Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
To stěhování chtějí rodiče, ale i my. Bylo by fajn tam bydlet a ne jen kvůli nim. Samozřejmě, že musíme koukat na finance. My spíš mysleli až ty pozemky budou, tak aby nám neutekly a mohl se jeden koupit. Dali bysme tu hotovost co máme, ale vzhledem k tomu, že už jednu hypotéku splácíme, tak by bylo náročný platit třeba dalších 15 000 měsíčně za ten pozemek. Kdyby byl ten pozemek, tak by se pak v klidu mohl řešit prodej našeho domu. Samozřejmě nikdo nechtěl, aby to vše zařizovali naši. Kdyby nám dali byt k dispozici, abysme se postarali, tak s tím nemáme problém. Jenže máma je generál a potřebuje o všem rozhodovat, takže do toho by nešla už vůbec. Nevěřím, že by do toho bytu někdy šli a i kdyby, tak mi přijde na hlavu držet třeba 10 let prázdnej byt kdybych tam náhodou někdy chtěla jít. Táta s tím, že je ten byt prázdnej nesouhlasí, ale doma rozhoduje máma. Není zlá, má nás ráda, ale v něčem má fakt divný názory a je to taková drama queen. Tátovi právě taky vadí, že místo, aby jim ten byt vydělával, tak musí ještě za něj platit oni. Určitě nejsou všichni nájemníci neplatiči a nepřizpůsobiví. To by si asi všichni nekupovali a pak nepronajímali investiční byty. Určitě by se dalo o spoustě věcí mluvit, ale když nechce, tak už to nebudu řešit a uvidíme jak se to vyvine. Nejvíc mě štve, když pak přijede na návštěvu a hned začne, abysme se už konečně přestěhovali blíž a říká to tak jako kdybysme měli x mega na účtu a dělali jí to naschvál.
No tak prostě řekni, že na přestěhování blíž nemáte finance, takže z toho nic nebude. A tátovi se teda divím, že si nedupne, prázdný byt bych z rozmaru máti fakt roky neplatila.
@Monchichik píše:
No tak prostě řekni, že na přestěhování blíž nemáte finance, takže z toho nic nebude. A tátovi se teda divím, že si nedupne, prázdný byt bych z rozmaru máti fakt roky neplatila.
jak jo, ale už vidím chlapa, jak v 70 letech sestavuje nájemní smlouvu, vybírá nájemníka, řeší daně, případné neplatiče…možná z toho jen má matka obavy a nechce další starosti.
@Anonymní píše:
Ano, ten byt je ve stejným městě jako bydlí rodiče. Oni ho dřív nějakou dobu pronajímali a vždycky tam měli slušný lidi, ale potom ho nechali zrekonstruovat a už se báli, aby jim to někdo nezdevastoval a je to prázdný už třeba pět let.To, že bysme tam šli my s tím by asi problém nebyl, ale máme dvě děti a ten byt je fakt malej, tak nevím. Samozřejmě si uvědomujiu, že ta nabídka by měla přijít od nich a samotný mi to je trochu blbý, ale i tak mě to trochu mrzí. Oni právě sami říkají, jak chtějí, abysme šli bydlet blízko k nim, jen nevím, jestli si plně uvědomují dnešní ceny a naše platy.Ale děkuju za názory.
Normalni je majetek rozsiřovat a nechat prazdný byt a platit zbytečně poplatky, to nema s finanční gramotností mnoho společného. Kolik tisic měsíčně vyhazuji z okna? Neni to škoda? Ovšem pokud to nevadi…
.
@Keyllah Tak potom bych ten byt prodala, ale platit roky prázdný byt by mě teda nenapadlo.
@Anonymní píše:
To stěhování chtějí rodiče, ale i my. Bylo by fajn tam bydlet a ne jen kvůli nim. Samozřejmě, že musíme koukat na finance. My spíš mysleli až ty pozemky budou, tak aby nám neutekly a mohl se jeden koupit. Dali bysme tu hotovost co máme, ale vzhledem k tomu, že už jednu hypotéku splácíme, tak by bylo náročný platit třeba dalších 15 000 měsíčně za ten pozemek. Kdyby byl ten pozemek, tak by se pak v klidu mohl řešit prodej našeho domu. Samozřejmě nikdo nechtěl, aby to vše zařizovali naši. Kdyby nám dali byt k dispozici, abysme se postarali, tak s tím nemáme problém. Jenže máma je generál a potřebuje o všem rozhodovat, takže do toho by nešla už vůbec. Nevěřím, že by do toho bytu někdy šli a i kdyby, tak mi přijde na hlavu držet třeba 10 let prázdnej byt kdybych tam náhodou někdy chtěla jít. Táta s tím, že je ten byt prázdnej nesouhlasí, ale doma rozhoduje máma. Není zlá, má nás ráda, ale v něčem má fakt divný názory a je to taková drama queen. Tátovi právě taky vadí, že místo, aby jim ten byt vydělával, tak musí ještě za něj platit oni. Určitě nejsou všichni nájemníci neplatiči a nepřizpůsobiví. To by si asi všichni nekupovali a pak nepronajímali investiční byty. Určitě by se dalo o spoustě věcí mluvit, ale když nechce, tak už to nebudu řešit a uvidíme jak se to vyvine. Nejvíc mě štve, když pak přijede na návštěvu a hned začne, abysme se už konečně přestěhovali blíž a říká to tak jako kdybysme měli x mega na účtu a dělali jí to naschvál.
tak jí prostě příště řekni, že na to prostě finančně nemáte a je to. Popravdě, já se jí až tak nedivím, že v 70letech nechce řešit nájem a vše okolo. Zrovna mám co dočinění s jedním neplatičem/ničitelem a táhne se to měsíce, řešeno i přes pčr atd…no fakt nechceš.
@Monchichik píše:
@Keyllah Tak potom bych ten byt prodala, ale platit roky prázdný byt by mě teda nenapadlo.
no, ta starší generace si takové byty schovává pro sebe na stará kolena, nebo následně jako dědictví pro děti. Psala někde zakladatelka jestli je jedináček? případný sourozenec by taky mohl hrát podstatnou roli…
@Vada píše:
Normalni je majetek rozsiřovat a nechat prazdný byt a platit zbytečně poplatky, to nema s finanční gramotností mnoho společného. Kolik tisic měsíčně vyhazuji z okna? Neni to škoda? Ovšem pokud to nevadi….
No podle Piratu, je plno prazdnych nemovitosti. Je kazdeho vec, jak naklada se svym majetkem.
Nekdo pronajima, nekdo ne. Nekdo si koupi auto za 2 mega. Taky muzes rict, ze 2 mega je moc, ze staci milion.
@Keyllah no píše, že tam rodiče bydlet na stará kolena stejně nepůjdou, takže platit to roky je za mě nesmysl…
@Monchichik píše:
@Keyllah no píše, že tam rodiče bydlet na stará kolena stejně nepůjdou, takže platit to roky je za mě nesmysl…
chápu, ale maminka a majitelka to tak nevidí a platí to sami, tak je to podle mě jen a jen jejich věc. Třeba se prostě na řešení nájmu necítí. A víš jak, jeden míní…za 5 let to může být jinak a třeba se jim nebude chtít na stará kolena starat o barák a budou ještě za byt rádi. Já to tak třeba na stará kolena taky plánuju ![]()
@Tarena píše:
No podle Piratu, je plno prazdnych nemovitosti. Je kazdeho vec, jak naklada se svym majetkem.
Nekdo pronajima, nekdo ne. Nekdo si koupi auto za 2 mega. Taky muzes rict, ze 2 mega je moc, ze staci milion.
Někdo umi z penězi zacházet a někdo ne. Peníze nejsou všechno jsem zastáncem toho, si je užít. Ale používat rozum. Naši negramotni sportovci by mohli vyorávět. A podobných lidi jsou plné kanály. Je to kazdého vec. Něco to o nich vypovídá. Ale když chtěji…
@Keyllah píše:
jak jo, ale už vidím chlapa, jak v 70 letech sestavuje nájemní smlouvu, vybírá nájemníka, řeší daně, případné neplatiče…možná z toho jen má matka obavy a nechce další starosti.
Může to dát realitce a jeji služby zaplati. Pořád to vyjde finančně lepe, nez penize splachovat do odpadu a nic z toho.
@Vada píše:
Může to dát realitce a jeji služby zaplati. Pořád to vyjde finančně lepe, nez penize splachovat do odpadu a nic z toho.
a? možná s tím ty starosti prostě mít nechtějí. Myslíš, že služby realitky jsou zadarmo? v tom bytě dlouho nikdo nebydlel, takže co nějaký generální úklid? rekonstrukce? odvoz starého nábytku? to všechno chce čas a peníze a to prostě třeba nechtějí v 70letech řešit.
@Keyllah Tak jasně, platí si to sami, tak ať platí, jsou to jejich peníze. A mladých je zase volba bydlet tam, kde bydlí. Ne, že všechno pustí a začnou znova jen proto, že to máti chce…
@Monchichik píše:
Nesmysl to je, ale dělá to asi dost lidí. Kamarád tohle taky v rodině taky řeší. Jeho máma dědila. Byt je roky prázdný. To, co ona si vydělá v práci (nemá nijak vysoký příjem), z většiny nasype do toho prázdného bytu. O byt nemá nikdo z rodiny zájem, ona tam cizí nechce, bydlet tam v budoucnu nepůjdou… a taky si nenechá vysvětlit, že je to ekonomicky nesmysl. ![]()
@Monchichik píše:
@Keyllah Tak jasně, platí si to sami, tak ať platí, jsou to jejich peníze. A mladých je zase volba bydlet tam, kde bydlí. Ne, že všechno pustí a začnou znova jen proto, že to máti chce…
souhlas, jen mám pocit, že to zakladatelka chce krapet víc, než máti…já bych do toho z vlastního domu a skoro splacené hypo rozhodně nešla ![]()