Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Honza 12 píše:
Tak když se dozvím, že mě ženská byla nevěrná někdy před deseti lety, tak to přece nebudu řešit, vždyť těch deset let je to moje super žena. Nevěra kdysi takhle dávno, nezmění v mích očích to, že je super ženská.. A kdybych se to dozvěděl po třiceti letech šťastného manželství, tak to jako najednou těch šťastných třicet let nebylo šťastných? No to snad né..
@Jana525 No vždyť říkám. Každej jsme jinej, a tyhle moudra, to nemá být zesměšnění, nelze paušalizovat. Co u jednoho páru perfektně funguje, to může být u druhého katastrofa.
@Honza 12 píše:
Tak když se dozvím, že mě ženská byla nevěrná někdy před deseti lety, tak to přece nebudu řešit, vždyť těch deset let je to moje super žena. Nevěra kdysi takhle dávno, nezmění v mích očích to, že je super ženská.. A kdybych se to dozvěděl po třiceti letech šťastného manželství, tak to jako najednou těch šťastných třicet let nebylo šťastných? No to snad né..
To myslis vazne? Ja ani muj manzel by jsme neco takoveho nerozdychali. Byt neverny je jedna vec, ale hrat komedii a podvadet, je neco zcela odlisneho a pro me mnohem zavaznejsiho.
Takze ano, clovek muze ujet jednorazove a nebo se zamilovat jinde, ale pokud ma charakter, tak se k tomu postavi celem
@Jana525 píše:
To myslis vazne? Ja ani muj manzel by jsme neco takoveho nerozdychali. Byt neverny je jedna vec, ale hrat komedii a podvadet, je neco zcela odlisneho a pro me mnohem zavaznejsiho.
Takze ano, clovek muze ujet jednorazove a nebo se zamilovat jinde, ale pokud ma charakter, tak se k tomu postavi celem
Já jsem to za 30+ let manželství naštěstí neřešil, ale musím souhlasit s @Honza 12.
Rozhodně bych nechtěl zpětně vědět, jestli manželka někdy neuklouzla a myslím, že ona to má podobně.
Takže až někdo z vás ujede, tak se tomu druhému okamžitě přizná, nebo naopak to bude tajit, protože o sobě víte, že byste to nerozdýchali?
Upřímně, základní funkce manželství (resp. rodiny) je společná výchova (pokud možno společných) dětí, ne věrnost a upřímnost jako absolutní nejvyšší hodnota.
@Ellusa píše:
Honzo, vážně myslíš, že kdyby tě partnerka podváděla před X lety, a pak předstírala, že všechno bylo celé ty roky OK, že bys jí dokázal odpustit? Že by ti nevadilo, že ti celé ty roky lhala, když hrála hru na perfektní vztah? Jak tu již padlo, nevěra sama o sobě je hnus, ale ještě horší je tady to předstírání, zatloukání, neschopnost postavit se k tomu čelem, podceňování partnera, že je natolik hloupý, že si ničeho nikdy nevšiml, a že když to praskne, že to nakonec nějak skousne a nezahodí ty společné roky. Vlastně bys prožil roky ve lži a opravdu bys nepřemýšlel nad tím, co všechno dalšího z toho, co ti kdy řekla nebo udělala, byla pravda a kdy lhala? Tvá super ženská by vlastně byla super lhářka, a to talentovanější, že tě za celé ty roky ani nenapadlo jí nevěřit?
Přesně tak. když se k tomu ještě vrátím, tak je to stejný, jako zjistit po 30 letech, že „tvoje“ dítě, vlastně není tvoje. Myslím, že málo kdo by to vzal jako, „no co, dyť už je to 3O let.“ Dítě asi najednou člověk nepřestane mít rád, ale manželka by se asi rázem propadla někam na úroveň blechy v psím kožichu.
Nejsem svatej, ale některý věci jsou už zkrátka přes čáru.
@Pedro 00 píše:
Já jsem to za 30+ let manželství naštěstí neřešil, ale musím souhlasit s @Honza 12.
Rozhodně bych nechtěl zpětně vědět, jestli manželka někdy neuklouzla a myslím, že ona to má podobně.
Takže až někdo z vás ujede, tak se tomu druhému okamžitě přizná, nebo naopak to bude tajit, protože o sobě víte, že byste to nerozdýchali?
Upřímně, základní funkce manželství (resp. rodiny) je společná výchova (pokud možno společných) dětí, ne věrnost a upřímnost jako absolutní nejvyšší hodnota.
Prostě neujede. Už jsem to psal. Ujede, to je jako jejda já zakop. Nevěra není za 5 vteřin.
A upřímně, kašlu na to, co je základní funkce manželství. Pro mě to znamená nová rodina a tím pádem absolutní důvěra. Vím, že manželce můžu říct cokoli a nepodrazí mě. Můžu se na ní stopro spolehnout. To je pro mě hodnota.
@Pedro 00 píše:
No rozhodne bych nechtela vedet o jednom uklouznuti. Ale pokud by me podvadel dlouhodobe nebo po celou dobu vztahu, tak to bych vedet chtela a zmenilo by to pro me pohled na cely nas dosavadni vztah
Souhlas s @Pedro 00 @Honza 12 ostatní názory mi přijdou poněkud úsměvné na 100 či dokonce 1000 %
není nikdy nic…
@takymanžel to že se na manželku můžeš spolehnout a říct jí cokoli se s tím, že někde třeba před x-lety ujela fakt nevylučuje ![]()
Ještě jednou a pomalu. Nenabádám k tomu, aby se lidé mrouskali jako kočky. Jenom tvrdím, že absolutní věrnost a absolutní upřímnost v případě nevěry nemusí být ty nejvyšší a nezpochybnitelné hodnota. Něco si nalajnovat je pěkné, ale život bývá složitější. Ale vaše věrné partnery, morální odhodlání a sílu vám nikterak neberu - věrnost fakt existuje. Ale taky existuje smilstvo, co je lidstvo lidstvem ![]()
@Jana525 @Ellusa A proč to považujete za hru na perfektní manželství, nebo vztah? tak to kdysi neukočírovala a co? na to co cítí ke mě a jak se ke mě chová, to nemá a nemělo vliv..
@Honza 12 priznam se, ze ted nechapu. Je fakt, ze jsem necetla celou diskuzi. Ted mluvis hypoteticky a nebo z vlastni zkusenosti? Jak jsem psala neprekousla bych, ze me nekdo dlouhodobe ve vztahu podvadel, zvlast, kdyby se mnou neresil nase problemy a hral si na stastny vztah. Mam to proste postavene jinak. To same mujn manzel, vim, ze tohle by nas vztah pohrbilo a to mi ver, ze jsme spolu prekonali hodne a vlastne porad prekonavame, ale nastesti se to tyka jinych veci nez je nevera. Mas to postavene jinak, ja to beru, sice je to pro me nepochopitelne, ale kazdy jsme jiny.
@brumdinka píše:Nechápu, proč je pro tebe úsměvný fakt, že jsem (vztáhnu to na sebe, když je pro vás nepochopitelný, že jsem si jistej i ženou) se za celý svoje třicetiletý manželství se sexuálním podtextem, nedotknul jiný ženský. Stoprocentně.
Souhlas s @Pedro 00 @Honza 12 ostatní názory mi přijdou poněkud úsměvné na 100 či dokonce 1000 %není nikdy nic…@takymanžel to že se na manželku můžeš spolehnout a říct jí cokoli se s tím, že někde třeba před x-lety ujela fakt nevylučuje
@Honza 12 píše:
@Jana525 @Ellusa A proč to považujete za hru na perfektní manželství, nebo vztah? tak to kdysi neukočírovala a co? na to co cítí ke mě a jak se ke mě chová, to nemá a nemělo vliv..
Já nevím jak holky, ale co jako neukočírovala? Pokud to byla chuť si užívat s jiným, tak to asi s tím citem k tobě nebude tak žhavý. Něco jinýho by bylo, kdyby jste si na začátku vztahu řekli, že třeba o případným úletu nepotřebujete vědět, ale nijak vás to netrápí. Každej může být jinak založenej. Pro mě to třeba není žádná oběť být pořád se stejnou. Za 1. je ve svý věkový kategorii čím dál hezčí a za 2. ta souhra v sexu taky není k zahození.
@Ellusa píše:
@Honza 12 Honzo, v tomto se my dva prostě neshodneme. Já mám postavené vztahy na důvěře, respektu, vzájemné úctě k tomu druhému. Nevěra a ještě její zatloukání je pro mne podraz, lež, zrada, zejména pokud by ten druhý naopak předstíral, že se nikdy nic nestalo a prasklo to po letech - pro mne by celé to mezidobí bylo prostě jen hrou na něco, co vlastně nebylo, předstírání, lhaní, ztratila bych k němu důvěru a fakt bych hodně přemýšlela, co vše z toho, co kdy řekl či udělal, byla pravda a co lež. Rozhodně by to pro mne nebyl super chlap, kterému bych řekla, no jo no, stane se, a nakonec bych ho snad měla ještě litovat, že to prasklo? A to už vůbec nemluvím o těch dlouholetých nevěrách, to je svinstvo první kategorie. Ale nemá smysl to rozebírat, je to pořád dokola, ty to vnímáš jinak a v tom se neshodneme. Navíc zakladatelka se neptá na to, jak s nevěrou naložit, ale zda věrnost vůbec existuje, takže debata, co by kdyby je mimo tuto diskuzi a posměšné názory těch, kteří věrnost zpochybňují, se mne nijak osobně nedotýkají.
@takymanžel píše:A hlavně, nejde mi o žádný svatý grál, ale to co se může zdát jako egoistické lpění na věrnosti má své pragmatické důvody.
1. Vím, že bych tím ublížil nejbližšímu člověku na světě.
2. Něco jsme si při sňatku slíbili, takže nevím jak bych mohl dál věřit někomu kdo neplní co slíbil.
3. Nevěra není jen nějaký taneček v posteli. Nese s sebou krom jiného hlavně riziko otěhotnění, přes všechnu antikoncepci a v neposlední řadě i přenosu nemocí.
Nevěry jsou různé, různé jsou důvody k nim i způsob jejich řešení. Stejně jako jsou různé charaktery a vyspělost lidí. V každém případě je nevěra vždy velice nebezpečná a v tomhle smyslu i zcela bezohledná k rodině: pohlavní nemoci, otěhotnění. Mnoho lidí to zlehčuje a necítí strach.. Chybí tu smajlík na ironický, shovívavý úsměv.
@Tereza1986 píše:
Znám spoustu věrných lidí. Nevěrných minimum.
S jistotou to můžeš říct jen o sobě ![]()
Věrní lidé určitě existují, ale je jich mnohem méně, než o kterých si to jejich partneři, rodiny či okolí myslí.