Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Inees takhle jak o tom bělení pí?e? jsem nepřemý?lela. Vybírala jsem podle ceny a taky podle toho, ?e právě u Sonettu je napsáno, ?e účinkuje a? od 50°C. Tak?e jsem z toho vyvodila, ?e kdyby i ostatní takto účinkovala (Ecover, Sodasan), tak by to tam bylo napsáno.
Zatím bílé zůstává bílé
Proto?e změnili slo?ení Ecoveru, tak jsem teď koupila Sodasan, ale zatím ho nemám vyzkou?ený, musím nejdřív dopotřebovat Ecover. Nechápu proč to slo?ení měnili a taky mě na?tvali, ?e docela dost zvedli cenu u avivá?e…
kokon píše:
pro ty co nelatkuji: dnes jsem v dm zakoupila eko papirove pleny alana(zn dm). podle info na obalu by mely mit vsechna eko kriteria jako moltex(pry lze i kompostovat) a cena je celkem prizniva-5,60 za ks.
Kokon,tak to je super!Já totiž nelátkuju
.Moc moc díky za info. ![]()
kokon píše:
pro ty co nelatkuji: dnes jsem v dm zakoupila eko papirove pleny alana(zn dm). podle info na obalu by mely mit vsechna eko kriteria jako moltex(pry lze i kompostovat) a cena je celkem prizniva-5,60 za ks.
No to je bomba
, já si zlehka vypomáhám. Máš 100 bodů
.
Děkuju za odpovědi, Pimpo a Aquanelo.
Aquanelo, Sodasan by měl mít asi stejné složení jako Sonett - perkarbonát sodný, takže s tou účinností při vyšších teplotách by to (aspoň teoreticky) mělo být stejné jako u Sonettu, tak nevím. Netuším, jaký bylo složení Ecoveru dřív, ale asi byl základem taky ten perkarbonát, a pokud Ti prádlo nezešedlo, tak je to zřejmě v pohodě.
A můžu se zeptat, v čem se tedy přesně to složení Ecoveru změnilo? ![]()
Já jsem na ně narazila před pár dny na BC, kde se o nich vedla krátká diskuze. Jedu se na ně za chvíli podívat. Připadá mi třeba trochu zbytečně, že jsou bělené
.
Inees Ecover dřív byl čistý perkarbonát sodný (cca 76,–- Kč) , teď je to: Více jak 30% bělících prostředků na bázi kyslíku, síran sodný, 5-15% uhličitan sodný, méně jak 5% polypeptidy, glycerin (cca 57,–- Kč). Připadá mi že vymysleli levnější kombinaci, zatím bych řekla že účinek to má obdobný, ale nějak jsem ho nestudovala třeba na nějaké skvrně.
Podle mě při těch nižších teplotách nejlíp působí právě ten Ecover (ale ještě jsem neměla to nové složení). Nikdy mě nezklamal (jen rychle ubýval, protože bílých a světlých věcí máme nejvíc). To, že bělidlo působí líp při vyšších teplotách (min. nad 60 jsem si všimla i u DG, kde to uvádí v návodech na používání). No, nevím já vše peru na 40, jen spodní prádlo na 60. Čistá bavlna je bílá, směsné (BA s elastanem) jsou zašedlé, ale nijak drasticky.
Existuje i jakési OXI, které jsem dostala z Plusu, ale řekněte mi co si myslíte o tom složení:
méně jak 5% neiontových tenzidů, aniontové tenzidy, více jak 30% bělidel na bázi kyslíku. Upozornění: obsahuje více jak 25% peroxoboritanu sodného.
No to moc eko nevypadá, že? Mám to tu v kbelíčku a nějak se mi to nechce otevřít a používat.
Tak jste mě uklidnily, že to ekobělidla zvládnou i při 40, jen nevím, jestli zkusím Ecover nebo Sonett, halt uvidim.
To ekopraní je věda, zvlášť když chce člověk dosáhnout pracích účinků jako s Arielem, a přitom nezatěžovat přírodu… ![]()
Inees usuzuju i z toho, že naši pračku lze nastavit na program na skvrny od 40° výš.
A sůl nekupuju podle značky, ale podle ceny
.
Pimpo, vidíš, já program pro skvrny zatím moc nespouštím, nemáme ještě bohužel žádnýho malýho patlálka
, kterej by asi produkoval nejvíc skvrn, takže bělidlo potřebuju hlavně proto, aby bílá bíla byla - fuj, proti vlastní vůli jsem nadopovaná reklamníma sloganama na komerci
… lépe nevidět, neslyšet…
Inees, já mám bělidlo od Ecoveru vyzkoušeno ve studené vodě na MS vložkách, a funguje, potitlané skvrny po chvíli působení mizí. V pračce až tak nevím, protože bílého zas tolik nemám a navíc je už stejně většinou zaprané ![]()
Holky, prosím o radu. Chci konečně objednat něco z těch vlněných oblečků a řeším, jestli čisté merino věci nebo ty s hedvábím. V čem jsou rozdíly po uživatelské stránce? S hedvábím je příjemnější na nošení? Nekouše? Nežmolkuje? A pak ještě - impregnujete ty věci nebo stačí prát v prostř.na vlnu (mám Ecover, ale nevím, jestli je v něm lanolin, nenašla jsem ve složení).
Díky
Inees já ho „objevila“ až v poslední době
a využívám ho taky hlavně na naše světlé prádlo - děcka nosí převážně tmavé. A docela mi vyhovuje, že je o 10 minut delší než zkrácený program, takže se to o něco lépe vypere a nemusím dělat hokusy pokusy s vypínáním pračky.
No a taky proto, že všude se uvádí že ta sůl je účinná právě až po dosažení oné teploty - takže se spláchne po těch deseti minutách. Takže ji nedávám do bubnu, ale do kaslíku a zapínám tenhle program.
Tak jsem využila toho, že jsem dnes doma, koukla se na svoji pračku, a opravdu program na svrny prodlouží zkrácenej program jen o nějakech 9 minut - to je skvělej tip, Pimpo, díky, já myslela, že to natáhne aspon o 20min ![]()
Pimpa píše:
Inees usuzuju i z toho, že naši pračku lze nastavit na program na skvrny od 40° výš.
A sůl nekupuju podle značky, ale podle ceny.
Mě k tomu Pimpo právě taky tlačí cena. Samozřejmě ideální a moje představa by byl jenom ten Ecover či Sonet, ale ta spotřeba je fakt velká.
Někdy si říkám, že to ty ženský co berou komerci mají lehčí. Nezatěžuje je přemýšlení nad tím jak zvolit to nejmenší zlo, když to vezmu kolem a kolem tak je to stojí i menší náklady… ale za ten „eko“ pocit to přeci jen zatím ještě stojí. A když vidím, že nejsem jen kapičkou v moři, ale že se nás tu schází poměrně dost - ![]()
kokon píše:Eliza píše:no to sem si presne rikala. ony ani ty moltex pleny nejsou 100% eko, to co mi na papirovkach nejvic vadi-ten absorpcni gel, to je ve vsem. no ale aspon neco a dobre dostupne.
Já jsem na ně narazila před pár dny na BC, kde se o nich vedla krátká diskuze. Jedu se na ně za chvíli podívat. Připadá mi třeba trochu zbytečně, že jsou bělené.
K nějakému takovému závěru se na BC došlo také
.. Právě jsem se chtěla kouknout, jestli to není jen nějaká reklama. Jenže pršelo a nakonec jsem z tramvaje u dm nevystoupila, takže je okouknu zítra, když bude hezky.
Hlavně mě pobavilo, že na BC někdo psal, že zkusil dát jednu moltexku ke známým do žížalovače a ještě se jí ani netkly.. ![]()