Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Pandulka
8.5.19 09:38

Omlouvám se, určitě tu už o tom na těch 820 stranách byla zmínka..ale je tu někdo, kdo pere v nastrouhaném kokosovém mýdle se sodou? Opravdu to vypere? Měla jsem v plánu v tom prát látkové pleny, ale moc zkušeností na netu s tím nemůžu najít…

• Citovat
  • Upravit
5777
8.5.19 10:06

@Pandulka ja som ešte neskúšala, ale mydlo by mohlo prať dobre. Tu si môžeš prečítať nejaké recenzie: https://prasky-na-pranie.heureka.sk/…0-g/recenze/#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pandulka
8.5.19 10:18
@Jana1958 píše:
@Pandulka ja som ešte neskúšala, ale mydlo by mohlo prať dobre. Tu si môžeš prečítať nejaké recenzie: https://prasky-na-pranie.heureka.sk/…0-g/recenze/#…

Děkuju za odpověď. Já na to narazila asi jen na 3 stránkách, kdy si to dotyční nemohli vynachválit. Údajně to kokosové má být na praní jedno z nejlepších. Ale docela bych ráda nějaké recenze „ze života“.
EDIT: jinak navnadil mě na ten prací prášek tenhle článek, kde paní popisuje víc variant o zkoušela https://www.reduca.cz/…imem-odpadu/
Na amerických stránkách jsem pak našla ještě recept, že sodu s mýdlem smíchají rovnou s trochou octa a dají uschnout do formiček na led, čímž vzniknou tablety na praní..

Příspěvek upraven 08.05.19 v 10:37

• Citovat
  • Upravit
5
8.5.19 10:23
@Pandulka píše:
Děkuju za odpověď. Já na to narazila asi jen na 3 stránkách, kdy si to dotyční nemohli vynachválit. Údajně to kokosové má být na praní jedno z nejlepších. Ale docela bych ráda nějaké recenze „ze života“.

má tu někdo osobní zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5777
8.5.19 10:34

@Pandulka handričky na upratovanie periem ručne v mydle Lanza a som spokojná. Niekedy dávnejšie, keď ešte neboli rôzne prípravky na škvrny, odpierala som v ňom synove nohavice, vypralo aj trávu. Vločky nie sú až také drahé, vyskúšaj jedno balenie. Len ich podľa mňa treba rozpustiť v teplej vode, ak sa perie pri menších teplotách.

Dobré môžu byť aj tieto:

https://mydla-prani.heureka.cz/…0-g/recenze/#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pandulka
8.5.19 10:44
@Jana1958 píše:
@Pandulka handričky na upratovanie periem ručne v mydle Lanza a som spokojná. Niekedy dávnejšie, keď ešte neboli rôzne prípravky na škvrny, odpierala som v ňom synove nohavice, vypralo aj trávu. Vločky nie sú až také drahé, vyskúšaj jedno balenie. Len ich podľa mňa treba rozpustiť v teplej vode, ak sa perie pri menších teplotách.

Dobré môžu byť aj tieto:

https://mydla-prani.heureka.cz/…0-g/recenze/#…

Tak jestli ti mýdlo Lanza vypralo i trávu, tak by to mohlo fungovat…
No já právě našla mýdlárnu, kde je to kokosové mýdlo za hubičku 200g á 50 Kč, ale vzhledem k šílenému poštovnému to chce objednat celý balík. Tak pořád váhám, jestli do toho jít, nebo ne. Recenzí moc není :( Chci to na praní pro mimino, tak si říkám, že zas na druhou stranu i kdyby to nechávalo fleky, tak je to pro mě pořád lepší varianta, než jít do nějakého komerčního prášku. (třeba z gelu Jelena jsem teď dost nadšená, kam se hrabe ariel, ale na mimino je to pořád dost chemie :nevim: )
Vločky/strouhané mýdlo se má prý vyloženě dát do mixéru se sodou..ale najemnou nastrouhané mýdlo by možná mohlo být dostatečně malé..

• Citovat
  • Upravit
4966
8.5.19 10:49

@Pandulka Jestli chceš eko prášek, porid si Sonett. Na přání v koko mydle se taky chystám, ale zatím na to nedošlo. V jedne fb skupince si to ženy chvali.
Edit dodatek:ale musíš si vyhhytat pomer mýdla a sody podle toho, jak máš tvrdou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5777
8.5.19 10:55

@Pandulka ekologické gely na pranie plní už aj DM drogéria. Skús zistiť, či aj u Vás niekde v okolí.

Prípadne založ tému tu na emimine, možno niekto z Vášho mesta by si vločky tiež objednal a o poštovné sa rozdelíte :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pandulka
8.5.19 11:29
@ProfZav píše:
@Pandulka Jestli chceš eko prášek, porid si Sonett. Na přání v koko mydle se taky chystám, ale zatím na to nedošlo. V jedne fb skupince si to ženy chvali.
Edit dodatek:ale musíš si vyhhytat pomer mýdla a sody podle toho, jak máš tvrdou vodu.

Tak radši bych domácí jen z mýdla a sody, jestli to fakt pere. Přijde mi to nejekologičtější. Je mi jasné, že to bude asi ze začátku trochu alchymie..

@Jana1958 @ProfZav
a nevíte třeba o nějakých vyloženě stránkách (na fb klidně, nebo velké diskusní fórum), kde by se řešila eko domácnost, kam by šel dát inzerát na spoluobjednávky? Celkem marně něco takového hledám a nenacházím..

• Citovat
  • Upravit
356
8.5.19 11:33

@Pandulka peru v sodě a pracím mýdlu, momentálně Jelen, ikdyz zrovna není úplně ideální, prádlo mám čisté, když peru bílé tak přidám perkarbonát a doporučuji skupinu na fb Svět non toxic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5777
8.5.19 11:36

@Pandulka bývam na Slovensku, už Ti poradila @luciie88 :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
8.5.19 13:43

@Pandulka zkus treba tady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pandulka
8.5.19 14:10

Holky díky za doporučení skupi. Kouknu tam :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2
16.4.21 21:44

Bezobalové prodejny

Dobrý den,
Jsme žáci střední filmové školy ve Zlíně (www.creativehill.cz) a účastníme se projektu Active Citizens společnosti Člověk v tísni.
Letošním tématem projektu je změna klimatu. My jsme se rozhodli zaměřit na odpady - konkrétně plastové obaly, kterých je nespočetně mnoho - jež má svůj podíl na globálním oteplování. Náš projekt jsme nazvali ECO BACK.
Pokud nakupujete v bezobalových prodejnách, moc bychom ocenili, kdybste vyplnili náš dotazník. Výsledky budou prospěšné pro další části našeho projektu.

Dotazník: https://docs.google.com/…caA/viewform

Mockrát děkujeme!
ECO BACK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
16.4.21 23:05

@ECO BACK Ten dotazník vyznívá tak trochu, že se ptáte jen lidí, kteří nakupují výhradně v bezobalu. Možná je trochu ambiciózní hledat reprezentativní vzorek takových lidí v české populaci.

U otázek na ano-ne byste možná měli přidat možnost „nevím“ - aspoň pokud je to opravdu určené i pro lidi, kteří třeba jen chtějí zmírnit svůj dopad na životní prostředí, ale nejsou vyloženě Zero waste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný