Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Serpentini Kdepak, ja bydlela v dobe, kdy prarodice zili, stovky kilometru daleko, takze jsem tam zajela parkrat do roka na navstevu, kdyz jsem byla u nasich. Nejvetsi starost lezela na mych rodicich. A je to jejich majetek, takze chapu, ze to maji i jako pojistku na duchod, ktera se da prodat, kdyby bylo nejhur.
Jestli to dobre chapu…hodlate prodat svuj téměř splaceny dum, zmenit sve zabehle zivoty, vzit si znovu hypoteku a jit do stavby, abyste mohli v budoucnu delat posluhu na stari tvym rodicum. A jeste schytavate, ze jste chamtive socky se zaluskem na jejich maly byt. ![]()
Nekteri lide jsou vazne masochisti a neni jim pomoci ![]()
@stinga píše:
to je divná sociální bublina - nikdo nic nemá, že dětem nedá, děti nezdědí? jinak si to nedovedu vysvětlit,
v mém okolí je naprosto běžné, že rodiče pomáhají dětem finančně nebo děděním nemovitostí a děti se zas starají o své rodiče, podle svých sil a možností,
a pokud lidé v tvém okolí vlastní nemovitost, tak po jejich smrti jsou potomci vydědění a majetky propadají státu? fakt zvláštní
Tak kdyz dedis, tak uz jsi ve veku, kdy uz vetsinou svoje bydleni mas vyresene. Takze to bydleni si resis samostatne. Treba ja dostala od nasich, kdyz jsem se stehovala do bytu na hypoteku, lednicku. A to je vse. Jeste jsem nastesti dedit nemusela. Rodice ziji, cehoz si vazim. Nemela jsem po kom dedit a rodice nemaji tolik penez, aby me financne podporovali. V okoli jsou na tom lidi podobne. Rodice jsou v duchodu nebo nizkoprijmovy. Nevim, kde by vzali penize na podporu dospelych deti. Ani to nikdo neceka.
@stinga píše:
to je divná sociální bublina - nikdo nic nemá, že dětem nedá, děti nezdědí? jinak si to nedovedu vysvětlit,
v mém okolí je naprosto běžné, že rodiče pomáhají dětem finančně nebo děděním nemovitostí a děti se zas starají o své rodiče, podle svých sil a možností,
a pokud lidé v tvém okolí vlastní nemovitost, tak po jejich smrti jsou potomci vydědění a majetky propadají státu? fakt zvláštní
Okolo nás žijí lidé dlouho. Napr. mně je 33 a mám naživu obě babičky.
Takže dědici se teprve stanou naši rodiče, v tomto směru teda mojí bublině nebylo jak pomoci. Všichni jsme si mákli, abychom měli vysoké mzdy.
K zakladatelce, me prijde neekonomicke mit prazdny byt. V tom byte taky musi platit poplatky (fond oprav, dane, spolecny uklid, spolecna elektrika atd.), takze jim zere penize.
@Oriseka píše:
Tak kdyz dedis, tak uz jsi ve veku, kdy uz vetsinou svoje bydleni mas vyresene. Takze to bydleni si resis samostatne. Treba ja dostala od nasich, kdyz jsem se stehovala do bytu na hypoteku, lednicku. A to je vse. Jeste jsem nastesti dedit nemusela. Rodice ziji, cehoz si vazim. Nemela jsem po kom dedit a rodice nemaji tolik penez, aby me financne podporovali. V okoli jsou na tom lidi podobne. Rodice jsou v duchodu nebo nizkoprijmovy. Nevim, kde by vzali penize na podporu dospelych deti. Ani to nikdo neceka.
Myslím, že tím děděním byl myšlen buď přepis majetku ještě za života, když rodiče těch nemovitostí mají více nebo „dědění“ po prarodičích, kdy zemřou prarodiče a rodiče nemovitost nechají svým dětem. Teda aspoň takhle je to v mém okolí.
@Temnástranasíly píše:
Okolo nás žijí lidé dlouho. Napr. mně je 33 a mám naživu obě babičky.
Takže dědici se teprve stanou naši rodiče, v tomto směru teda mojí bublině nebylo jak pomoci. Všichni jsme si mákli, abychom měli vysoké mzdy.
No prave dedici budou tvoji rodice a ne ty. Taky muzou babicky bydlet v najmu a nejsou zadne majetky, co jde zdedit.
@Oriseka píše:
No prave dedici budou tvoji rodice a ne ty. Taky muzou babicky bydlet v najmu a nejsou zadne majetky, co jde zdedit.
Jj, proto chápu, že lidé z dědictví nemají jak pomoci. My jsme také nic nedostali, ale asi máme v životě víc štěstí, jak rozumu, nebo nevím. Nemohu si stěžovat. Dědictví po mých rodičích ale pro moje děti bude.
Nicméně chápu i zakladatelku, rodiče něco chtějí, ale „nepomohou“. A to co chtějí jsou značné finanční veletoče.
Nečetla jsem to tu celé, ale smysl mi to dává. Postavit si novostavbu, navíc blízko hlidacich prarodičů je fajn. Nájem z bytu je taky velké výhoda, nevím, proč se tu všichni ohání neslusnymi podnajemniky, I normální lidi potřebuji někde bydlet. Navíc by to bylo dočasně než se domek postaví, původní hypotéka se doplatí, dům prodá, pak by nájem pobirali rodiče. Klidně si můžou mezi sebou sepsat dohodu, že veškeré škody v bytě a starost o nájemníky by řešili mladí. Stávající dům už má určitě slušnou hodnotu a stavba svépomocí nemusí vyjít tak draho.. mně to přijde rozumne. V normálních rodinách se lidé umí domluvit.
Myslim ze si drza a to tak, ze hodne. Byt tvymi rodici, poslubte tam, kde slunce nesviti!
A zkuste se chovat tak jak vam umoznuje vase kapsa a vase hypo.
My jsme byli zas opacny pripad s muzem - nasi rodice si mysleli, ze prehrabujem prachy vidlema - no byli a jsme hodne sikovni, umeli jsme si vydelat opravdu pekne penize, ale oni videli jen ty prachy, nikoli tu nutnou invenci, ktera k peknym vydelkum vede. A uz vubec jsme jim nemohli nikdy rict, kolik ze to mame nakoupenych investicnich nemovitosti ![]()
@Serpentini píše:
Myslím, že tím děděním byl myšlen buď přepis majetku ještě za života, když rodiče těch nemovitostí mají více nebo „dědění“ po prarodičích, kdy zemřou prarodiče a rodiče nemovitost nechají svým dětem. Teda aspoň takhle je to v mém okolí.
Tak kdo ma vice nemovitosti? To neni uplne bezne. Po prarodicich dedi rodice. V mem okoli nikdo takto nemovitost nedostal. Nebylo co. Bydlelo se kolikrat v najmu. Ja i moje okoli bydli v nemovitostech na hypoteku. Ja ani teda nejsem priznivcem toho za zivota nekomu neco davat(nemovitost). Dostala v 18letech takove to detske sporeni, kde bylo cca 20tisic. To je to bezne, co dostala vetsina.
@Oriseka píše:
Jenže většinou to bývá tak, že pokud prarodiče umírají kolem 80-90 let, jsou rodiče nad 50 let a málokdy v 50 potřebuješ nějaké větší zdroje, už míváš svoje. Takže to dědictví pak přeskakuje generaci a jde mladým, kteří bývají ve věku, kdy zakládají rodiny, staví či chtějí vlastnit bydlení, rozjíždí podnikání…
V mém okolí neznám nikoho, kdo by dědil po rodičích (kor s ohledem na to, že by zemřeli oba), ale po babičkách, dědečcích velmi mnoho.
@Anonymní píše:
Ano, ten byt je ve stejným městě jako bydlí rodiče. Oni ho dřív nějakou dobu pronajímali a vždycky tam měli slušný lidi, ale potom ho nechali zrekonstruovat a už se báli, aby jim to někdo nezdevastoval a je to prázdný už třeba pět let.To, že bysme tam šli my s tím by asi problém nebyl, ale máme dvě děti a ten byt je fakt malej, tak nevím. Samozřejmě si uvědomujiu, že ta nabídka by měla přijít od nich a samotný mi to je trochu blbý, ale i tak mě to trochu mrzí. Oni právě sami říkají, jak chtějí, abysme šli bydlet blízko k nim, jen nevím, jestli si plně uvědomují dnešní ceny a naše platy.Ale děkuju za názory.
„…jen nevím, jestli si plně uvědomují dnešní ceny a nase platy“.
Odstěhovala jsem se cca 100km od mámy, do začátku jsem neměla téměř nic, natož abych dostala nějakou nemovitost
Když už bych něco zaplatila, rozhodně bych se nechtěla stěhovat jinam. A 5 let prázdný být nebudu raději kromě to ať vůbec ![]()
No, je to složité.
Vy jste vlastně přišli za rodiči s tím, že myšlenka postavit si nový dům kousek od nich se Vám velmi zamlouvá (důvody jsi popsala). Po nich chcete, ať pronajmou svůj zrekonstruovaný byt a peníze z pronájmu posílají Vám. Narovinu, přijde mi to hodně troufalé a jako rodiči by se mi to nezamlouvalo. Mám velice blízkou kamarádku, která vlastní několik nemovitostí, a vím, že sehnat slušného nájemníka, je docela obtížné.
Rozumnou variantou mi přijde požádat rodiče, zda byste se do bytu mohli nastěhovat Vy. Uskromnit se, mezitím prodat dům, syslit peníze..