Finanční výpomoc dětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
833
2.11.21 12:23

Ne nějak cíleně. Zaplatíme jim vzdělání a budou jednou dědit. Peníze ztrácí na hodnotě, nebudeme to někde škudlit, ale kdybychom měli pak nějakou větší hodnotu z prodeje nemovitosti, tak jim do začátku něco málo (opravdu ne 500tis) dáme. Primárně potřebujeme zajistit sebe na stáří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.21 12:59

Neres tchany a jejich penize, mas malo svych starosti?! Do nich ti nic neni a stejovat se k vam jednou nemusi, existuje neco jako pec. sluzba.

Svagrovi bych nepujcila, möadi lidi jsou zvykli mit vsechno a hned a jdou si za tim i pres mrtvoly. Takze by mel smolika, rekla bych mu, at hodi vic ploutvi, a bice setri. MIT jako vs po 5 letech usetreno pouhych 80tis.Kc,to je hodne spatne.

Mame uz dospele deti, kazdae od nas dostalo 200tis. - jedno ditko to pouzilo na vl. bydleni, kde jsme mu kvuli hypo pomohli i tak, ze jsme zastavili jednu z nasich nemovitosti, dnes ma mimochodem dalsi 3 inv. nemovitosti na hypo no a 2.ditko bydli radsi v najmu ma velkou vl. firmu a je solventni, ma nainvestovano jak v nemovitostech tak i v akciich co vim, nechce se mu resit problemy kolem vl. Bydleni, zrovna tak i auta si pucuje, nic nevlastni krom te firmy.
Obe deti jsou VS, studovaly zde, zde i pracuji v tech. oborech, jsou v praxi10 a 8 let no a jsou ve vate, nas jako rodice k fin. Podpore nepotrebuji vubec a to je moc prima vedet, ze jsou decka sikovna a ze se spolehaji jen na sebe a dari se jim.

Krom tech zminovanych 200tis. Dostaly kazdy jako svatebni dar od nas 50 tis a novy kocarek pro mimco v radu nekolika desitek tisic.
Dal jsme ochotni napr. Zastavit opet nejakou z nasich nemovitosti, kdyby decka chtely poridit dalsi inv.byt,treba.
Dalsi penize, i kdyz mame v souc.dobe necele 2 mice ihned k disp.,uz od nas nedostanou, max. bezurocne Pujcit, pac my mame take sve plany a jeste se nechystame ke skoku do rakve.

• Citovat
  • Upravit
5683
2.11.21 13:13

@Lucy75 to je vtip dne, ne? - ses nastehovala do bytu pro babicce a presto napises, jaka si byla chudinka na vsechno sama. :mrgreen: Takove chudinky bychom tedy chtely byt v mladi vsichni! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
2.11.21 13:26
@Lucy75 to je vtip dne, ne? - ses nastehovala do bytu pro babicce a presto napises, jaka si byla chudinka na vsechno sama. :mrgreen: Takove chudinky bychom tedy chtely byt v mladi vsichni! :zed:
@guudy píše:
@zrcadlo
Ahoj, ani nevies, ako ma tvoj prispevok potesil :D. Momentalne mame dieta v prvom rocniku na uni a dohodli sme si podobny system financovania jeho studia.
Som rada, ze som si mohla precitat tvoju skusenost z pohladu dietata :palec:. Dakujem :)

My jsme jasne rekly nasim detem, kdyz zacli studovat vs, at nepocitaji vubec s tim, ze jim budeme sponzorovat opakovani rocniku, rozvolnivani, atd. Jen v pripade tezke nemoci ci urazu, ale jinak ani nahodou, ze mi si taky umime a chceme uzivat tivota, ze nejsou rozhodne sami.
Zpusob, kdy decka mela ale vracet rodicum penize po vystudovani, byt jen jejich cast, ale vubec nepovazuju za vhodny a uz vubec ne stastny - aby se ty dospele deti honily, trebas na ukor svych deti a mely nekolik zamestnani - to ma jaky smysl, proboha? A oni, rodice, jim to pak velkodusne vrati, ale ten möady zivot, zahitky s nim spojene, ty uz jim nevrati nikdo, zbyvaji jen vzpominky, jak se mohla kiupit jen matrace, jen abych rodicum mohla „vratit“ 30%,ktere mi zas milostive vrati. Me by tohle tak nastvalo, ze bych jim ty prachy asi hodila do usmevu a odesla bych stredem! Tak se honit a makat a vlastne zbytecne :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24988
2.11.21 13:50

@Ahep :mrgreen: nic o chudince jsem nepsala, postupně jsme si vybudovali vlastní bydlení a mezitím jsem bydlela po rozvodu mimochodem i na ubytovně nebo později v městkém bytě.. nesuď bez znalosti…
a to, že je někdo někde v nájmu přece vůbec neznamená, že je zabezpečený nebo mu to tam říká pane :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16263
2.11.21 14:04
@Ahep píše:
@Lucy75 to je vtip dne, ne? - ses nastehovala do bytu pro babicce a presto napises, jaka si byla chudinka na vsechno sama. :mrgreen: Takove chudinky bychom tedy chtely byt v mladi vsichni! :zed:My jsme jasne rekly nasim detem, kdyz zacli studovat vs, at nepocitaji vubec s tim, ze jim budeme sponzorovat opakovani rocniku, rozvolnivani, atd. Jen v pripade tezke nemoci ci urazu, ale jinak ani nahodou, ze mi si taky umime a chceme uzivat tivota, ze nejsou rozhodne sami.
Zpusob, kdy decka mela ale vracet rodicum penize po vystudovani, byt jen jejich cast, ale vubec nepovazuju za vhodny a uz vubec ne stastny - aby se ty dospele deti honily, trebas na ukor svych deti a mely nekolik zamestnani - to ma jaky smysl, proboha? A oni, rodice, jim to pak velkodusne vrati, ale ten möady zivot, zahitky s nim spojene, ty uz jim nevrati nikdo, zbyvaji jen vzpominky, jak se mohla kiupit jen matrace, jen abych rodicum mohla „vratit“ 30%,ktere mi zas milostive vrati. Me by tohle tak nastvalo, ze bych jim ty prachy asi hodila do usmevu a odesla bych stredem! Tak se honit a makat a vlastne zbytecne :zed:

Pobavilo mě, že víš, jaké mám vzpomínky :lol:
My jsme si ty splátky mohli rozložit jak jsme chtěli, rozhodně žádný tlak ze strany rodičů nebyl, a sami pak říkali, že pokud bychom jim to nedali tak rychle, tak by to s námi řešili dřív (do 40 by nečekali, jen chtěli vědět, jestli vůbec o tu VŠ tak stojíme, že jsme ochotni do toho jít i s tím, že si na to přispějeme, ale právě proto, že naši chtěli, abychom si ten studentský život užili, tak ty příspěvky chtěli až po dostudování). Potom říkali, že jsme je mile překvapili, že jsme to dali dohromady všichni hrozně rychle od dostudování a měli jsme jako první prioritu splatit „školné“. Já si vlastně na celou tu částku vydělala za 8týdnů práce v zahraničí před posledním ročníkem, a část z toho jsem dostala od České spořitelny, která dávala tehdy za červený diplom 10tis. :mrgreen:, a to jsem stihla ještě dost pocestovat. Brácha si na to taky odkládal už v průběhu studia z brigád a i jeho zasponzorovala Česká spořitelna. Nejdéle to trvalo ségře, která kvůli profesním zkouškám neměla v počátku svojí kariéry tak vysoký plat a musela si na něj počkat, a zároveň se z nás musela nejvíc učit a neměla tolik prostoru na brigády, ale i ona to splatila do roka. A že to bylo zbytečné? Já jsem to tu už psala několikrát. Tím stylem života, kdy jsem jako svobodná vysokoškolačka bydlící ve spolubydlení měla víc než jednu práci, jsem si vydělala ve věku 25-30let na svoji garsonku za Prahou, na kterou jsem nepotřebovala hypotéku, to fakt nebylo „honit se a makat zbytečně“. Cestovala jsem dost, jen holt s batohem a podle levných letenek nebo vlakem. Rodiny jsme zakládali všichni až po třicítce, s klidem a vybudovaným zázemím.
Jo a třeba ty letní brigády v zahraničí byly zážitek jako hrom, s kamarády na ně vzpomínáme i po 20 letech s nadšením, a to jsme měli třeba 1 volný den za několik týdnů a jinak jsme makali, co to šlo.
A na nějaké házení na hlavu a odcházení středem se u nás v rodině nehraje, my se máme rádi a nejsme fajnovky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.21 14:18
@Lucy75 píše:
@Ahep :mrgreen: nic o chudince jsem nepsala, postupně jsme si vybudovali vlastní bydlení a mezitím jsem bydlela po rozvodu mimochodem i na ubytovně nebo později v městkém bytě.. nesuď bez znalosti…
a to, že je někdo někde v nájmu přece vůbec neznamená, že je zabezpečený nebo mu to tam říká pane :lol:

Ale psala, jak si to mela straaasne tezky, a pritom si mohla bydlet v byte po b. Nevis co je tezky :P

A ja nepsala vubec nic o tom, ze kdo bydli v najmu je zajisteny. Vytrhujes jen info z kontextu a to je spatne.Moje dite neni zajisteno proto ze bydli v najmu, ale protoze se bylo svhopne zajistit, muze si dovolit bydlet s rodiniu v najmu a mluvit o tom, jako o bezvyznamnem vydaji!

• Citovat
  • Upravit
129
2.11.21 14:24
@Ahep píše:
@Lucy75 to je vtip dne, ne? - ses nastehovala do bytu pro babicce a presto napises, jaka si byla chudinka na vsechno sama. :mrgreen: Takove chudinky bychom tedy chtely byt v mladi vsichni! :zed:My jsme jasne rekly nasim detem, kdyz zacli studovat vs, at nepocitaji vubec s tim, ze jim budeme sponzorovat opakovani rocniku, rozvolnivani, atd. Jen v pripade tezke nemoci ci urazu, ale jinak ani nahodou, ze mi si taky umime a chceme uzivat tivota, ze nejsou rozhodne sami.
Zpusob, kdy decka mela ale vracet rodicum penize po vystudovani, byt jen jejich cast, ale vubec nepovazuju za vhodny a uz vubec ne stastny - aby se ty dospele deti honily, trebas na ukor svych deti a mely nekolik zamestnani - to ma jaky smysl, proboha? A oni, rodice, jim to pak velkodusne vrati, ale ten möady zivot, zahitky s nim spojene, ty uz jim nevrati nikdo, zbyvaji jen vzpominky, jak se mohla kiupit jen matrace, jen abych rodicum mohla „vratit“ 30%,ktere mi zas milostive vrati. Me by tohle tak nastvalo, ze bych jim ty prachy asi hodila do usmevu a odesla bych stredem! Tak se honit a makat a vlastne zbytecne :zed:

Ahoj,
rozumiem tvojmu pohladu, avsak v nasom pripade si ozaj netrafila :hug:. Podporu v studiu maju obe nase deti, je to pre nich aj pre nas priorita. Ale to predsa neznamena, ze im budeme financovat uplne cokolvek. Napr sukromnu uni v zahranici, kde sa naklady mozu hybat kludne aj 50-60tis € rocne.

Nam nejde o samotne vracanie penazi. Ide o to, aby postupne prevzali zodpovednosti za svoj zivot. Vratane financii. Dieta, ktore mame na uni studovalo (a zmaturovalo) 2 roky v UK. Iniciativa prisla z jeho strany v 16, my sme pomohli vybavit a samozrejme mu to zaplatili (a nie, nemusel nic prispiet).
Teraz na uni pokracuje tiez v zahranici, takze sa tu nebavime ziadnych +/- sumach v porovnani so studiom doma. Je to jeho dobrovolne rozhodnutie ziskat lepsie vzdelanie. Studuje perspektivny obor, takze nema ani on obavy, ze by po skonceni skoly bol problem s peniazmi. Kym raz bude zakladat rodinu, bude mat bez problemov nasetrene. O mladost v praci urcite nepride ;).
Mladsie dieta sa tiez bude moct rozhodnut, ci vyuzije peniaze uz na SS studium v zahranici alebo az na VS. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.21 15:16

Dítěti odkládáme celkem 5000 měsíčně a jednou zdědí polovinu menšího bytového domu. Bohuzel se nenarodil úplně zdravý, takže studium asi úplně nebude jeho cesta. Spíš Výucní list. Doufáme, ze toto mu dá nejaký měsíční příjem, pokud nebude schopný se živit sám. Nyni je ještě malý, těžko se to odhaduje. Máme strach jak se uplatní.

• Citovat
  • Upravit
12885
2.11.21 15:47

Mne prijde jako dobra cesta aspon zakladne dite zivit na studiich (napriklad hradit mu naklady na bydleni a jidlo, ostatni veci jako telefon, salinkartu atd uz si muze zajistit na brigadach), a zaroven mu neco setrit, aby dostalo nejakou slusnou castku k nejake zasadni zivotni udalosti (coz muze byt dokonceni vysky, koupe prvni nemovitosti, svatba, prvni potomek…podle konkretni situace). Jinak kdyz rikam setrit, muze to byt samozrejme formou investic nebo cokoli, proste ale aby tam neco bylo ve finale.

Prijde mi absurdni, aby kazda generace v rodine zacinala znovu a znovu od nuly, v ramci nejake „lekce dospelosti“. Na druhou stranu byt a auto k maturite je asi druhy extrem :D

Ja se o sebe musela starat prilis brzo a zpetne vidim, jak me to v zivote limitovalo. Pro svoje dite chci lepsi zivot, nez jsem mela ja - neuznavam postoj „my jsme to prezili, tak at si to vyzere i nase decko“. Chtit lepsi zivot pro nasledujici generace je pro me jedna ze zakladnich moralnich hodnot.

Příspěvek upraven 02.11.21 v 16:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.11.21 15:53
@Anonymní píše:
Dítěti odkládáme celkem 5000 měsíčně a jednou zdědí polovinu menšího bytového domu. Bohuzel se nenarodil úplně zdravý, takže studium asi úplně nebude jeho cesta. Spíš Výucní list. Doufáme, ze toto mu dá nejaký měsíční příjem, pokud nebude schopný se živit sám. Nyni je ještě malý, těžko se to odhaduje. Máme strach jak se uplatní.

Vyúčtování ludt je super. Když to vyjde. Držím pěsti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.21 16:45

@g.sandova promiň, nerozumím. Máme to rozložené zlato, fondy, akcie, reality. Na stát spoléhat nechceme, osud nám bohužel nedopřál zdravé dítě. Je to velmi těžké, hodně starostí. Kdyby se něco stalo s námi rodiči, chceme aby měl alespoň peníze a mohl si platit pomoc. To víš, ze bych mu radši šetřila na zahraniční stáž.

• Citovat
  • Upravit
19388
2.11.21 17:04
@Anonymní píše:
@g.sandova promiň, nerozumím. Máme to rozložené zlato, fondy, akcie, reality. Na stát spoléhat nechceme, osud nám bohužel nedopřál zdravé dítě. Je to velmi těžké, hodně starostí. Kdyby se něco stalo s námi rodiči, chceme aby měl alespoň peníze a mohl si platit pomoc. To víš, ze bych mu radši šetřila na zahraniční stáž.

Myslela jsem to tak, že dítě, který má vyucni list a uživí se, je super.
Jedno moje dítě se ani nevyuci, s největší pravděpodobností

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.11.21 17:05
@Anonymní píše:
@g.sandova promiň, nerozumím. Máme to rozložené zlato, fondy, akcie, reality. Na stát spoléhat nechceme, osud nám bohužel nedopřál zdravé dítě. Je to velmi těžké, hodně starostí. Kdyby se něco stalo s námi rodiči, chceme aby měl alespoň peníze a mohl si platit pomoc. To víš, ze bych mu radši šetřila na zahraniční stáž.

Teď koukám, že mi to automat přepsal :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5110
2.11.21 17:34

Jsem už starý dědek (který vystudoval vysokou) a trochu ve mně vyvolává úsměv rčení: „dal jsem dítěti vzdělání“. Téma je: spoříte dítěti do začátku? A jestliže ne, je to v pořádku, každý by měl myslet především na sebe, špatné je „obětovat“ se pro děti a očekávat následně to nedefinovatelné: VDĚK. Já jsem měl takové příjmy, kdy jsem se mohl zabezpečovat na stáří (vedle důchodu mít trochu napřilepšenou) a něco mít i pro syna do začátku (stavební spoření) a větší svatební dar. Líbí se mi: když něco dětem dávám, tak očekávám, že ony se obdobně zachovají ke svým dětem, tedy našim vnoučatům. Tedy dětem dávám dary (když nato nemám, tak je nedávám), ale neposkytuji jim úvěr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová