Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, v úterý jdu na prvotrimestrální screening na Genetiku k Olympii. Můžete mi říct, jak dlouho to trvá a nevadí, když tam půjdu bez manžela? V rodině nemáme žádné vývojové vady nebo speciální onemocnění. Ptám se, abych věděla, na jak dlouho se mám uvolnit z práce ![]()
Ahoj holky ted25.3 mam jit na genetiku odber plodovy vody nevite jak to bude probyhat jsem docela posera dekuju
Ahoj, byla jsem v pondělí
určitě se neboj, nejdřív ti udělají genetickej pohovor, kde ti vše doktor vysvětlí, zeptá se tě na tvé sourozence, ev. jejich děti, na tvé rodiče, jejich děti, tvé prarodiče a jejich děti. U prarodičů jde o to, jestli žijí, kolik jim je, na co zemřeli a na nějaké nemoci v rodině. Pak se tě zeptá na tvůj zdravotní stav, kdy jsi prodělala jaké závažné nemoci, operace, od kdy máš MS, jestli je pravidelná, kolik dní trvá. Prostě jen takové normální věci. Měla jsem ten pohovor přímo s primářem, ten mi pak nabral i krev. Pak jsme šly čekat zpět do čekárny, asi na 20 minut
a pak jdeš na samotný zákrok, já byla u syna primáře. Nejdřív ti udělá ultrazvuk, kde miminko pořádně zkontroluje, přeměří, řekne ti odhad váhy a zeptá se tě, jestli chceš znát pohlaví. Vše podrobně vysvětluje a klidně se ptej, jestli nebudeš rozumět. Pak ti popíše, co se bude dít a zavolá sestru, aby mu pomohla, ta ti vydezinfikuje břicho a sondu na ultrazvuk. Doktor ti dál dělá ultrazvuk a pak ti odebere přes břicho plodovku, jehlu pak povytáhne a odebírá, takže miminko nemůže píchnout. Nikdy se nebere voda u hlavičky, ale u nožiček. Odběr je nepříjemný, ale dá se to vydržet.
Předběžný výsledek volají druhý den a potvrdí ti pohlaví. Ale nepočítej, že ti zavolají hned ráno, mně volali až v půl 4
My čekáme zdravou holčičku. Všichni jsou tam strašně fajn. Už jsi tam byla? Byla jsi tam na screeningu v I. trimestru?
Ahoj dekuju to pohlavi zjisti i v tom 14 tydnu? ne nebyla jeste, mam syna byl nedonosenej a je zdravej! na skrinyngu to jdu ted na ten 1 trimestr. a jeste neznam otce bude to vadit.
Ahoj, taky jsem byla před pár dny na odběru plodové vody v Plzni na Genetice. Jelikož jsem nevěděla co mě čeká, tak jsem měla trošku obavy a hlavně strach, aby byly výsledky v pořádku. Co se týče odběru není se vůůbec čeho bát. Pan doktor byl příjemný, všechno nám předem vysvětlil, nejprve udělal ultrazvuk, aby viděl polohu miminka a pak za pomocí sestřičky udělali odběr tenkou jehlou. No abych pravdu řekla, kdybych to nevěděla, že mi dělají odběr, tak to nepoznám. Vůbec jsem necítila ani vpich, ani odběr. Nebylo to vůbec nepříjemné, necítila jsem ani žádný tlak. Prostě super, není se čeho bát
Hned druhý den kolem poledne mi volala sestřička předběžné výsledky, které dopadly dobře, potvrdila nám pohlaví miminka a sdělila, že výsledky příjdou do tří týdnů poštou. Byla jsem na odběru kvůli věku. Platila jsem jen 30 kč poplatek jinak vše platí pojišťovna ![]()
Ahoj holky, ve ctvrtek jdu na screening v 1.trimestru do Plzne na genetiku do Černic..byla jste tam nektera na tom screeningu? jak to probiha? do telefonu mi rekli ze budou znat vysledky jeste ten den za dve hodiny…doufam ze jsou tam vsichni mily a prijemny
a neceka me neco strasnyho..docela se tesim az drobecka opet uvidim
dekuji za odpovedi ![]()
Taky mě to ve čtvrtek čeká…
podle toho, co vím od známých a co jsem četla tady, tak jsou tam příjemní…tak jsem zvědavá…
kdy jsou výsledky jsem se zapomněla zeptat, tak jsem mile překvapená, když tu čtu, že skoro hned.. ![]()
jaanulkaa ja tam mam byt v 11..naposledni chvili jsem se rozhodla na to jit, muj gyndar o tom moc nemluvil a me to nedalo a rekla jsem si ze tyhle testy jsou stoprocentnejsi nez ty tripple testy..no ja jsem se prave na to zeptala a rekla mi pani ze jsou jeste ten den a nekde jsem cetla ze nez ti udela ten ultrazvuk tak uz by mely byt vysledky z krve..jinak ve ctvrtek uz budu ve 13tt tak snad mi uz reknou i pohlavi na to uz se tesim ![]()
@veru0401 já jdu hned v osm ráno..
já byla rozhodnutá na ty testy jít, takže jsem objednaná už asi tři týdny… já se právě ptala co mám mít sebou, jestli může jít přítel taky, jestli musím být na lačno…no a ohledně výsledků jsem se zapomněla zeptat,..
já jsem taky ve 13tt, tak jsem zvědavá, jestli bude poznat co to bude… ![]()
jaanulkaa tak to je super
me rekli ze na tyhle testy na lacno nemusim tak jeste ze tak..tak vidis tak ted uz to vis a je to super ze vysledky budem znat hned..
tak ti preju krasny tehotenstvi a bez zadnych problemu ![]()
@veru0401 ještě mi moje gyn dr. poradila, ať mám napsané rodiče a prarodiče- jestli mají nějaké nemoci, kolika let se dožili, atd…že by se na to mohli ptát…
už se těšim…zařekla jsem se, že do těhle výsledků nebudu blbnout, koukat po oblečkách, kočárkách a prostě nic…tak už se těším, až začnu.. ![]()
taky ti přeju jen to neej…ať je vše bezproblémů…a dej vědět, jak jsi dopadla.. ![]()
jaanulkaa to jsem tu taky cetla to si musim taky napsat protoze to nevim
my uz jsme neco malo dostali od tchyne ta uz se neudrzela
a kdyz budem vedet i co to bude tak se bude lip vybirat vsechny ty vecicky
a ty cekas prvni mimi? a jsi z plzne? ty mi taky dej vedet jak si dopadla
hlavne zadny strach a jenom samy krasny pozitivni myslenky…
Ahojky holky, byla jste některá na odběrech v nemocnici na Borech a pak na UTZ na Lochotíně?
Ahoj všechny těhulky, ráda se připojím do vaší diskuze ohledně genetiky.
Jsme objednaní na středu 26.2. na osmou hodinu, jsme ve 14. týdnu ač velikostně o týden menší…přiznám se že si nepřipouštím nic špatného, ale děsně se bojím, jelikož přítelův mladší bratr měl ten nejtěžší rozštěp páteře a je mentálně postižený
…já jsem úplně zdravá až na pár maličkostí s krví, ale jinak ano a přítel taky…
Nemáte někdo podobné zkušenosti…? zajímalo by mě jaké je procento pravděpodobnosti, že se to přenese na naše miminko? A kdy se pozná že je něco špatně?
Děkuji moc za rady a uklidnění
![]()
@isallka já žádné takové zkušenosti nemám. Ale určitě vám budu držet pěstičky ať to dobře dopadne a jste zdraví.
Dopadne to dobře, žádný strach! ![]()