Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jeho reakce mě taky překvapila. Může to být tak jak píš Pomlenka nebo má kam jít a právě u něj sedí milenka a říká mu chudáčku pojď ke mě.
Pokud je chirurg, tak si myslím, že mu došlo, že v tuhle chvíli tahá za kratší konec provazu.
Jinak pokud vím od známé psycholožky, není to výjimka: když se oběť násilí postaví a řekne „tak to ne“ a opravdu to tak myslí (vnitřně se rozhodne, prostě se přestane bát), tak to často násilníka rozhodí a on toho nechá.
Jiná věc je, pokud má přítel zakladatelky nějakej spouštěč toho chování, když je to novinka: alkohol, hraní, milenku, psychický problém atd. Pak tu bude dost nevypočitatelný.
Pokud spolupracuje, pokusila bych se apelovat na jeho rozum a vytáhnout ho k psychologovi na společnou seanci: abyste to mezi sebou vyjasnili, a taky aby někdo věděl, jak to u vás bylo.
Ano, pokud by se opravdu choval rozumne, ne se jen snazil vnutit zpet, stoji za to dat nejake sezeni nekde. Treba ho to probralo. Zkusil, narazil, chytil se za nos a bude sekat latinu. Ale ja v takovy konec po takhle razantni promene takto inteligentniho muze (chirurg fakt musi mit pod cepici) neverim a byla bych opatrna.
Anonymko, pokud byste to zkusili nejak slepit, sla bych na to opatrne. Setkavani na neutralni pude, rozhovor, psycholog… Az pak bych po nejakem case uvazovala o navratu.
Ale - vratim se k tomu, co me ve tvem vypraveni fakt zarazilo - ty vazne nemas zadnou kamaradku, ktere by ses mela sverit a treba k ni docasne jit, kdyby bylo potreba? Muzu se zeptat proc? Trochu mi to smrdi tim, ze te partner chtel mit pod kontrolou a znemoznil ti budovani nejakych socialnich vztahu. A to by byl dalsi signal pro velkou opatrnost. Zkus se nad tim zamyslet, je mi jasne, ze behem te doby ti to nemuselo dojit, ale zavzpominej zpetne.
Cekam na tuz pravu. Neboj se, zvedavost me nezene. Spis fakt pro jistotu, kdyby se neco delo, nevysedavam tady cele dny a je dobre mit telefon a resit pripadne problem akcneji. Takova mala pojistka.
Asi jsem se špatne vyjádřila…kamarádky mam a hodně ale takové ty ze jdem na kafe s dětmi, courat s kočárem, do krámu atak.. ale ne žádnou takovou které bych se sverila.asi bych se i styděla.
Není hloupý ví moc době že prostřelil a ja nejsem povaha ktera by si nechala něco líbit..ale přiznám ze jsem byla v soku a bala jsem se a nedokázala jsem nijak zareagovat ihned.
@Pomlenka Proč hned neutrální půda, asi bych se pokusila o rozhovor.Snad si chlapec uvědomil, že přestřelil.
Nechápu, proč je to divné, že někdo nemá kamarádku. Taky žádnou nemám, jediná mi zemřela a nějak nemám potřebu navazovat další kamarádství.
Jako kamarádka bych hodně zvažovala se někoho takto ujmout, smrdí to obr průšvihem.
@Anonymní píše:
@PomlenkaAsi jsem se špatne vyjádřila…kamarádky mam a hodně ale takové ty ze jdem na kafe s dětmi, courat s kočárem, do krámu atak.. ale ne žádnou takovou které bych se sverila.asi bych se i styděla.
Není hloupý ví moc době že prostřelil a ja nejsem povaha ktera by si nechala něco líbit..ale přiznám ze jsem byla v soku a bala jsem se a nedokázala jsem nijak zareagovat ihned.
Jestli chceš, napiš mi SZ, ráda bych ti něco napsala. Celou dobu na tebe myslím.
Ahoj holky, nečetla jsem celou diskuzi, ale já mám doma přítele, který je také agresivní, a to nikde žádný problém není… Žárlí, hrozně…
Minule jsem dostala facku, až jsem druhou chytila o za o ze%d, jenže já nejsem taková, že bych si to nechala líbit, normálně jsem mu ji vrátila a radím, nedělejte to…
Opravdu ne…
![]()
Dnesni zakladatelko - dekuju za vysvetleni. Vrtalo mi to hlavou, jestli te nechtel mit v hrsti. Samozrejme chapu kamaradky na kafe a nakuoy, ale ne na takovehle veci. Je to hodne soukrome a citlive tema a verim, ze bylo tezke uz jen napsat anonymne sem.
Bambo neutralni pudu proste a jednoduse proto, ze ten clovek napadl nejen matku, ale i bezbranne vlastni dite. Nerikam, ze napadnout zenu je prehlednutelne, to vubec. Ale jelikoz byl schopny takoveho ataku a jedna se o chytreho chlapa, tak bych se bala ho vzit jen tak zpet. Protoze rekl spoustu veci, ktere dokazuji, ze si je vedom, ze zena nema kam jit, ze je na nem financne zavisla. Prilis dominantni, prilis majetnicke a ponizujici na zmenu behem par chvil.
Ocividne nema problem se o sebe docasne nejak postarat nekde jinde. A oba budou mit prostor utridit si myslenky a uvedomit si, co ano a co ne.
A nezlob se na me, ale nemit opravdu zadnou kamaradku (nemluvim o tom nemit naprosto spriznenou dusi, se kterou souznim, to se ne vsem postesti mit nekoho takoveho neustale pri sobe), byt tu jen pro deti a manzela, to je divne. Chapu to docasne, neco se semele. Ale jinak ne. A to podotykam, ze ja nejsem zrovna typ obklopujici se lidmi a kamaradickovanim se. Ale kdyby se neco podobneho stalo me, verim, ze bych mela kam jit.
Stejnetak naopak bych poskytla „azyl“ a oporu vsem, koho trochu lip znam. Docasne samozrejme. Jakym obr prusvihem by to jako pro me melo smrdet? Bychs e mela divat, jak nekdo mydli zenskoua. Dite??? ![]()
Je to velmi citlive a než jsem to napsala a odeslala tak jsem to taky 10× smazala.
Dala jsem pro jistotu klíče do zámku..ale vím ze nepřijde a nebude dělat scény po baráku v pondělí ma ambulanci,,utery operační den a středa zas ambulance dal si nepamatuji.
Zítra pry bude u bratra co mi napsal.
Verim, ze sis to rozmýšlela. Ale je dobre, ze ses odhodlala. Dulezite je, ze ted jste v klidu, oba, respektive vsichni tri v poradku. A pritel - je dobre, ze to vzal. Jak to s vami vidis dal? Zkusis si s nim domluvit nejakou schuzku? Teda snad nevadi, ze se ptam.
Těžko říct.
Přemýšlela jsem nad tim ze všech stran…porad nechápu co se děje ale to asi nepochopím dokud mi neřekne sám.
Vim že co udělal vuci malemu je neodpustitelne a budu si vyčítat ze jsem hned nezakrocila.
Neblazni, musela jsi byt z toho v soku. Co bys jako hned chtela delat? Dobre, zes to nechala tak. On v klidu odesel do prace s ty jsi se v klidu rozhodla mu napsat, at zpet nechodi. Alespon zatim. Podle toho, jak strasne ostre reagoval, by se dalo cekat, ze kdybys odporovala, chtela syna vic branit nebo tak, bys mohla taky skoncit o mnoho hur. Nema smysl trapit se tim, co nemuzeme zmenit. Je potreba zamerit se na budoucnost, na to, co zmenit muzeme. A udelat pro to vsechno. Tim spis pokud se to tyka nasich deti.
Nic si nevycitej. Vymysli, co dal, co je pro tebe a deti nejlepsi. Kdyby ses chtela treba sejit jen tak popovidat, ozvi se. Nebo i treba jen spolecne mlcet.
Nenechala ses vmanipulvoat do role obeti a to je to hlavni.
@Pomlenka Co je divného na tom, že nemám kamarádku, děti mám už dávno z domu, občas pohlídám vnoučata. Nepotřebuji být obklopena lidmi, kteří se tváří jako kamarádi a při první příležitosti podrazí. Zažila jsem kamarádky, dokonce jsem byla tak hloupá, že se i svěřovala a ony se pak dobře bavily na můj účet. Tak nač se s takovými lidmi stýkat. Prostě je nepotřebuju, vystačíme si s manželem sami. Navíc jsme se přestěhovali do malé vesnice. Známé tady máme, občas pokecáme, dámme kafe, ale nic víc.
Kamarádky mám tady ne emiminu v jedné uzavřené skupině. Moc si jich vážím a těm se můžu i svěřit. To mi stačí.
@bamba moje mamka taky žádnou kamarádku (ani kamaráda) nemá.. na kafe k ní chodím jenom já.. je jí 41, bez chlapa, má jenom mě a vnuka.. a nemyslím si, že by to bylo dobře.. s nikým jiným se nestýká..
@Tamtama píše:
@bamba moje mamka taky žádnou kamarádku (ani kamaráda) nemá.. na kafe k ní chodím jenom já.. je jí 41, bez chlapa, má jenom mě a vnuka.. a nemyslím si, že by to bylo dobře.. s nikým jiným se nestýká..
Tak to je jiná, mamka je ještě mladá na to, aby byla sama.My už jsme v důchodu a už si vystačíme sami. Máme zahrádku, koníčky…jsme spokojeni.