Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1658
27.10.10 08:19

maggy: na oleji/masle/ghi osmazim trochu cibule a dyni na kosticky, pak lehce osolim a okminuju. zalit horkou vodou, dusit do meka(v papinaku za 8 min), rozmixovat tycovym mixerem. budesli si delat jako zaklad do polevek, staci jen troska vody, budes pak mit husty protlak a zabere min mista v mrazaku. nekdy jeste prihodim kus cerstveho zazvoru, ale pred mixovanim vyndavam, je moc tvrdy a i rozmixovany je v tom citit.

ad pupalkovy olej: nekde sem vycetla, ze celkem rychle ztraci ucinky, takze musi byt uplne cerstvy, jinak je prave proto dobre jej polykat v kapslich, ze pry v nich vydrzi dele. ja mela pupalkovy olej od nobilis a musim rict, ze mi moc nechutnal, mate muj obdiv, polykacky oleju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2944
27.10.10 09:42

Já požívám tento
pupálkový olejík a funguje skvěle. Sice mám MS v pořádku, ale někdy mě bolí před tím hlava a stačí když si loknu a okamžitě přestane. Nedám na pupálku dopustit a jsem na její chuť zvyklá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
28.10.10 13:45

Baby, tak musim zreferovat, ze som konecne vyriesila problem s octom, jak som do pracky na machanie nechcela davat ten ofarbeny s estragonovou vonou. Kupila som 99% kyselinu octovu a nariedila. Je uplne bezfarebny. Samozrejme to riedim na balkone alebo aspon pri otvorenom okne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
28.10.10 14:46

Leelaa, krásnej odkazovník!

A jinak smekám :kytka: , já se vždycky spokojím s obyčoctem a ani mě nenapadlo hledat čistší variantu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1658
28.10.10 22:26

leelaa: dobry tip, tez bych rada zkusila. a kde tu kyselinu kupujes? a jak se redi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
29.10.10 10:48

keramicke panve

Ahoj holky,
koukala jsem v BILLE na keramické pánve za bodíky.
Myslíte si,že budou kvalitní? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
29.10.10 12:44

Leelaa obdivuji tvoji odvahu, v práci jsem občas byla nucená manipulovat s kyselimou octovou a bylo to za trest. Dělala jsem to v digestoři a ještě s oknem dokořán a stejně ta vůně byla strašná. Raději zůstanu u kupovaného, jsi vážně dobrá :palec: .

kokon běžně prodávaný ocet je 8% kyselina octová.

Renakro netuším, já chci zkusit koupit keramickou pánev od firmy Tescoma, vychází levněji než Green pan a od Monety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
29.10.10 20:12

kokon kupila som v Brne v osvedcenej drogerii na Orli, ale mali by to mat v takych tych drogerkach „bez detskej vyzivy“. Riedim na 5% tj. jeden poldecak do litrovej flase od octa.

A moj najoblubenesji recept na cistenie vsetkeho (umyvadla, wc, dlazdice a tak)je posypat kyselinou citronovou, sodou a postriekat vodou. Rvala som to do toho smradlaveho zachoda v takej intenzite, ze vybublal az von :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
29.10.10 23:47
Ajule píše:
Leelaa obdivuji tvoji odvahu, v práci jsem občas byla nucená manipulovat s kyselimou octovou a bylo to za trest. Dělala jsem to v digestoři a ještě s oknem dokořán a stejně ta vůně byla strašná. Raději zůstanu u kupovaného, jsi vážně dobrá :palec: .

Přesně to samé mě taky napadlo, Ajule to napsala dřív :wink:.

Ajo - mrzí mě, že se vám ten wok od Monety vyboulil (když to bylo na moje doporučení). Mamčina Moneta je zatím v pohodě. Na chalupu jsme pořídili právě tu Tescomu, ale zatím jsme ji nepoužili (vždy byla po ruce už zaběhnutá Moneta, kterou jsme pořád převáželi sem a tam).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1658
30.10.10 10:36

leelaa: diky
holky, to je ta kyselina octova tak smradlava? takze kolicek na nos? :think:

ad vybouleni panve. s greenpan se mi to zatim nestalo, jinak se vsema panvema co sem kdy mela a nemely tluste dno(mylsim dusledek prehrivani, nebo rozpalovani na prazdno). obavam se, ze tescoma je dost tenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
30.10.10 11:47

kokon ano, kyselina octova smrdi desne, a co som citala, dokaze inhalacia vyparov leptat zubnu sklovinu a ktovie co este. Nastastie mame balkon, kde to mozem robit, alebo kupit taku tu ochrannu rusku na tvar. 5% roztok urobi 20litrov, takze zasoby su nadlho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
30.10.10 18:16

kokon to jsem netušila, že se nesmí rozehřívat na prázdno, já vždy dám trochu oleje, čekám, až se rozpálí a pak teprve přidám zelenimu nebo maso na orestování. Takže se to má dávat rovnou?

No u Monety to s tím vyboulením je takové zajímavé, přijde mi, že je vyboulená, když je prázdná, asi k tomu taky přispívá, že ucho jí kapku převažuje, jako wok má malé dno. Když v ní už něco je, přijde mi, že na desce lépe sedí a vyboulení zmizí :nevim: . Manžel říká, že tomu asi napomáhá ten hliník, prostě je lehká. Katko nic se neděje, zatím to není nijak tragické a používám jí hojně a na rendlík nedám dopustit. Green pan je momentálně zcela mimo náš rozpočet, tak uvidím do čeho nakonec půjdu, normální pánev už je celkem třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1658
30.10.10 20:41

ajule: to by neslo, na studeno taky nevarim, ale nekdy se mi povede rozehrivat opravdu pres miru(prazdnou nebo jen s olejem necham panev stat a treba cistim zeleninu apod) a pak prave si myslim, ze nasleduje vybouleni. na plynu to vybouleni nevadi(kdyz teda nechces delat palacinky, funkce je stejna, ne? ale na sklokeramcke desce by melo dno sedet, nebo ne? ja ted zas uvazuju o obycejne klasicke tezke litinove, potrebuju neco, na co bych mohla s kovem. drevenou obraceckou livance/placky/palacinky neotocim a ty plastove sice mam, ale vadi mi, jak si ty konce natavujou, trepi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
31.10.10 09:48

Včera jsme to vyboulení řešili a shoda panovala, že když je tenké dno, prostě se to vyboulí. V litině a keramice se to nikomu nestalo, ale to zas je dost těžký na běžnou manipulaci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
3.11.10 22:16

Praha - Tesco/My/Máj (Národní třída)
akce 3.-16.11. na keramické pánve Greenpan

• grilovací Nairobi 28 cm á 593,–Kč
  • grilovací Nairobi 26 cm á 533,– Kč
  • wok Nairobi 28 cm á 657,– Kč
  • načítám...
  • Citovat