Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bluesky saakris, musela som sa ist nanho pozriet, a mas pravdu, nie je antibakterialny, to sa mi poplietli lahvicky, je to universal all-purpose a je v nom pridany 96% lieh aby bol dezinfekcny. Mam v tom teda poriadny hokej (ako spravna ekolozka recyklujem prazdne flase, mam tu par extra nechutnych pokusov ako sprej s hrebickovym EO a octy v roznych koncentraciach)
S tou prackou som musela bojovat, lebo mi casto zatuchla a smrdelo mi v nej aj vyprane pradlo. A to nepouzivam avivaz, takze to nie je zanesenou davkovaciou nadobkou. A vraj najviac bakterii v domacnosti je na kuchynskej linke, na klavesnici pocitaca a na kluckach a vypinacoch svetla. Toz sem tam to prestriekam, nech sa nepovie.
Příspěvek upraven 30.11.10 v 09:32
Este ocot so sodou v gelu reaguje a zraza sa, nemal by sa pouzivat spolu. Ako oplachovadlo nijak znatelne nezmakcuje.
O těch klávesnicích jsem to četla, ale spíš se to týká zaměstnání. Tam jsou prý na klávesnicích pěkný jedy
. Doma bych to neřešila, je to přece naše
. To samé kliky. Splachovadlo u záchoda (tedy ten mačkací čudlík, už nemáme to závěsné na šňůrce) ošmrdlám v rámci mytí záchoda.
Naopak si myslím, že jde o přirozenou imunizaci, tak je lepší nic nedesinfikovat. S pračkou bývá problém, ale naučila jsem se ji každou noc nechat otevřenou včetně šuplíku a je to mnohem lepší. Na ocet jsem už dlouho nevzpomněla, tak jsem ho teď zase použila místo aviváže, asi to jednou za čas neuškodí.
Pimpa vsak nevravim, ze to smrdlam kazdy den, len pri dokladnejsom umyvani. Ale kuchynsku linku to radsej hej, casto sa tam kladie jedlo bez podlozky. Pracku mam imrvere otvorenu a aj tak mi to po prani v mydle nejak zasmrdkava ![]()
Pračku mám otevřenou permanentně, i když je to v malé koupelně docela vopruz, a zatím mne trable se zatucháním nepotkaly. Snad to nezakřiknu. Ocet nepřidávám pravidelně, většinou jen k ručníkům (mně pak měkčí přijdou) či tmavým věcem, protože má vliv i na stálost barev. Linka doma v kuchyni je něco jiného, ale třeba v práci v kuchyňce si na ní nepoložím ani lžičku ani čajový pytlík bez přebalu. Občas si tím připadám ujetá. Stejně tak srším blesky, když si děti položí jogurt u stolu na prkýnko, ze kterého jinak jedí pečivo. Když si představím, kde všude se povaloval… Ale jinak se k domácí desinfekci nechystám, sdílím s Pimpou teorii „tréninku“
. A ke klávesnici či myši v práci žádnýho cizáka nepouštím a jiným je nevošmatávám
.
Na Zelený úklid jsem kdysi na webu koukala, ale v obchodě jsem na něj nikdy nenarazila. Ale je pravda, že do jiné drogerie než DM nechodím.
Leelaa…ocet se sodou se sráží? Toho jsem si nikdy nevšimla. Ale je to jedno, stejně teď, když nemůžu dát prádlo sušit ven, ocet přidávat určitě nebudu…
Já mám taky pračku permanentně otevřenou. I šuplík, pokud ho malej nazavře. A nezatuchá.
Bluesky…já myslím, že Zelený úklid v kamenných prodejnách snad ani není. Nebo jsem ho teda taky nikde neviděla.
Nezdá se mi, že by se ocet se sodou srážel. Vždyť některá tu, myslím, psala, že tím čistí záchod. Já tedy používám kys. citronovou a sodu. Pěkně to ve vodě zabublá. Sraženina nikde žádná. Onehdá jsem zalila právě sodu v odpadu v kuchyni horkým octem a krásně ho to pročistilo
.
Pračku čistím pravidelně za cca. dva měsíce deinkrustátorem od Don Gemini (180ml na 60°C cyklus). Pak ještě vyčistím filtr. Stejně tak ještě deinkrustuji plenky, jsou mnohem měkčí a bělejší.
Bluesky píše:Přes den bychom už téměř neprošli, tak můžu bohužel jen přes noc. Ale zdá se mi, že pračka víc smrdí, když peru převážně v mýdle. Jak ho střídám s pracím gelem, je to mnohem lepší.
Pračku mám otevřenou permanentně, i když je to v malé koupelně docela vopruz
A ke klávesnici či myši v práci žádnýho cizáka nepouštím a jiným je nevošmatávámPchá, houby víš, co se děje po pracovní době.
Nevim, jestli to tu uz probehlo…je to okopirovane z vyjadreni jedne „eko“ firmy.
Kazdopadne se mi z toho otvira kudla v kapse ![]()
*…k TV reportáži o fosfátových prostředcích do myček v ČR…
Nedělní televizní reportáž ČT24 (14.11.) se zabývala komentářem k neschválení návrhu zákona o snížení fosfátů i v prostředcích do myček nádobí tak, jak tomu před pár lety bylo v případě pracích prostředků.
Stručný výtah z reportáže:
Stále se zvyšujícím podílem myček v českých domácnostech a výrazným podílem běžně používaných fosfátových prostředků, se prohlubuje negativní dopad fosfátů na životní prostředí, kdy dochází k přemnožení tzv. vodního květu na vodních plochách. Ten v důsledku způsobuje následnou toxicitu vody.
V reportáži hovořila i mluvčí Ministerstva životního prostředí, která uvedla, že na trhu je nedostatek bezfosfátových prostředků do myček a navíc je jejich účinnost mytí oproti fosfátovým výrazně nižší a také nejsou zcela bez dopadů na přírodu…
Toto prohlášení nebylo mluvčí ministerstva podloženo žádnou konkrétní odbornou studií ani bližší specifikací vyřčených tvrzení. Spíše to působí jako alibistická obhajoba MŽP, proč se tento zákon nepodařilo prosadit. Schválením zákona by se výrobci prostředků do myček přizpůsobili stejně, jako v předchozím případě s pracími prostředky. Pokud podobný zákon platí v jiných zemích EU, může platit i u nás.
Pro Vaši informaci uvádíme, že běžné prostředky do myček obsahují až 25% fosfátů!!!
*
Este píše: …já myslím, že Zelený úklid v kamenných prodejnách snad ani není. Nebo jsem ho teda taky nikde neviděla.Napsala jsem výrobci, jestli někam dodávají, zatím bez reakce.
Pimpa píše: Pchá, houby víš, co se děje po pracovní doběTo víš, že vím![]()
.
Pokial viem, princip pracich prostriedkov je unizit pH vody, aby spina lepsie odisla, takze ocot pH zasa vyrovnava. Na zmakcenie vody, resp. neukladanie vodneho kamena cas od casu pouzivam tablety Tako http://www.drogeriemarket.cz/…pracce-19-ks a cca raz za pol roka prejdem na 90stupnov sodou a nasledne octom (kazde zvlast)
A mozem zreferovat na moj predchadzajuci problem - wc smrad vs. dezodoranty. Poridila som teda nie ten original zavesny WC nerez osviezovac, ale mydlo na odstarnovanie pachov z ruk (cesnak, ryby…) z Tchiba z rovnakeho materialu - akurat sa vliezlo do plastoveho drziaka wc osviezovaca. Ten staly podivny zapach stareho wc nezlikviduje, ale na „cerstvo pouzity“ smradek zabera. Na akom principe netusim.
Objevila jsem u nás v bioprodejně (na Dejvické) mlýnek na mouku. Zkusila jsem tedy čerstvou celozrnnou pšeničnou a je to moc přijemné (čerstvě namletá moc hezky voní). Máte s tím nějakou zkušenost případně jaké mouky si nechávátě namlít?