Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@LucieZ Ona většina asistentů nemá plný úvazek, takže se předpokládá, že si to dokáží v nouzi nějak zařídit. Plus taky záleží, jestli je to škola, kde mají třeba na prvním stupni asistenty automaticky, nebo jestli mají asistenty cíleně pro určité dítě. Děti, které ho mají, prostě nemůžeš jen tak nechat bez pomoci s tím, že Pepíček ve třídě vedle ho potřebuje víc.
@vokishka no taky se tomu hooodně divila. Ještě pro ni kvůli tomu někdo šel, protože to netušila. Nakonec v té druhé třídě jen seděla a bavila se s druhou(!) asistentkou, nebyla tam totiž vůbec potřeba.
tam by si inspekce ten den docela smlsla…
@kotyk píše:
@LucieZ Ona většina asistentů nemá plný úvazek, takže se předpokládá, že si to dokáží v nouzi nějak zařídit. Plus taky záleží, jestli je to škola, kde mají třeba na prvním stupni asistenty automaticky, nebo jestli mají asistenty cíleně pro určité dítě. Děti, které ho mají, prostě nemůžeš jen tak nechat bez pomoci s tím, že Pepíček ve třídě vedle ho potřebuje víc.
I když je AP v každé třídě, vždy je přidělen na základě integrace určitého dítěte. Takže pokud AP chybí, učitel si s tímto žákem (žáky) musí poradit sám.
@sloninka V Praze ne všude. Jsou školy a školky, kde je automaticky. Samo se nezlobí, když je na koho napsat.
@kotyk píše:
@sloninka V Praze ne všude. Jsou školy a školky, kde je automaticky. Samo se nezlobí, když je na koho napsat.
Pokud AP není přidělené do třídy na základě integrace konkrétního dítěte, není to klasický AP. Mohou to být školní asistenti nebo asistenti na základě šablon.
@sloninka je to tak. A u toho pozor, protoze nemaji tolik dovolene jako ped. pracovnici. Ani studijni volna.
@vokishka píše:
@sloninka je to tak. A u toho pozor, protoze nemaji tolik dovolene jako ped. pracovnici. Ani studijni volna.
Studijní volno se odvíjí podle výše úvazku, ne podle pracovního zařazení. Pokud bude AP na celý úvazek, bude mít 12 dní SV jako učitel. Pokud má např. úvazek 30 hod., má 9 dní SV.
@sloninka píše:
Studijní volno se odvíjí podle výše úvazku, ne podle pracovního zařazení. Pokud bude AP na celý úvazek, bude mít 12 dní SV jako učitel. Pokud má např. úvazek 30 hod., má 9 dní SV.
Já ale psala reakci na školní asistenty. Ti nemají žádné studijní volno, nejsou to pedagogičtí pracovníci, je to u nich jinak.
@vokishka píše:
Já ale psala reakci na školní asistenty. Ti nemají žádné studijní volno, nejsou to pedagogičtí pracovníci, je to u nich jinak.
To máš pravdu. Ten školní asistent zrovna moc výhodná práce není.
A zeptám se, jestli to náhodou nevíš. Jsou školní asistenti zaměstnanci školy, i když jsou v rámci šablon? U nás na škole jsou samí klasičtí AP, školního asistenta nemáme.
Nevim, jak je to ve skole, ale reditelka ve skolce mi rekla, ze pokud ma dite prideleho asistenta, ze mu ho nemohou vzit k jinemu diteti (i kdyby treba jen na jeden den).
Jak je to s pridelenym asistentem, kdyz „jeho“ dite (kteremu ma ve skolce pomahat) necekane onemocni? Co s asistentkou kdyz k jinemu diteti nemuze a „jeji“ dite tam neni?
@sloninka píše:
To máš pravdu. Ten školní asistent zrovna moc výhodná práce není.
A zeptám se, jestli to náhodou nevíš. Jsou školní asistenti zaměstnanci školy, i když jsou v rámci šablon? U nás na škole jsou samí klasičtí AP, školního asistenta nemáme.
Nejsem si jista, ale asi by meli mit smlouvu se skolou. Jen penize plati kraj. Bezne asistenty vlastne taky plati kraj, pres skolu.
@pedigka píše:
Nevim, jak je to ve skole, ale reditelka ve skolce mi rekla, ze pokud ma dite prideleho asistenta, ze mu ho nemohou vzit k jinemu diteti (i kdyby treba jen na jeden den).Jak je to s pridelenym asistentem, kdyz „jeho“ dite (kteremu ma ve skolce pomahat) necekane onemocni? Co s asistentkou kdyz k jinemu diteti nemuze a „jeji“ dite tam neni?
Teoreticky je to tak, ze opravdu ma byt asistent jen u toho ditete. V praxi se to ale obcas ( nekde casto) porusuje. Pokud to dite chybi, zalezi na rediteli. Muze jit asistent suplovat, jde do nejake tridy, kde je problemove dite, ktere nema asistenta, uz jsem byla i jako doprovod na soutezi. Nebo je treba udelat neco v pocitaci ( zadavala jsem absenci za pololeti do pocitace, protoze byl problem s ucitelkou) atd.