Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LaPaloma takže magoři a asocialove jsou zákonitě predurceni k tomu, stát se nebezpečnými pro společnost? Nebo jak má čtenář chápat tvoje srovnání se spartakiadnim vrahem? Jaká je proboha definice magora? Víš kolik asocialu denně potkáš? A budeš se divit, dost se jich k tomu dopracoval věkem a rozhodnutím…
@pet p píše:
@LaPaloma Bavíme se o nevýchově na webu nevychova.cz? Pokud ano, tak opravdu nevíš, o čem mluvíš. Něco si o tom zjisti, než začneš dělat závěry a ještě to veřejně psát na net.
A že nějaká maminka sáhodlouze něco vysvětlovala dítěti a to ji ignorovalo - tak ta zřejmě taky nepochopila, co je to nevýchova (jestli se tedy o nevýchovu snažila).
Pravda je, že ten název „nevýchova“ je neskutečně hloupý a odrazuje dost lidí. Každopádně to neznamená, že dítě nevychováváš. Nevýchova není liberální výchova!!!
Jo a „tohle ti zakážu na takhle dlouho“ není vydírání, ale normální trest. Který v respektujícím rodičovství nepotřebuješ.
Už jen ten samotný termín,, nevýchova,, je ovšem neuvěřitelně hloupý. Dnešní rodiče se mi zdají teoreticky až převzdělaní. V praxi si ale často nevědí rady, jak tak zjišťují, že ty nastudováné postupy, nejdou často na dítě nijak,, napasovat. "
@_.Emilyyy píše:
Tak dite serezat a bude vse nejlepsi na svete.
Vychova neni o tom tyrat dite ani fyzicly a a ani psychicky, prosimte..
A jak teda resis, kdyz neposlouchá?
Fyzicke tresty ne, zakazy ne, mluveni ne.
Co jeste zbyva?
Dost často se říká, že fyzický trest nesmí být. Já o tom tak přesvědčen nejsem. U nás teda zatím nejhorší „fyzický“ trest je jen to, že je prstem cvrknku do čela. Vyloženě bolestné to není, ale dost nepříjemné ano. Případně čajovou lžičkou jsem to onehdá udělal, protože jsem ji měl zrovna v ruce. Beru to spíš jako formu „mozku prober se a zamysli se nad tím, co se stalo“.
Trest rozhodně má přijít, ale za sebe spoustu takových trestů zase vidím na hranici psychického týrání a manipulace s myslí dítěte, která rozhodně není tak silná a pevná jako dospěla a může si nést následky napořád, na rozdíl od facky, či daní na zadek. Rozhodně by ale neměli být oba tresty - naplácat, či facku a pak ještě zakázat něco atp. U nás to tak bylo a nakonec jsem si vybral raději tu vařešku, nebo rákosku. Bolelo to maximálně hodinu, ale pak byl klid a ještě večer jsme se spolu koukali na pohádku či tak něco. Dostat týdenního zaracha, tak jsem celej ten tejden na rodiče nasranej a povede to akorát k dalším kolizím.
@LaPaloma Ne, Nevýchova opravdu neznamená, že dítě nevychováváš. Autorka to tak nazvala, protože jí to přišlo provokativní (a funguje to, že?). Že rozumí česky velmi dobře, o tom nepochybuji.
A jak píšeš „Spousta lidí vůbec nepozná, co je psychické týrání někoho jiného. Tím může být i vyvolávání pocitů provinění.“ - vyvolávání pocitu viny v dítěti je opět způsob trestu. Dítě se má cítit provinile a příště se zachovat jinak, aby se tomu hnusnému pocitu viny vyhnulo.
Psala jsem, že v respektujícím rodičovství tresty nepotřebuješ. Takže ani v nikom nevyvoláváš pocit viny.
@Venetia píše:
A jak teda resis, kdyz neposlouchá?
Fyzicke tresty ne, zakazy ne, mluveni ne.
Co jeste zbyva?
Smutné smutné smutné, že se takto někdo musí ptát a nic jiného než tresty, zákazy a vysvětlování ve svém výchovném repertoáru nemá ![]()
@Popeladym píše:
Už jen ten samotný termín,, nevýchova,, je ovšem neuvěřitelně hloupý. Dnešní rodiče se mi zdají teoreticky až převzdělaní. V praxi si ale často nevědí rady, jak tak zjišťují, že ty nastudováné postupy, nejdou často na dítě nijak,, napasovat. "
Jo, název Nevýchova hloupý je, však jsem to psala.
A fakt nemá smysl hledat postupy a snažit se je napasovat na dítě, to nefunguje.
@pet p píše:
Smutné smutné smutné, že se takto někdo musí ptát a nic jiného než tresty, zákazy a vysvětlování ve svém výchovném repertoáru nemá
Ja vychovala deti celjem bez trestu, ale nerozumim tomu, jak se to v te nevychove resi, jaka moznost jeste zbyva.
Dite prijde pozde, pres upozorneni, ze to neni povoleno.
Nedostane, nic se mu nezakaze ani se mu nebude kazat pro urazlivky vysvetlovat, tak co se udela v te nevychove?
Udela to priste znova, pak bude co?
@Venetia píše:
Ja vychovala deti celjem bez trestu, ale nerozumim tomu, jak se to v te nevychove resi, jaka moznost jeste zbyva.
Dite prijde pozde, pres upozorneni, ze to neni povoleno.
Nedostane, nic se mu nezakaze ani se mu nebude kazat pro urazlivky vysvetlovat, tak co se udela v te nevychove?
Udela to priste znova, pak bude co?
No, jsem pořád raději, jak to tak kolem vidím, že už mám splněno.
@Popeladym píše:
No, jsem pořád raději, jak to tak kolem vidím, že už mám splněno.
Ja rozhodne take, v dnesni dobe bych deti mit nechtela.
@Venetia píše:
Ja rozhodne take, v dnesni dobe bych deti mit nechtela.
Přesně. Dřív dostalo dítě facana, vejprask nebo zaracha, což byl ten vůbec největší trest, a byl klid. A lidi přežili a žijou. Dokonce se dodnes někteří smějí, jak je mamina honila s vařechou.
@Kuba25 píše:
Přesně. Dřív dostalo dítě facana, vejprask nebo zaracha, což byl ten vůbec největší trest, a byl klid. A lidi přežili a žijou. Dokonce se dodnes někteří smějí, jak je mamina honila s vařechou.
já se tomu teda nesměju a vzpomínám na to se vztekem a hrůzou, vychovávat klackem je selhání vychovatele
@annlady píše:
já se tomu teda nesměju a vzpomínám na to se vztekem a hrůzou, vychovávat klackem je selhání vychovatele
Však nepíšu všichni. Je úsměvný, že když na toto téma čtu diskuse na FB, tak většina se shoduje, že jim tělesné tresty jen prospěly a že by si to „dnešní haranti“ taky občas zasloužili, jak se chovají.
Odkazy na diskuse:
https://m.facebook.com/…72667122985/?…
@annlady píše:
Asi jsi slaby jedinec, co nic nevydrzi a ze vseho ma trauma
@Kuba25 píše:
Jo, přežila jsem a žiju. Ale bylo to peklo, na které jsem nezapomněla a nezapomenu. Svým rodičům pomůžu, když potřebují, ale žádnou velkou lásku, úctu ani nic podobného necítím. Člověk na to prostě nezapomene. Nikdy jsem nedovolila, aby tohle moje děti zažily, a také žijí a dokonce jsou i šťastné. Nenavštěvují nás jen z povinnosti a já se před nimi nemusím stydět.