Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zrušila bych noční mléko, nechala 200 ml ráno a večer pred spaním. A klidně bych ji nechala dopít 1-2× denně po miminku, ono to totiž podle mě není ani tak o jídlu, jako o pozornosti, které se miminku dostává. Dvouletá je ještě malinká a chce také to, co miminko, ono ji to časem přejde, až si zvykne na sourozence a sourozenec bude víc kolega, než konkurence.
A co teda malá jí? A co jí nabízís k jídlu? Z toho, co píšeš, nějak nevidím, že bys jí nabízela pořádně pestrý jídelníček. Ale možná jsem to jen přehlídla nebo jsi to špatně popsala. Těstoviny, palačinky, chleba… Jen samé sacharidy a nic moc dalšího k tomu. Možná, že to UM tolik chce nejen proto, že jí tolik chutná, ale i proto, že ji nenabízís dostatečně pestrý jídelníček. V popisovaném nevidím ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, zdravé tuky… Normální máma ví, kolik miminko toho UM vypije a udělané množství tomu přizpůsobí. Takže pokud jsi normální máma, tak předpokládám, že toho mlíka asi dcera nevypije po miminku nějaké závratné množství. Takže to, že pak nejí, asi nebude o tom, že po miminku dojede malinko mlicka. Nejspíš by pořádně nejedla ani kdyby nic po miminku nevypila. Takže problém bude asi někde jinde. Co zkusit nějaké mléčné jídlo?
A v čem je problém? Když bylo dítěti dva roky, dostavalo um ráno i večer, někdy v poledne je spaní, teď jsou mu tři roky a kus a dostává um už jen večer. Um má rádo a rozhodně nemám problém mu jednou za den dávku připravit.
@Anonymní píše:
Ano, to bez dovoleni bylo nestastne zvoleno.. Omlouvam se..Ja z ni zadneho robota nedelam. Naopak to nechavam s mlekem na ni. Jen jsem ted odebrala ve 2 letech mleko po obede (v jejim pripade spis na obed). A nelibi se mi, ze si to mleko vzala. Ale chalu, ze ani dospely neodola casto sladkostem, i kdyz by nemel.
Ukazalo se kdysi, ze je jedno jidlo, ktere ji ve velkem. To kdyz jsem ska k doktorovi a hlidal muz a delal na jidlo parky. To pry snedla hned dva
. Ale parky ji krmit nechci..
Upřímně to nečtu úplně celý, třeba už to někdo navrhnul… Ale nešlo by dát prvně oběd a až pak (nebo během) nakrmit mimino z lahvičky? Popř. jí ten zbytek nechat s tím, že se to počítá za sladkost a smí to až po jídle?
Mě teda přijde, že jediný problém je, že pak málo jí. Tak bych to dopití prostě šoupla na level dezertu…
Možná jsem s názorem v menšině, většina totiž řeší úplně něco jiného a variantu, že dítě jinak nejí, neřešili vůbec. Prostě to ber jako názor k možnému zamyšlení.
Já mám děti dvě a jedí od malá všechno a hodně. Ostatní matky se vždycky ptaly, jak to delam. Je pravda, že noční mléko nemají od roka a tak od roku a půl jsem nedávala ani to odpolední.
Pak mám švagrovou a její dcera je na tom jako ta tvoje. Ale mléko ji neubere.
Podle mě to stojí minimálně za pokus. Můžeš to zkombinovat s tou mléčnou odměnou po jídle. Ale množství prostě menší.
Jinak je jasné, že na miminko bude žárlit a bude chtít dělat věci jako mimi. Je na tobe, jak to pojmes. Jestli to budeš podporovat, tolerovat nebo ji ukážeš jinou cestu.
Ano, z diskuze jsem rozcarovana, protoze ze me udelali sadistickou pitvoru, co nesnasi sve dite a chce jej privazat k zidli ![]()
Ty jidla, co jsem osala byly ukazky OBEDA. Jinak ji samozrejme nabizim lestry jidelnice. Na svacinu nabizim cerstve ovoce - jablka, hrusky, banany, boruvky, meloun, hrozno a dalsi podle sezony a v zime nabidky obchodu, kupuju i exoticke ovoce zkousim a k tomu mame vlastni zahradu, kde v lete mame vlastni merunky, jahody, maliny..
Nabizim inty kapsicky do ruky, jestli jinto nebude bavit.. No nebavi.. Sni ji, kdyz jsme na hristi a ona je opravdu hladova (pote co ji predtim nescetnekrat odmitne).
Obecne toho nejvic sni na hristi, kdyz beha se starsi (na hristi travime v lete nekolik hodin dopo a odpoledne). Nosim tam sebou misticky s jidlem (cerstve ovoce, zeleninu), napecene buchty, kapsicky, ale i namazany chleba se syrem. To si behem behani chodivala brat nejake jidlo. Byla jsem nabalena pokazde jak Mikulas.. Ale ted nikam nechodime, co je zima a ja jsem byla po porodu (dlouho trvalo, nez nam detska povodlila vychazky s kocarem.. mala je nedonosena. a ted do techto mrazu nesmi..).
Ja se opravdu snazim do ni to jidlo dostat. Obmenovat to, zkouset jine varianty. Ale nenasilne, at ji ho nezprotivim.
Mlecne nabizim vsechno mozne - jogurty (bile i s ovocem uvnitr), zkousela jsrm i kouoit ruzne ovocne jogurty, ale i lrasatny jako pribinak ci termix. Nic moc neji.. Obcas ten ovocny jogurt, ale max pulku..
Nabizim syry, vejce, med, domaci marmeladu (uz sem zkiusela i kupovanou).. no proste kdeco.
Zkousela sem i to kravske mleko nebo treba zakysanou smetanu (tu jednu dobu jedla)..
Myslim, ze jidelnicek mame pestry. Dost to hlidam.. Ale ona to proste neji..
Jinak davky mleka v noci a rano jsem pred nejakou dobou zredukovala (doufala jsem, ze bude jist vic). Na spani dostava cca 180 ml, v noci (kdyz chce) a rano cca 140 ml. Po mimcu zbyde okolo 40ml a min.
A mate pravdu. Je to jiste zpusobeno prichodem miminka, kdy ona je najednou ta „starsi“ a nema tolik pozornosti jako driv. Proto ji ted to mleko nechci nasilne brat. Chci to odbourat postupne..
Ale vcera a dnes jsem vyzkousela snad jedinou radu tady, ze jsem ji rekla, ze muze dopit mlecko, az sni obed. A to ho pak opravdu dojedla (mela toho na taliri trochu).
@Anonymní píše:
Ano, z diskuze jsem rozcarovana, protoze ze me udelali sadistickou pitvoru, co nesnasi sve dite a chce jej privazat k zidli![]()
Ty jidla, co jsem osala byly ukazky OBEDA. Jinak ji samozrejme nabizim lestry jidelnice. Na svacinu nabizim cerstve ovoce - jablka, hrusky, banany, boruvky, meloun, hrozno a dalsi podle sezony a v zime nabidky obchodu, kupuju i exoticke ovoce zkousim a k tomu mame vlastni zahradu, kde v lete mame vlastni merunky, jahody, maliny..
Nabizim inty kapsicky do ruky, jestli jinto nebude bavit.. No nebavi.. Sni ji, kdyz jsme na hristi a ona je opravdu hladova (pote co ji predtim nescetnekrat odmitne).
Obecne toho nejvic sni na hristi, kdyz beha se starsi (na hristi travime v lete nekolik hodin dopo a odpoledne). Nosim tam sebou misticky s jidlem (cerstve ovoce, zeleninu), napecene buchty, kapsicky, ale i namazany chleba se syrem. To si behem behani chodivala brat nejake jidlo. Byla jsem nabalena pokazde jak Mikulas.. Ale ted nikam nechodime, co je zima a ja jsem byla po porodu (dlouho trvalo, nez nam detska povodlila vychazky s kocarem.. mala je nedonosena. a ted do techto mrazu nesmi..).
Ja se opravdu snazim do ni to jidlo dostat. Obmenovat to, zkouset jine varianty. Ale nenasilne, at ji ho nezprotivim.
Mlecne nabizim vsechno mozne - jogurty (bile i s ovocem uvnitr), zkousela jsrm i kouoit ruzne ovocne jogurty, ale i lrasatny jako pribinak ci termix. Nic moc neji.. Obcas ten ovocny jogurt, ale max pulku..
Nabizim syry, vejce, med, domaci marmeladu (uz sem zkiusela i kupovanou).. no proste kdeco.
Zkousela sem i to kravske mleko nebo treba zakysanou smetanu (tu jednu dobu jedla)..
Myslim, ze jidelnicek mame pestry. Dost to hlidam.. Ale ona to proste neji..
Jinak davky mleka v noci a rano jsem pred nejakou dobou zredukovala (doufala jsem, ze bude jist vic). Na spani dostava cca 180 ml, v noci (kdyz chce) a rano cca 140 ml. Po mimcu zbyde okolo 40ml a min.
A mate pravdu. Je to jiste zpusobeno prichodem miminka, kdy ona je najednou ta „starsi“ a nema tolik pozornosti jako driv. Proto ji ted to mleko nechci nasilne brat. Chci to odbourat postupne..
Ale vcera a dnes jsem vyzkousela snad jedinou radu tady, ze jsem ji rekla, ze muze dopit mlecko, az sni obed. A to ho pak opravdu dojedla (mela toho na taliri trochu).
No vidíš, tak to zkus znovu, nabídni oběd a slib to mléko, ale pak ji ho opravdu dát když dojí. Příště přidej trochu víc toho oběda, když ho sni, tak pak podej mléko…ono to půjde.
3 měsíční mimino dostává v jedné dávce toho mléka tak 170 ml, nebo kolik, tak jestli po něm zbyde třeba i 50 ml a dvouletá to vypije, tak ji to určitě nezasytí natolik, aby pak nejedla oběd, o tom opravdu pohybují… To, že nejí, bude mít jinou příčinu, třeba je prostě obecně nejedlík
Když jsem přišla z porodnice, tak chtěl starší pořád jen mléko. Já teda kojila a kojím, tak dostával kravské. Kdykoliv jsem šla kojit, tak manžel musel do ledničky a naléval synovi mléko, takže pili oba současně 😁. Dávali jsme mu ho kdykoliv chtěl, přišlo nám to vtipný a roztomilý, ale problém jsem v tom tedy neviděla. Kdybych nekojila a zbývalo UM, tak mu ho klidně nechávám. U nas tahle fáze přešla asi za 4 měsíce. Možná, že kdybys tolik nevyšilovala, tak by toho sama za čas nechala.
@Gabiiinka píše:
3 měsíční mimino dostává v jedné dávce toho mléka tak 170 ml, nebo kolik, tak jestli po něm zbyde třeba i 50 ml a dvouletá to vypije, tak ji to určitě nezasytí natolik, aby pak nejedla oběd, o tom opravdu pohybují... To, že nejí, bude mít jinou příčinu, třeba je prostě obecně nejedlík
jenže ona má UM i ráno, večer a někdy i v noci, takže za mě jí to UM opravdu zasytí a o to hůř jí…u nás to tak bylo, až jsme UM odbourali (až na večerní dávku před spaním), tak se trochu rozjedla…
Ještě když sebere a dopije mléko po miminu, tak bych pak nedala mléko večer a vysvětlila, že si svou porci už vypila.
Tyjo můj dvouletý syn má UM někdy i třikrát denně…nějak mě nenapadá čemu to tak hrozně vadí
hold má je rád… A nechat ho kvůli tomu řvát… Nevím no