Doktor mi předepsal utrogestan - kdy ho brát

2809
21.2.14 22:44

doktor mi předepsal utrogestan- kdy ho brát

Snažíme se o mimi. Cykly mám pravidelné 35-36 dní, ovulace sledována dle ovu testů (pozitivní 23-24DC).
Hormonální profil v pořádku.
Tento měsíc sem otěhotněla, vajíčko se ale neuchytilo a odplavilo se (zřejmě kvůli kratší LF). - bez revize, bylo to asi 18 den po ovulaci.
Dnes jsem byla na gyndě. Šla jsem si tam pro Utrogestan.
Nejdříve mi doktor říkal, abych ho brala od prvního dne MS do 16DC. Já mu na to řekla, že když mám ovulaci až tak 25DC, tak jestli to tak mám opravdu brát, že jsem četla, že se má brát po ovulaci.
Tak řekl, že to můžeme zkusit.
Trochu mě to zarazilo - ovulaci mám pravidelnou a již několik měsíců ve stejné dny.
Proč mi to chtěl tedy nasadit už od MS do 16 DC? Tím by mi přeci mohl zablokovat ovulaci, ne?
Co si myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69023
21.2.14 22:48

Netusim, pred ovulaci kdyz uz neni primo kontraproduktivni, tak je minimalne k nicemu, hladina progesteronu je zvysena PO ovulaci. Standardni je nasadit ho minimalne den-dva-tri po ovulaci a brat 10 dni, v pripade pozitivniho testu pokracovat i nadale.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
21.2.14 22:53

Na prvni pohled to vypada na trochu amatersky pristup. Ty si jdes sama pro utrogestan, kdyz mas hp v poradku, on ti rekne trochu zcestne brani. Neptej se na emiminu, zmen doktora. Tady ti kazdy napise, jak to bere on, ale kazdy clovek je specificky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
21.2.14 22:53

Jsem z toho taková nesvá. Spletl se? Nebo mi chtěl nějak upravit cyklus?
Taky teď nevím jak zjistit následující ovulaci. Ještě dnes krvácím po tom minipotratu(už 10 dní).Normálně dělám ovu testy a sleduju hlen, ale slyšela jsem od jednoho doktora, že po potratu může hcg v těle ovlivnit výsledek ovu testu.
Máte někdo zkušennosti? Nechci si nevhodným nasazením Utrogestanu v blbé fázi cyklu zablokovat ovulaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
21.2.14 22:54

No nekteri gynekologové by fakt meli vrátit diplom. Kdo to kdy videl brat utrogestan pred ovulaci. Urcite ber az PO.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
21.2.14 22:57

Já si pro Utrogestan nešla sama.Po tom hormonálním profilu(který byl v pořádku) mi o něm doktor řekl, že by ho dal na tu LF (mám ji kratší než 10 dní.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31400
21.2.14 22:59

Přidávám se-tohle je fakt blbost. Že ho předepisujou jako lentilky, to už jsem si zvykla, ale většina aspoň ví, jak pacientku poučit o užívání. Tohle je fakt blbost. Sice úplně natuty blokování ovulace prokázáno nebylo, ale každé tělo je jiné a nikdo Ti nezaručí, že zrovna u Tebe by to tak nefungovalo. A i kdyby ne, tak minimálně je nelogický a proti přírodě, cpát do těla hormon, který tam v dané fázi cyklu nemá naprosto co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
21.2.14 22:59

UZ jsem to dnes psala do jine diskuze, ale ona se hladina progesteronu zacina zvedat jiz 2 dny pred ovulaci, takze to nemusi byt uplne tak, ze pred ovulaci nema progesteron v tele co delat. Takze ja ho mam predepsany od 12-26 dc s tim, ze ovulaci mivam 13 nebo 14 dc, cykly mam pravidelne. V podstate kdyz najdu pozitivni ovulacni test, beru si utrogestan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
21.2.14 23:00

Doktora mám jinak moc fajn, hodně se i věnuje hormonální problematice, spolupracuje i s CAR. Hodně sem si o Utrogestanu sháněla informace (ráda vím, do čeho jdu, když už to mám brát).
Pracuji ve zdravotnictvéí, takže to je možná i prof. deformace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
21.2.14 23:03

Mě to právě zarazilo. Když mívám ovulku až kolem 25 DC, tak se mi nezdálo že bych ho měla brát do 16DC.
Nerada pochybuji o doktorech, nechci si hrát na chytrou.Ale snažím se starat o své zdraví a teď když se nedaří otěhotnět, tak dvojnásobně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
21.2.14 23:04

Ovsem nejprudsi vzestup je prave po prasknuti folikulu, navic jeho predcasne brani taky muze (i kdyz k ovulaci dojde) zapricinit predcasne zrani a starnuti sliznice, takze laicky receno, kdyz uz oplozene vajicko do delohy doputuje, sliznice neni v tom stavu, kdy by ho mohla prijmout a nechat uhnizdit, ale uz o par dni dal, coz muze byt na skodu. Progesteron je v tele samozrejme pritomen v prubehu celeho cyklu, ale nejvyssi hladiny jsou po ovulaci. Pokud chce doktor posilovat LF, ma ho nasadit v LF, coz je po ovulaci. Ted jsem ve tretim CARu, v kazdem jsem konzultovala s nekolika doktory a vsichni do jednoho si tu ovulaci z hlediska nasazeni Utrogestanu hodne hlidali. Nasadit ho po MS fakt nenapadlo nikoho z nich, dr. je evidentne hodne zmaten, kdyz je navzdory svemu prapodivnemu presvedceni ochoten zkusit, co mu navrhne pacientka ;) Jeho pristup je prinejmensim hodne divny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
21.2.14 23:04

Tak fajn.Budu ho teda brát od ovulky 10 dní 2 tablety.Pak vynechám a budu čekat jestli MS dorazí nebo ne. Může Uzrogestan nějak ovlivnit těhu test?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
21.2.14 23:05

Tak si to nech od dr vysvětlit proc ho mas brat pred ovulaci kdyz obvykle je po…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
21.2.14 23:05

A vysvetlil ti nejak, proc ho mas brat v 1.fazi cyklu? TAk, jak jsi to napsala, tak to zni opravdu divne. ON rekne 1-16dc, ty reknes, ze jsi cetla ovulace-konec a on rekne tak jo, tak to berte, jak jste cetla? Jen tak, bez vysvetleni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31400
21.2.14 23:07

Tak je pravda, že malé množství progesteronu tvoří i nadledviny, ale hlavně ho produkuje žluté tělísko, které se vytvoří až po ovulaci, teprve pak se začne přeměňovat sliznice v děloze atd., takže opravdu nemá smysl ho před ovulací brát. Logicky pokud mám krátkou LF, tak ho začnu brát až PO ovulaci, čímž se zvedne a udrží jeho hladina a případně oplodněné vajíčko dostane šanci se uhnízdit. O nic jiného v tuto chvíli ani nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí