Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1162
5.3.07 23:31

Jj, já vím, že je to vždycky na hodně dlouho, ale už se na to těším :wink:.

Jinak už jsem ty stránky skoro dočetla, nakonec jsem si přečetla i „kapitolu“ o GMO, ačkoliv jsem se jí chtěla původně vyhnout…(myslím, že na tuto problematiku mám již utvořen vcelku správný názor). Nechci tady rozviřovat vodu, ale jakožto molekulární biolog a genetik musím konstatovat, že tam bylo napsáno i pár naprostých kravin.
Ale celkově jsem samozřejmě nadšená :D.

Kristíno , doufám, že tu dětskou kosmetiku zrealizuješ, až budete mít sýpku hotovou, tak bude víc času :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
5.3.07 23:42
bora píše:jinak zahradu mame, asi hektar a pul, permakulturu planujem, nebo lepe receno pomalu rozjizdime. zahradku mam taky, bylinovou spiralu pred dverma, tezce vsecko mulcuju, abych nemusela zalivat a plit ;-) genialni. a v planu je jednou z toho zit. tedy tak, abychom nemuseli na cibuli do billy, to je docela uhozene. ale nez tu biologicky spravim ph pudy, tak mi vetsinu zahradky sezerou sneci nebo rozhrabou deti ;-) ale za tech par roku uz je prece jenom poznat posun, aspon co se sneku tyce. a navic mam jeste tu louku, takze se vetsinu roku stravujeme z divokych bylin, to je uzasne. to si dopoledne udelam prochazku s detma a s kosickem, neco natrhame (vetsinou jen to jedle, deti uz ve trech letech poznaly jitrocel na ranu apod ) dojdem domu, uvarime z toho polivku prip zeleninovou prilohu k nakym bramboram a sojovemu masu, nakou tu mladou mrkvicku ze zahradky vyhrabnu vzdycky… nemenila bych 8)

Boro, tiše závidím :oops: :oops:, ale moc přeju :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.07 23:54

Lalwenka, stránka http://www.strihplinky.xf.cz/ je tvoja?
Je úžasná, budem šíriť ďalej :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
6.3.07 00:28
víla Amálka píše:
Lalwenka, stránka http://www.strihplinky.xf.cz/ je tvoja?
Je úžasná, budem šíriť ďalej :)

Amálko díky, za pochvalu :D, ano je moje, ještě není úplně hotová, budu ještě něco dodělávat, ale nevydržela jsem a musela to včera nahrát :wink: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
6.3.07 13:43

mýdlové ořechu

Trochu surfuju, našla jsem tenhle článek o mýdlových ořeších
 http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
6.3.07 14:33

Nelindo , skvělý odkaz.
Musím se ale přiznat, že mě autorka trochu namíchla, když se tváří, že vyjde nastejno (z ekologického hlediska), jestli budu prát v arielu nebo v ořeších, protože ořechy se dovážejí. :twisted: A taky že neperou, protože se nezměnilo projasnění tkaniny (no možná to bude tím, že neobsahujou optické zjasňovače :roll: ).
Poslední dobou peru v ořeších a jsem spokojená (asi jsem špindíra :wink: ). Prádlo je po nich takové příjemně měkoučké, akorát by to chtělo dodat nějakou vůni. Rok a půl jsem prala ve slizu, někdy to bylo lepší, někdy horší, ale je fakt, že se mi pračka zanesla takovým blátíčkem, teď se postupně čistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
6.3.07 15:09

No, já právě teď o nákupech z hlediska přepravy dost přemýšlím, ale trochu propadám beznaději, že to moc nevytrhnu. Já peru v Missivě, tak to je alespoň vyrobené v Česku, ale jinak mně to moc s těmi lokálními produkty nejde. Je jasné, že si nekoupím brambory z Maroka, ale u mandarinek už mě ty výčitky moc neberou :oops:
U většiny věcí se tím lokálním hlediskem nejde moc řídit, protože není moc alternativ, navíc když bydlím na malém městě. A potom, i když koupím třeba oblečení vyrobené u nás, tak stejně ta bavlna je kdoví odkud.
PS. A na hlavní straně ekolistu je hned pod tím článkem o ořeších článek o tom, že lodní doprava je daleko škodlivější, než se myslelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
6.3.07 15:28

Ale ano, já nad tím dovozem taky hodně uvažuju, jenomže právě o to jde, že i když je ta věc vyrobená v Čechách, kolik toho museli dovézt a odkud, aby to vyrobili? No a taky, pokud ten kg ořechů vydží opravdu na rok a ti lidé, co je sesbírali a vytloukli budou mít aspoň chvíli co jíst, tak si myslím, že to za to stojí. Nevěřím, že třeba Missivu dělají jen z domácích zdrojů. Taky při výrobě spotřebují elektřinu a vodu, takže nakonec bude ekologická opravdu jen ta mydlice, co roste u potoka za vrátky.
Taky bych kupovala nejradši většinu potravin, které se urodily někde za rohem, jenomže nakonec to tak snadné není, musím taky pracovat a tak potom jdu a nakoupím co je, někde v hypermarketu. Pídím se a postupuju a věřím, že se to brzo zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
6.3.07 15:39

Boro , to je nádhera. Nekoukají na Tebe sousedi jako na exota?
Kde bereš info k zahradničení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
6.3.07 20:28

Super odkaz hlavne pro ty, co jsou z Olomouckého kraje
http://www.prirodeok.cz/ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
8.3.07 06:35

Spes, díky za odkaz, konečně jsem někde sehnala adresu na tu našu ekoporadnu a hnedka jim poslala mail.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
8.3.07 12:02

Holky prosím o radu.Potřebovala bych poradit nějaký prostředek na mytí v myčce.Když došel Somat měla jsem radost,že budu používat odvar z oříšků,jenže asi 3× to šlo a po 4 mytí jsem musela uznat,že to nefunguje.Tak teď nemáme čím mýt a nemůžu honem najít co jste si chválily.Byla bych ráda,kdyby to kromě toho,že to je ekologicky odbouratelný bylo podle složení neškodnýpro tělo.(Na Biosféře jsem si vyhlídla Sonett nebo Sodasan ,ale nevím jak myjou)I když po oplachování octem by případné zbytky prášku měly zmizet ,ne?No stím souvisí ještě jeden dotaz.Jak dlouho už používáte ocet místo leštidla? A co na to myčka?Manžel tomu moc nedůvěřuje,když je to kyselina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
8.3.07 12:45

Kajumo, tak o octu do myčky slyším poprvé, myslela jsem, že leštidlo je spíš něco s lihem 8O
Mě se zatím nejvíc osvědčil Ecover, někdo tu myslím chválil tablety Ulrich. Sodasan jsem zkoušela prášek, ale nijak moc to nemylo, ale nevím jestli nebyl spíš problém v dávkování (nemám ho dopotřebovaný, zkoušeno tak 3×). Sonett mám vzorek dvě tablety, tak až to zkusím (zítra), tak napíšu dojmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
8.3.07 14:30

Kajuno, dávám ocet místo leštidla aspoň 1/2 roku a pořád dobrý, myčce se nic nestalo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
8.3.07 14:38

Jen potvrzuju to s tím octem- jsme na tom stejně jak Lalwenka, určitě už půl roku ho dáváme a zatím se nic nestalo. Snad se to pak nerozsype najednou… 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný