Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja mam momentálně 200.000 na sporicim účtu. Na tyto penize nešaham a mam je pro případ jakékoliv krize.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim anonym. Vcera me tu zaujala diskuze, jak pani nemuze odejit od tyranskeho muze, protoze nema zadnou svoji rezervu. Chci se zeptat, vy co jste vdane davate si neco stranou, kdyby vasemu muzi hrablo a vy by jste s detma mely skoncit nekde jinde? Ja vzdy mela svoji vyplatu jako „kapesne“ kdybych nechtela tak ani pracovat nemusim, vetsinou dam pulku stranou na svuj ucet, za to si kupuji treba drazsi kosmetiku, kadernika, saunu…a ze zbytku nakupuji po praci co je potreba, detem i nam obleceni, boty. Jednou tydne jedem spolecne na nakup. Bokem neco mam, ale nevim jak dlouho bych s tim s detma nekde v najmu vysla..tak se ptam „skudlite“ si neco sami pro sebe? Kdyby vasemu muzi hrablo a nebo si nasel treba mladsi?
Ano, stát se může cokoliv a ani já ani muž nechceme jeden jediný účet. Co když bude z jakéhokoliv důvodu zablokovaný? Máme každý svůj, a každému chodí výplata na vlastní. Peníze jinak máme zcela společné. I přesto, když jsem jednou platila fakt velký výdaj na barák, muž mi poslal peníze od sebe se slovy, že by se musel stydět, nechat mě s vysatym kontem. Paní z diskuze co žije s tyranem byla prostě hloupá, že vše nechala zajít tak daleko a vyloženě mu šla naproti. Omg ona posílala výplatu na účet, kam ani neměla kartu ![]()
Já něco na spořícím účtu mám
a hlavně mám byt kam bych se mohla nastěhovat.
Takže kdyby manželovi,, hráblo,, tak mám kam jít ![]()
Já si teda rozhodně nespořím tajně, aby manžel nevěděl, to mi přijde podlé. Ale dávám naše společné peníze bokem a k těmto úsporám mám přístup a můžu je v případě nouze kdykoliv využít. Manžel o nich ví a jsou to naše společné úspory.
Me se osvedcilo, kdyz manzelovi hrablo, mit prehled. meli jsme jeden ucet a o vsech sporicich jsem vedela. zkousel, ze ty penize vydelal on, ale tak to nefunguje.
Tak si představ situaci, že se ti zabije manžel v autě a všechny peníze jsou na jeho účtu, který se zablokuje. Paráda ne? Jistěže mám peníze bokem a můj manžel je rád, že to tak je. Kdybych řekla, že nemám nic naspořeno, bude tichá domácnost.
@Runina píše:
Já si teda rozhodně nespořím tajně, aby manžel nevěděl, to mi přijde podlé. Ale dávám naše společné peníze bokem a k těmto úsporám mám přístup a můžu je v případě nouze kdykoliv využít. Manžel o nich ví a jsou to naše společné úspory.
Taky tak, vše, co je naspořeno během manželství, je přece obou
Mame jeden spolecny bezny ucet, kam si oba posilame vyplaty a mame i spolecny sporici, kde sporime napr. na auto, novou linku, sedacku a tak.
Pak mame stavebko, je na moje jmeno, ale domluvili jsme se, ze to bude pro deti. Kdyby manzelovi hrablo nebo si nasel mladsi, tak odchazi, byt je muj a kdyby bylo opravdu zle, pomohli by mi rodice a pripadne teda to stavebko. ![]()
Prosim anonym, finance. ![]()
@Katastrofaobecna píše:
Tak si představ situaci, že se ti zabije manžel v autě a všechny peníze jsou na jeho účtu, který se zablokuje. Paráda ne? Jistěže mám peníze bokem a můj manžel je rád, že to tak je. Kdybych řekla, že nemám nic naspořeno, bude tichá domácnost.
Staci mit k tomu uctu vlastni pristup. Mylne se siri informace, ze banky ucty blokuji. Neni tomu tak. Ten, kdo ma dispozicni pravo, muze s penezi nakladat v povolenem rozsahu. Vse ale pod svymi pristupovymi udaji. To je ma osobni zkusenost z lonskeho roku.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim anonym. Vcera me tu zaujala diskuze, jak pani nemuze odejit od tyranskeho muze, protoze nema zadnou svoji rezervu. Chci se zeptat, vy co jste vdane davate si neco stranou, kdyby vasemu muzi hrablo a vy by jste s detma mely skoncit nekde jinde? Ja vzdy mela svoji vyplatu jako „kapesne“ kdybych nechtela tak ani pracovat nemusim, vetsinou dam pulku stranou na svuj ucet, za to si kupuji treba drazsi kosmetiku, kadernika, saunu…a ze zbytku nakupuji po praci co je potreba, detem i nam obleceni, boty. Jednou tydne jedem spolecne na nakup. Bokem neco mam, ale nevim jak dlouho bych s tim s detma nekde v najmu vysla..tak se ptam „skudlite“ si neco sami pro sebe? Kdyby vasemu muzi hrablo a nebo si nasel treba mladsi?
Ne, nikdy jsem nic takového neměla. Ale vždy jsem měla přístup ke společným penězům a společným rodinným rezervám.
Já s dovolením také odpovím na dotaz. Máme každý svůj účet. Kdyby mi hráblo, což se klidně může stát, tak byt ve kterém bydlíme je manželky takže já bych táhnul na barák. (nikdo tam nebydlí) kdybych se zabil třeba při autonehodě tak k penězům se dostane, zná moje přihlašovací údaje, stejně já její. Moc tam toho ale není.
nanejvýš pár desítek tisíc.
Zajímalo by mě, co konkrétně znamená peníze stranou?
S manželem máme každý svůj účet. Na spořících účtech máme rozdělenou rezervu-asi tedy spíš kvůli úročení. Každý máme na své jméno stavební spoření. Jinak žádné peníze, o kterých manžel neví nemám ![]()
Byt máme v podílovém vlastnictví-kupovali jsme před svatbou.