Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Pandulka ja som ešte neskúšala, ale mydlo by mohlo prať dobre. Tu si môžeš prečítať nejaké recenzie: https://prasky-na-pranie.heureka.sk/…0-g/recenze/#…
@Jana1958 píše:
@Pandulka ja som ešte neskúšala, ale mydlo by mohlo prať dobre. Tu si môžeš prečítať nejaké recenzie: https://prasky-na-pranie.heureka.sk/…0-g/recenze/#…
Děkuju za odpověď. Já na to narazila asi jen na 3 stránkách, kdy si to dotyční nemohli vynachválit. Údajně to kokosové má být na praní jedno z nejlepších. Ale docela bych ráda nějaké recenze „ze života“.
EDIT: jinak navnadil mě na ten prací prášek tenhle článek, kde paní popisuje víc variant o zkoušela https://www.reduca.cz/…imem-odpadu/
Na amerických stránkách jsem pak našla ještě recept, že sodu s mýdlem smíchají rovnou s trochou octa a dají uschnout do formiček na led, čímž vzniknou tablety na praní..
Příspěvek upraven 08.05.19 v 10:37
@Pandulka píše:
Děkuju za odpověď. Já na to narazila asi jen na 3 stránkách, kdy si to dotyční nemohli vynachválit. Údajně to kokosové má být na praní jedno z nejlepších. Ale docela bych ráda nějaké recenze „ze života“.
má tu někdo osobní zkušenost?
@Pandulka handričky na upratovanie periem ručne v mydle Lanza a som spokojná. Niekedy dávnejšie, keď ešte neboli rôzne prípravky na škvrny, odpierala som v ňom synove nohavice, vypralo aj trávu. Vločky nie sú až také drahé, vyskúšaj jedno balenie. Len ich podľa mňa treba rozpustiť v teplej vode, ak sa perie pri menších teplotách.
Dobré môžu byť aj tieto:
@Jana1958 píše:
@Pandulka handričky na upratovanie periem ručne v mydle Lanza a som spokojná. Niekedy dávnejšie, keď ešte neboli rôzne prípravky na škvrny, odpierala som v ňom synove nohavice, vypralo aj trávu. Vločky nie sú až také drahé, vyskúšaj jedno balenie. Len ich podľa mňa treba rozpustiť v teplej vode, ak sa perie pri menších teplotách.Dobré môžu byť aj tieto:
https://mydla-prani.heureka.cz/…0-g/recenze/#…
Tak jestli ti mýdlo Lanza vypralo i trávu, tak by to mohlo fungovat…
No já právě našla mýdlárnu, kde je to kokosové mýdlo za hubičku 200g á 50 Kč, ale vzhledem k šílenému poštovnému to chce objednat celý balík. Tak pořád váhám, jestli do toho jít, nebo ne. Recenzí moc není
Chci to na praní pro mimino, tak si říkám, že zas na druhou stranu i kdyby to nechávalo fleky, tak je to pro mě pořád lepší varianta, než jít do nějakého komerčního prášku. (třeba z gelu Jelena jsem teď dost nadšená, kam se hrabe ariel, ale na mimino je to pořád dost chemie
)
Vločky/strouhané mýdlo se má prý vyloženě dát do mixéru se sodou..ale najemnou nastrouhané mýdlo by možná mohlo být dostatečně malé..
@Pandulka Jestli chceš eko prášek, porid si Sonett. Na přání v koko mydle se taky chystám, ale zatím na to nedošlo. V jedne fb skupince si to ženy chvali.
Edit dodatek:ale musíš si vyhhytat pomer mýdla a sody podle toho, jak máš tvrdou vodu.
@Pandulka ekologické gely na pranie plní už aj DM drogéria. Skús zistiť, či aj u Vás niekde v okolí.
Prípadne založ tému tu na emimine, možno niekto z Vášho mesta by si vločky tiež objednal a o poštovné sa rozdelíte
.
@ProfZav píše:
@Pandulka Jestli chceš eko prášek, porid si Sonett. Na přání v koko mydle se taky chystám, ale zatím na to nedošlo. V jedne fb skupince si to ženy chvali.
Edit dodatek:ale musíš si vyhhytat pomer mýdla a sody podle toho, jak máš tvrdou vodu.
Tak radši bych domácí jen z mýdla a sody, jestli to fakt pere. Přijde mi to nejekologičtější. Je mi jasné, že to bude asi ze začátku trochu alchymie..
@Jana1958 @ProfZav
a nevíte třeba o nějakých vyloženě stránkách (na fb klidně, nebo velké diskusní fórum), kde by se řešila eko domácnost, kam by šel dát inzerát na spoluobjednávky? Celkem marně něco takového hledám a nenacházím..
@Pandulka peru v sodě a pracím mýdlu, momentálně Jelen, ikdyz zrovna není úplně ideální, prádlo mám čisté, když peru bílé tak přidám perkarbonát a doporučuji skupinu na fb Svět non toxic.
Dobrý den,
Jsme žáci střední filmové školy ve Zlíně (www.creativehill.cz) a účastníme se projektu Active Citizens společnosti Člověk v tísni.
Letošním tématem projektu je změna klimatu. My jsme se rozhodli zaměřit na odpady - konkrétně plastové obaly, kterých je nespočetně mnoho - jež má svůj podíl na globálním oteplování. Náš projekt jsme nazvali ECO BACK.
Pokud nakupujete v bezobalových prodejnách, moc bychom ocenili, kdybste vyplnili náš dotazník. Výsledky budou prospěšné pro další části našeho projektu.
Dotazník: https://docs.google.com/…caA/viewform
Mockrát děkujeme!
ECO BACK
@ECO BACK Ten dotazník vyznívá tak trochu, že se ptáte jen lidí, kteří nakupují výhradně v bezobalu. Možná je trochu ambiciózní hledat reprezentativní vzorek takových lidí v české populaci.
U otázek na ano-ne byste možná měli přidat možnost „nevím“ - aspoň pokud je to opravdu určené i pro lidi, kteří třeba jen chtějí zmírnit svůj dopad na životní prostředí, ale nejsou vyloženě Zero waste.
Omlouvám se, určitě tu už o tom na těch 820 stranách byla zmínka..ale je tu někdo, kdo pere v nastrouhaném kokosovém mýdle se sodou? Opravdu to vypere? Měla jsem v plánu v tom prát látkové pleny, ale moc zkušeností na netu s tím nemůžu najít…