdyby tam nebyla tak patrná snaha co nejvíc šetřit práci, tak aby nemusela být vynaložena žádná energie navíc.. ale za to nemůžou ani ty učitelky, je to prostě tak - málo kvalifikovaných pracovních sil, moc dětí.. Já se snažím nemít vysoké požadavky, ale zase když se vyskytne něco, co vím že v jiných školkách funguje líp, tak prostě zkusím jinou.
@apollo11 můžeš mi poslat SZ? ať to tady neprobíráme veřejně.
@apollo11 píše:
Ahoj, máš prcka v téhle školce? Mohu se zeptat, jak jste spokojení? Je ten prostor vevnitř dost velký a mají oddělený prostor na spaní? (v naší současné nemají a vidím to jako velkou nevýhodu)
Prostor na spaní oddělený nemají, to bývá jen v těch starých školkách (a ještě ne všude), když se stavěla i „ložnice“. Teď spí děti vlastně v herně. A na Jugoslávské to mají tak malinký, že děti mívají lehátka rozložená i u stolečků, kde se jí…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.