Extrémní výčitky svědomí

24.10.24 18:13

Extrémní výčitky svědomí

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na váš pohled na moji situaci. Mám první stupeň invalidního důchodu kvůli chronickým bolestem. Kvůli bolesti jsem se dostala do situace, kdy jsem musela několikrát za sebou na neschopenku a nyní to vyústilo do situace, že budu muset být v pracovní neschopnosti delší dobu, protože nejsem schopná pracovat. Trápí mě extrémní výčitky svědomí kvůli tomu, že tímto komplikuji život svému zaměstnavateli. Mám často myšlenky na to, že si chci vzít život, protože se mi zdravotních problémů nakombinovalo víc a nevím přesně proč, ale viním se za ně. Taky mám extrémní strach z budoucnosti a udržení si jakékoli pracovní pozice, protože se můj zdravotní stav oproti minulosti spíš zhoršuje. O přezkoumání stupně invalidního duchodu se bojím žádat, aby mi ho nesebrali úplně (jak se to několika mým známým stalo). Partnera mám a podporuje mě, ale přesto se moje psychika nelepší. Chtěla bych se maximálně soustředit na svoji rehabilitaci, ale mám neustále pocit, že si ji ani nezasloužím a že okrádám stát. Mám výčitky i když jdu na procházku se psem - že si nezasloužím takový krásný počasí a procházku. Nevím, jestli jsou tohle známky deprese? Nedokážu rozlišit, jestli jsem prostě totálně k ničemu nebo je to deprese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35925
24.10.24 18:21

Nejspíš to bude deprese. Čemuž se není u větších zdravotních problémů divit. Určitě bych vyhledala psychologickou pomoc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
24.10.24 19:00

Nedivim se ti, mela bych podobne uvazovani, jako mas ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7211
24.10.24 19:47

Vina je klasický příznak deprese. Takže psychiatr a ten rozhodne o léčbě. Plus psychoterapie, ale ta už měla probíhat dávno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
25.10.24 09:55

Být tebou bych začala řešit i svoje psychické problémy, protože to co popisuješ, jsou příznaky deprese.

Btw. Pokud tě to uklidní, tak já jsem taky člověk co tě „platí ze svých daní“ a řekla bych, že každý normální člověk je s tímhle v klidu :D
Je v pořádku, že stát dává peníze lidem, kteří obkektivně nemohou pracovat i kdyby chtěli. Než lidem, co pracovat nechtějí.

Na invalidní důchod fakt není jednoduché dosáhnout a pokud to máš znamená to, že je je oprávněný.
Takže se přestaň utápět ve výčitkách, kvůli něčemu, za co nemůžeš a co sis nevybrala. Soustřeď se na rehabilitaci a pracuj dle svých možností.

Btw. pokud máš místo dedikované pro ID tak tvůj zaměstnavatel za tebe má myslím nějaké úlevy a bonusy za to, že tě zaměstnává. Takže mu ten život možná nekomplikukeš tolik, jak si myslíš.

A hledej psychiatra nebo nějakého terapeuta. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky