Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@lecijasek děkuju moc
jak říkám, sesypala jsem se z nálezu „pozitivní“ asi na 3 hodiny po jejich telefonátu, ale teď si nic nepřipouštím..hodnoty prý můžou být snížené i stresem, takže doufám a počítám s variantou milého přístupu, šetrného zákroku a negativních výsledků ![]()
@rulfička a jak probíhal ten telefonát? Na mě tenkrát jen velmi neochotný pán sdělil, že to vyšlo blbě, že mi neřekne co a mám přijít za 14 dní
Pak jsem toho samého pána potkala přímo na genetice.. měl takovou zvláštní intonaci hlasu, že jsem ho poznala.. sám velký šéf a takové jednání ![]()
@Anonymní píše:
@rulfička a jak probíhal ten telefonát? Na mě tenkrát jen velmi neochotný pán sdělil, že to vyšlo blbě, že mi neřekne co a mám přijít za 14 dní![]()
Pak jsem toho samého pána potkala přímo na genetice.. měl takovou zvláštní intonaci hlasu, že jsem ho poznala.. sám velký šéf a takové jednání
Mě volala ta samá paní, co mi dělala hodinový utrazvuk
řekla mi to nějak takhle: „sama víte, že utrazvuk, co jsem s Vámi dnes dělala, proběhl a vyšel naprosto v pořádku. Mám teď ale výsledky z krve a bohužel jedna hodnota vyšla o něco nižší, než vyjít má, a tím pádem už spadáte do našich tabulek na možnost výskytu vážné choroby. Objednala bych Vás za 3 týdny a udělali bychom odběr plodové vody…“..pak povídala o sepsání rokokmenu a ať přijdu s přítelem, že pak bude 3 dny absolutní klidový režim a ať nejezdím mhd ani pěšky - buď zajistit odvoz nebo vzít taxi. Mě pak ještě má gynekoložka řekla i přesné hodnoty v tom smyslu, že mi prý vychází riziko 1:184 a že se uvidí
![]()
@rulfička hodinový ultrazvuk
my jsme byli vždycky za čtvrt hodiny hotoví, ani ne ![]()
@Anonymní píše:
@rulfička hodinový ultrazvuk![]()
my jsme byli vždycky za čtvrt hodiny hotoví, ani ne
To jsou asi všichni
hodinový proto, že potřebovali změřit tekutinu za hlavičkou a nosní kostičku a mimi prostě ne a ne si k nám lehnout z profilu
takže jsme tam šťourali do bříška, dělala tp třemi možnými ultrazvuky, musela jsem si i pokašlat, aby si mimi lehlo jinak
nakonec tak nějak se otočilo, aby měli aspoň nějaké hodnoty
ale myslím si, že mám jedno z nejproblematičtějších miminek, co tam kdy měli
![]()
Tak mám holky vše za sebou
musím říct, že personál hodný, vše vysvětlili, snažili se uklidňovat a i nabídli alternativy jiné (včetně možností stejného vyšetření jako z plodové vody, jen se dělá z krve a posílá do Honkongu a stojí 13 tis.
tak jsme se tomu jen zasmáli s přítelem tedy
) a pak samotný zákrok taky v pořádku - doktor vše vysvětloval (i když mlel dost rychle a navíc vypadal jak přeučený Slovák, takže jsme chvílemi nevěděli, co říká
) ale šetrný byl a opravdu na mou duši jsem zákrok ani necítila
dnes volali a máme zdravou princeznu
tak strašili zbytečně, ale jsem ráda, že už aspoň máme pokoj a víme vše s jistotou
děkuji moc za podporování i držení palců
![]()
@rulfička gratuluju…
hlavně, že je všechno v pořádku…
to byl určitě dr. Plevák, ne? ![]()
já tam jdu příští týden na utz ve 30.tt, tak snad budou samé dobré zprávy… ![]()
@jaanulkaa děkuju!
přesně tak, hlavně že je vše v pořádku
a byl to pan Plevák no
..určite to taky budete mit dobré! ![]()
@rulfička tak to jsem ráda, že vše proběhlo ok ![]()
Nám ten test nenabízeli, byla to tehdy novinka, začínalo to všude. My bychom to brali ![]()
@Anonymní píše:
@rulfička tak to jsem ráda, že vše proběhlo ok
Nám ten test nenabízeli, byla to tehdy novinka, začínalo to všude. My bychom to brali
děkuju moc
jaký test? odběr plodové vody? No nám to dělali ale jen kvůli tomu, že jim první screening vyšel pozitivní, jinak bych na to nešla asi..ale teď..teď jsem ráda, že mám jistotu, že je malá zdravá ![]()
@rulfička píše:
děkuju mocjaký test? odběr plodové vody? No nám to dělali ale jen kvůli tomu, že jim první screening vyšel pozitivní, jinak bych na to nešla asi..ale teď..teď jsem ráda, že mám jistotu, že je malá zdravá
Já jsem ti tady psala předtím, měli jsme ten screening atypický… brali bychom ten test z krve, ať to stojí co to stojí.. jenže tehdy se dělal jen někde v Praze a rozšířilo se to až cca půl roku po nás, takže jsme se to dozvěděli, až když byla malá na světě
![]()
@Anonymní píše:
Já jsem ti tady psala předtím, měli jsme ten screening atypický… brali bychom ten test z krve, ať to stojí co to stojí.. jenže tehdy se dělal jen někde v Praze a rozšířilo se to až cca půl roku po nás, takže jsme se to dozvěděli, až když byla malá na světě![]()
Jo ten test z krve myslíš za 13 tis.?
no my museli zvolit levnější variantu
ale tak hlavně že máte malou zdravou i bez testů ne? ![]()
Holky, vy jste se mne vyděsili… mám tam jít příští týden ve středu… a oni opravdu berou krev až v den utz. jdu tam dost pozdě… až 12+1 či možná 13+1 (dle ultrazvuku v 11/12. týdnu). To se mám objednat jinam.? to už asi nestihnu co?
Jinak zjišťuje se, když nějaké postižení bylo u dítěte strejdy a dítěte bratrance? Nebo to už je vzdálené dost?
@sevilla když jdeš na klasický NT screening, tak si myslím, že se tě nikdo na nic ptát nebude… rodokmen se dělá až v případě atypického nebo pozitivního výsledku. Pak sledují tebe a manžela, případně vaše další děti. Potom od tebe tvoje rodiče, prarodiče, sourozence tvých rodičů a jejich děti. Takže ano, na dítě tvého strýce se budou ptát, na tvého bratrance taky (ale na dítě bratrance u ž se neptali)
Neplaš předčasně. Oni fakt berou krev a utz v jeden den. Někde se to dělá a je to ok, ale obecně doporučení k správnému provedení NT screeningu říká, že krev by se měla vzít dřív. Ale ono je to pro ně pohodlnější takto
Uvidíš
Jinak v Plzni to není jediná genetika, ještě jedna je při FN na Borech, tam to taky dělají ![]()
Ať ti to dobře dopadne ![]()
Teď to po sobě čtu a napsala jsem to neúplně. Od tebe rodiče, prarodiče a sourozence rodičů a jejich děti a to samé samozřejmě i ze strany otce dítěte